Политическа.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Политическа.

Мнение от K_Ilkov » 24 Ное 2014, 23:46

Владо написа:с разплащанията от ктб пазарът на недвижими имоти ще преживее невиждан от последните 6-7 години подем...

Не ми се вярва да има грандиозен ефект
Не е толкова просто, а и от ликвидна гледна то4ка е зле тая инвестиция ...
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 25 Ное 2014, 0:06

Абе не е голяма инвестиция в имоти ,но много хора пред риска да ги осветлят кои са и колко пари имат в КТБ ще предпочетат да налеят в имоти,защо не и с бизнес предназначение.Че не се очертава скоро друга банка да приема десетки милиони на добра воля без оглед доказани доходи и с такива лихви.
Да не говорим ,че в БГ купуваш имот за 300 000 ,пред нотариуса го пишете 130 000 ,а през банката минавате само последната ''вноска'' ,другото е кешовица под масата и мътна и кървава.В повечето случаи и се оказва че лицето Х продава на самия себе си,но за статистиката,ДА, раздвижване на пазара на имоти ще има.Както за статистиката ''усвояваме'' и еврофондове и имаме растеж на БВП и никаква инфлация.
Реално Пешо ще продължава да живее в панелката услужливо оставена му на 32 години от мама и тате,които са избягали на село или вилата,за да може отрочето да се задоми и да се множи,че то се видяло ,че няма да тегли кредит за собствено.А именно ако същия Пешо беше тръгнал подтикнат от някаква политика на държавата да купи новопостроено жилище /нека се абстрахираме за миг и да не обръщаме темата към качеството на новото строителство/,тогава можеше да се твърди че има бум на имотния пазар.
Всичко е ала бала.
Или забравихте защо беше застроено Черноморието и изкуствено създадено Банско,където доста селяни с по 10-15 дкр. пасища станаха милионери за една нощ.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2014, 1:28

То вече е факт и не от клиентите на КТБ, а от другите банки. Доста повече продажби са отчетени от лятото насам. Поне според това, което пише по медиите.

Не бях забелязал нищо такова, щото не се и интересувам, но една вечер си разхождах песа тука из комплекса и някакъв явно брокер говореше по телефона и се оправдаваше на другия, че не му се е обадил щото е "някаква лудница" и не си е седнал на задника от няколко месеца заради тия неща в банките и много хора купували :dunno:

Чудното сега ще е ако река да купувам имот и нямам доверие в банката какво правим? По закон трябва да ги мина през банка ама аз да кажем си държа парите в трезор. Не искам да ги внасям в банка, защото нямам доверие в системата. По дефиниция никой не може да ме кара да ползвам услуга, която не желая. Кво правим?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 25 Ное 2014, 9:48

Парите от КТБ ще можеш да си ги изтеглиш кеш, няма проблем. Транзакцията до обслужващата банка е за сметка на фонда. После си според тарифата на определената ти банка. Що се отнася до имотния пазар - факт, имам сериозни наблюдения през последната година. Хубави 2- и 3-ст. апартаменти в средния ценови диапазон няма. Появи ли се нещо готово, изчезва до месец. Всичко се изкупува на проект или в груб строеж. На пазара остават "артистичните" апартаменти, копторите, партери, криви, на кофти места и т.н. Колкото и сложни икономически теории да напишем, истината е проста - в нестабилна държава единствената смислена инвестиция е недвижимостта. И кеша в смислена валута. Точно това се и случва. Поведението на банките вероятно е естествено в тази ситуация, те трябва на всяка цена да задържат нивото на печалбата си и го правят - 60-70 милиона на тримесечие чисто общо за банковия сектор. Което са още едни изпомпани от реалната икономика пари (защото никой не иска скъпи кредити) и вкарани в чужди икономики през дивидент, в резерви по законодателство и т.н. Обаче българинът е наплашен и предпочита да държи кеш на ниска лихва, вместо да влага в някакъв бизнес, който утре ще го налазят данъчни, политици, мутри или нещо друго и ще замине на кино. Това го няма на запад и всички свободни пари са по инвестиционни фондове, но пък там си имат Бърни Мейдоф...
Never mistake motion for action...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 25 Ное 2014, 11:53

Leon написа:Що се отнася до имотния пазар - факт, имам сериозни наблюдения през последната година. Хубави 2- и 3-ст. апартаменти в средния ценови диапазон няма. Появи ли се нещо готово, изчезва до месец. Всичко се изкупува на проект или в груб строеж. На пазара остават "артистичните" апартаменти, копторите, партери, криви, на кофти места и т.н.

