DSC и зимата

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E46 320d 150к.с. M47N
BMW E61 530xi 272к.с. N53 LCI

Re: DSC и зимата

Мнение от sannikolaus » 18 Яну 2015, 22:27

xaxo написа:Не знам дали това мнение е за тази тема, но исках да споделя, а не открих по удачна тема в първите 10 страница от е46 раздела.

Много, изключително неуверен се чувствам с тази кола в зимни условия. С това нямам предвид, че й треперия на всеки завой и ме е страх, че ще занесе и няма да мога да я овладея, а нещо различно. Неуверен се чувствам в автомобила, че няма да успее да премине през каквито и да е пътни настилки, освен асфалт, ако има някакви дори и нормални пътни условия с наклони.

Днес се пробвах да сляза и кача по разклонението, което отива на ляво, от снимката по-долу. Не знам дали ще можете да прецените по снимката, но си е наклон.
Изображение
С добри зимни гуми съм. Имах си усещането, че нищо няма да се получи, но искал да тествам автомобила.
Винаги в това разклонение влизам назад, понеже е задънена улица до къщата и после си излизам. В колата бяхме 4 човека, искаха да слизат, но не ги пуснах, за да тежат :lol: Насочих задницата и тръгнах леко да се спускам. Щом и двете оси вече бяха на баира, с включена задна на автоматика, зори си беше дори да спра. Колата леко приплъзваше. Опитах веднага да изляза, ъ-ъ, няма никой, върти си въпреки системите, и продължаваше едва едва да слиза надолу. С изключени системи, от място беше същата работа.
Изключих от задна, оставих я на неутрална, понеже дърпаше колата на зад и тя се плъзгаше, при което беше неуправляема, трябваше да отпускам спирачките за да има някаква тракция, което обаче засилваше колата назад. Та на неутрална и лека полека слязох до долу.
От там на места с малко, на места с много газ някак си излязох, като се налагаше да правя много корекции с волана, тъй като въпреки всичко си буксуваше и занасяше към оградите. Ако бях спрял/намалил някъде по тази 6-7 метрова права, оставах там. И пак надолу.

Съжалявам, че не ми дойде на акъла веднага да снимам състоянието на баира, но не си представяйте някакъв зверски лед. Беше все едно е нормално заснежена/заледена вътрешна улица, с единствената разлика че имаше наклон. От това разклонение, в това му състояние, че дори и по-зле си излизат съвсем нормално живущите там с една Бора, Ситроен и едно малолитражно 3 цилиндрово Мицубиши Колт.

Срам, ужас ... не знам какво да кажа.

Преди няколко дни пък, когато все още имаше сняг в София, паркирах на едно междублоково пространство (некоментирайте дали е правилно) на което си спират живущите от 4 блока. Отъпкан сняг, нищо кой знае какво. Влязох си, паркирах си ... е няма да ви обяснявам как излязох. Отново с изключени системи и с лашкане (не ми се мисли какво съм причинил на автомата). Права, заснежена, отъпкана поляна...

Не ме разбирайте погрешно, много харесвам автомобила. Вози чудесно, има мощност, управлението е супер. В сравнение с предния ми автомобил от VAG групата си е уникален.
Тая зима обаче ме убива. Защо и как са го измислили така ... Няма начин тези автомобили да са проектирани само за топлите държави, пълен абсурд от подобна марка!

ASC? DSC? А и както вече са е питали, какво за теб е добра зимна гума? Сложи си чисто нови зимни гуми и съм сигурен, че няма да има проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320d, E46,150 hp, 2002, automat
Детайли за колата: facelift

Мнение от xaxo » 18 Яну 2015, 22:37

Съжалявам че нямам снимки в момента на гумите, но грайфера им е към 6-7 мм. Размера им е 205/50/16. Шарката им е като на тези от снимката.

Изображение

Автомобила е с DSC. Шофирам от около 13 години. Тази зима ми е първата с автомобил задно задвижване. Никъде не казвам, че съм супер шофьора, но колкото и притеснения да имах, такова нещо не съм очаквал.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sannikolaus » 19 Яну 2015, 0:32

xaxo написа:Съжалявам че нямам снимки в момента на гумите, но грайфера им е към 6-7 мм. Размера им е 205/50/16. Шарката им е като на тези от снимката.

