SMG скоростна трансмисия при 330ci

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: SMG скоростна трансмисия при 330ci

Мнение от Gqbriel » 19 Сеп 2012, 9:06

rve написа:
Веселин|Василев написа: Та говоря си тук с разни познати и според тях тия удари дето се получават може да са от няколко неща. Както казах тампоните на двигател, скорости, диф, проблеми в кардана, проблем със скоростите, поне за това се сещаме.

Не е това. При мен тампоните са си наред, карданът е като нов, имам малко луфт в каретата на полуоските, но той се усеща само при бавно потегляне/спиране. Удрянето е в резултат на почти пълната липса на полусъединител при смяна на предавка във високите без връщане на газта. С ръчка това не може да се усети, няма такъв човек, който да може да пусне съединителя по-бързо от хидравликата.

За СМГ-то на 330-ката наистна малко се знае. Знам само, че няма автоматични режими, но пък дали при спиране сваля сама предавки ми е интересно. Няма я и Драйвлоджик системата, а само въпросният Спорт бутон, който правел смените по-динамични. Сигурно и лаунч контрол няма.

Лаунч има при СМГ на 330
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 19 Сеп 2012, 10:08

автоматичен режим също има
щото съм чел, че не е много приятен

поканих колегата _BoBI_ да се включи с малко инфо от първа ръка ако реши
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 19 Сеп 2012, 10:24

b00st написа:Колега в сериозна заблуда си. Това на ауди, което най се доближава до SMG се казва R tronic и най-малко ще го намериш в 3.0tdi...

Ауди след 2001ва с предно задвижвнае - мултитроник / безстепенна кутия / вариатор както там искате му казвайте . Не държи повече от 350НМ макс 400НМ и не се монтира на по-сериозни двигатели . НЯМА куатро с мултитроник .
Ауди с куатро - обикновен автоматик , там към 2004 (в А6 4Ф със сигурност) се нарича стептроник - обикновен автоматик с хидротрансформатор .
Единственото Ауди с СМГ е Р8 .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко с гуми !
Мечтае да кара: постояно с пълен резервоар !
Детайли за колата: Vw passat,
Audi a3,
Bmw e36,
Bmw e60,
Mitsubishi Evo X
Everyday S204 C220 :(

Мнение от Ranchev » 19 Сеп 2012, 11:16

Аз да кажа че днес карах и се возих на 330и Смг и автоматичния режим си е много приятен и сменя предавките доста по-плавно от мен и всички ,които познавам , е не е като автоматика ама няма голяма разлика. Ръчния режим е вече друго.
Между другото обратно на това което обсъждахме в " Тема 1. Съвети и въпроси относно избор на Е46 "
Изображение
Феислифтово 2003г. с такъв лост е 5 скорости а вече смг 1 или 2 е аз вече тотално се обарках !
С тая кутия беше http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=23&fg=05
А има и 6 степенна http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=23&fg=05
Как се пуска Лънча 2-та крака долу в спорт мод или ?
Съжалявам за километричните постове :mrgreen:

"не съм богат ,за да купувам евтино"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко с гуми !
Мечтае да кара: постояно с пълен резервоар !
Детайли за колата: Vw passat,
Audi a3,
Bmw e36,
Bmw e60,
Mitsubishi Evo X
Everyday S204 C220 :(

Мнение от Ranchev » 22 Сеп 2012, 13:14

темата умря нещо ?
Съжалявам за километричните постове :mrgreen:

"не съм богат ,за да купувам евтино"

ентусиаст
Аватар
Кара: 330Ci SMG, Suzuki GSX-R 750cc

Мнение от _BoBI_ » 13 Мар 2013, 12:24

Здравейте колеги много късно се включвам към темата, но не съм активен в форума от месеци поради ангажименти и само чета без логване.