това не мисля, че е ефект свързан с КТБ ...
Това си е най-търсената категория апартамент, и на пазара хубавите неща на добри цени не се задържат
Така е и с колите и пак едва ли е от КТБ ...

Не отричам ефекта от КТБ, който засяга изобщо банковата сфера и не само, но имайте предвид, че много пари
чакат в КТБ да бъдат потребени, а не инвестирани - има отложени плащания и тн заради цялата боза.
Имам познат дето дни преди да хлопнат кепенците е получил превод, над защитените, и има да разплаща с него ...
Едва ли е единствения ... Има много малки депозити дето не стигат за имот ... Както и доста хора дето не им се играе в тоя филм ...

Мисълта ми беше, че няма да се изсипят 3-4 милиарда на имотния пазар декември ...
Но ще видим кво ще стане де :D

пп. тия "артистичните" апартаменти ги знам, понякога по снимки е нужно доста време да разбереш кво представлява тоя апартамент всъщност :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 25 Ное 2014, 14:08

:mhihi: Т и на живо е така - мислиш, че си в сбъркан коридор, те ти викат "вижте каква оригинална спалня"...
Нямах предвид връзка с КТБ, просто имотния пазар се активизира с политическата нестабилност и скапването на икономиката. Този процес трае около година вече, не вярвам КТБ да е кой знае какъв бустер.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2014, 14:34

Някъде пишеше,че от банките са изтеглени около 2% от депозитите в последните месеци, което се равнява на 10 000 апартамента в София. Друг е въпроса колко от тия изтеглени депозити на едно лице са на стойността на един апартамент.
Leon написа:Парите от КТБ ще можеш да си ги изтеглиш кеш, няма проблем. Транзакцията до обслужващата банка е за сметка на фонда.

Аз ще ги изтегля и сложа в трезор ама като тръгна да купувам пак трябва през банка да минат, което вече ми е проблем. До сега съм купил 3 парцела и продал 2 къщи. Всичко е изповядано и платено на пазарни, т.е. реални цени щото съм сметнал,че така е редно. Таксите за което са сериозни. Но вече гейм овър, от тук на там всичко на възможно най-минимална цена.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 25 Ное 2014, 20:48

Раздвижване на имотния пазар има още от началото на годината, но главно в София.Лятото когато започнаха проблемите с КТБ започна и ясно отчетливият ръст, който продължава и в момента.Отново обаче всичко това се случва основно в София - вероятно и в другите големи градове има някакво раздвижване, но за там не съм гледал данни.

Парите задвижващи това нещо за сега не излизат от КТБ, а от други банки, като са главно депозити над гарантираните.Разбира се не всички сделки са от това естество, но резкият подем е генериран точно в опит да се намери по-сигурно вложение.
Лошото в случая, както каза колегата по-горе е, че това не са сделки при които семейство Х тегли ипотечен кредит, за да си купи жилище, нито са сделки при които имотът се купува, за да се отдава под наем непременно.
В случая апартаментите се ползват като трезор за парите (не в буквалният смисъл разбира се) това е тенденция, която много бързо ще си отиде след като парите се разпределят там където трябва.След това вероятно отново ще се падне на нивата от месец юни или близки до тях.

П.С.Това дали ще ползваш услугите на някоя банка за сделката зависи най-вече от нотариуса, който ще направи прехвърлянето на собствеността.Тази част на закона не съм я чел в детайли, но в практиката съм виждал нотариуси да внасят парите на каса по собствените си специални сметки от името на клиент Х и след това да правят прехвърлянето както си е по установения ред.Колко е редно и дали има вратичка в закона нямам престава.
Не пречи обаче да имаш открита сметка без пари по нея и в деня (даже съвсем преди сделката) да внесеш парите и веднага да ги наредиш към нотариуса.Така елеминираш шанса парите ти да останат блокирани поради някакви проблеми с банката.До колкото разбирам това са ти съображенията.

