DSC и зимата
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- surfboard
- младши ентусиаст
-
- Кара: 4.0 TFSI
Re: DSC и зимата
Не е точно така. Навремето богаташите и представителите по високите етажи на държавната власт са се возили във Волга, но към днешна дата това не е така и като гледам и Ладите и Волгите отдавна са извън играта и определено са заменени с друг вид коли.
Светът се развива. Отдавна не сме в 19-ти век и всеки се стреми към по-нова и модерна кола, с по-сигурно поведение. То е ясно че и с Лада можеш да се катериш по планинските преходи. И с Лада можеш да стигнеш от София до Варна на море. И без климатик можеш да пътуваш лятото в жегата на 40 градуса. И без опция за размразяване на предното стъкло можеш да стържеш на студа 15 минути. И без автоматични скорости може да ръгаш като хамалин, и без GPS - също ще се оправиш и т.н. Тук изключвам хипотезите, при които някои от изброените и неизброените екстри умишлено трябва да НЕ присъстват, с определена цел /дрифт, усещане от ръчните скорости и т.н/.
Списъкът е безкраен. Може без всичките тези неща, но кой отказва подобна глезотийка и улеснение? И защо след като отдавна е измислено и дори е наложена практика подобни екстри да се вграждат във все повече коли, умишлено да се лишаваме от него и да си правим живота още по-сложен?
Ето аз например си признавам че не мога да карам добре кола със задно предаване зимата, за разлика от такава с предно и със задвижване на четирите колела. Вместо да тръгна тепърва "да се уча" как се кара кола със задно, мога просто да си купя такава, която е 4 х 4 и да не застрашавам собствения си живот и сигурност, както и този на пътниците, които са с мен. Затова казах, че следващата ми кола ще е такава. Ще попитате - защо не си купи направо кола 4 х 4, или такава с предно? Защото купих колата миналата година през пролетта и дори не подозирах, че това задно ще ми е такъв проблем. А колата е перфектна, налял съм доста пари в нея и няма да тръгна да я продавам само заради това. Затова съм се примирил и инвестирам в хубави, висок клас зимни гуми, които поне частично да спасяват положението. Пък като събера достатъчно пари от закуски, знам какво да взема.
Светът се развива. Отдавна не сме в 19-ти век и всеки се стреми към по-нова и модерна кола, с по-сигурно поведение. То е ясно че и с Лада можеш да се катериш по планинските преходи. И с Лада можеш да стигнеш от София до Варна на море. И без климатик можеш да пътуваш лятото в жегата на 40 градуса. И без опция за размразяване на предното стъкло можеш да стържеш на студа 15 минути. И без автоматични скорости може да ръгаш като хамалин, и без GPS - също ще се оправиш и т.н. Тук изключвам хипотезите, при които някои от изброените и неизброените екстри умишлено трябва да НЕ присъстват, с определена цел /дрифт, усещане от ръчните скорости и т.н/.
Списъкът е безкраен. Може без всичките тези неща, но кой отказва подобна глезотийка и улеснение? И защо след като отдавна е измислено и дори е наложена практика подобни екстри да се вграждат във все повече коли, умишлено да се лишаваме от него и да си правим живота още по-сложен?
Ето аз например си признавам че не мога да карам добре кола със задно предаване зимата, за разлика от такава с предно и със задвижване на четирите колела. Вместо да тръгна тепърва "да се уча" как се кара кола със задно, мога просто да си купя такава, която е 4 х 4 и да не застрашавам собствения си живот и сигурност, както и този на пътниците, които са с мен. Затова казах, че следващата ми кола ще е такава. Ще попитате - защо не си купи направо кола 4 х 4, или такава с предно? Защото купих колата миналата година през пролетта и дори не подозирах, че това задно ще ми е такъв проблем. А колата е перфектна, налял съм доста пари в нея и няма да тръгна да я продавам само заради това. Затова съм се примирил и инвестирам в хубави, висок клас зимни гуми, които поне частично да спасяват положението. Пък като събера достатъчно пари от закуски, знам какво да взема.
- streetracing12
- младши ентусиаст
-
На мен ще ми е първа зима с БМВ(330Д) взех хубави гуми с 18ки джанти съм дано нямам проблеми

Дано DSC си свърши работата

Дано DSC си свърши работата

- unikalen88
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW 330cd
- surfboard
- младши ентусиаст
-
Чувал съм, че колкото са по-широки и големи гумите, толкова по-лошо е поведението на сняг, заради контактната повърхност. Не знам дали е вярно, но ако е така, с 18-ките би трябвало да не е особено розово. Аз затова за зимата сложих 17-ки и даже спазих заводското предписание за гумите на колата ми - 225 / 45 /17.
- streetracing12
- младши ентусиаст
-
surfboard написа:Чувал съм, че колкото са по-широки и големи гумите, толкова по-лошо е поведението на сняг, заради контактната повърхност. Не знам дали е вярно, но ако е така, с 18-ките би трябвало да не е особено розово. Аз затова за зимата сложих 17-ки и даже спазих заводското предписание за гумите на колата ми - 225 / 45 /17.
Е едва ли разликата м/у 225/40/18 и 225/45/17 е толковаа сериозна пък ако е много лошо поведението на сняг ще се прибираме в гаража

