Разход на нашите автомобили

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Re: Разход на нашите автомобили

Мнение от datchko » 14 Яну 2015, 14:49

lazomilev написа:Постигат ги, колега, като карат със 100 по магистралата с часове. Познавам десетки такива хора...
Веднъж се возих с един такъв до Банско, той караше по-бавно, отколкото аз карам в София, полудях.
Икономията е майка на мизерията!

Някои хора спазват ограниченията :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60

Мнение от SDLS » 14 Яну 2015, 17:14

Е не е само до спазване на ограниченията според мен. Аз няколко пъти съм пробрал да карам спокойно, за да видя колко ще докарам като разход и пак под 7 извън града и 10 в града трудно се постига. И това при 525 с чип. А тук се пишат за 530 с чип,290 коня и разход 7 и нещо среден, което според мен не е възможно да е реален, освен ако извънградското не е 90% :paranoid: Ако има такива коли ще продавам моята :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Е60 525dА

Мнение от nov77 » 14 Яну 2015, 18:01

И аз като чета за разхода на другите си мисля,че или колата ми не е наред или те лъжат. Но има и нещо друго,зависи от стила на шофиране,при мен всички коли горят с литър-два нагоре. Уж не съм тип състезател,но е факт,колкото пъти реша да карам бавно на извън градско,издържам най-много 30-50км и все има кой да ме изнерви на пътя и дотам с разхода... :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 22 Яну 2015, 2:18

memorex написа:Не става ясно какво точно искаш да кажеш че си открил.Между скрито и явно на дисплея няма как да има разлика , нали компютъра е един.Оставащите километри варират в зависимост от средния разход , който пък няма как да не включва и престоя и т.н.

Ми има , аз толкова не гледам този от скрито меню 5.00 дето е средния разход ами смятам на равно виждам колко литра имам общо и гледам колко ренге ми остава спрямо последното каране което е само градско и се смята ... като имаш примерно 10.5 литра нафта и ти остават 100 км ренге е ясно , че това е 10.5/100 разход , който ти гори колата като изключим гадното чакане на място защото досега ренге не ми е паднал на място като тръгна тогава именно затова го правя след като съм карал поне 10-15 мин и така. Иначе не знам хора аз постигнах ей сега преди 2 дни Пловдив - Хасково междуградски път ( не е магистрала) с 90 км/ч на места 100-110 ама за моменти, имаше и 5-6 км някъде с 70-80 заради брутална мъгла иии 5.3/100 това е и то с разбит торг, който си клати стабилно обороти... и вече му е резервиран час за ревизия защото много нерви и дано не е станало късно.. Не знам за мене този мотор е мега икономичен стига да се кара прилично дава разход колкото 150 коня дизели ... не гоня никфа икономия просто пътя е разбит има и мъгла , зимно време е карам си бавно и 5.3 това е .. няма лъжа няма измама и по литрите в скритото меню пак толкова си излиза. За мен майката му е чип тунинга и спокойно каране с постоянна скорост и се получава .. не знам как така не ви пада разхода под 7 със спокойно каране .. Погледни термостатите аз имах един прецакан и така пак Плд-Хасково спокойно 6.7 ама после да видях температурата аз съм карал на 57-60 градуса...

ПП Последното не е за теб меморекс ;)

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 23 Яну 2015, 16:28

Не е ли по-лесно.. пълен-пълен и да си засечеш разхода? Аз само така го пълня и си знам винаги разхода, даже този на таблото не го гледам, той винаги е повече от реалния.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330cd

Мнение от unikalen88 » 23 Яну 2015, 18:42

точно така се прави пълен пълен,а не да се гледа на борд комп щото след засичане цифрата е друга,компа следи средния разход според това как е натиснат педала на гаста,но с каква нафта е калибриран не се знае а нашите горива са съвсем други,а това с оставщите километри пак не е показател,щото много колеги на оставащи 100 километра по борт са бутали до бензиностанциите което е показно че това не е толкова точно.Реален разход се прави наливаш до капачката да се вижда горивото,след това 100-200-300 километра след това пак до капачката,след това се дели на 1-2 -или 3 зависи колко километра са минати и се вижда средния разход,.По този начин много хода ще гледат така :shock: и тия 5.5 ще са в мечтите ви особенно пък автоматик,аре няма се лъжем
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: S63, но не AMG, а B44tu

