Мнения за начинаещи - Е60/Е61 !
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Мнениия за начинаещи - Е60/Е61 !
Стига с тия пътища, вече това не важи, защото пътищата са ни ок. Горивата може би са по-зле, но аз карах с австрийска нафта, никаква разлика не усетих, нито във вървене нито във разход, така че и това може би е малко преекспонирано. Аз лично когато си купувам кола винаги гледам да е от частно лице и да е от България, ако си закупувам много скъпа кола, тогава евентуално бих отишъл до Германия, но и там е има измамници така че всичко в крайна сметка опира до късмет.
- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
iceblast написа:Стига с тия пътища, вече това не важи, защото пътищата са ни ок. .

Къде ти е зле пътя? Главните артерии са си ок, едно време беше пълно с дупки, сега е ок.
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
todorSTY написа:Написал съм, защо - пътища или пътищата в Германия са същите? Горива или горивата в Германия са същите? Частите разбира се нямат разлика, не съм казвал нищо за тях.
Написал си някакви общи приказки без обосновка

Пътищата и горивата далеч не са проблема, проблема е във финансовите възможности на средностатистическия българин и най-вече манталитета му. Всеки иска да кара лъскава кола, но ако може да е без пари. Съответно масово се купуват разни гробници (Е60 визирам) за по 13-14,000 лева, като дори се твърди, че това е нормалната цена за Е60 и се поддържат колкото да вървят, обикновено с части втора ръка. Масово се изтърбушват ДПФ-и и катализатори, защото цената на нови е 15% от стойността на колата. В Германия като се счупи нещо, го сменят с ново, поне на такъв клас кола. И Германеца няма да си купи БМВ, ако знае, че не може да му смогне на поддръжката. За това и цените на колите в Германия са едни, а в България са два пъти по-ниски, за уж същите коли. Съответно някой като види кола в България на почти Германски цени, си казва "тоя нещо го е напекло слънцето"

Та добре поддържани коли има в България, но не се продават за по 13-15,000лв.

И за да не излезе, че говоря на изуст, ще споделя личен опит - от 2007г. насам карам на 19" джанти, като от 2010г. даже минах на 20". С 19" джанти имах няколко гуми щета, докато се науча да гледам пътя, от 2009г. насам не съм имал спукана или повредена гума заради пътищата ни. Изминавам около 20,000км на година, така че това са над 80,000км с нископрофилни гуми по нашите пътища без произшествия. Относно горивото - не съм имал каквито и да е проблеми с която и да е от колите ми заради гориво. Зареждам в някои от големите вериги бензиностанции - ОМВ или Шел.

- toncho83
- младши ентусиаст
-
- Кара: и БМВ кара
- Мечтае да кара: по А-8
Като имаш хубав път и нямаш дупки,какъвто и “мърляч” да си по отношение на автомобила си не можеш да го счупиш толкова лесно както тук в БГ.Кеф ти паве,кеф ти дупки и ями,бордюри и шахти....Особено пък Пловдив-София пътя.....
Та имам предвид,че тук колкото и да си пазиш колата (флинтстоун през дупките да я пренасяш) все влизаш в някоя яма или подбираш пътя си и пак се чупи по-лесно.....Просто нямаме техните условия...Затова смятам,че е икономически по-изгодно да си купиш кола от там (каквато и да е).За горивата и маслата е същото....Тук има качествено ама със свещ да го търсиш.Трябва да се ровиш,пък да четеш кой от къде купува,къв му е доставчика,колко хора са доволни от неговите консумативи....,пък да не е изхитрял да е почнал да “кръщава”....
Та имам предвид,че тук колкото и да си пазиш колата (флинтстоун през дупките да я пренасяш) все влизаш в някоя яма или подбираш пътя си и пак се чупи по-лесно.....Просто нямаме техните условия...Затова смятам,че е икономически по-изгодно да си купиш кола от там (каквато и да е).За горивата и маслата е същото....Тук има качествено ама със свещ да го търсиш.Трябва да се ровиш,пък да четеш кой от къде купува,къв му е доставчика,колко хора са доволни от неговите консумативи....,пък да не е изхитрял да е почнал да “кръщава”....
- todorSTY
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 530 XD
- Мечтае да кара: BMW M5 E60
Зависи къде живееш. Аз съм в София и всеки ден минавам през булевард "Цар Борис 1" и "Руски паметник" /ЗАПОЗНАТИТЕ ЩЕ ПОТВЪРДЯТ КАКЪВ АД Е ТАМ/, често и към Владая и Рударци ходя, щом твърдиш, че пътищата са ни ок, значи никога не си минавал по тези маршрути, където и танк ще се разпадне, а явно не си карал и по магистралата в участъка между Пазарджик и Пловдив, както и До Батак или пак по магистралата след отбивката за Карлово. Не знам с какво се занимаваш, но моята работа е свързана с пътуване и в годината по няколко пъти обикалям България и аз хубави пътища не виждам, а съм ги минал да кажем 80% от наличните в родината, от тях не повече от 20% са читави. Горивата също не са същите, хайде например си взеви дизел от "ОМВ" Германия и от тукашното, като за начало сравни цвета, ще видиш разликата, след това ги сложи в две чашки и направи експеримента при каква температура във фризера ти ще замръзнат, степен на сгъстяване и т.н. и пак ще си говорим.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Абе Аре стига с тези глупости за горивата. Зареждал съм от цяла Европа и като изключим Сърбия и Македония навсякъде нафтата е същата.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Вие сте ебаси критиците
Тоя пазарджик голяма работа, само него знаете. Карам покрай Владая често, добре ми е пътя, не е стъкло, но не е като едно време да не можеш да избегнеш дупките. Паветата на Цар Борис ги знам идеално, за това минавам по бул. България. Навсякъде има разбити улици, не само тук, а вие в Германия сте видели/чули едни аутобани и големи околовръстни, като влезете навътре сигурно пак ще има нещо дет да не ви харесах. В Чехия магистралата им беше ОТВРАТИТЕЛНА, Сърбия на места също. В Австрия карах, пак имаше лоши участъци, Унгария беше що-годе добре.
Аз нафтата нито я мириша, нито се снимам с нея, наливам и това е, от време на време поглеждам дюзите дали са в норма и профилактично една добавка минава през системата и това е, като се скапе нещо, ще го правя. Иво го каза много добре, пътищата да ти разбият окачване, рейка, но ти това си го виждаш при покупката. Моята кола е от 2007г. в България, смених някакви две биалетки отзад (само едната беше леко тръгнала) и маслена втулка, всичко друго е оргиналдъ по окачването и си държи, рейката ми е чудна също, а преди мен пича не вярвам да я е пазил и гледал като мен.

