Разход на гориво дизел, бензин (газ)
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Stoichkov1988
-
-
- Кара: E39
- Мечтае да кара: neshto novo
Re: Разход на гориво дизел, бензин (газ)
528 седан (газов инжекцион)
235/40 предни
245/40 17 задни
градско 14-15 лято,зима няма значение
извънградско до 100км 9л. и 11л. от 100 нагоре
235/40 предни
245/40 17 задни
градско 14-15 лято,зима няма значение
извънградско до 100км 9л. и 11л. от 100 нагоре
BMW - 523i (M52B25TU)
Зимни гуми- 245-45-17
Разход смесен -10л.-100км. ( Банкя-София-Банкя)
Извън градско 8л -100км. Със скорост до 140км.
Замерено в продължение на 1 година -лично зареждащ от една и съща бензиностанция-една и съща колонка -един и същи бензин (А95H)
Преди да се гаси колата е минала минимум - 12 км.
Зимни гуми- 245-45-17
Разход смесен -10л.-100км. ( Банкя-София-Банкя)
Извън градско 8л -100км. Със скорост до 140км.
Замерено в продължение на 1 година -лично зареждащ от една и съща бензиностанция-една и съща колонка -един и същи бензин (А95H)
Преди да се гаси колата е минала минимум - 12 км.
- Методи_Методиев
- Потребител
-
- Кара: E39 530D M sport
- Мечтае да кара: много безавариини километри
Привет.
За 7те месеца като собственик на 530Да и навъртяни 9500км из България и Европа имам следните наблюдения.
Първо малко инфо за колата за да сме точни. Седан, М-пакет. Предни гуми 17/235, задни 17/255 (летни, Фулда); зимни - предните са същия размер задните са на 235. Колата е с почти всички екстри за модела и собственото и тегло е малко над 2т.
При едно пътуване до Ахен реализирах най-ниския си и най-високия си извънградски разход.
След зареждане на ЛукОйл-а до Метро Люлин изминах 774км с 41.94 литра, което се равнява на 5.42 л/100км. Колата беше с пълен багажник и 4ма възрастни. От качването на сръбската магистрала до следващото зареждане малко след Будапеща съм карал на темпомат със 120(Сърбия)-130(Унгария). На магистралата бях сам, я съм срещнал 5 коли я не.
След Будапеща заредих на някакво ОМВ... не знам какво ми сипаха, но до следващата зарядка в Пьохларн изминах 325км с 37.48л или разход от 11.53 л/100км
След това из Германия и Австрия, заради по-високото темпо и много силния трафик направих 7.3-7.8 л/100км. Всичко това се случва Октомври месец, околна температура 10-15 градуса.
Градско: София 6км в посока до работа (минаване по Г.М. Димитров и колелото на 4ти км) + няколко пъти месечно по околовръсното от Дървеница до бул. България - мин. разход: 9.2 (само 100км изминати до следващото пълнене); макс. 13.87 л/100км (ЛукОйл Шипченски проход)
Според мен градския ми разход зависи предимно от това колко време чакам в колата на работещ двигател (Дамите като се качат сутрин в колата трябва да им е топло)
По-подробна разбивка може да се види тук: http://www.carspending.com/bg/vehicles/ ... er-m-sport
За 7те месеца като собственик на 530Да и навъртяни 9500км из България и Европа имам следните наблюдения.
Първо малко инфо за колата за да сме точни. Седан, М-пакет. Предни гуми 17/235, задни 17/255 (летни, Фулда); зимни - предните са същия размер задните са на 235. Колата е с почти всички екстри за модела и собственото и тегло е малко над 2т.
При едно пътуване до Ахен реализирах най-ниския си и най-високия си извънградски разход.
След зареждане на ЛукОйл-а до Метро Люлин изминах 774км с 41.94 литра, което се равнява на 5.42 л/100км. Колата беше с пълен багажник и 4ма възрастни. От качването на сръбската магистрала до следващото зареждане малко след Будапеща съм карал на темпомат със 120(Сърбия)-130(Унгария). На магистралата бях сам, я съм срещнал 5 коли я не.