Изображение

Автомобила е с DSC. Шофирам от около 13 години. Тази зима ми е първата с автомобил задно задвижване. Никъде не казвам, че съм супер шофьора, но колкото и притеснения да имах, такова нещо не съм очаквал.

Гумите с какъв дот са? Втора ръка ли са купени? На колко сезона са? Карани ли са лятото? :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 19 Яну 2015, 8:34

Колега, изхвърли ги тея боклуци и си купи 4 нови гуми GoodYear/MICHELIN/Continental/Nokian.
4 гуми + неизвестен DOT , no name ... не знам какво очакваш?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xaxo » 19 Яну 2015, 9:30

Знам че гумите са от основно значение, но до този момент не си мислете че съм карал всяка година с чисто нови гуми. И другите автомобили са с гуми на по 3-4 години.
Ако това е стратегията за шофиране на бмв в зимни условия, и запазени гуми на 3-4 сезона не означават нищо, нещо не ме прави happy този факт.

Sent from my Samsung Galaxy S5

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vvasilev1 » 19 Яну 2015, 10:52

Колега,

Запазени гуми означава следното:
1. Гумите са купени чисто нови от теб.
2. Гумите са карани само в студените месеци.
3. Гумите са съхраняване правилно в мазата на студено.
4. Гумите са марка, а не регенерат или някакъв друг метил дето губи свойства на пластичност след първия сезон.

Никой не казва да излизаш всяка зима с нови гуми!

Успех

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 19 Яну 2015, 11:00

xaxo написа:Не знам дали това мнение е за тази тема, но исках да споделя, а не открих по удачна тема в първите 10 страница от е46 раздела.

Много, изключително неуверен се чувствам с тази кола в зимни условия. С това нямам предвид, че й треперия на всеки завой и ме е страх, че ще занесе и няма да мога да я овладея, а нещо различно. Неуверен се чувствам в автомобила, че няма да успее да премине през каквито и да е пътни настилки, освен асфалт, ако има някакви дори и нормални пътни условия с наклони.

Днес се пробвах да сляза и кача по разклонението, което отива на ляво, от снимката по-долу. Не знам дали ще можете да прецените по снимката, но си е наклон.
Изображение
С добри зимни гуми съм. Имах си усещането, че нищо няма да се получи, но искал да тествам автомобила.
Винаги в това разклонение влизам назад, понеже е задънена улица до къщата и после си излизам. В колата бяхме 4 човека, искаха да слизат, но не ги пуснах, за да тежат :lol: Насочих задницата и тръгнах леко да се спускам. Щом и двете оси вече бяха на баира, с включена задна на автоматика, зори си беше дори да спра. Колата леко приплъзваше. Опитах веднага да изляза, ъ-ъ, няма никой, върти си въпреки системите, и продължаваше едва едва да слиза надолу. С изключени системи, от място беше същата работа.
Изключих от задна, оставих я на неутрална, понеже дърпаше колата на зад и тя се плъзгаше, при което беше неуправляема, трябваше да отпускам спирачките за да има някаква тракция, което обаче засилваше колата назад. Та на неутрална и лека полека слязох до долу.
От там на места с малко, на места с много газ някак си излязох, като се налагаше да правя много корекции с волана, тъй като въпреки всичко си буксуваше и занасяше към оградите. Ако бях спрял/намалил някъде по тази 6-7 метрова права, оставах там. И пак надолу.

Съжалявам, че не ми дойде на акъла веднага да снимам състоянието на баира, но не си представяйте някакъв зверски лед. Беше все едно е нормално заснежена/заледена вътрешна улица, с единствената разлика че имаше наклон. От това разклонение, в това му състояние, че дори и по-зле си излизат съвсем нормално живущите там с една Бора, Ситроен и едно малолитражно 3 цилиндрово Мицубиши Колт.

Срам, ужас ... не знам какво да кажа.

Преди няколко дни пък, когато все още имаше сняг в София, паркирах на едно междублоково пространство (некоментирайте дали е правилно) на което си спират живущите от 4 блока. Отъпкан сняг, нищо кой знае какво. Влязох си, паркирах си ... е няма да ви обяснявам как излязох. Отново с изключени системи и с лашкане (не ми се мисли какво съм причинил на автомата). Права, заснежена, отъпкана поляна...

