Как да ползвам печката, ако имам разбира се

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Re: Как да ползвам печката, ако имам разбира се

Мнение от Speed_Am_All » 06 Сеп 2014, 20:59

Исках да е пробвам преди да сглобя колата, а тази вечер едва ли ще падне под 15. При теб тръгва ли от импата?

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 07 Сеп 2014, 1:24

Откачи датчика за външната температура и веднага ще паднеш на -40 градуса. На десният малък подкалмик е..

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 07 Сеп 2014, 20:35

Печката се пали от импата, когато колата не е на контакт (поне при мен е така).

Новата печка така и не запали, но записа 2 грешки. Едната за вентилатора и една за свещта. Реших от двете да направя една преместих моята горелка и моя вентилатор на новата печка. След което получих пак същия резултат. Тогава се зачетох в грешките и за двете пише, че има късо към маса. Пробвах ръчно вентилаторите и двата се оказа че работят. Явно проблема пак е в електрониката. Ще трябва да купувам друга. Ето и няколко снимки от спортния полу-уикенд:

Изображение

Изображение

Изображение

Доста полезна информация. Пише и как да си добавим дистанционно:
http://xdrivers.co.uk/forum/index.php?topic=5001.0

Намерих и електроника:
http://www.alo.bg/793751

Ето и информация как се ремонтира електрониката за 60 стотинки:
http://www.the75andztclub.co.uk/forum/archive/index.php/t-53896.html

Изображение

При мен едно от тия 4.7кома е мъртво и едно 20кома. Утре ще ги дам на колегите да ги сменят и събота и неделя ще пробвам печката на ново.

Премерих и свещта. На уреда показа късо съединение, но като и подадох 12V загря за 2-3 секунди. Може би е нормално да показва верига, сигурно е реотан някакъв.
Последна промяна Speed_Am_All на 18 Сеп 2014, 23:18, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 14 Сеп 2014, 22:58

Печката тръгна, но не я бях обезвъздушил и така се разпуши, че ме хвана шубе и спрях тока след една минута. Дано да не съм е прецакал пак. Сега прочетох по-назад в темата и гледам, че и на колегите пушат отвсякъде като я пуснат след ремонт. Запалих колата и изчаках да загрее за да е обезвъздуша системата. Утре ще я тествам пак. Но все пак ми е странно че пуши от всякъде. Някой ясно ли му е защо имам две помпи за водата, една при печката и една горе при клапанчетата за парното под горивния филтър?

ентусиаст
Аватар

Мнение от kalingk » 14 Сеп 2014, 23:16

Щото си си добавил тази на клапанните.Свещта щом дава на късо значи е здрава.Пуши така поне при мен,когато не съм я палил от доста време,няма страшно.Остави я да поработи от инпата,ако всичко е наред сама ще изключи,има зададено време от инпата колко време трае теста,ако не е наред циркулаионната помпа ще даде overheating и пак ще се изключи.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 15 Сеп 2014, 9:50

Нещо ме е напекло слънцето, нямам помпа отгоре при клапаните :oops:

Кюмбето днес пак запали. Оставих го, въпреки доста обезпокоителните звучи и прегря (даде overheating). А съм сигурен, че циркулаионната помпа работеше. На другата печка (и тя с умряла електроника) от която е свалих тръгваше всеки път. Сега не знам дали помпата или електрониката :banghead: Довечера ще я сваля да проверя помпата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d e39

Мнение от mermenkov » 15 Сеп 2014, 9:58

Колеги,
Понеже си нямам и на идея ще помоля да споделите дали това е нормално. Когато отключа с дистанционното или отворя врата веднага чувам печката да почва да шуми, ако не запаля след около минута спира, но включването е винаги независимо дали навън е топло или студено както и дори и при загрял двигател пак се включва замалко. Въпросът ми е това дали не е някакъв тест или така си работи или е сдала багажа? Попринцип с нея загрява осезаемо по-бързо, а по съвет на стария собственик лятото и махам бушона у я пускам само зимата. Благодря.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 15 Сеп 2014, 10:13

