Professional CD + TCU/Mulf/Mulf2
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- themoldestone
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530xd
Professional CD + TCU/Mulf/Mulf2
Здравейте колеги,
Захванах се да слагам Professional CD и Bluetooth на Е87 2008г. на една позната. Навсякъде проверих, но изглежда, че Professional CD с Bluetooth и USB в едно, е доста рядко попадение, та към момента й монтирах Professional CD изглеждащо така:

Питането ми е дали към това cd може да се свърже tcu/mulf/mulf2, за да се добави bluetooth функционалност и ако може какво ще бъде необходимо като окабеляване и кои от пинчетата/входовете отзад трябва да използвам. Слагам темата тук, тъй като Е87 и Е90 имат известни прилики в оборудването и може да има повече знаещи. Опитах се да гледам WDS схемите, но не мога да открия нужната конфигурация.
Захванах се да слагам Professional CD и Bluetooth на Е87 2008г. на една позната. Навсякъде проверих, но изглежда, че Professional CD с Bluetooth и USB в едно, е доста рядко попадение, та към момента й монтирах Professional CD изглеждащо така:
Питането ми е дали към това cd може да се свърже tcu/mulf/mulf2, за да се добави bluetooth функционалност и ако може какво ще бъде необходимо като окабеляване и кои от пинчетата/входовете отзад трябва да използвам. Слагам темата тук, тъй като Е87 и Е90 имат известни прилики в оборудването и може да има повече знаещи. Опитах се да гледам WDS схемите, но не мога да открия нужната конфигурация.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Re: Professional CD + TCU/Mulf/Mulf2
Поправи ме ако греша но professional CD-to или е с вграден bluetooth или няма ето ти тема:
http://www.e 9 0 post.com/forums/showthread.php?t=687463
Taruno написа:Поправи ме ако греша но professional CD-to или е с вграден bluetooth или няма ето ти тема:
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=687463
- themoldestone
- младши ентусиаст
-
Колега чел съм я тази тема - там човека си е сложил Professional CD с вграден блутут и usb. Ясно е, че има такива с всички функционалности в едно. Тъй като обаче, аз не намерих такова, (две седмици търсих, някои ми казваха, че имат, но после се оказваше, че не знаят за какво точно става въпрос), та взех Professional CD, без блутут и USB. Идеята ми е дали ако отделно се вземе TCU/Mulf/Mulf2 ще може да се върже към CD-то и ако може, евентуално какви кабели и кои пинчета се използват.
По форумите съм виждал много 1-чки и 3-ки с Professional CD ( тоест без навигация ), че в багажниците имат TCU/Mulf модули, но не ми е ясно как се връзват - предполагам оптика + още няколко кабела, но кои и къде влизат?
Ето за това говоря, от същата тема е - на 1стр. коментар №9, което ми дава надежда, че явно може, но все пак нека някой потвърди и даде акъл за свързването:
По форумите съм виждал много 1-чки и 3-ки с Professional CD ( тоест без навигация ), че в багажниците имат TCU/Mulf модули, но не ми е ясно как се връзват - предполагам оптика + още няколко кабела, но кои и къде влизат?
Ето за това говоря, от същата тема е - на 1стр. коментар №9, което ми дава надежда, че явно може, но все пак нека някой потвърди и даде акъл за свързването:
Originally Posted by atl530i View Post
If I already have the professional (I have the HiFi system) headunit in my car (which I do) does it have that USB connector on the back of the headunit already to where all I need to do is get the USB cord and AUX/USB plate and recode the car? I already have bluetooth but would like to have a USB port as well.
That depends on the production date of your car.
Maybe, your bluetooth is installed under the carpet of the boot. Check if you have a module there, near the backrest of the right seat.
If you don't have it, your head unit is bluetooth and usb capable.
If you have the module you have to see if it is a MULF or a ULF. In the first case, usb retrofit is possible with a few pieces, but if you have an ULF, you have to upgrade to MULF which is more expensive.
Regards
- Atsalov
- Ацалов
-
- Кара: Колело
- Мечтае да кара: Лодка в морето
ДА ще можеш да ги вържеш колега и ще работят.Слагай смело ,трябва ти само оптика и кодиране.
- themoldestone
- младши ентусиаст
-
Да, оказва се, че може, а кодирането не би трябвало да е проблем - $644 във VO и с празен MAN модулите 2RAD и KOMBI или може би само 2RAD.
Не знам обаче дали зад жабката при 1-ците има място да се сложи бт модула, вместо да се дърпат кабели до багажника. Трябва да разглобя и погледна.
Не знам обаче дали зад жабката при 1-ците има място да се сложи бт модула, вместо да се дърпат кабели до багажника. Трябва да разглобя и погледна.
- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Колко струва такова радио с вградени Bluetooth , AUX и USB ?! 