Мнение от E30_DK » 24 Яну 2015, 10:47

Аз колкото коли съм карал(не само БМВ), винаги съм засичал пълно-пълно, след което го сравнявам с показанията борда и извода ми е, че борда може само да те ориентира дали колата ти харчи ОКОЛО 5-8-13-... л/100 - нищо повече.
При моята кола хванах две закономерности за показанията на борда:
1 - колкото по-кратко време работи мотора т.е. работи не незагрял, токова повече показва бодра в сравнение с реалния разход. Лятото като мина 800-850км на отсечки от по 20-25км ми покаваше с +0,5 л/100, сега зимата при същите разтояния борда показва с +1 л/100.
2 - когато правя трип София-Бургас(например) т.е. мотора е работил на оптимална температута почти през цялото време, борда показва -0,5 л/100
Сега някои хора ще кажат, че моята кола има проблем с техническото състояние, електрониката и бла-бла-бла... според мен колкото може да се вярва на моя борд, толкова и на всички останали - истината е само на колонката(ако не е модифицирана и тя :mhihi: )

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 24 Яну 2015, 11:19

Моят борд се калибрира два пъти годишно, когато сменям джантите, това е. Всеки път показва 1:1 с колонката, аз винаги пълня до горе, така че бордовете са ни доста верни. Имал съм 4 БМВ-та и на 4те съм калибрирал борда и винаги е бил ОК. Преди това карах Ауди, там, макар че пак го калирирах не се получаваха нещата, винаги имаше разминаване.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 24 Яну 2015, 15:18

Както е споменал горния колега борда се калибрира, при мен на Е90тката съм забелязал следното: смесен цикъл е почти перфектен, само градско -0.3 -0.4 а извънградско +0,2

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Кон

Мнение от axel.folu » 24 Яну 2015, 15:57

Чувал съм че на бмв борда е най верен от всичките иначе на мен е60 535д гори извън града 7,5литра на 100 в града 10,4

Потребител
Аватар
Кара: BMW 525D 2008/ BMW 540i 2020

Мнение от Stoqnn Georgiev » 24 Яну 2015, 20:09

смесен разход 7.6 интензивно каране.525д 2007г.С повреден термостат 8.5л смесен разход

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 550d xdrive

Мнение от petio » 26 Яну 2015, 16:17

Рзхода на гориво зависи най-вече от стила на шофиране, а не от скоростите, които се вдигат. Над 140 влияе разбира се. Има малки но важни неща, които при спазване, ако влязат в ежедневния стил на шофиране свалят разхода:
- пускане на педала на газта ако свети червено или очакваш да светне - не газ до края и после на спирачката (това пази и дискове накладки разбира се).
- при автоматик се усъвършенстваш в това колко газ да подаваш, за да премине на следващата предавка. Става ти като вътрешно чувство - не само да гледаш и да смяташ. За това човек когато си купи нова кола първоначално разхода е по-голям. Докато свикне с автомобила е се нагодят нещата.
-правилно налягане на гумите
- хубаво гориво
- излишен багаж в купето
-ако не ползваш климатика го спираш. Тази гъзария да върти непрекъснато съсипва и него и качва разхода. За това има копче за спиране.
- истината в извънградското шофиране е подържане на РАВНОМЕРНА скорост и ПРЕДВИДЛИВО. Не бърза или бавана. Равномерно бързо или равномерно бавно. Не си играеш с педала на газта е така от скука. И пак отпускане на газта и натискане на спирачката само когато е нужно. Настигаш ли кола пускаш педала ако не виждаш напред, идва завой или кола. Не се забиваш с газ до последно отзад и после яко спирачки. Намаляваш плавно колкото да изравниш скороста с предното МПС.
Случвало ми се е маршрут който изминавам бавно защото детето спи на задната седалка (да не я лашкам налява на дясно, че ще и се откачи главата) да го мина с по-висок разход отколкото ако карам сам и бързам. Просто заради детето се резсейвам и не шофирам с моя стил.
Извинявам се за лекторския стил, но така се получи. Ако в предишните 70 и кусур страници има неща, които повтарям също се извинявам.
Повечето от тия съвети ги има редовно в списания и брошури, но ми се стори уместно да ги споделя. Може пък някой да се замисли (зариби) :mhihi:. Последно разхода ми е 9,9 при 500км софийско с катерене и дрифт в снега към Алеко. Без климатик и карайки по описания начин. :banghead:

