Водна помпа (счупен корпус)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Class II
Мечтае да кара: Limited Edition
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Водна помпа (счупен корпус)

Мнение от A.Stoyanov » 16 Окт 2014, 0:14

При опит за сваляне на водната помпа при навиването на двата болта които я избутват навън долното "ухо" се спука,а горното направо се счупи и така в момента помпата непомръдва. По чуждите форуми има такива случаи и тези които намерих са разрушавали самата помпа с чук, дрелка и незнам още кво и са я вадили на части :mhihi:. Случвало ли се е на някого тук и какъв е културният начин за вадене на помпата. Блъскането с големия чук не е вариант....

Мотора е м42, прилагам примерна снимка от интернет.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Re: Водна помпа (счупен корпус)

Мнение от k-hristov » 16 Окт 2014, 0:46

A.Stoyanov написа:При опит за сваляне на водната помпа при навиването на двата болта които я избутват навън долното "ухо" се спука,а горното направо се счупи и така в момента помпата непомръдва. По чуждите форуми има такива случаи и тези които намерих са разрушавали самата помпа с чук, дрелка и незнам още кво и са я вадили на части :mhihi:. Случвало ли се е на някого тук и какъв е културният начин за вадене на помпата. Блъскането с големия чук не е вариант....

Мотора е м42, прилагам примерна снимка от интернет.

Блъскай с малкия чуп, ама по-лекинко, и равномерно.Нищо друго няма да поломиш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 черна,Е60 синя

Мнение от Tisho_BMW » 16 Окт 2014, 7:46

На мен ми се случи същото,взимаш 2 щанги и две трупчета и ги заклинваш от ляво и отдясно и със чук биеш по оста на помпата и същевременно натискаш щангите ще ти трябва друг човек и така биеш и натискаш общо взето е това начина 2 часа приблизително,беше яко запекла!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 16 Окт 2014, 9:56

Ако не стане с чук- аз съм я изваждал със скоба за прибиране на спирачни цилиндри, ако не се беше получило смятах да поразглобя от пред и да я изтегля с нещо. По принцип трябва да се внимава с по-грубите методи, за да не се спука леглото и, или корпуса на двигателя.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 черна,Е60 синя

Мнение от Tisho_BMW » 16 Окт 2014, 10:16

С издърпване няма начин да стане само с чукане поне при мен цялата кола клатех с дърпане и не помръдна с чука бой по оста и натискане със щангите излиза но имай търпение!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 16 Окт 2014, 14:12

Вадил съм я цяла.Навиваш лека-полека болтовете и почукваш по корпуса.Само с болтовете резултата го знаеш.Без СЪВЕТНИКА нещата не стават :mhihi: Сега нова помпа от Лавиатан и за следващия път да знаеш :bchug:
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 М43

Мнение от no.breaks » 16 Окт 2014, 15:05

тоя *ур го брахме преди около месец на колата на мой приятел, както се изказаха колегите първо пробвай с чук и някакво трупче, ако може да се раздвижи малко и след това да подпъхнеш с нещо евентуално да се избие. В крайна сметка стигнахме и ние със скоба и излезна на две части. Хубавото беше че нямаше по-сериозни поражения. Спомням си и моята помпа преди години много лесно излезна, но явно с годините спичат много яко.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Мнение от A.Stoyanov » 16 Окт 2014, 21:59

Някой ползвал ли е спрей за охлаждане, дали може да се "отпусне" сглобката която се е получила?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Окт 2014, 22:28

