Питане за развален NOX sensor

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Питане за развален NOX sensor

Мнение от expl0de » 13 Окт 2014, 23:53

Здравейте, някой имал ли е такъв проблем на бензинов мотор? На диагностика ми дава 6 грешки свързани с този сензор и веднъж ми светна лампата за двигателя. Цента е 700 лева, не е малко. Ще ми е полезна малко информация относно функциите му. Според някои влияе върху работата на двигателя, според други не. Аз не усещам нищо нередно, но пък и сигурно така съм купил колата и нямам база за сравнение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Питане за развален NOX sensor

Мнение от zvetiko » 14 Окт 2014, 7:59

С цел намаляване на емисиите от азотни окиси, освен стандартният катализатор се монтира и допълнителен катализатор, в който става натрупването им. NOх sensor- а а следи концентрацията им и когато достигне някакво критично ниво, се създават условия за повишаване на температурата на изгорелите газове, чрез обогатяване на горивната смес, при което азотните окиси се разлагат до безвредният азот.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко

Мнение от doktorabg » 14 Окт 2014, 8:35

expl0de написа:Здравейте, някой имал ли е такъв проблем на бензинов мотор? На диагностика ми дава 6 грешки свързани с този сензор и веднъж ми светна лампата за двигателя. Цента е 700 лева, не е малко. Ще ми е полезна малко информация относно функциите му. Според някои влияе върху работата на двигателя, според други не. Аз не усещам нищо нередно, но пък и сигурно така съм купил колата и нямам база за сравнение.

Колегата е от горния пост е прав, само че не се разлагат чрез повишаване на температурата на изгорелите газове(с това се регенерира DPF при дизела) а с впръскване на AdBlue както е при камионите, сега и аз до добавя нещо.
NOX са най-високи когато двигателя работи с бедна смес т.е. но празен ход и при частично натоварване, един от методите за намаляване на азотните окиси е чрез рециркулация на изгорелите газове - EGR или с променливи фази на газоразпределение т.е. сигнала от този сензор има намеса при управлението на Vanos-ите и е хубаво да се смени и ще усетиш разлика.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e92, f30
Мечтае да кара: M4

Мнение от expl0de » 14 Окт 2014, 18:57

Мерси за отговорите, поръчан е вече и ще пиша като се смени дали аз съм усетил нещо. Ако някой има да допълни по темата, нека пише, за да е полезна и на други участници :)

PS Смених го този сензор, след което изтрих грешките и рестартирах адаптациите. Колата си работи нормално в момента и не ми дава повече грешки свързани с този сензор. Осезаема разлика в поведението няма.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко

Мнение от doktorabg » 24 Окт 2014, 21:05

Колега, ако не си карал много колата при различни режими и ситуации няма да усетиш разлика.
Това е същото ако купиш дизел и веднага му махнеш клапите (т.н. пеперудки) и кажеш върви супер.

Назад към E90/E91/E92/E93