Зимни гуми висок клас

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 318i
Мечтае да кара: m5

Зимни гуми висок клас

Мнение от andreygg » 12 Окт 2014, 22:49

Идва зима и трябва да обувам баварката. Става въпрос за е36, комби, 318i. Размер, които мисля да слагам е 185/65R15 на железни джанти. Ще се кара основно градско и веднъж седмично на дълъг път /около 200 километра/. Цена - няма значение, стига да си заслужава. Харесал съм си следните марки и модели гуми:

Continental ContiWinterContact TS850
http://www.continental.bg/www/gumi_bg_b ... tml?page=1

Michelin Alpin 5
http://www.michelin.bg/tyres/michelin-alpin-5

Goodyear UltraGrip 9
http://www.goodyear.eu/bg_bg/tires/pass ... rom=browse

Моля някой, ако има наблюдения над посочените модели да сподели. Ще се радвам на тестове със сравнения на гумите и клипове, как се представят зимата. В един магазин ми предложиха Nokian, но тази марка я чувам за първи път.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Re: Зимни гуми висок клас

Мнение от ивчо » 12 Окт 2014, 23:03

Не е точно отговор, но - последните две тъкмо излязоха от заводите както се казва .. Т.е. за резултати от тестове може да се съди само извън БГ !
Но, която и от трите да избереш няма да сгрешиш ... Нокиан също е добра зимна гума, Тойо ...
Мисълта ми е че високият клас си е висок ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 318i
Мечтае да кара: m5

Мнение от andreygg » 12 Окт 2014, 23:27

Може да прозвучи малко тъпо, но Nokian-a към кой клас гуми спада, защото ми ги предложиха на цена 115 лв. едната. Като махнем надценката излиза около 90-100 лв. /среден клас/.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 12 Окт 2014, 23:30

Остави цената и надценката - говоря за качество :)
Няма какво да спорим дали Good Year, Continental или Michelin са по-добри ..
Има също качествени гуми, без толкова голяма реклама :)
Това искам да кажа :)
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

Потребител
Аватар
Кара: E39 520i Canyon Red metallic
Мечтае да кара: колело

Мнение от sven_doc76 » 12 Окт 2014, 23:37

Nokian WR D3 или Michelin Alpin A4 -

лично съм ги пробвал и съм много доволен!

Най-нов модел не означава най-качествен! :-)

Успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 13 Окт 2014, 6:59

+1 За Continental TS850.
Карах вече една зима с тях, и са най-добрите който съм търкалял до момента. От цена 109 лева за брой са просто един път, не им се чуди. Единствено ми се струва, че борда им е по-слаб и трябва да се внимава с бордюрите. :)
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 13 Окт 2014, 10:42

:yes: +1 Continental
http://www.continental.bg/www/gumi_bg_b ... 30-bg.html

Аз карам с този модел вече 3 сезона, изключително съм доволен от гумите. Между трите изброени марки каквото и да вземеш няма да сбъркаш.
Няма начин да няма начин

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ico318 » 13 Окт 2014, 13:01

Пробвал съм какви ли не гуми и напоследък карам само конти. Предимства-никакъв шум,отлично поведение и возия на всякакви настилки.Недостатък-меки страни,в резултат,на което всяка зима имам по 1-2 жаби,въпреки,че е висок размера и внимавам.не ми е излизала толкова голяма фуска,че да хвърлям гума или да бие. Мишлен:предимства-много голям пробег,добро сцепление,неразрушими в дупки; недостатъци-тежки,много гадно шумят,малко по-скъпи,но дългия пробег компенсира. Гудиър съм карал най-малко,но не държаха никак добре на сняг,иначе се търкаляха добре,но ги смених бързо,защото зимата ми трябват гуми за сняг. Мнението ми покрива указания модел на конти и предишните на мишлен и гудиър-не знам нищо за новите. Чел съм по немските списания много добри отзиви за нокиан,но не съм карал лично и не мога да давам мнения.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Окт 2014, 13:03

Вземи тия, които те кефят как изглеждат. И трите са добри. Аз като купувам гуми отивам в магазина и с парите, които смятам да похарча взимам тези чиято шарка ми харесва най-много. Никога не съм съжалявал.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 13 Окт 2014, 17:04

Купих си Нокиан WRA3 за е46цата и пак Нокиан WRD3 за Тойотата на баща ми. И двамата сме адски доволни от тия гуми. Мисля, че ги даваха за среден клас, но за мене си е наравно със по-скъпите марки. Факт е, че е по-малко позната като марка, но това не значи лошо качество. Финландци са и са единствените производители на гуми с тестова площадка с 12 месеца зимни условия на открито ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 13 Окт 2014, 21:02

До момента, най-много съм доволен от Continental. Като взимаш гума, гледаш годината на производство (дота), шарката и от значение е и "каучука" (марката. Има статистика как се държи дадена гума, на различните настилки). Най-важното е лятото да се кара с летни, а зимата със зимни гуми ... и то с 4-ри. ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 13 Окт 2014, 22:36

на 16ки ли са?
Че напоследък няма намиране на 16ка, зимна, със защитен борд.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 14 Окт 2014, 7:29

От изброените мога да ти бутна + за Мишлен алпин от личен опит. Размерът е единствено 195.
Четвърта зима ме чака с тях, като грайфера не им е мръднал/в момента е 7мм ако не и повече :shock: / Но аз съм ги слагам декември и свалям февруари и като имаш предвид, че последните 2 сезона бяха сравнително сухи, което предразполага към повече амортизация и изхабяване на гумата.
Колата е без блокаж, и съм имал 1 единствен случай в който не можах да откина на светофар. 1, 2, 3та и колата едвам се движи и буксува на булевард :mhihi: . Но тогава беше бедствена вечер и цяла София ги свари подготвени да се видят в приключение.
Като минус мога да изтъкна, че идват симфонични в завоите при сух път в топли дни към края на сезона.

Обратното на горното ще кажа и един парадокс.
Взех си колата с оригинални зимни гуми. Под оригинални разбирай - комплект джанти с гуми фулда набор 96/дот 496/. Гумите си бяха монтирани на джанти и нямаха никакви забележки откъм амортизиране или остаряване :shock: . Тоест каучука беше мек, свежо черен и нямаше нацепено никъде. Грайфер като на нови току що произведени. Карал съм с тях в сняг и съм ги тествал за спиране и не видях съществена разлика с мишленките. Старият собственик също е карал с тях зими и не може да говорим за фактор, че са били в мазето при картофите. За мен си остава енигма как толкова време се бяха опазили като нови. Яд ме бе като ги изхвърлих, защото след купуването на мишленките /над 500 лева с монтажа тогава/ не усетих разлика в поведението при мокър път или сняг...
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 14 Окт 2014, 11:13

Старите технологии гуми. :) Не стареят толкова лесно.
И аз имах едни Спорт СП2000 летни на 1000 години и бяха като исто нови и държаха като нови. Има и още хора, които карат със толкова стари гуми, които се държат по-добре от нови ;)

Задните ми зимни гуми са едни Корморан, които са чисто нови, но с ДОТ 2008 или 2007 (на не повече от 2-3х.км.) и са много повече гума от чисто новите ми Нокиан за предни.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Окт 2014, 12:35

Както всички останали неща.. Едно време се е ползвал естествен каучук пък сега основно синтетики. Вижда се и във формулата. Дънлоп ползваха изцяло естествени материали, а Пирели синтетика. Дънлопите имаха стабилна и плавна деградация, Пирелитата както са добре в следващата обиколка са вече 2 сек надолу.
Изображение

Следваща

Назад към E36