П.С.2 В момента наблюдавам поведението на вложителите и то силно ме озадачава и показва колко бързо забравяме лошите неща които се случват около нас.В момента има една група банки, които все още държат сравнително високи лихви по депозити и спестовни сметки (кои са и защо са избрали такава стратегия не искам да коментирам).В същото време други банки драстично свалиха лихвите по депозити (отново не искам да го коментирам).Много хора теглят парите от банка Х с ниски лихвени нива (правят го преди падеж даже), за да отидат в банка У, която все още е с високи лихви единственият мотив зад това преместване е получаването на по-висока лихва. :shock: Замисляне защо е по-висока, какво всъщност говори това за банката, сигурност на вложението и т.н. изобщо няма.Дори когато биват подсетени почти не реагират.И това на фона на всичко което се случи последните месеци - явно извличането на поуки не е много силна страна на обществото ни.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Ное 2014, 21:29

.....Много хора теглят парите от банка Х с ниски лихвени нива (правят го преди падеж даже), за да отидат в банка У, която все още е с високи лихви единственият мотив зад това ....

Същия филм горе долу беше със ПИБ и КТБ в края на 2013 -началото на 2014 г
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2014, 22:14

Явно все още много хора имат сляпо доверие в държавата. Щом пише "банка", значи е ОК. Как си определят лихвите и как печелят не би трябвало да е проблем на вложителя. Но явно се оказва, че е. След всичките глупости за изплащането на гарантираните, които се изговориха сега явно се оказва, че няма да може да се изтеглят на каса без такса. И че няма да може да се теглят от която и да си поискаш банка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Leon » 26 Ное 2014, 10:04

Вече публикуваха списъка с банките според последната цифра от ЕГН-то. Общо са 225 000 вложители с гарантирани депозити, не би трябвало да има драма с изплащането при 9 обслужващи банки, при това с най-добре развитата клонова мрежа.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 26 Ное 2014, 10:52

Доколкото разбрах ще се обслужват депозитите от КТБ в определени клонове на банките, а не във който и да е ...

Драма едва ли, но ще има неясноти и много документи за подписване и тн.

Имайте предвид, че по телевизията масово говорят глупости, та които има да взима да се запознае хубаво с правилата ...
Изображение

...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: S63TUB44

Мнение от jorsenbmw » 26 Ное 2014, 11:49

Аз като знам за 12 500 евро каква ''такса'' ми взеха в банка на която съм клиент от години да си ги изтегля точно когато исках,представям си за 100 000 евро как ще друсат банките.
Но знаете ли кое е най-лошото,че след тези неврозни състояния и умишлен катарзис в медиите хората си казват наум-''абе да взимат колкото си искат,важното е че ще си взема поне парите ''.
В същото време никой не обръща внимание че май и фонда за гарантиране на депозити е една яма за пари използвана досега и май май е празен ,че се наложи с външен дълг да намерят пари.Както и здравната каса беше използвана преди време за да налеят парите й в бюджета,както и пенсионните фондове преди още повече години.......
И аз съм на мнението на по-горе писали,че в тази държава нищо повече нямам желание да наливам и никакво доверие и както и когато може по-тънко да се минава.Чакам 2016 когато в доста страни в Европа ще отпадне ограничението за откриване на банкови акаунти,кредитни карти и стоки на лизинг ще могат да се взимат по -лесно ако не си с местна лична карта.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 26 Ное 2014, 11:59

абе нали в закона пише че ако теглиш пари над 30к лева трябва да осигуриш и охраняем транспорт или нещо такова беше. Не може ей така с куфарчето да тръгнеш по улиците.
Да не говорим че всички крадци ще са по улиците на 4-ти и ще дебнат покрай банките и ще следят хората :idea:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 26 Ное 2014, 12:15

jorsenbmw написа: май май е празен

май, юни, юли ... това са пълни спекулации освен ако не подкрепиш с нещо думите си ...

тва, че се взима заем е друг филм ...

jorsenbmw написа:Аз като знам за 12 500 евро каква ''такса'' ми взеха в банка на която съм клиент от години да си ги изтегля точно когато исках,представям си за 100 000 евро как ще друсат банките.

Е ти изненада ли се?

ineedmoney написа:абе нали в закона пише че ако теглиш пари над 30к лева трябва да осигуриш и охраняем транспорт или нещо такова беше. Не може ей така с куфарчето да тръгнеш по улиците.
Да не говорим че всички крадци ще са по улиците на 4-ти и ще дебнат покрай банките и ще следят хората :idea:

Еми то е безумие да теглиш такива пари кеш :kuku:
кво ще ги направиш - ще ги копаш някъде ли ...
Ако искаш друга банка от тази дето се е паднала по ЕГН - превеждаш, или ги оставяш в тая дето ти се е паднала

Относно крадците си прав - гаранция са се наточили ...

Ама все пак да не преекспонираме кво ще се случи на 4-ти - нищо кой знае кво няма да се случи ...
Изображение

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата