Поставяне на ламбда сонда

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Поставяне на ламбда сонда

Мнение от isianty » 21 Юли 2014, 2:10

Здравейте, колеги! Колата ми е 91 година с м50б20 мотор с бош електроника, без ламбда сонда фабрично. Закачихме я на диагностика и компа не търсеше сондата, т.е работи по картата само. Идеята ми е да монтирам такава с да сменя компютъра с такъв, който търси сонда с цел да понижа разхода и смесите да са по-добри. Въпроса е дали ще стане plug&play? Другото, което е че на генерацията нямам място за сонда и не знам точно къде да я сложа. В средното гърне влизат двете тръби от колекторите, а отзад е една. Ако се пробие дупка на самото гърне откъм входа и се сложи между тръбите ще има ли проблем? Даваха ми идеи да я монтирам само на едната тръба(т.е за 3те цилиндъра), но така ми се струва, че няма да отчита вярно, а ако съм я сложел на средното гърне бавно щяла да загрява? Куплунг за сондата имам до кутията, реле за подгрев на сондата също имам. Ще бъда благодарен ако някой колега е правил това и сподели :ok:
Някой ако има комп и сонда също може да драсне едно лично :yes: Благодаря предварително :bchug:
Последна промяна isianty на 21 Юли 2014, 23:23, променена общо 1 път
В главата си от мен ще чуваш гласове, при всеки рев на нечий БМВ!

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Поставяне на лабмда сонда

Мнение от bmw28 » 21 Юли 2014, 7:23

Според мен нищо няма да постигнеш с тая ламбда относно разхода. Моторите като се мапнат ламбдата се маха, в повечето случей, и разхода даже е доста надолу :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 21 Юли 2014, 10:20

isianty написа:Здравейте, колеги! Колата ми е 91 година с м50б20 мотор с бош електроника, без ламбда сонда фабрично. Закачихме я на диагностика и компа не търсеше сондата, т.е работи по картата само. Идеята ми е да монтирам такава с да сменя компютъра с такъв, който търси сонда с цел да понижа разхода и смесите да са по-добри. Въпроса е дали ще стане plug&play? Другото, което е че на генерацията нямам място за сонда и не знам точно къде да я сложа. В средното гърне влизат двете тръби от колекторите, а отзад е една. Ако се пробие дупка на самото гърне откъм входа и се сложи между тръбите ще има ли проблем? Даваха ми идеи да я монтирам само на едната тръба(т.е за 3те цилиндъра), но така ми се струва, че няма да отчита вярно, а ако съм я сложел на средното гърне бавно щяла да загрява? Куплунг за сондата имам до кутията, реле за подгрев на сондата също имам. Ще бъда благодарен ако някой колега е правил това и сподели :ok:
Някой ако има комп и сонда също може да драсне едно лично :yes: Благодаря предварително :bchug:

Колега, този компютър, който ще сложиш, дали ще може да работи с информацията от останалите датчици на двигателя или ще трябва да смениш и тях- датчик колянов, разпределителен вал, масметър, термодатчик, ТПС... Ако все пак решиш да слагаш, сондата трябва да се монтира на обща за всички цилиндри тръба от генерацията, максимално близко до двигателя- може би ще трябва да преработиш нещо от нея за да се получи, средното гърне наистина е далече.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: МПС-та
Мечтае да кара: самолет

Мнение от turbo » 21 Юли 2014, 10:36

Не съм 100% сигурен, но май няма M50 без ламбда сонда. Има голяма вероятност, ако не е препрограмиран нещо компът, да сложиш сондата и той да си заработи с нея.
БМВ на газ не може ли? Ето тук ти прочети и отново помисли! Изображение 552 к.с. GAS POWERED
Video -> AC Schnitzer GP3.10; Video -> AC Schnitzer GP3.10 "There are days in your life..."

Потребител
Аватар

Мнение от isianty » 21 Юли 2014, 11:30

Моя мотор се оказа първия,който виждам без сонда. Компа не търси сондата като я закачихме, иначе мотора работи нормално, не прекъсва, не мени обороти и т.н. Колата има ГИ монтирана преди година. Ще сложа отново компютър БОШ, за да нямам проблеми с датчиците. Видях на едно м50б20ту, че сондата беше точно на входа на средното гърне оригинално, но там двете тръби се обединяваха в една, а при мен входа е с две. Странно, че кола 91 година няма сонда, а куплунга е точно до кутията, т.е трябва някъде там да е сондата предвид дължината на кабела и около 30тина см.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw28 » 21 Юли 2014, 12:07

На M50-то ламбдата сток си е след двуцевката, където става една тръба. И на 20-ката продължава една, а на 25-цата 2 тръби.
На доста M50тки съм виждал колектори от M52 и ламбдата сложена на едната тройка и работи перфектно нищо, че не е общо за 6те цил.

Потребител
Аватар

Re: Поставяне на ламбда сонда

Мнение от isianty » 22 Юли 2014, 0:07

Ако пробвам и сложа сондата и я закача, има ли вероятност с този компютър да си тръгне без проблем? Т.е в момента колата да е в нещо като авариен режим и да си работи само по карта или е нужно някакво софтуерно отключване на самата сонда? Да знам дали да търся само сонда или и компютър.

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 22 Юли 2014, 9:38

Края на 80-те и началото на 90-те години, от Италия се появяват м20-и и м50-и без сонди, поне това съм виждал.
Предложи си ЕКУ-то за размяна, предполагам ще ти се зарадват доста хора, и не им обръщай внимание, че ще ти се чудят на начинанието, като мен, примерно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 22 Юли 2014, 10:32

Ако не се лъжа неговата беше точно от тия италианските :yes: Не ставаше ли през бмв диагностика да се включи?

Потребител
Аватар

Мнение от isianty » 22 Юли 2014, 15:07

Моят комп е motronic с номер 1730784 003 ще мога ли да го заменя с DME Bosch с номер 1740354 003 и сондата към него съответно? :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го на ножки
Мечтае да кара: на 50ст бензина.

Мнение от Jang1r » 23 Юли 2014, 23:12

Има е36ци БЕЗ ламбда сонда,като на същите не се монтира и катализатор.Водят се "версия за оловен бензин",а и при проверка по ВИН съм сигурен,че ще излезе като "екстра" ;)
BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL

Потребител
Аватар

Мнение от isianty » 23 Юли 2014, 23:27

Излизa по вин дa- without catalytic converter, но рaзходa нa гориво не е екстрa, зaтовa питaм този комп дaли ще стaне?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 29 Юли 2014, 12:43

Тaрaлеж в гaщите , кaрaй тaкa aз зa 2 години 3сонди смених... тъпa рaботa сa и не очaквaй икономия от този двигaтел.... 15-6 в София нямa кaк по мaлко! Товa е!!
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от isianty » 29 Юли 2014, 17:25

15-16 зa София е ок,нa мен в Шумен ми гори 16 постоянно, зa София не ми се мисли... Ще пробвaм тaзи седмицa дa сложa другия комп, aко не стaне ще го върнa и тaкa. Притеснявa ме сaмо дaли ще зaрaботи нормaлно с дaтчиците, но все пaк и двaтa сa бош. И зa гaзтa ще трябвaт някaкви нaстройки предполaгaм.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 29 Юли 2014, 19:44

Пари на вятъра ти си знаеш , успех :wave:
Изображение

Назад към E36