Аз нафтата нито я мириша, нито се снимам с нея, наливам и това е, от време на време поглеждам дюзите дали са в норма и профилактично една добавка минава през системата и това е, като се скапе нещо, ще го правя. Иво го каза много добре, пътищата да ти разбият окачване, рейка, но ти това си го виждаш при покупката. Моята кола е от 2007г. в България, смених някакви две биалетки отзад (само едната беше леко тръгнала) и маслена втулка, всичко друго е оргиналдъ по окачването и си държи, рейката ми е чудна също, а преди мен пича не вярвам да я е пазил и гледал като мен.
- Anthony_J
- ентусиаст
-
- Кара: Е61 530xd, LCI
todorSTY написа:Зависи къде живееш. Аз съм в София и всеки ден минавам през булевард "Цар Борис 1" и "Руски паметник"

Булевардът е Цар Борис III, а Борис I е бил само княз, той покръства България.
- todorSTY
- младши ентусиаст
-
Тц, тц, прав си, колко съм просс, извинявам са!
- Cinder
- ентусиаст
-
- Кара: F90 M5C
toncho83 написа:Като имаш хубав път и нямаш дупки,какъвто и “мърляч” да си по отношение на автомобила си не можеш да го счупиш толкова лесно както тук в БГ.Кеф ти паве,кеф ти дупки и ями,бордюри и шахти....Особено пък Пловдив-София пътя.....
Пак на изуст говорите... Един във форума не се намери, който да е сложил фалшиво масло или гориво и да е доказал, че колата му се е скапала от това. Аз май бях единствения, който се нави да тества масло купено от България в лаборатория, като дори не съм полагал труд да го търся от "доверен" източник - взех го от сервиза, в който си правя колата и го сравних с масло купено от БМВ дилър в Германия. Резултата беше, че и Българското масло си е съвсем истинско. Естествено веднага ме нарочиха, че съм намерил едва ли не единственото място в цяла България, което продава истинско масло

Един друг фактор, който не вземате предвид е на колко километра ви се чупят колите по нашите пътища. На 150,000+ е съсвем нормално да сменяте неща по окачването, аз смених биалетка на 98,000 и не видях нищо нередно.
Магистрала Тракия има 2 кофти участъка около Пазарджик, които мисля че всички знаят...
todorSTY написа:Зависи къде живееш. Аз съм в София и всеки ден минавам през булевард "Цар Борис 1" и "Руски паметник" /ЗАПОЗНАТИТЕ ЩЕ ПОТВЪРДЯТ КАКЪВ АД Е ТАМ/, често и към Владая и Рударци ходя, щом твърдиш, че пътищата са ни ок, значи никога не си минавал по тези маршрути, където и танк ще се разпадне, а явно не си карал и по магистралата в участъка между Пазарджик и Пловдив, както и До Батак или пак по магистралата след отбивката за Карлово. Не знам с какво се занимаваш, но моята работа е свързана с пътуване и в годината по няколко пъти обикалям България и аз хубави пътища не виждам, а съм ги минал да кажем 80% от наличните в родината, от тях не повече от 20% са читави. Горивата също не са същите, хайде например си взеви дизел от "ОМВ" Германия и от тукашното, като за начало сравни цвета, ще видиш разликата, след това ги сложи в две чашки и направи експеримента при каква температура във фризера ти ще замръзнат, степен на сгъстяване и т.н. и пак ще си говорим.
В София живея колега и съм минавал както по Цар Борис, така и през Руски паметник с М5цата, която е с пъти по-твърдо окачване от стоковото на Е60 или дори М-Спорт окачването, дори и с 20ки - минава се. Ще мина и друг път от там ако ми се налага, просто карам бавно и внимавам.
Не знам колко % от пътищата си минал, но пътя до Батак (предполагам, че визираш между Батак и Доспат) още миналата година го оправиха и в момента е един от най-хубавите пътища за шофиране. Преди около месец минах по маршрута София-Пазарджик-Батак-Доспат-Девин-Кричим-Пазарджик-София и беше невероятно удоволствие - път с изцяло нов асфалт, хубави завои и почти никакъв трафик.
За горивата вече споменах в предния си пост, че до сега проблем с гориво не съм имал. Ако зареждате от безизвестна бензиностанция в с. Долно Нагорнище ...

