Клапан парно Е36 - дали може да се подобри?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- denises26
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 728
- Мечтае да кара: Алпина
Клапан парно Е36 - дали може да се подобри?
Здравейте, застудя и разбира се забелязах, че има проблем с парното. Духа топло само над 2000оборота. Последва изчитане на темите, и по каналния ред се стигна до разглобяване и проверка на клапанчетата на парното. Загрях колата до средата и разбира се парното пак идваше след 2000 оборота, отворих капака и пипнах маркуча преди и след клапанчето на парното (с една бубинка съм). Маркуча преди клапана е горещ (може да си задържиш ръката около 5 секунди само), а този след него е топъл, но не горещ, като другия. Взех клапана, разглобих го и го почистих вкъщи, всичко си изглежда нормално, но едно нещо ме притеснява. Това буталце, което е вътре се вдига само малко, не се повдига до гумената мембрана. Личи си, че е направено така оригинално, но защо (предполагам иначе няма да стига хода да се затвори плътно отвора. Не се ли ограничава по този начин притока на вода към купето? Чувал съм, че и други колеги имат проблем с парно на тихи обороти, май се води стандарт при Е36 на място да не е горещо. Аз обаче искам да имам парно дори, когато е на място колата. Обмислям варианта да се монтира клапан с моторче от Е34 (също обсъждано)? Моля, някой който е пробвал да сподели, също така някой с нормален клапан да каже как му е парното на празен ход (говорим колата да е на място 5 и повече минути). Аз съм с 1.8тдс ако има значение. 

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: Клапан парно Е36 - дали може да се подобри?
denises26 написа:Здравейте, застудя и разбира се забелязах, че има проблем с парното. Духа топло само над 2000оборота. Последва изчитане на темите, и по каналния ред се стигна до разглобяване и проверка на клапанчетата на парното. Загрях колата до средата и разбира се парното пак идваше след 2000 оборота, отворих капака и пипнах маркуча преди и след клапанчето на парното (с една бубинка съм). Маркуча преди клапана е горещ (може да си задържиш ръката около 5 секунди само), а този след него е топъл, но не горещ, като другия. Взех клапана, разглобих го и го почистих вкъщи, всичко си изглежда нормално, но едно нещо ме притеснява. Това буталце, което е вътре се вдига само малко, не се повдига до гумената мембрана. Личи си, че е направено така оригинално, но защо (предполагам иначе няма да стига хода да се затвори плътно отвора. Не се ли ограничава по този начин притока на вода към купето? Чувал съм, че и други колеги имат проблем с парно на тихи обороти, май се води стандарт при Е36 на място да не е горещо. Аз обаче искам да имам парно дори, когато е на място колата. Обмислям варианта да се монтира клапан с моторче от Е34 (също обсъждано)? Моля, някой който е пробвал да сподели, също така някой с нормален клапан да каже как му е парното на празен ход (говорим колата да е на място 5 и повече минути). Аз съм с 1.8тдс ако има значение.
Колега, имал съм Е36is и това беше една от колите с най-силно отопление, която съм имал, дори когато е стояла на място.
Може би имаш някакъв проблем с клапана- намаляло сечение на гуменият пръстен или частично блокирало стебло на буталото. По принцип идеята за друг клапан с допълнителна водна помпа не е лоша. Конфигурацията е измислена, точно за да се подобри циркулацията на антифриза през радиатора за отопление, когато двигателя е на празни обороти.
- simo_sh
- Потребител
-
- Кара: E36 320i, M52B20 Touring
колега и аз съм с 1.8тдс и аз имам същия проблем... дано някой даде съвет какво да правим че незнам вече...
- denises26
- кандидат ентусиаст
-
Ясно значи проблема е в моята кола. Щом при теб има добро парно и на място значи ще трябва да потърся проблема другаде. Все пак схема за свързване на въпросната помпичка няма да е излишна. Доколкото разбрах след определени обороти въпросната спира?
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
парното трябва да не се влияе много от оборотите..
на по големите системи като на Е39 например слагат една помпа под клапана която върти водата понякога при ниски обороти и ниски температури навън
мислил съм си за такъв клапан на Е36. може да се направи но е малко игра. трябва ти модул които да следи оборотите и тн..
или пък да работи като си на празен ход.. демек да прекараш помпата през едно реле и да вземеш индикация от стъпковото.. когаот работи то да работи и помпата
иначе става сложно.. нещо като четец на обороти и тн.. филм
проблема може да ти е в термостата.. да не би да не затваря добре? тогава ще изтива лесно
на по големите системи като на Е39 например слагат една помпа под клапана която върти водата понякога при ниски обороти и ниски температури навън
мислил съм си за такъв клапан на Е36. може да се направи но е малко игра. трябва ти модул които да следи оборотите и тн..
или пък да работи като си на празен ход.. демек да прекараш помпата през едно реле и да вземеш индикация от стъпковото.. когаот работи то да работи и помпата