Сега ще ти кажа аз как постъпвам .... пробвал съм много методи , имам и най -различни скоби и нагоди , но от всички най -ефективен е следния :
Взимаш една дълга тръба (с дължина около 1.5 метра) , взимаш един дебел меден проводник с изолация (колкото по -дебел , толкова по -добре, 2 , 3 квадрата все става ) , правиш го на няколко пласта, за да издържи на опъна, който ще му прилагаш , навиваш около шайбата на водната помпа така , че да не може а се изниже , може да го вкараш и в отворите за болтовете , след това го навиваш около единя край на тръбата (в случая горния край на тръбата ) , долния край на тръбата запъваш в земята пред стабилизиращата щанга (тоест ползваш щангата за допълнителна преграда/опора). Демек си правиш един обикновен лост ... оставяш лека хлабина м/у водната помпа и тръбата , за да има луфт и почваш да теглиш горния край на тръбата колокто сила имаш към теб .... На второто третото рязко дръпване , помпата излиза директно като тапа !
Надявам се ме разбра ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 17 Окт 2014, 0:18

metodi80 написа:Сега ще ти кажа аз как постъпвам .... пробвал съм много методи , имам и най -различни скоби и нагоди , но от всички най -ефективен е следния :
Взимаш една дълга тръба (с дължина около 1.5 метра) , взимаш един дебел меден проводник с изолация (колкото по -дебел , толкова по -добре, 2 , 3 квадрата все става ) , правиш го на няколко пласта, за да издържи на опъна, който ще му прилагаш , навиваш около шайбата на водната помпа така , че да не може а се изниже , може да го вкараш и в отворите за болтовете , след това го навиваш около единя край на тръбата (в случая горния край на тръбата ) , долния край на тръбата запъваш в земята пред стабилизиращата щанга (тоест ползваш щангата за допълнителна преграда/опора). Демек си правиш един обикновен лост ... оставяш лека хлабина м/у водната помпа и тръбата , за да има луфт и почваш да теглиш горния край на тръбата колокто сила имаш към теб .... На второто третото рязко дръпване , помпата излиза директно като тапа !
Надявам се ме разбра ....

Ако не излезне на 3тото, на 4тото със сигурност ще оправиш водния радиатор :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 17 Окт 2014, 1:25

k-hristov написа:Ако не излезне на 3тото, на 4тото със сигурност ще оправиш водния радиатор :D

Аз ли ?!
Нали се сещаш , че за да напиша това , което съм написал преди това съм помислил дали съм "оправил" нещо при тая процедура или не ! Пък и е имало известен борй случаи при които съм го правил , та ако ми се беше случило поне веднъж да "оправя" воден радиатор , щях да се позамислил дали да давам подобни съвети на някой друг ! Нищо няма да "оправиш" ако внимаваш как го правиш , ако пък не искаш да внимаваш , просто си сваляш водния радиатор и толкоз !
Изразил съм мнение от опит , пък който смята, че не е удачно като вариянт ,да търси други начини ....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ М44Б19
Мечтае да кара: Imperial Tie Fighter
Детайли за колата: Стара баба с тояжка

Мнение от stormrider » 17 Окт 2014, 2:08

Колегата да послуша Методи. .урът с водната помпа съм го ял и аз. Въпросът е ,че ''нямаше кой да ни каже",както пееха една група с вокал Дичо.
С много любов към децата!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от A.Stoyanov » 17 Окт 2014, 16:38

Нестава с дърпане, колкото и рязко да дръпна, се мести цялата кола или поддава мотора, въпреки че тампоните са здрави. Когато ми остане повече време ще пробвам да подложа трупчета и с две щанги...ваденето на парчета го оставям като краен вариант. Благодаря на включилите се в темата :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от A.Stoyanov » 20 Окт 2014, 16:35

Опитах да я извадя само с дърпане, но резултат нямаше. С дървено трупче и леко почукване от всички страни след около 30тина минути, помпата излезе, обаче махнах радиатора за по сигурно преди да започна :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 LCI/е36 дрифтачка

Мнение от dicho0o » 23 Окт 2014, 10:42

Ако е 4ри цилиндрова колата може да си махнеш радиатора и да завариш стабилно един къс обратен чук(можеш и сам да си го направиш) и все ми се струва че ще излезе много бързо,понеже удряш на право без никакво усукване.
Изображение
..На завоя заляга ,конете яко напряга ,задницата бяга ,към мантинелата посяга ,педала до метала ,прекъсвача да откача ,да гърми гърнето ,да разцепва небето..

Следваща

Назад към E36