Потропване от предното окачване

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Ф10 525D

Потропване от предното окачване

Мнение от angelov_b » 04 Окт 2014, 13:35

Здравейте!

Пускам нова тема, понеже не успях да намеря точно съвпадение с вече съществуваща такава, за което предварително се извинявам, ако не съм се ориентирал добре!

Проблемът, за който пиша, е свързан с едно прихлопване от предното окачване, като минавам през много къси напречни неравности по пътното платно и то с ниска скорост. Този звук се чуваше доста рядко преди, от около 3 седмици вече ми се струва че го чувам доста по често.
Как най- добре се възпроизвежда:

1. При подход към новите легнали полицай(големи, асвалтови) с ниска скорост точно при досега на предните колела с тях се чува едно "хлоп".
2. При преминаване точно фронтално през релси на трамвай - отново с ниска скорост
3. При слизане от бордюр ( много нисък, примерно 5 см) - при самото слизане понякога пак се чува глухо прихлопване.
4. При качване то същия бордюр - точно при самия контакт на гумите с него.
5. При шофиране с 30 -40 км/ч по улица коята няма дупки но е сравнително неравна ( с множество напречни леки неравности) - чува се циклично хлоп - хлоп....

Трудно ми е да опиша точно от къде идва, затова се опитах да опиша ситуациите в които най често го репродуцирам.

Колата е на 76 000 км реални ( първи собсственик съм, 2008 година) - карана е само в БГ, но я пазя и и треперя много. Преглеждам оказчването всяка година и винаги ми казват че е като ново. Последната година един от майсторите ми се осъмни в единия тампон на макферсона че може да има лек луфт, но тестовете не можаха да кажат точно дали може да има проблем там.

Въпросът ми е следния:

1. Възможно ли е тези тампони да са си заминали с времето, и тия трополения да са от тях.
2. Имате ли сходни проблеми и съответно как сте ги решили?
3. Има редица други неща, които могат да доведат до такива звуци - биалетки, носачи, амортисьори, рейка и т.н....Някакви други предложения за възможен източник на тропане?

Карам с 16 цола гуми, не са рън флат. Ако ги надуя на 2.5 атмосфери тропането е по осезаемо.

Ще съм благодарен да чуя съвет как да процедирам, понеже е мн дразнещо и имам чувството понякога че предницата се е разхлопала супер много, макар и да знам че проблемът е в нещо много минимално.

След около 2 седмици имам час в доверен за мен сервиз, и с момчетата ще изследваме какво може да го причинява, но предварително ако имам някаква насока ще е мн полезно за мен. Все пак ако някой от вас се е сблъсквал или има подобен проблем, опитът му ще ми е от особена полза.

Поздрави!
Последна промяна angelov_b на 04 Окт 2014, 19:21, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Re: Потропване от предното окачване

Мнение от awful » 04 Окт 2014, 15:34

Значи на моето е91 реших да сменя на амортисьорите шоковите тампони, разглобих всичко и открих че имам луфт във лагера на тампона (ляв амортисьор) луфтът не бе голям но го имаше и си викам така и така съм го разглобил ще го сменя ок смених го, карам си както винаги и веднага ми направи впечатление че при излизане от нас на първата дупка преди се чуваше само едно хлопане глухо а след смяната на тампона го няма и не се е и появявало, може и на теб от многото дупки да се е разбил понеже има лагер на които се върти амортисьора и при удар тои поема също част от удара, демек повече дупки повече натоварване и рано или късно нещо ще се обади. Но това може да го разбереш със разглобяване , аз клоня 70% на тампона, успех :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 04 Окт 2014, 18:09

Тфа с релсите на тролея как да го разбираме :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от angelov_b » 04 Окт 2014, 19:23

k-hristov написа:Тфа с релсите на тролея как да го разбираме :lol:

Благодаря за уточнението, просто грешка на мисълта, имах предвид трамвай ест.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36 318i
Мечтае да кара: m5

Мнение от andreygg » 04 Окт 2014, 19:31

Същия проблем при е36. След смяна на амортисьорите проблема изчезна. Предполагам, че майстора е сменил и тампоните на същите, както е описал колегата по-горе.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от angelov_b » 06 Окт 2014, 13:29

Направих следния тест:

Пъхнах си пръста точно над бомбето (под "разпънката") и натиснах от горната част тампона. Разклатих колата и усвен че се чуваше лек звук усетих обратно почукване по пръста си. Така че това може би е симптом за разбит тампон....
На снимката съм показал къде констатирах това.

П.с.: Снимката е илюстративна, не е от моята кола.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от fallenfbsd » 06 Окт 2014, 14:07

тъкмо 'ах'-вах колко е чиста - като аптека :)

дано се окажеш прав и го оправиш да не те дразни

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело и B58

Мнение от julkata1 » 07 Окт 2014, 8:22

Колега провери си биалетките, мойте като бяха тръгнали се чуваше същото хлопане, даже по-силно защото карам с рънфлет гуми.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Потропване от предното окачване - решението!

Мнение от angelov_b » 26 Окт 2014, 13:15

Здравейте!

Вредих се най-накрая и аз през сервиза. Прегледахме основно колата, цялото предно окачване е като ново. Въпросните тампони на макферсона не са причина за неприятните звуци. Гледахме и за мъртъв ход на амортисьорите - има може би съвсем лек...но отново не би бил причина за потропване.
След това се чудихме какво да правим и се роди предложението да погледнем какво се случва с тампоните на стабилизиращата щанга. Изглеждаха здрави, но въпреки това поради съмнение в луфт сложихме гумени подложки, които да смачкат тампона към сщангата и след това да покараме за да видим има ли ефект. Покарах веднага колата с тези подложки и похлопването беше изчезнало.
Изненадан от резултата, след 10 минтно каране, се върнах в серзиза и си поръчах оригинални тампони, за да ги сменя и всичко да заспи. Сега съм доволен и описаните горе звуци вече са в миналото!

Поздрави!

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 26 Окт 2014, 17:06

Аз ги смених моите също дори без да имах проблеми еи така си викам ще ги сменя не струват кои знае колко, и така и направих та може и при мен да е бил там проблема не от тампона при амортисьора.
Радвам се че си открил проблема :yes:
Изображение

Назад към E90/E91/E92/E93