проблема може да ти е в термостата.. да не би да не затваря добре? тогава ще изтива лесно
- denises26
- кандидат ентусиаст
-
Въпроса е там, че колата си държи нормална температура. Водната помпа си е идеална. Незнам какъв може да е проблема. Радиатора на парното засега го изключвам, като вариант защото маркуча който влиза в купето не е горещ. Явно не прави достатъчно дебит на тихи, да не би да е нещо от капачката на казанчето, вече няколко пъти и я чувам да съска, като изгася. Мисля до няколко дни да я сменя.
П.П. Стъпков мотор нямам, защото съм с дизел и засега не се сещам как да работи мотора само под 1500 оборота примерно.
П.П. Стъпков мотор нямам, защото съм с дизел и засега не се сещам как да работи мотора само под 1500 оборота примерно.

- XaH-kpyM
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 1982 Corvette
- Детайли за колата: WBS...
Проблема ти е точно въпросната помпичка.
Седи около разширителния съд за водата. провери дали всичко е наред с нея.
Седи около разширителния съд за водата. провери дали всичко е наред с нея.
- raptorxbg
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше BMW E36 318tds Touring
- Мечтае да кара: BMW E26
- Детайли за колата: Бавно комби с черни облаци
И аз съм с 318тдс и имам абсолютно същия проблем, смених водна помпа, термостат и прочистих цялата охладителна система но без промяна. Аз не съм попадал на такава помпа около разширителния съд, да не би да я имат само определени двигатели? Колкото до въпроса с допълнителната помпа от е39 или друг автомобил в опел форума имаше тема за shift light който взимаше сигнал от оборотомера и човека беше обяснил как да се изработи платката, като можеше да светва в зелен и червен цвят в зависимост от оборотите. Предполагам, че системата може да се преработи и да управлява помпа.
- denises26
- кандидат ентусиаст
-
В Е36 не се монтира подобна помпичка оригинално (поне доколкото ми е известно). Докато бях свалил клапанчето за почистване, му строших буталцето вътре (това което затапва и не позволява на топлата вода да навлиза в купето). Реших да го сложа докато намеря друго и сега определено има подобрение, горния маркуч вече си пари. На място пак духа леко хладно, но е по-добре от преди. Незнам на какво се дължи тази слаба циркулация на водата. 

- raptorxbg
- младши ентусиаст
-
Предполагам защото разстоянието до водната помпа е прекалено голямо. Явно ако искаме да ни е топло наистина трябва да мислим за вариант с допълнителна водна помпа.
- denises26
- кандидат ентусиаст
-
Не съм карал друг тдс и незнам как е, онзи ден карах една 320ка и там положението е мнооого по-добре, на място си пари направо. Нека и някой друг колега с 18ка тдс да каже как му е парното.
- raptorxbg
- младши ентусиаст
-
Май ни трябва ето това http://bmwfans.info/parts-catalog/E36-T ... #9070478_1
- denises26
- кандидат ентусиаст
-
Е това не го знаех, сега остава и да намерим отнякъде. Дали се монтира и на други модели?
- raptorxbg
- младши ентусиаст
-
Не знам... стана ми интересно заради коментара на колегата по-горе, че го има монтирано и проверих сайта, намерих го само при 318 и 325 тдс, при бензините (погледнах 318 и 323) го няма. Сега остава да разберем къде точно се монтира около двигателя, че от схемата на мен не ми стана много ясно къде да го търся.
EDIT: Сайта показва, че същата помпа се монтира в следните модели:
http://bmwfans.info/parts-catalog/64118390090
EDIT: Сайта показва, че същата помпа се монтира в следните модели:
http://bmwfans.info/parts-catalog/64118390090
- Shider
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: touring 318tds
denises26 написа:... Нека и някой друг колега с 18ка тдс да каже как му е парното.

37 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3