Спешна помощ за поръчка на термостат

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530xd

Re: Спешна помощ за поръчка на термостат

Мнение от themoldestone » 03 Авг 2014, 23:56

Колеги,

Сменихме термостата и измихме радиаторите - доста боклуци паднаха от тях. Сега температура държи 88-90 градуса постоянно, като на спускания пада до 87, но под това не слиза. Мисля, че проблема е решен. Разхода обаче все си стои на 7,5 - 8 (на извънградско) със средна скорост 110-120. Някои колеги тука пишат за 6 и нещо, но аз с 530XD не мога да го постигна :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Мнение от datchko » 04 Авг 2014, 0:43

themoldestone написа:Колеги,

Сменихме термостата и измихме радиаторите - доста боклуци паднаха от тях. Сега температура държи 88-90 градуса постоянно, като на спускания пада до 87, но под това не слиза. Мисля, че проблема е решен. Разхода обаче все си стои на 7,5 - 8 (на извънградско) със средна скорост 110-120. Някои колеги тука пишат за 6 и нещо, но аз с 530XD не мога да го постигна :)

Оплакваш ли се, колега :mhihi:
Аз с мойта 20-ка е34-ка трудно падам под 10 извънградско (нямам газ) :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 XD

Мнение от bordo_77 » 04 Авг 2014, 7:48

Нормален ти е разхода, при мен на магистралата с около 120-130km, 7.5l/100, температура 87-90 градуса. Колата е същата, 530XD.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от themoldestone » 04 Авг 2014, 8:08

Е радвам се, че се бях притеснил, дали нещо при мен не е наред. Иначе сега като източихме антифриза си личеше, че е за смяна. Според мен предишния собственик е слагал Г12, но аз допълнително доливах два-три пъти по 200 грама дестилирана вода, на есен ще сложа Г11. Някой има ли идея 530xd lci колко антифриз хваща (7-8 литра?).

Колеги интересното е, че преди смяната на термостата, нивото на антифриза ми беше м/у максималното и минималното. Източихме го, сменихме големия термостат и си наляхме обратно същия антифриз през цедка. След това внимателно обезвъздушихме системата през пробката на малкия термостат и нивото в момента е над максималното. Преди смяната ми намаляше със 100мл на 10 дни. Как стана това количеството, което преди е било м/у мин и макс сега да облива макс, не ми е ясно, дали заради обезвъздушаването, което според мен не е логично, дали заради големия термостат....нямам идея

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 04 Авг 2014, 13:27

themoldestone написа:Е радвам се, че се бях притеснил, дали нещо при мен не е наред. Иначе сега като източихме антифриза си личеше, че е за смяна. Според мен предишния собственик е слагал Г12, но аз допълнително доливах два-три пъти по 200 грама дестилирана вода, на есен ще сложа Г11. Някой има ли идея 530xd lci колко антифриз хваща (7-8 литра?).

Колеги интересното е, че преди смяната на термостата, нивото на антифриза ми беше м/у максималното и минималното. Източихме го, сменихме големия термостат и си наляхме обратно същия антифриз през цедка. След това внимателно обезвъздушихме системата през пробката на малкия термостат и нивото в момента е над максималното. Преди смяната ми намаляше със 100мл на 10 дни. Как стана това количеството, което преди е било м/у мин и макс сега да облива макс, не ми е ясно, дали заради обезвъздушаването, което според мен не е логично, дали заради големия термостат....нямам идея

Като сменихте термостата сложихте ли на новия о-пръстен? Погледни дали при загряла кола не сълзи от малкия термостат. При мене така стана след смяна и чак сега разбрах, че е от това уплътнение.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от themoldestone » 04 Авг 2014, 13:55

Здрасти колега,

Малкия термостат го сменях преди около месец-два. Лично присъствах на смяната и съм сигурен, че сложихме О-пръстена. В момента не забелязвам никакъв теч от никъде, пък странното е, че след вчерашната смяна на големия т., същото количество антифриз се оказа над нивото, което преди да го източим е било :) Днес след работа ще погледна какво е нивото и ще ви кажа. Странна работа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е 61 530d

Мнение от miroleskov » 04 Авг 2014, 18:55

Не е странно.Аз сменях едно пластмасово извращение с няколко разклонение,защото просълзяваше от там.Майстора го забеляза не защото имаше капка,а защото имаше изцапано по пистовия ремък,а той беше го сменял скоро и трябваше да лъщи.Даже не бях разбрал,че губи течност....та тогава източвахме системата и като налягаме новия антифриз остана около литър,което беше странно.,но после няколко пъти искаше доливане и си го взе пак същото количество,че и даже малко повече,явно което сме поизляли при източването и обезвъздушаването.От тогава една година не се е налагало да доливам
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 05 Авг 2014, 1:01

Не е нормално, при 110 съвсем спокойноси на 6-6.5 макс по борд, провери дебитомер, налягане на гумите(само 0,3 атмосфери надолу и разхода скача с 5-10 %) и в летните месеци ако си постоянно на климатик: провери дали няма нужда от пълнене при недостатъчно фреон компресора дърпа повече мощност и разхода хвърчи в небесата, при моята петица със 140 на автопилот седеше на 7-7.5, а със 120 пловдив-софия-пловдив падаше на ~6.2

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от themoldestone » 05 Авг 2014, 7:38

Дебитомера е наред - наскоро го проверих обстойно на диагностика. Налягането в гумите е 2.2 и са широчки - 245. Климатика ми е постоянно включен разбира се, но количеството фреон не съм го проверявал.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 08 Авг 2014, 11:06

E30_DK написа:...но са му заличени номерата по корпуса и се чудя дали да го слагам него. :dunno:

Щом му е заличен номера заводски, по-оригинален, т.е. OEM-ски не може да бъде :bchug:
Т.е. ако е за твоята кола, добър подарък са ти направили :ok:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Предишна

Назад към Е60/Е61