масло за скоростна кутия
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- kichuka
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
- Мечтае да кара: e31
- Детайли за колата: малко по-различна
масло за скоростна кутия
Здравейте, Колеги! Изчетох повечето теми по въпроса от край до край, но... От както съм взел колата ( преди 2 години) имам капка чисто (розово - червено) масло отдолу на пробката на скоростите. В гаража нямам капало т.е. не тече сериозно и няма да сменям семеринга. Искам само да долея масло, защото от няколко дни почнаха да влизат малко по-трудно предавките. Ако с доливане не се оправи ще му мислим. Въпроса е, че на скоростите нямам никакви табелки за да разбера какво масло трябва да сипя, а по номер на рамата ми излизат кутии с различни видове масло http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=23_0116&hg=23&fg=05 .
Та от тук не знам какво масло е по-добре да сипя. Вчера гледах по кутията и успях да видя надпис 03 96 (предполагам година на производство) и надпис GETRAG и номер завършващ на 26 97 . В реалоема няма кутия за моя модел, която да завършва на моят номер. В един магазин за масла ми препоръчаха някаква туба с добавка за скоростни кутии, която е 400мл и ме посъветваха направо да я долея, но не запомних марката - цената беше 7лв. Дайте съвет кое от маслата да сипя или тази добавка
Та от тук не знам какво масло е по-добре да сипя. Вчера гледах по кутията и успях да видя надпис 03 96 (предполагам година на производство) и надпис GETRAG и номер завършващ на 26 97 . В реалоема няма кутия за моя модел, която да завършва на моят номер. В един магазин за масла ми препоръчаха някаква туба с добавка за скоростни кутии, която е 400мл и ме посъветваха направо да я долея, но не запомних марката - цената беше 7лв. Дайте съвет кое от маслата да сипя или тази добавка

Re: масло за скоростна кутия
Здрасти колега
Аз където си смениям маслото на двг там си и смених на скоростите, срещу 35лв материал + труд такижа добавки нема смисъл. Незнам кво беше маслото те работят с кастрол.
Аз където си смениям маслото на двг там си и смених на скоростите, срещу 35лв материал + труд такижа добавки нема смисъл. Незнам кво беше маслото те работят с кастрол.
Няма начин да няма начин
- kichuka
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
- Мечтае да кара: e31
- Детайли за колата: малко по-различна
Мисля сам да си го сменя. Имам канал и шприц. Елементарно е. Говорих все пак с майстора, който ми прави колата и каза, че няма значение кое масло ще сложа, че нямало какво да и стане на кутията, но все пак искам да сложа точното масло препоръчано от производителя.
kichuka написа:Мисля сам да си го сменя. Имам канал и шприц. Елементарно е. Говорих все пак с майстора, който ми прави колата и каза, че няма значение кое масло ще сложа, че нямало какво да и стане на кутията, но все пак искам да сложа точното масло препоръчано от производителя.
Колега от личен опит ти казвам че сигурно ти е останало 100мл. масло в кутията(от около 1 литър) така че сам прецени кое е по важно, дали да си сипеш масло или да робуваш на марки
п.п като идеш в който е да е магазин за авточасти ще ти препоръчат нещо, вземи си на Valvoline примерно и така

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Абе аз сега сложих по-хубаво и чукането от маховика спря тъй че смисъл от робуване на марки май има. Друг е въпроса, че докато кутии за е36 има на кило едва ли си струва чак толкова да се замисляш за маслото и.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Е, добре де колега "по хубаво" ама кажи какво. Нали затова сме форум.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
kichuka написа:Здравейте, Колеги! Изчетох повечето теми по въпроса от край до край, но... От както съм взел колата ( преди 2 години) имам капка чисто (розово - червено) масло отдолу на пробката на скоростите. В гаража нямам капало т.е. не тече сериозно и няма да сменям семеринга. Искам само да долея масло, защото от няколко дни почнаха да влизат малко по-трудно предавките. Ако с доливане не се оправи ще му мислим. Въпроса е, че на скоростите нямам никакви табелки за да разбера какво масло трябва да сипя, а по номер на рамата ми излизат кутии с различни видове масло http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=23_0116&hg=23&fg=05 .
Най-вероятно е ATF Dexron IID, но без табелката, не го твърдя. Но и червената капка, го определя в тази посока.
Като марка- най-добре:

Важно е маслото да е взето от сигурен доставчик, защото има много фалшификати- ако нямаш такъв, най-добре от официален дилър на БМВ, мисля, че там струва около 26лв/Л, от там може да го вземеш и точно като количество.
kichuka написа:Мисля сам да си го сменя. Имам канал и шприц. Елементарно е. Говорих все пак с майстора, който ми прави колата и каза, че няма значение кое масло ще сложа, че нямало какво да и стане на кутията, но все пак искам да сложа точното масло препоръчано от производителя.
Така е колега принципно не е нищо сложно ако имаш канал действай, аз просто нямам и неми се занимаваше тогава аз съм го сменял преди около 40 000 км.
Няма начин да няма начин
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Ебати дилемата
Дъртият ATF е с по-нисък вискозитет и няма добавки с цел да пази гуми уплътнения и т.н. в автоматиците и да работи добре кутията студена. Ако сложиш него, евентуално ще ти шумят разни луфтове и лагери по първичния вал ....
MTF-LT-2 е синтетично трансмисионно 75w80, което се доближава по вискозитет до ATF D3 и си има пълен комплект добавки. Ако сложиш него, евентуално ще ти влиза по-трудно първа зимата ...Някъде бях чел по чуждите форуми, че дилърите слагат Пентосин мтф2-колко е вярно не знам.
Накратко - което и да сложиш разлика няма да има и все ще си доволен
Пример за MTF-LT-2 :

Дъртият ATF е с по-нисък вискозитет и няма добавки с цел да пази гуми уплътнения и т.н. в автоматиците и да работи добре кутията студена. Ако сложиш него, евентуално ще ти шумят разни луфтове и лагери по първичния вал ....
MTF-LT-2 е синтетично трансмисионно 75w80, което се доближава по вискозитет до ATF D3 и си има пълен комплект добавки. Ако сложиш него, евентуално ще ти влиза по-трудно първа зимата ...Някъде бях чел по чуждите форуми, че дилърите слагат Пентосин мтф2-колко е вярно не знам.
Накратко - което и да сложиш разлика няма да има и все ще си доволен

Пример за MTF-LT-2 :

Ubi dubium, ibi libertas
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Ммм, по сайта на Милърс няма доставчик за БГ обаче > http://millers.hit.bg/motorsport%20transmision.html
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
С ATF си.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
13 мнения
• Страница 1 от 1