Помощ за сглобяване на турбо 320d

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Помощ за сглобяване на турбо 320d

Мнение от yordan_ichev » 24 Яну 2015, 21:38

Здравейте колеги,
Със съжаление вчера открих, че лопатките на турбината ми имат доста голям аксиален луфт (около 8мм) и веднага реших да търся варианти да го оправя.
Намерих си сърцевината на - сглобена и балансирана за доста добри пари, но ми трябва майстор, който да го сглоби и съответно да балансира електронния актуатор. Това с балансирането, защото от доста време насам колата си има проблем с него. Изглежда, че предишния собственик е врътнал гайката за баланс. :bang:
За да добиете представа какво съм поръчал и какъв точно ремонт ми е нужен може да видите това клипче ЦЪК - разликата, е че тук се прави ремонт на турбо с вакумен актуатор.
Моля ако някой има координати на човек, който разполага и с машинка за регулиране на актуатора да ги сподели - машинката и самото балансиране изглеждат така ЦЪК.
Ако има значение колата е Е90 320d - 163 кс 2007 г. Става въпрос за София и за Понеделник :)
Искам да подчертая, че не ми трябват координати на обикновен турбо сервиз, тъй като те не биха за заели с вече рециклирана сърцевина, а ще искат да го направят цялото - да не говорим, че доста от тях, учудващо нямат уред за балансиране на актуатора, като този посочен горе и правят баланса на колата с начукване... :censored:
:ok:

старши ентусиаст
Аватар

Re: Помощ за сглобяване на турбо 320d

Мнение от vladobate » 25 Яну 2015, 1:16

Турбос Хют България . Само че и геометрията трябва да се чисти и студения охлюв не се знае в какво състояние е при такъв огромен луфт . Тъй че виж им телефоните и говори предварително с тях иначе почти сигурно имат този уред.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 25 Яну 2015, 10:40

Турбохют или реалтурбо, цялото упражнение ще ти е към 300-400 лв.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от yordan_ichev » 25 Яну 2015, 11:56

Като се има в предвид, че колата в момента върви прекрасно дори с този луфт се надявам, че няма да има голями поражения по охлюва, но дори и да има се продава използван такъв в олх-а за 100 лв.
Реал турбо, колкото и да ми е странно не регулират електронния актуатор, бях там да ги питам. В сайта на Митко турбото също не пише нищо за извършване на тази услуга. Ще питам в търбо хют в понеделник, но до момента съм намерил такива машинки в Годеч, Разлог, Русе и Варна - в София все още не...
Струва ми се несериозно да искат 300-400 лв за 20 минути работа (видимо в клипчето) преди време питах Варненци колко ще струва да ми настоят актуатора - тогава беше 150 лв. Всичко останало е разглобяване и чистене, което и сам мога да си го направя дето се казва. :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 25 Яну 2015, 12:45

Като можеш сам , почисти си я колега. Само настройката на актуатора дай да ти направят. И не знам какво чудно има ако си видял колко струва устройството. А тези 8мм са несериозни и турбината не може да работи с такъв луфт , като я отвориш ще разбереш...просто няма място...затова и охлюва е пострадал евентуално...компресорното колело се движи на макс. 5 десети от мм от него. Успех.

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 25 Яну 2015, 16:50

И моята има луф не е голям но има, като стане топло ще е разглобя и ще и направя един rebuild които струва 60 70 Евро и турбото става като ново, но ако има задиране по охлюва леко какво и пречи да работи стига да не е съсипана перката разбира се, чудя се дали ще може да пусна охлювите на пясакострука мисля че по добро от това почистване няма. При мен няма проблем със актуатор, и турбото е сменяно преди 40к км със рециклирано и цената бе 1000 лева а не мисля да са направили нещо повече от това да сменят и те компонентите и да го изчитат и хоп 500 лева си гушкат.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от yordan_ichev » 25 Яну 2015, 17:21

Мястото от където взех централната част всъщност снабдява не малък брой фирми за рециклиране - внасят с контейнери... В крайна сметка някой от тях проверяват баланса дали е ОК и го слагат в почистени охлюви представяйки го на клиента като рециклиран продукт.
Сега въпроса е кой ще се навие да го почисти, сглоби и балансира актуатора. До тук получих отказ от 3 места... :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 25 Яну 2015, 18:36

Колега ако нямаш задиране сменяш сам вътрешно тяло и няма нужда от баланс, но актуатура се калибрира - защо ти отказват и аз не знам :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от yordan_ichev » 25 Яну 2015, 18:55

Там където звънях ми отговориха, че биха направили ремонта, но само с техен картридж - не знаели произхода на този, който имам. Въпреки, че им отговарям, че не искам никаква гаранция от тях за този ремонт те пак не искат да ме вземат... Иначе, като си отворих кутийката на моя картридж видях, че вътре има някаква диаграма от вибро баланс от Turbo Techincs Ltd - с адрес в Англия, но не знам колко е истинска и дори се замислям дали и да не ги помоля да я врътнат на машината за всеки случай...
Утре продължавам търсенето. :paranoid:

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 25 Яну 2015, 20:38

Taruno написа:Колега ако нямаш задиране сменяш сам вътрешно тяло и няма нужда от баланс, но актуатура се калибрира - защо ти отказват и аз не знам :kuku:

Щом не е купена от тях се оправяи сам, така е и за много други неща.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от yordan_ichev » 27 Яну 2015, 20:24

Колеги да отбележа напредъка по темата.
Вчера говорих с турбо хют и ДГ турбо, но не ми харесаха офертите им. Днес след като ми отказаха да поемат турбото за ремонт и в Реал Турбо реших да поема към Разлог. Цената за труд им бе 8 пъти по-ниска от офертите на Софийските фирми и се оказа, че разполагат с машинка за реглаж на електронни актуатори - пред мен ми демонстрираха работата на моя.
Сега чакам да ми сглобят колата и ще пиша тези дни дали всичко е наред след малко по-задълбочени тестове.
Междудругото моля споделете, ако някой е ходил в турбо сервиз на Рожен 80 - мненията за сервиз там в нета бяха доста странни и се отказах да ходя при тях след разговора по телефона, където категорично и без причина отказаха да наблюдавам как проверяват баланса на картриджа... :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от yordan_ichev » 31 Яну 2015, 23:59

С надеждата да не пиша повече в тази тема да се похваля - вече 1000 км с новия картридж - турбото не е мръднало и всичко е перфектно. За тези, на които колата им ускорява бавно в ниските обороти и изведнъж тръгва към 2200-2500 - прегледайте си геометрията и настройте електрония актуатор със съответното оборудване. :driving:

Назад към E90/E91/E92/E93