Въпрос за капачка разширителен съд

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Coupe

Въпрос за капачка разширителен съд

Мнение от Emilow » 31 Яну 2015, 23:01

Колеги изчетох всички теми които успях да намеря свързани с охладителната система, но неможах да видя точен и сигурен отговор, а именно за капачката на радиатора. Значи проблема ми е че имам лека загуба на антифриз или както е казано вече в други теми пада долу ниско в казанчето, та смених си капачката с нова, но несъм сигурен дали е здрава, защото като стисна горния маркуч когато колата е загряла нормално и се чува съскане от нея и това е единият въпрос.Другият ми въпрос е че забелязвам овлажняване в долната част на разширителния съд и възможно ли е от там да губи това количество антифриз.Маркучите не са меки или пък прекалено твърди да неможе да се стиснат.Моля колегите които знаят със сигурност как работи охладителната система на бмв нека пише, ще съм им много благодарен за да знам кое трябва да сменявам.Става дума за м42 мотор.Знам че има много теми, но повечето са без отговор на проблема а също и такива които има много объркващи отговори.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Re: Въпрос за капачка разширителен съд

Мнение от ogata » 31 Яну 2015, 23:15

Emilow написа:Колеги изчетох всички теми които успях да намеря свързани с охладителната система, но неможах да видя точен и сигурен отговор, а именно за капачката на радиатора. Значи проблема ми е че имам лека загуба на антифриз или както е казано вече в други теми пада долу ниско в казанчето, та смених си капачката с нова, но несъм сигурен дали е здрава, защото като стисна горния маркуч когато колата е загряла нормално и се чува съскане от нея и това е единият въпрос.Другият ми въпрос е че забелязвам овлажняване в долната част на разширителния съд и възможно ли е от там да губи това количество антифриз.Маркучите не са меки или пък прекалено твърди да неможе да се стиснат.Моля колегите които знаят със сигурност как работи охладителната система на бмв нека пише, ще съм им много благодарен за да знам кое трябва да сменявам.Става дума за м42 мотор.Знам че има много теми, но повечето са без отговор на проблема а също и такива които има много объркващи отговори.

Не трябва да има овлажняване никъде около разширителният съд :!:
Щом капачката ти е нова и чуваш съскане от нея, е много вероятно да ти е спукан големият щутцер за маркуча под нея и от там да идва съскането.

И двете са детски болести :wave:
Проблема се решава генерално с нов радиатор ;)
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Emilow » 31 Яну 2015, 23:22

Да за радиатора вече съм сигурен,че е за смяна, но за загубата на антифриза небях сигурен дали е само от радиатора проблема или и капачката има общо с това.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW
Мечтае да кара: M1

Мнение от peshobmw » 01 Фев 2015, 10:11

Emilow написа:Да за радиатора вече съм сигурен,че е за смяна, но за загубата на антифриза небях сигурен дали е само от радиатора проблема или и капачката има общо с това.

само казанче ше смениш има тема как става процедурата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 175Nm

Мнение от teodorski » 01 Фев 2015, 12:46

Сигурен ли си че си взел правилната капачка? Защото от М40 капачката изглежда по същия начин на пръв поглед и точно това се получава като я завиеш на неподходящия радиатор ... фъска като стиснеш маркуча :paranoid: . Напиши номера на новата ти капачка :type:
ИзображениеИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Emilow » 01 Фев 2015, 17:12

На новата капачка пише 200, а на старата пишеше 140 и по изчетеното от различни теми мисля че капачката ми е каквато трябва да бъде за тоя двигател.Знам че на м40 капачката е на 1.4 бара а за м42 трябва да е на 2.0 бара. Другото което е забелязвам че старата ми капачка се завиваше понадолу от новата която купих и това пак ме притеснява и незнам дали е нормално след като са различни капачките или капачката е менте...?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 175Nm

Мнение от teodorski » 01 Фев 2015, 20:09

Никой не може да ти каже какво си взел :dunno: що не вземеш за проба читава капачка от колега и да се свърши с тая драма ;)
ИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Фев 2015, 20:52

Пролетта,като си сменях радиатора,първоначално си завинтих старата капачка (напълно изправна и неправеща проблеми до тогава). Когато я завих,доколкото можах, и стиснах маркуча,през нея си "дишаше" съвсем спокойно.Съответно не можеше да направи и никакво налягане в системата.Отидох до магазина взех една нова капачка и я сложих на радиатора.Видимо се зави до по-надоло.Стискайки маркуча,вече нищо не издишаше навън! Системата започна да си прави нормално налягане и всичко си заспа.Доколкото знам,бензинките са с капачка с надпис 200,до 2бара.Резбата на старата капачка я мерихме с баща ми,за да видим дали е по-различна и май има известна разлика.Може би новите радиатори са с друга резба и искат нови капачки :roll: В други теми също сме го обсъждали и стигнахме до извода,че с нов радиатор най-добре и нова капачка (или тази,с която е бил дотогава,ако втора ръка,но кой взима такива).Не е скъпа!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Emilow » 02 Фев 2015, 21:56

Незнам може и аз да си въобразявам че не се завива докрай, защото като стисна маркучите не са меки и си прави налягане, а иначе капачката ми е нова, но и радиатора ще го сменям,че ми овлажнява долу под казанчето.

Назад към E36