SMG-то е хубава скоростна кутия за евридей, но малко ме дразни на авто режим и мисля, че е доста мудна дори да не кажа по-силна дума, но пък е приятна за мързеливо каране.
Като купих колата имах проблем с това, че на авто не сменяше адекватно и по-точно много, много бавно отреагираше на подадена газ на кик даун докато реши да върне предавка надолу минаваха 2 секунди което според мен е доста зле.Може би очаквам реакция за кола от 2010-та не 2002-ра, но според мен си е бавно.
Ходих да упгрейдвам софта на кутията при Ванката Димитров, но така и не успяхме след време намерих друг вариант за упдейд, но и той не стана и даваше грешка кутията нещо и компа и някакви такива глупости...
Сега колата не е в движение от 20 дни защото се прецака най-скъпата част на СМГ-то горе-долу.Поръчал съм частта и ще излезе към 1600 лева + 400 труд грубо та кам 2000 бона.Разглаба се всичко сваля се кутията и т.н. момчетата са голям и сериозен сервиз с яка репутация, но да видим какво ще стане.
15 дни се чака тази част въпросната и гледам на запад по американските форуми, че дефектирала на около 120-160 хиляди за 330-ки те и на около 80-120 за М-ки те, но там цената е още по-груба около 2-пъти по-скъпо е.

M3 SMG - Hydraulic unit with pressure accumulator - 21532229715 - 3800 от Дару

325 и 330 SMG (SSG) - Clutch actuator with position sensor - 21547507022 - 1600 Дару

Това са едни от скъпите части на SMG-тата при Е46

Лошото на SMG-то при 325 и 330 е че са доста редки и части трудно се намират да не кажа и по-силна дума :lol: само оригиналните.Едни ги хвалят много други яко критика зависи от опита и преживяванията очевидно.Когато пристигне въпросната част и я сменим може да се подобри работата от преди в авто режим иначе в ръчен режим е ацки яко и приятно. :twisted:Сменя за 150 от секундата в сръвнение с 400 на най-бързото сменяне на състезател (мисля там беше), М-ката Е46 е за 80 милисекунди, но на най-бързия режим който не е препоръчителен за всекидневна употреба постоянно, защото се амортизира по-бързи УЖ :lol: Хубаво е да се връща газта при смяна за да я пазиш, че блъска малко :mhihi: СМГ-то си се изрязва пази си колата и не можеш да вкараш от 5-та 2-ра и да тотализираш мотора и подобни екстри, като при ръчката например.Доста е умна и когато усети прекъсвача си сменя сама, ако го удариш няколко пъти например.
Има спорт бутон-режим при които сменя с удари вече но това не е полезно за дифа и самата скоростна.При М-ки те ударите са същите на S6 режим, ако не се лъжа беше.СМГ-то е на практика ръчна скоростна кутия с роботизирано превключване, дори маслото което събира си е колкото на ръчната 1.2 ако не се лъжа аи е същото по памет.При спорт бутона отваря дросела докрай при най-малко натискане на газта и колата става по-рязка и мисля, че на М-ки те прави същото бутона спорт при екстрите над запалката.
При връщане на предавка сама си подава междинна газ и т.н. ако ти паднат оборотите под там някакви зададени по параметри превключва сама за да пази мотора, можеш да тръгнеш от 2-ра, има Лънч контрол, СМГ-то ползва хидравличното масло от хидравликата на волана и сега съм в дилема какво да сложа спецялно http://shop.grid-trade.com/pentosin-chf ... 52146.html или обикновено то за Е46 Декстрон 2-3 там ала бала....
Друго не се сещам да кажа радвам се че взех СМГ-то и определено не съжалявам, но е това е проблема с цените че са дебели, но човек ако си пази колата и не я кара като за последно всеки път изкарва доста дълго...

SMG-то се слага на Z4, E46, E60 за други не се сещам като при Е60 е 6 степенно вече както и на по-късните версии на другите, след 2004-та всички са 6

Ако има нещо некоректно или объркано като технически данни се извинявам, пиша по памет.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 13 Мар 2013, 22:44

_BoBI_ написа:
................................................

