Смяна на маслото на автоматична скоростна кутия.
Модератор: Технически модератори
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Re: Смяна на маслото на автоматична скоростна кутия.

Kaрай ТДС-ът

Последна промяна Zubcho на 03 Авг 2011, 15:53, променена общо 1 път
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- Peter Angelov
- ентусиаст
-
Zubcho написа::OT:
Kaрай ТДС-ътили търси ръчни скорости от ЦСЛ или има 3-ти вариант да се сложат скорости от др. бмв с фланец (правено е вече точно с 5.0 мотор)
Много неща трябват то кутия, кардана е друг, педали, съединител комплект, други тампони кутия и т.н.
Не смятам да развалям колата с разни правеняци

- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Peter Angelov написа:Zubcho написа::OT:
Kaрай ТДС-ътили търси ръчни скорости от ЦСИ или има 3-ти вариант да се сложат скорости от др. бмв с фланец (правено е вече точно с 5.0 мотор)
Много неща трябват то кутия, кардана е друг, педали, съединител комплект, други тампони кутия и т.н.
Не смятам да развалям колата с разни правеняци
Изход има - купуваш CSI

Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
- Peter Angelov
- ентусиаст
-
Днес малко практика:)
Тръгнах към магистралата, режим на кутията - S3
на това положение много приятно и стегнато
поведение на колата.
На магистралата - 100 км. в двете посоки на
режим - DS. Няколко опита- 130-250 км. включва
отлично, при всички точна смяна на 3-та и на
225-230 на 4- та. През останалото време на
автопилот с около 110-120 км. разход за 100 км.
градско/ извънграда 12 л. Краен резултат много мухи
и крайна точка автомивка:))
Зъбе не ми е нужно имам си нещо много близо до него...
Тръгнах към магистралата, режим на кутията - S3
на това положение много приятно и стегнато
поведение на колата.
На магистралата - 100 км. в двете посоки на
режим - DS. Няколко опита- 130-250 км. включва
отлично, при всички точна смяна на 3-та и на
225-230 на 4- та. През останалото време на
автопилот с около 110-120 км. разход за 100 км.
градско/ извънграда 12 л. Краен резултат много мухи
и крайна точка автомивка:))
Зъбе не ми е нужно имам си нещо много близо до него...
- biem_w
- ентусиаст
-
- Кара: на 15''ки
- Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L
накратко да споделя моята мъка от вече близо 2 месеца.
Реших да сменям маслото един ден и си източих старото масло. около 4 литра източих + - нз колко. Слет това сипах на спрян мотор /но загрят/ докато потече,запалих колата и почнах да пълня.. около 6 литра събра и потече през пробката. след известно каране започнаха да ми играят оборотите,а след това започна и да ми забива като карам леко. Другото коео е ... ако в товва време застана някаде и почна да си боксувам в снега след 1-2 мин. боксуване ми светва "!" Маслото е Д2 . Сега не ми е ясно .. маслото ли е много?Маслото ли е малко? или кутията е за кофата !
Реших да сменям маслото един ден и си източих старото масло. около 4 литра източих + - нз колко. Слет това сипах на спрян мотор /но загрят/ докато потече,запалих колата и почнах да пълня.. около 6 литра събра и потече през пробката. след известно каране започнаха да ми играят оборотите,а след това започна и да ми забива като карам леко. Другото коео е ... ако в товва време застана някаде и почна да си боксувам в снега след 1-2 мин. боксуване ми светва "!" Маслото е Д2 . Сега не ми е ясно .. маслото ли е много?Маслото ли е малко? или кутията е за кофата !
Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Като се налива масло, се изреждат скоростите (1-2-3-4-D) след, което се долива още.
Горната процедура за по-голяма сигурност се повтаря два пъти
Горната процедура за по-голяма сигурност се повтаря два пъти

- biem_w
- ентусиаст
-
[quote="zvetiko"]Ето цялата процедура:
колега струвами се ,че никъде не е упоменато ,че маслото се налива на студен мотор. Ако налееш масло на топъл мотор наливаш с 2 литра по малко.
както аз направих и съм наблъскал грешки в 2-та датчика над мозъка които отчитат оборотите на вилките.
И ся кво излезна... кво точих кво правих 7.5 литра масло .. и Ся съм я паркирал на подемника и шак ще проверявам дали нетре се долее малко
колега струвами се ,че никъде не е упоменато ,че маслото се налива на студен мотор. Ако налееш масло на топъл мотор наливаш с 2 литра по малко.

И ся кво излезна... кво точих кво правих 7.5 литра масло .. и Ся съм я паркирал на подемника и шак ще проверявам дали нетре се долее малко
- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '94 525tdsA
Съжалявам за въпроса, ама целия нет прерових и нещо не мога да се ориентирам кой точно модел кутия имам на тдс-а
Колата е 94 година, скоростите са PRND432, от това предполагам че е петстепенна?