- themoldestone
- младши ентусиаст
-
Каталожната цена в някои чужди сайтове е убийствена https://partsale.eu/spare-parts/view/BMW-65129343207-74756052
В ebay може да се намери за около 250 паунда. Тук в моргите, ако имат такива, варират м/у 200-350 лева в зависимост от договорката.
Кофтито е, че са много рядко срещани и си е чист късмет да попаднеш на такова. Аз тъй като не можах да намеря подобно, взех Profi CD, като отделно закачих TCU 1.5 с микрофон и антена. Разходите за всичко + окабеляването ми излязоха около 300 кинта +-5-10 лева, което според мен е разумна цена. Човека остана доволен.
В ebay може да се намери за около 250 паунда. Тук в моргите, ако имат такива, варират м/у 200-350 лева в зависимост от договорката.
Кофтито е, че са много рядко срещани и си е чист късмет да попаднеш на такова. Аз тъй като не можах да намеря подобно, взех Profi CD, като отделно закачих TCU 1.5 с микрофон и антена. Разходите за всичко + окабеляването ми излязоха около 300 кинта +-5-10 лева, което според мен е разумна цена. Човека остана доволен.
- themoldestone
- младши ентусиаст
-
Колеги,
Намерих окабеляването. Към момента това, което ми остава да разбера е от кой бушон да взема ток за Bluetooth модула и в кои пинове отива.
Някой ако може да помогне, че нещо по схемите не се ориентирам.
Намерих окабеляването. Към момента това, което ми остава да разбера е от кой бушон да взема ток за Bluetooth модула и в кои пинове отива.
Някой ако може да помогне, че нещо по схемите не се ориентирам.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Събуждам тази тема, защото се сблъсках със следната ситуация в 1 серия - колата има Professional радио, има модул в багажника (мога да го снимам), има USB, но не излиза блутут в менюто. Рових се из американските форуми, но информацията е доста противоречива, в общи линии за всички континенти е различно. Най-достоверното, което открих е, че с такава "подготовка" трябва да се добави блутут антена и микрофон в модула на тавана... Някои твърдят, че е въпрос само на кодиране, което не ми се вярва. Някой да се е сблъсквал с подобно нещо?
Never mistake motion for action...
- Atsalov
- Ацалов
-
Щом имаш юсб ще стане ,трябва ти антена ,микрофон и кодиране. Ако ти даде зор ми пиши на лично.
- Leon
- старши ентусиаст
-
Благодаря. Значи правилно съм се насочил. Ето го модула:

Сега остава да намеря антена, микрофон и окабеляването. Ще пиша какъв е резултата.
Сега остава да намеря антена, микрофон и окабеляването. Ще пиша какъв е резултата.
- Atsalov
- Ацалов
-
Става 100% ! Ето ти номера и
Номенклатурен номер 84506928461
Описание Блутут Антена
Ед. цена с ДДС 42.68 лв
Ако бързаш ще ти пратя една
А това ти е номера на микрофона
Номенклатурен номер 84316938762
Описание Микрофон
Ед. цена с ДДС 102.43 лв
Ако бързаш и от него ще ти пратя един
Сега някакси надушвам че ще ме питаш за пинове дали имам и техните места ...ИМАМ и ги знам
Описание Блутут Антена
Ед. цена с ДДС 42.68 лв
Ако бързаш ще ти пратя една

Описание Микрофон
Ед. цена с ДДС 102.43 лв
Ако бързаш и от него ще ти пратя един

Сега някакси надушвам че ще ме питаш за пинове дали имам и техните места ...ИМАМ и ги знам

- awful
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xD LCI 2014
- Мечтае да кара: само BMW
- Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d
Atsalov написа:Става 100% ! Ето ти номера и
Описание Блутут Антена
Ед. цена с ДДС 42.68 лв
Ако бързаш ще ти пратя една![]()
Описание Микрофон
Ед. цена с ДДС 102.43 лв
Ако бързаш и от него ще ти пратя един![]()
Таман се бях запътил да напиша че колегата Atsalov знае какво трева и тои се появи

И аз имам блутут със УСБ голямо е удобство , беше ми писнало със тези дискове и да вадя телефона по 1 минута от джоба

- Leon
- старши ентусиаст
-
При мен се появи друга греда, благодаря на Atsalov за консултацията по телефона, ще пиша като има развитие.
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2