Нищо, ве, колега Тодор, географията/историята ти куца, но пък физиката (там с чашките) си добре 
П.П. Бъжукам се, да не хванете да ми се вържете нещо, че да не смея да дойда на кифтетата, да не ме биете

П.П. Бъжукам се, да не хванете да ми се вържете нещо, че да не смея да дойда на кифтетата, да не ме биете

Последна промяна iceblast на 03 Юни 2014, 15:40, променена общо 1 път
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
Пичове
,
Що го объщаме на война ?
Не е ли очевидно, че няма как да сме еднакви и да сме на едно мнение. Няма нужда от засягане. Всеки пише и чете и си взима решение да попие ли или да се смее.
По темата:
Не смятам, че поддръжката на Е60 е различна в БГ или където и да било в Европа.
Защо ??
Окачване
Както каза Боби, на кола внесена 2007г окачването не е мръднало. От личен опит също мога да допълня, че окачването не е от кашкавал и не се разбива току така (ако се счупи нещо, с каквото се смени такъв ще е резултата). Пътищата може да не са слънце, но не са като тези от Африканското пътешествие на Топ Гиър.
Нафта:
Най-вероятно има разлика в горивата, но това е част от играта. След няколко години на тези на които не им харесва ще имат правото да се возят на ток.
Масла и консумативи.
Пак от думите на Иво, няма как да се каже по-ясно. Каквото се продава в Европа се продава и във България. Въпрос на желание е да има европейска поддръжка на автомобила и във България. (Кеф цена няма - очвидно за доста хора цената е висока)
И още нещо, което беше направено от Иво остава без да му се обърне внимание. За справка - viewtopic.php?f=116&t=255530&hilit=%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE&start=270#p3854552
И така........

Що го объщаме на война ?
Не е ли очевидно, че няма как да сме еднакви и да сме на едно мнение. Няма нужда от засягане. Всеки пише и чете и си взима решение да попие ли или да се смее.
По темата:
Не смятам, че поддръжката на Е60 е различна в БГ или където и да било в Европа.
Защо ??
Окачване
Както каза Боби, на кола внесена 2007г окачването не е мръднало. От личен опит също мога да допълня, че окачването не е от кашкавал и не се разбива току така (ако се счупи нещо, с каквото се смени такъв ще е резултата). Пътищата може да не са слънце, но не са като тези от Африканското пътешествие на Топ Гиър.
Нафта:
Най-вероятно има разлика в горивата, но това е част от играта. След няколко години на тези на които не им харесва ще имат правото да се возят на ток.
Масла и консумативи.
Пак от думите на Иво, няма как да се каже по-ясно. Каквото се продава в Европа се продава и във България. Въпрос на желание е да има европейска поддръжка на автомобила и във България. (Кеф цена няма - очвидно за доста хора цената е висока)
И още нещо, което беше направено от Иво остава без да му се обърне внимание. За справка - viewtopic.php?f=116&t=255530&hilit=%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE&start=270#p3854552
И така........
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- daskaloff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е60 525d
и все пак да не забравяме, че средно статистическия западно европеец не е по-прост от нас ..... никой не си продава в безупречно състояние за жълти стотинки. Всички гледате мобиле.де и там виждате, че хубавите коли с ясна история и т.н. си струват 2пъти отколкото еквивалентите им "нов внос" в БГ. Когато човек е дал 100хил.лв в БГ за кола, най-малкото от това да не му отпадне гаранция ( дане се почувства прецакан) няма да закъснея със смяна на масло или нещо друго.
Малко след като закупих моята кола която не е внос познати ме почнаха с това - ми то такива има и по 12хил.лв що даде толкова много.... и ми стана ясно, че ще трябва да си я карам дълго преди да стигне абсолютния минимум на цената си и да мога да се боря с екземплярите " нов внос"
Малко след като закупих моята кола която не е внос познати ме почнаха с това - ми то такива има и по 12хил.лв що даде толкова много.... и ми стана ясно, че ще трябва да си я карам дълго преди да стигне абсолютния минимум на цената си и да мога да се боря с екземплярите " нов внос"
- todorSTY
- младши ентусиаст
-
Имам предвид Пазарджик-Пещера-Батак, за онзи другия знам, че е хубав, но той не е алтернатива на живеещите в Пазарджик или Пловдив, защото им е далече, а е и по-дълъг.