- biem_w
- ентусиаст
-
coresnet написа:Съжалявам за въпроса, ама целия нет прерових и нещо не мога да се ориентирам кой точно модел кутия имам на тдс-аКолата е 94 година, скоростите са PRND432, от това предполагам че е петстепенна?
ако инициалите на до лоста са ти 1,2,3.D.R.P е 4 степенна. Ако са 2,3,4,D.R.P е 5 степенна.
- BABHOMED
- ентусиаст
-
- Кара: E34 М50B25
- Мечтае да кара: E34 V12
- Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU
Ето нещо интересно
http://www.mwrench.com/Whitepapers/ZF/Oilref.pdf
Имате ли представа дали 5HP18 oт Е39 е взаимозаменяема със 5HP18 на Е34 ?????
Днес смених моето масло със Dextron 3 Fluchs ATF източих около 5 литра,смяна на гарнитура филтър зачистване на картера (беше изключително чист дори и утайка нямаше ) чистене на двата магнита (имаха много малко дребни частици) събиране по обратния ред .Събра точно 5 литра масло (бях се запасил с 8 ).Сега превключва много леко и нз дали си въобразявам но при потегляне въртящия момент който предава е по-голям от преди !?.Старото масло беше тъмно,не смърдеше на гадно а просто на масло (даже новото имаше по-гадна миризма ) ..Минах около 10клм. надявам се всичко да е ОК!.Питах на две места на колко се сменя това масло и на двете места ми казаха около 50 000клм нз колко е вярно ..Това е от мен !
Поздрави Д.
http://www.mwrench.com/Whitepapers/ZF/Oilref.pdf
Имате ли представа дали 5HP18 oт Е39 е взаимозаменяема със 5HP18 на Е34 ?????
Днес смених моето масло със Dextron 3 Fluchs ATF източих около 5 литра,смяна на гарнитура филтър зачистване на картера (беше изключително чист дори и утайка нямаше ) чистене на двата магнита (имаха много малко дребни частици) събиране по обратния ред .Събра точно 5 литра масло (бях се запасил с 8 ).Сега превключва много леко и нз дали си въобразявам но при потегляне въртящия момент който предава е по-голям от преди !?.Старото масло беше тъмно,не смърдеше на гадно а просто на масло (даже новото имаше по-гадна миризма ) ..Минах около 10клм. надявам се всичко да е ОК!.Питах на две места на колко се сменя това масло и на двете места ми казаха около 50 000клм нз колко е вярно ..Това е от мен !
Поздрави Д.
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.

Здравейте, да попитам от къде мога да си набавя комплекта за да си проверявам маслото на скоростите на BMW 525 tds автоматик
- В.Вълчев
- Потребител
-
- Кара: E36
- Мечтае да кара: ///M
Виждам че темата е доста стара, но не открих на друго място къде мога да си споделя проблема, а той е следния. Смених маслото на автоматична скоростна кутия 4 степенна, E36 325TD 94-та година по описания в темата начин. С измерването на температурата не се справих, но кутията пое 4 литъра масло Castrol Transmax Dex III Multivehicle и протече. Проблема ми е ,че колата при превключване от висока предавка към ниска предавка има едно забавяне от няколко секуди, просто не превключва веднага и ако не подам газ въобще не превключва. Проблема попринцип не е кой знае какъв, но заради него щеше да направя ПТП
така че моля помагайте. 

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
В.Вълчев написа:Виждам че темата е доста стара, но не открих на друго място къде мога да си споделя проблема, а той е следния. Смених маслото на автоматична скоростна кутия 4 степенна, E36 325TD 94-та година по описания в темата начин. С измерването на температурата не се справих, но кутията пое 4 литъра масло Castrol Transmax Dex III Multivehicle и протече. Проблема ми е ,че колата при превключване от висока предавка към ниска предавка има едно забавяне от няколко секуди, просто не превключва веднага и ако не подам газ въобще не превключва. Проблема попринцип не е кой знае какъв, но заради него щеше да направя ПТПтака че моля помагайте.
Предполагам, че нивото на маслото е проверено на работещ двигател. Трябва да се опиташ да спазиш температурният режим, защото обема на маслото не е много малък и термичното разширение оказва влияние. Вида на маслото се определя от цвета на табелката на кутията- черен или зелен. Ако е черна се слага DEXTRON II, ако е зелена- MOBIL ATF LT 71141. Маслата трябва да са истински. Не съм убеден, че Castrol Transmax Dex III Multivehicle е подходящо.
- В.Вълчев
- Потребител
-
- Кара: E36
- Мечтае да кара: ///M
Ами да проверих маслото на работещ двигател, даже беше леко позагрят почти до нормална работна температура. А иначе как мога най-лесно да измеря температурата на маслото? А и да кажа че при мен няма табелка на кутията, оглеждах от всякъде и никъде не видях да има.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
В.Вълчев написа:Ами да проверих маслото на работещ двигател, даже беше леко позагрят почти до нормална работна температура. А иначе как мога най-лесно да измеря температурата на маслото? А и да кажа че при мен няма табелка на кутията, оглеждах от всякъде и никъде не видях да има.
Леко позагрят до почти работна температура- не звучи много точно.

Температурата се следи с интерфейс за диагностика- гледаш на живи данни градусите.
Няма ли табелка, на която да пише модела на кутията, производител и т.н.