Не ме разбирайте погрешно, много харесвам автомобила. Вози чудесно, има мощност, управлението е супер. В сравнение с предния ми автомобил от VAG групата си е уникален.
Тая зима обаче ме убива. Защо и как са го измислили така ... Няма начин тези автомобили да са проектирани само за топлите държави, пълен абсурд от подобна марка!

за да не мъчиш автомата,като закъсаш мини на тип троника и си пусни само на първа,иначе ако си на Д и започне да буксува особенно с изключена система започва да минава на 2-3 и така
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от xaxo » 19 Яну 2015, 12:13

Аз бях на D, давах и отнемах от газта, при което колата почна да се "лашка" напред назад, въпреки че беше на скорост. Заради това отстъпване назад си мисля, че съм узорил автомата. Четох после че се давало на задна, после превключваш предна ... аз не направих така.

За гумите ... не споря, но с такива гуми, друга кола щеше да излезе, това искам да кажа! Ненамирам нужда да сме фанатици до край. Аз също харесвам автомобила си.

Sent from my Samsung Galaxy S5

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vvasilev1 » 19 Яну 2015, 12:54

Няма фанатизъм колега!
Аз ти давам съвет, а ти си решаваш.
Факт е, че при автомобил със задно гумите през зимата са важни!

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 19 Яну 2015, 13:59

xaxo написа:За гумите ... не споря, но с такива гуми, друга кола щеше да излезе, това искам да кажа! Ненамирам нужда да сме фанатици до край. Аз също харесвам автомобила си.

Като почетеш из форума ще разбереш кои са най-големите фанатици и прикриват черните страни на БМВ в лошите снежните седмици.

Гумите с дебел грайпфер са много важни за всяко возило което се кара в район със сняг.
За БМВ и Мерцедес без 4х4 система само със задно обаче няма особено значение когато има сняг върху лед..само лед и баир.
Просто в последните ситуации без вериги поне текстилни на задните колела - няма мърдане!

Всевъзможи возила съм шофирал за 16 години - ама такъв огромен зор зимата по баири само с БМВ и Лада 2105 съм имал!

Имам 12 зимни гуми в гаража дот 13 и 14. Последните 4 са чисто нов БФ Гудрич 38/14 още октомври ги купих.
Толкова нови гуми не съм вземал никога и пак при първия припръскал сняг нулева стабилност!

Аз съм решил донякъде проблема със спрей течни вериги. Даже сега има 2 бр. налични в багажника. Като запръска снежец отбивам пръскам в средата на гума и тръгвам далеч по-спокойно.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bgpavlp » 19 Яну 2015, 14:47

Много, изключително неуверен се чувствам с тази кола в зимни условия. ...............!

Така е колега, аз моето BMW като го вкарам октомври в гаража, го вадя на пролет. Зимата си карам едно дърто quattro и нямам ядове.
Изображение

Ако нема у глава, има у Google.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 2004/330xd автомат
Мечтае да кара: bumer ...
Детайли за колата: ноо яка

Мнение от basko » 19 Яну 2015, 16:11

Смени го с едно XD и си ТИ!!! :lalala:
Не съм претенциозен, ... най-доброто ми е предостатъчно!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Мнение от bigdady » 19 Яну 2015, 17:02

от бмв до бмв има разлика по тежките са малко по проходими от 3ките
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от sannikolaus » 19 Яну 2015, 18:21

С моята Е46-ица не съм имал никакви проблеми зимата. Дори се е случвало да дърпам автомобил с предно предаване. С хубави гуми, които са карани само зимата (студените месеци) не съм закъсвал никъде, въпреки че вече ги карам втора зима. Като се съхраняват правилно през лятото и се запази колкото може каучукът, проблемът няма, а не е да не съм минавал по заледени, снежни и стръмни пътища!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530 Д/ Е34 525 тдс
Мечтае да кара: M6 разбира се

Мнение от Gancho » 19 Яну 2015, 21:40

Според мен проблема е че комбинацията автомат+задно предаван не е подходяща много за сняг и заледени улици.Аз в Габрово където преобладава доста сняг зимата нямам никакви проблеми а и пък не съм с нови зимни гуми(да не казвам че са 8 годишни но с голям граифер и все пак са Мишелин).

ПредишнаСледваща

Назад към E46