- surfboard
- младши ентусиаст
-
Да. Аз заложих на четири гуми Мишелин Алпин, пък да видим.... За всеки случай отсега сложих в багажника една малка лопатка и чувалче с пясък.
- streetracing12
- младши ентусиаст
-
Е ако с 4 гуми DUNLOP Sp Winter Sport 4d 225/40 R18 92V XL MFS ДОТ 2014година на стойност 1300лв закъсам някъде ще се замисля много сериозно иначе пълен резервоар 1 чувалче пясък да тежи и DSC пуснат да видиме както ще стане 

nazis написа:vvasilev1 написа:Аз пък нямам никакви проблеми зимата с пързаляне, проходимост, тръгване по наклон.
Явно стажа из Търновските баири и първоначалната закалка с жигули/лада и видинки + торба цимент в багажника си казват думата![]()
Гледам никой от Габрово, Трявна, Търново и други от пред балкана не се жалват!
П.С. Повече тренировки, колеги
Прав си -ама много!
И ние по морето сме карали ладитe едно време с по една рибарска каса с морски камъни в багажника за да не ни изпреварва задницата на колата
+1
А тези които все още не са карали на сняг със задно (явно има и такива)да слагат зимните гуми и да чакат снега,бързо ще им стане ясно дали е за тях.
Ако много ви се кара пък пустото BMW буксува,не спира,върти са като пумпал итн. има зимни сликове със шипчета.

streetracing12 написа:Е ако с 4 гуми DUNLOP Sp Winter Sport 4d 225/40 R18 92V XL MFS ДОТ 2014година на стойност 1300лв закъсам някъде ще се замисля много сериозно иначе пълен резервоар 1 чувалче пясък да тежи и DSC пуснат да видиме както ще стане
Като закъсаш с тия гуми, викни ме да ти покажа с една кола, с гуми за има няма 120лв как ще те дърпам.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- TouringInternational
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M44 на газ
- Мечтае да кара: V10 Touring, e36 compact rally spec
- Детайли за колата: е36 compact "войнишко канче'' edition
Първата зима със задно предаване винаги е зор, особено ако си с книжка на еди месец, e36 компакт с 140 к.с.(може би), недобри зимни гуми и отворен диференциал.. 
Но както са написали колегите отгоре, малко повече практика и се свиква
Четирите хубави зимни гуми са от изллючителна важност!

Но както са написали колегите отгоре, малко повече практика и се свиква
Четирите хубави зимни гуми са от изллючителна важност!
- surfboard
- младши ентусиаст
-
Колеги какви са тези гуми? Пише че са с Ice contact. Дали наистина вършат работа на лед и някой има ли впечатления? Досега не съм виждал такива.
http://www.gumi7.com/bg/tire/121571/CON ... 0-R17.html
- Gancho
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е61 530 Д/ Е34 525 тдс
- Мечтае да кара: M6 разбира се
surfboard написа:Колеги какви са тези гуми? Пише че са с Ice contact. Дали наистина вършат работа на лед и някой има ли впечатления? Досега не съм виждал такива.
Колега тези гуми са с шипове и ще вършат идеална работа на лед,НО за съжаление са забранени за използване по нашите "хубави" пътища.
surfboard написа:Колеги какви са тези гуми? Пише че са с Ice contact. Дали наистина вършат работа на лед и някой има ли впечатления? Досега не съм виждал такива.
Най-добрата гума за лед е Нокиан Хакапелита.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
- xaxo
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 320d, E46,150 hp, 2002, automat
- Детайли за колата: facelift
Не знам дали това мнение е за тази тема, но исках да споделя, а не открих по удачна тема в първите 10 страница от е46 раздела.
Много, изключително неуверен се чувствам с тази кола в зимни условия. С това нямам предвид, че й треперия на всеки завой и ме е страх, че ще занесе и няма да мога да я овладея, а нещо различно. Неуверен се чувствам в автомобила, че няма да успее да премине през каквито и да е пътни настилки, освен асфалт, ако има някакви дори и нормални пътни условия с наклони.
Днес се пробвах да сляза и кача по разклонението, което отива на ляво, от снимката по-долу. Не знам дали ще можете да прецените по снимката, но си е наклон.