При мен беше така, преди да си ремонтирам електрониката. Като отключа колата, се включваше вентилатора на печката, за около минута. Пи опит за пускане от импата записваше няколко грешки: свещ, помпа и вентилатора. При мен помпата беше наистина изгоряла но свещта и вентилатора си работят.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d e39

Как да ползвам печката, ако имам разбира се

Мнение от mermenkov » 15 Сеп 2014, 12:07

На мен не ми дава никакви грешки при диагностика, а и при включена печка стрелката осезаемо по-бързо покачва (загрява). Идеята ми е дали е нормално вентилатора да се включва винаги за определено време. Също така ако може да ме насочите към някой колега който разбира да провери изправността и....

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 15 Сеп 2014, 23:56

Според мен помпата на водата си работи перфектно. Като пипна маркуча, изглежда че си минава доволно дебит. Изглежда, че опита да си оправя сам електрониката, не е съвсем успешен. Може датчика на температура да е заминал, може аз да не съм запоил като хората съпротивленията, а може и да се лъжа за помпата за водата. Утре ще дам другата платка на колегите, ама този път наистина :mhihi:

След поредния опит, не записа прегряване, а metering pomp. А помпата на горивото работи супер, пробвал съм е много пъти от импата. И предния път и сега грешката е записана при 125 градуса.

Ето и видео: https://www.youtube.com/watch?v=LHqoN7-PNv8

Докато качвах това видео видях друго точно със същите симптоми. Накрая помпата на водата издава странни звуци защото според мен има пара в системата. Ако няма пара (т.е. не съм пуснал печката, но съм загрял антифриза с двигатела) помпата работи без да издава странни звуци. Като пусна парното да духа топло се пуска помпата за водата, като намаля, спира.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 18 Сеп 2014, 23:19

Дисекция на мъртва помпа за циркулация (никакъв шанс за ремонт):
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 27 Сеп 2014, 18:28

Днес исках да си пробвам печката през INPA, за да видя дали работи. Пуснях я, но започна да издава много странни звуци, почнаха някакви работи да цъкат, да бръмчат, по едно време замириса на нещо като изгоряло, като цяло страшна работа. Така ли тръгва тази печка? Докато работеше пуснах да гледам аналоговите данни и една температура (Coolant Temperature) излезе извън нормалните показания, които бяха до 100, а при мен отиде към 120. Тогава се уплаших и спрях печката през INPA - въпреки това сигурно още 1-2 минути нещо тракаше, пукаше и бръмчеше. След това погледнах и видях, че имам забита грешка (по-късно мога да напиша каква е грешката - имам screenshot, но е надругия компютър).
Като цяло искам да попитам така ли трябва да работи печката и ако има нещо прецакано по нея може ли да стане някаква беля като я пускам така през INPA - примерно да заври антифриза и да избие от някъде или недай си боже да се запали колата?

Ето каква грешка ми се появи:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Speed_Am_All » 28 Сеп 2014, 20:38

При мен е същото. Според мен помпата за циркулация не работи като хората. Свалях е уж върти водата, ама печката прегрява :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 28 Сеп 2014, 21:34

Тази грешка не е ли за свещта на печката, която по някое време го играе детектор за пламък?
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Мнение от totopz » 29 Сеп 2014, 8:05

При мен циркулационната помпа би трябвало да работи, защото тествах REST/MAX бутона на изключен двигател и парното грееше, реагираше на промени в температурата (като засилвах или намалявах градусите).
А иначе толкова ли шумно работи тази печка? При мен се чуваха какви ли не сташни звуци от пред. Даже по едно време нещо така вибрираше, че чак по пода в краката усещах вибрациите.

ПредишнаСледваща

Назад към E39