Няколко въпроса за 316i?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Няколко въпроса за 316i?

Мнение от mit-kong » 16 Дек 2014, 15:59

Здравейте, търся да взема едно 316 за жената да си джитка, та ми се сформираха няколко въпроса, докато проучвах напред-назад.

1. Двигателите при този модел са М40Б16 и М43Б16, съответно 100кс и 102кс?

2. Каква е разликата точно в двигателите, освен тези 2кс?

3. И двата ли са с малкия данък, там до колко Kw беше или някои от двата минава границата?

4. Понадлежат ли на безпроблемно газифициране с обикновенна газ или само с инжекцион?

5. Каква е разликата в теглото между седана и компакта?

:bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Няколко въпроса за 316i?

Мнение от Sea Eagle » 16 Дек 2014, 16:43

1. Абсолютно правилно.

2. Разлика има освен в мощността мотора е друг. Освен ангренажната верига, М43 е подобрен в много отношения, (от тоци до карантии) изчистени са проблемите от опита натрупан с М40, които не са малко. Резултата е че М43 е повече от успешен здрав 8 клапанов двигател, или идиотустойчив както се слави тук. Малко е.. тромав, с две думи нищо особенно от към възможности. За обикновенно каране е идеален.

3. М43B16 е 102к.с. Мисля че минава границата и няма да е малкия данък. Няма да е нещо огромно като цена де.. виж има данъчни калкулатори, зависи в кой град си разбира се.

4.Виждал съм и двата двигателя с обикновенна газ. Не е добра картина особенно М40 който не може обикновенно да си каже името. Обикновенната газова мн. зависи, като цяло е доста проста работа, но малко води до пипкави проблеми. Настройки, ала бала, по 10 пъти а ся студена, а ся прекъсва, а сега е добре, а.. що ся забива муцуната... Ей такива работи все слушам покрай обикновенната газова уретба. Карал съм - не съм впечетлен, освен това разхода им е винаги висок.. Само за пример.. при обикновенната газ, газта нахлува през колекторите и минава през стъпковия мотор. Последния с карането на газ, става мармалад от там тресене нестаб. обороти главоболия, а нов е 300 кинта...
Тук таме могат да направят и читаво обикновенна газова, но разхода е по висок, и пак ще трябва да избереш по хубави чарколяци - т.е. повечко пари.

Съвременните Газови инжекциони са напълно различна история. М43 и Хубав газов инжекцион (личен опит) - и забравяш всякакви грижи гарантирам ти няма дори да разбираш кога си на газ и кога не. Впръскването на газта е прецизно и контролирано от комп. на газовия инжекцион (по-малък от таблет) и колата гори и върви както на бензин, с едва около 10/% разлика в разхода. Започват от 900лв за турски, български около 1000лв(+) и италиански, там вече какъв клас/части и как искаш да върви колата може да достигне около 1300лв с по скъпата бутилка. Аз лично сложих възможно най високия клас ГИ с малко по скъпата бутилка, и най добрия (казват) софтуер = Абсолютно никакви грижи. Никакви. Само карам. 2 год гаранция на частите и 5 години на електрониката имат повечето хубави ГИ-та.

5. Разлика в теглото има, и то не малка. Можеш да погледнеш каталозите и книжките ръководство на потребителя, има данни за тегло седан - компакт. Зависи коя кола с какъв двигател е де..
316i / 318i седани са около 1160-1210кг. празни с пълен резервоар (60л.)
Компакта е значително по лек. И ако е 316i е само с М43.
Ако колата ще е компакт задължително последните няколко години (произвежда се до 2001) и там двигателя е М43Б19 т.е. мотора е 1.9 изкл. приятен за каране, но понася безпроблемно само газов инжекцион (с пластмасови колектори са М43Б19)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mit-kong » 16 Дек 2014, 17:32

Мерси за подробното инфо!

Сега намерих един каталог и разликата между седан и комапкт с М43 я дават 15кг. дали е възможно? :shock:

Сигурно ли е, че плюсовете на М43 са повече от минусите, защото като гледам как стоят нещата във времето, по-новите уж все са подобрения на по-старите, а пък старите винаги са по-добри и здрави?

Според данъчния калкулатор за 102кс е 103лв в София. Което малко обезмисля избора му според мен, имайки в предвид, че на М40 е сигурно не повече от 20лв. :dunno:

А значи компактите, нямат М40? И в зависимост от годината са М43Б16 или М43Б19, но с еднакви коне (102кс)?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 16 Дек 2014, 18:16

Колега, всичките ти въпроси са дискутирани хиляди пъти във форума. По всяка точка ще намериш поне 10 теми.
Изображение

Назад към E36