С добри зимни гуми съм. Имах си усещането, че нищо няма да се получи, но искал да тествам автомобила.
Винаги в това разклонение влизам назад, понеже е задънена улица до къщата и после си излизам. В колата бяхме 4 човека, искаха да слизат, но не ги пуснах, за да тежат
Насочих задницата и тръгнах леко да се спускам. Щом и двете оси вече бяха на баира, с включена задна на автоматика, зори си беше дори да спра. Колата леко приплъзваше. Опитах веднага да изляза, ъ-ъ, няма никой, върти си въпреки системите, и продължаваше едва едва да слиза надолу. С изключени системи, от място беше същата работа.
Изключих от задна, оставих я на неутрална, понеже дърпаше колата на зад и тя се плъзгаше, при което беше неуправляема, трябваше да отпускам спирачките за да има някаква тракция, което обаче засилваше колата назад. Та на неутрална и лека полека слязох до долу.
От там на места с малко, на места с много газ някак си излязох, като се налагаше да правя много корекции с волана, тъй като въпреки всичко си буксуваше и занасяше към оградите. Ако бях спрял/намалил някъде по тази 6-7 метрова права, оставах там. И пак надолу.
Съжалявам, че не ми дойде на акъла веднага да снимам състоянието на баира, но не си представяйте някакъв зверски лед. Беше все едно е нормално заснежена/заледена вътрешна улица, с единствената разлика че имаше наклон. От това разклонение, в това му състояние, че дори и по-зле си излизат съвсем нормално живущите там с една Бора, Ситроен и едно малолитражно 3 цилиндрово Мицубиши Колт.
Срам, ужас ... не знам какво да кажа.
Преди няколко дни пък, когато все още имаше сняг в София, паркирах на едно междублоково пространство (некоментирайте дали е правилно) на което си спират живущите от 4 блока. Отъпкан сняг, нищо кой знае какво. Влязох си, паркирах си ... е няма да ви обяснявам как излязох. Отново с изключени системи и с лашкане (не ми се мисли какво съм причинил на автомата). Права, заснежена, отъпкана поляна...
Не ме разбирайте погрешно, много харесвам автомобила. Вози чудесно, има мощност, управлението е супер. В сравнение с предния ми автомобил от VAG групата си е уникален.
Тая зима обаче ме убива. Защо и как са го измислили така ... Няма начин тези автомобили да са проектирани само за топлите държави, пълен абсурд от подобна марка!
Много, изключително неуверен се чувствам с тази кола в зимни условия. С това нямам предвид, че й треперия на всеки завой и ме е страх, че ще занесе и няма да мога да я овладея, а нещо различно. Неуверен се чувствам в автомобила, че няма да успее да премине през каквито и да е пътни настилки, освен асфалт, ако има някакви дори и нормални пътни условия с наклони.
Днес се пробвах да сляза и кача по разклонението, което отива на ляво, от снимката по-долу. Не знам дали ще можете да прецените по снимката, но си е наклон.

С добри зимни гуми съм. Имах си усещането, че нищо няма да се получи, но искал да тествам автомобила.
Винаги в това разклонение влизам назад, понеже е задънена улица до къщата и после си излизам. В колата бяхме 4 човека, искаха да слизат, но не ги пуснах, за да тежат

Изключих от задна, оставих я на неутрална, понеже дърпаше колата на зад и тя се плъзгаше, при което беше неуправляема, трябваше да отпускам спирачките за да има някаква тракция, което обаче засилваше колата назад. Та на неутрална и лека полека слязох до долу.
От там на места с малко, на места с много газ някак си излязох, като се налагаше да правя много корекции с волана, тъй като въпреки всичко си буксуваше и занасяше към оградите. Ако бях спрял/намалил някъде по тази 6-7 метрова права, оставах там. И пак надолу.
Съжалявам, че не ми дойде на акъла веднага да снимам състоянието на баира, но не си представяйте някакъв зверски лед. Беше все едно е нормално заснежена/заледена вътрешна улица, с единствената разлика че имаше наклон. От това разклонение, в това му състояние, че дори и по-зле си излизат съвсем нормално живущите там с една Бора, Ситроен и едно малолитражно 3 цилиндрово Мицубиши Колт.
Срам, ужас ... не знам какво да кажа.
Преди няколко дни пък, когато все още имаше сняг в София, паркирах на едно междублоково пространство (некоментирайте дали е правилно) на което си спират живущите от 4 блока. Отъпкан сняг, нищо кой знае какво. Влязох си, паркирах си ... е няма да ви обяснявам как излязох. Отново с изключени системи и с лашкане (не ми се мисли какво съм причинил на автомата). Права, заснежена, отъпкана поляна...
Не ме разбирайте погрешно, много харесвам автомобила. Вози чудесно, има мощност, управлението е супер. В сравнение с предния ми автомобил от VAG групата си е уникален.
Тая зима обаче ме убива. Защо и как са го измислили така ... Няма начин тези автомобили да са проектирани само за топлите държави, пълен абсурд от подобна марка!
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Какво значи "добри зимни гуми"?
Марка, ДОТ, размер?
Снимки?
от кога шофираш?
Било е заледено!