SMG-то се слага на Z4, E46, E60 за други не се сещам като при Е60 е 6 степенно вече както и на по-късните версии на другите, след 2004-та всички са 6

Ако има нещо некоректно или объркано като технически данни се извинявам, пиша по памет.

И в Е36 ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 14 Мар 2013, 0:12

Kris написа:
_BoBI_ написа:
................................................

И в Е36 ;)

И в Е63/64 :)
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: e46 328Ci

Мнение от AlexR » 14 Мар 2013, 22:37

+1 SMG :yes:

Потребител
Аватар
Кара: 330ci
Мечтае да кара: G-POWER M6 Hurricane CS

Мнение от Rolex » 17 Сеп 2013, 0:36

Здравейте колеги, аз до колкото знам от приказки в UK, има разлика между SMG i SSG. SMG е производство на Сименс а SSG на Магнети Марели. Всички модели със заветната буква М са оборудвани с SMG, както и в много редки случаи 325 330.... Повечето 330 е46 са със SSG, за които казват че са с класа под SMG и класа над стептроник от към перформанс. Също чувам много лоши думи за SMG I от към здравина и много добри за SMG II. Успех!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 07 Ное 2014, 10:34

Да изровя тази стара тема от прахта и аз :D

Купих си Е46 330ci 2002г с SMG или SSG (доста спорове по върпоса има и така и не разбрах :mhihi: ) и понеже свалих двигателя за пълен ребилд, защото смятам да му метна един чарджър, още не съм я карал тая кола, та въпросът ми е, има ли лънч контрол тази кутия (виж атача)?

Иначе съм голям фен на SMG-то, особено като покарах така...около 300км извънградско М6 по родните проходи :driving:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 M47N

Мнение от mustang1986 » 07 Ное 2014, 18:05

Виж по вин дали излиза:http://www.bmwarchiv.de/vin/bmw-vin-decoder.html
Иначе от снимката си е баш смг :)Трябва да има и пера зад волана.
Изображение

Да пишеш на български с латински букви е като да пишеш на стена с лайна....чете се,но не е красиво!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 07 Ное 2014, 21:34

mustang1986 написа:Виж по вин дали излиза:http://www.bmwarchiv.de/vin/bmw-vin-decoder.html

Aз си знам колата каква е и че е с SMG, все пак си е моя и ми стои в гаража :mhihi: Въпросът е има ли лънч контрол това SMG, което се води SMG 1. Тoва за SSG-то е друга тема, относно вечните спорове SMG или SSG....ама те явно не са стигнали до БГ :mhihi:

Предполагам отговор на въпроса може да ми даде само човек с точно такава кутия или аз ще споделя, като я подкарам :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318is;Е36 328i;Е46 330i;E60 530d

Мнение от димитър_81 » 08 Ное 2014, 13:48

mad_presley написа:
mustang1986 написа:Виж по вин дали излиза:http://www.bmwarchiv.de/vin/bmw-vin-decoder.html

Aз си знам колата каква е и че е с SMG, все пак си е моя и ми стои в гаража :mhihi: Въпросът е има ли лънч контрол това SMG, което се води SMG 1. Тoва за SSG-то е друга тема, относно вечните спорове SMG или SSG....ама те явно не са стигнали до БГ :mhihi:

Предполагам отговор на въпроса може да ми даде само човек с точно такава кутия или аз ще споделя, като я подкарам :mrgreen:

Пробвай да изключиш напълно DSC-то, да натиснеш спирачката и да даваш газ.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 09 Ное 2014, 14:52

димитър_81 написа:
mad_presley написа:

Пробвай да изключиш напълно DSC-то, да натиснеш спирачката и да даваш газ.

Трябва и да е в спортен режим,както и да е педала на газта натиснат до долу. :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към E46