Ниво на спирачната течност Е36 91г.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Ниво на спирачната течност Е36 91г.

Мнение от abracadabra » 26 Дек 2014, 15:28

Колата ми е Е36 91г. Днес гледах казанчето на спирачната течност, винаги е било нивото някъде там. Но понеже бях спрял малко с предницата нагоре и ми се видя различно нивото. Та снимах нивото да кажете добре ли е? Дали да долея малко(не съм купувал спирачна течност, но знам че имаше някаква в Кауфланд или Била-та DOT4, или нещо такова), също не знам каква е старата. Сменяна е преди повече от 3 г. но мисля че все още си е добре... Не се кара много колата. Та ако трябва да долея само ще е добре, и с каква течност да го направя? Също как става(отгоре доливам-само развъртам капачката)? Ето снимки:
251220144606.jpg
,
251220144607.jpg
,
251220144608.jpg

Ще съм благодарен ако дадете съвет.
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325i

Re: Ниво на спирачната течност Е36 91г.

Мнение от SlowMotion » 26 Дек 2014, 15:45

Приятел , това с цвят на катран отдавна не е спирачна течност , смени я преди да е станала белята.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 26 Дек 2014, 16:36

Само по цвета ли, то ако почна всичко да сменям... ? Колко струва смяната в сервиз, и във всички ли правят смяната?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Мнение от stormrider » 26 Дек 2014, 17:09

Какъв сервиз,колега? Сваляш задна дясна,развиваш щуцера,помпиш педала и течността пада. След това задна лява,след това предна дясна и накрая предна лява. Купуваш си две разфасофки спирачна течност Дот4 и изсипваш течността. Междувременно си затворил щуцерите. И пак отначало . 1. Задно дясно,задно ляво,после предно дясно и накрая предно ляво
С много любов към децата!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 26 Дек 2014, 18:35

Провери си накладките, може би те имат нужда от смяна, а спирачната течност е друга тема. Дават и две години защото е хигроскопична.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 26 Дек 2014, 22:05

Доливането е само като развъртиш капачката и доливаш. Въпросът е, че спирачната течност е добре да се сменя цялата и не е скъпа и сложна операция. Аз ходих в сервиз да ми я сменят в Пловдив и ми взеха 10 лв. за смяната и си платих самата спирачна течност.
По снимките, нивото ми се вижда м/у Мин и Макс, но аз бих долял.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 27 Дек 2014, 19:58

Здравейте,
Така, долях. Купих си за 4,10лв немска DOT4. На цвят е жълта. Старата в контейнерчето също е жълта и със същия вискозитет... Изобщо не е потъмняла(както каза SlowMotion), въпреки че на снимката така изглежда. Долях малко, колкото да вдигна нивото с още 5мм. И мисля че така е добре.
-(stormrider)- колко е всичката спирачна течност в е36? Щото пишеш 2 разфасовки. От по колко?
-Колкото за цената на смяната, благодаря колега че писа (nqmam_bmw). И аз днес реших и долях. Значи не е чак толкова скъпо и най-важното мисля че я сменят спирачната течност без да обезвъздушават(изпускат старата и доливат без да допускат засмукване на въздух....). Сигурно си има технология. Иначе за 10лв. няма да се навие никой да сваля и 4-те гуми и да прави всички тези работи там...
-За накладките (vladobate), в смисъл какъв казваш? Има, е, поизтъркали са се, но има. Та те как оказват влияние на спирачната течност?
Благодаря колеги. Така си помагаме, и се учим.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше BMW E36 318tds Touring
Мечтае да кара: BMW E26
Детайли за колата: Бавно комби с черни облаци

Мнение от raptorxbg » 27 Дек 2014, 20:30

В сервиза просто закачат един уред към колата и той автоматично издърпва старата течност, колегата те пита за накладките понеже когато се изтъркват буталцата на апаратите излизат повече навън и от там течността в казанчето спада.
А като се сменя изцяло течността освен на четирите колела трябва ли да се изпусне и обезвъздуши и от към помпата на съединителя, и там как точно става номера там?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Дек 2014, 1:30

Като се износят накладките нивото естествено спада. Като си долял сега после ще източваш обратно като сменяш накладки. Поизтъркали са се ,но има - какво означава, може би е време за смяна. Смяна с подналягане откъм щуцерите за да дръпне течността става и се долива отгоре постоянно,ама на подемник без сваляне на гуми иначе е мъка. Системата събира около литър , демек две разфасовки по половинка. За съединителя е същото, има щуцер на долната помпа за източване и обезвъздушаване.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 28 Дек 2014, 15:31

Благодаря. Разбрах. Може и това да е че накладките вече тръгват и почва нивото де поспада. А накладките, аз като гледам през джантите и така с пипане ми се струва че има още да ги ползвам. Но не мога да гарантирам че съм прав. Как да разбера? Колко трябва да са най-малко и при колко да се сменят? Може ли да обясните? Или трябва само на сервиз да ми кажат, въпреки че често пъти ще искат да ги сменят.... Също и цена?
И пак Благодаря.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Дек 2014, 16:00

Минимум на накладките 2мм. И провери си някъде за теч за всеки случай.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 28 Дек 2014, 16:30

Днес ги гледах накладките, имам и на 4-те гуми по 5мм. А бих искал да зная колко е дебелината на нови накладки?

Назад към E36