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Мнение от datchko » 26 Яну 2015, 18:48

petio написа:Рзхода на гориво зависи най-вече от стила на шофиране, а не от скоростите, които се вдигат. Над 140 влияе разбира се. Има малки но важни неща, които при спазване, ако влязат в ежедневния стил на шофиране свалят разхода:
- пускане на педала на газта ако свети червено или очакваш да светне - не газ до края и после на спирачката (това пази и дискове накладки разбира се).
- при автоматик се усъвършенстваш в това колко газ да подаваш, за да премине на следващата предавка. Става ти като вътрешно чувство - не само да гледаш и да смяташ. За това човек когато си купи нова кола първоначално разхода е по-голям. Докато свикне с автомобила е се нагодят нещата.
-правилно налягане на гумите
- хубаво гориво
- излишен багаж в купето
-ако не ползваш климатика го спираш. Тази гъзария да върти непрекъснато съсипва и него и качва разхода. За това има копче за спиране.
- истината в извънградското шофиране е подържане на РАВНОМЕРНА скорост и ПРЕДВИДЛИВО. Не бърза или бавана. Равномерно бързо или равномерно бавно. Не си играеш с педала на газта е така от скука. И пак отпускане на газта и натискане на спирачката само когато е нужно. Настигаш ли кола пускаш педала ако не виждаш напред, идва завой или кола. Не се забиваш с газ до последно отзад и после яко спирачки. Намаляваш плавно колкото да изравниш скороста с предното МПС.
Случвало ми се е маршрут който изминавам бавно защото детето спи на задната седалка (да не я лашкам налява на дясно, че ще и се откачи главата) да го мина с по-висок разход отколкото ако карам сам и бързам. Просто заради детето се резсейвам и не шофирам с моя стил.
Извинявам се за лекторския стил, но така се получи. Ако в предишните 70 и кусур страници има неща, които повтарям също се извинявам.
Повечето от тия съвети ги има редовно в списания и брошури, но ми се стори уместно да ги споделя. Може пък някой да се замисли (зариби) :mhihi:. Последно разхода ми е 9,9 при 500км софийско с катерене и дрифт в снега към Алеко. Без климатик и карайки по описания начин. :banghead:

Няма какво да си удряш главата в стената, колега :yes:
Колата ти е близо до двата тона с теб (шофьора), евентуално пътник/ци и гориво. А отделно пътят към Алеко е ужасен..
Иначе аз карам по почти същия начин като теб, но моята кола е на 22 години и както и да я карам, харчи повече от 10 и то извънградско :mhihi:
Градско минава 13-14..

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 27 Яну 2015, 11:18

София градско - дневен пробег 20км, 63л = 530км. Среден разход 11.88 по колононк и борд разхода е 1:1.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

Потребител
Аватар
Кара: BMW E61 530D
Мечтае да кара: багер

Мнение от ivopetrov_1982 » 02 Фев 2015, 18:15

Здравейте :wave: нов съм и от 4 дни съм собственик на БМВ Е61 530D.днес взех жена ми от работа и минах по южната дъга посока овча купел,и ми направи впечатление разхода,че при 100-110км вместо да го сваля тя го качва!може ли някой да ми каже на какво се дължи това или проблема е в мен :oops: а като я настъпя почва да сваля веднага при 150км :driving: моля да ме извините,но все пак още не съм свикнал с колата и това ми е първото БМВ :bchug:

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61