След Будапеща заредих на някакво ОМВ... не знам какво ми сипаха, но до следващата зарядка в Пьохларн изминах 325км с 37.48л или разход от 11.53 л/100км
След това из Германия и Австрия, заради по-високото темпо и много силния трафик направих 7.3-7.8 л/100км. Всичко това се случва Октомври месец, околна температура 10-15 градуса.
Градско: София 6км в посока до работа (минаване по Г.М. Димитров и колелото на 4ти км) + няколко пъти месечно по околовръсното от Дървеница до бул. България - мин. разход: 9.2 (само 100км изминати до следващото пълнене); макс. 13.87 л/100км (ЛукОйл Шипченски проход)
Според мен градския ми разход зависи предимно от това колко време чакам в колата на работещ двигател (Дамите като се качат сутрин в колата трябва да им е топло)

По-подробна разбивка може да се види тук: http://www.carspending.com/bg/vehicles/ ... er-m-sport
- bobo1903
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528 i
- Мечтае да кара: E60 М
- Детайли за колата: Black :D
е39 528и бензин 95А зимата колата се кара с 15'', а лятото с 18'' градско зимата 14/100 , лятото 12/100 . Извънградско около 9 , а на магистрала стил тракторист 7-8 

Ето от мен малко разход 530d комби.
https://www.spritmonitor.de/en/detail/573046.html
https://www.spritmonitor.de/en/detail/573046.html
- toshkoy
- Потребител
-
- Кара: E 39 520i
- Мечтае да кара: F10
- Детайли за колата: фейс 2002 год 170 кс
Аз карам е39 м54б22 автомат с 16 цолови гуми дава ми разход в града 15 аз извън 10.Струва ми се много
- BMWPetar
- BMWPhotographer
-
- Кара: F10 530d xdrive LCI
- Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии
E39 523i седан на 17'ски, газов инжекцион Roman
-градско - 13/100, без гонене на икономии - основно каране люлин-младост, като цяло нормално, но не бавно - до 3-3500 оборота, от време на време и с повече настъпване
-извънградско - при 130-150 - 8,5-9/100
-наскоро София-Банско-София с много настъпване и по магистралата, и по завоите ми даде 10/100 с газ от петрол...
Като цяло съм много доволен и от колата, и от газовата, която избрах.
-градско - 13/100, без гонене на икономии - основно каране люлин-младост, като цяло нормално, но не бавно - до 3-3500 оборота, от време на време и с повече настъпване
-извънградско - при 130-150 - 8,5-9/100
-наскоро София-Банско-София с много настъпване и по магистралата, и по завоите ми даде 10/100 с газ от петрол...
Като цяло съм много доволен и от колата, и от газовата, която избрах.
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
Е39 ТДС
зима с 15ки:
-градско-8,5л главно по околовръстното, иначе е около 10-12л. с леко каране.
-извън- до 120км/ч 6.5л. над това макс 9л. ми е давало , но с доста газ.
лято с 17ки:
-градско-около 8-11 със същото каране като зимата.
-извън-до 120км/ч 7л.
Колата я карам от 2007 и се засича само пълно-пълно.
зима с 15ки:
-градско-8,5л главно по околовръстното, иначе е около 10-12л. с леко каране.
-извън- до 120км/ч 6.5л. над това макс 9л. ми е давало , но с доста газ.
лято с 17ки:
-градско-около 8-11 със същото каране като зимата.
-извън-до 120км/ч 7л.
Колата я карам от 2007 и се засича само пълно-пълно.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Добре де, производителят е определил едни числа за разход. Тези числа, при технически изправна кола, не би следвало да се различават в широки граници. Другото би говорило за евентуален проблем от най-различно естество. Подобна тема, би набъбнала до n на брой страници и кой би седнал да ги чете и да събере и разбере какво? Колко гори 530D примерно? Една субективна информация, която нито е синтезирана, нито обобщена, а на всеки неговото, което не може да бъде представително в никакъв случай. И поради това няма особена полза от подобна тема.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Виж тук колега: http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=6614
Съжелявам, че давам линк от друг форум, но кой е тоя, дето ще ги изчете тия страници, за да намери някакъв достоверен отговор?
Това си е жива загуба на време, за тоя който цени времето си. Няма нужда от това. И като кажа аз, какъв е разхода на моята кола, с какво това ще помогне на евентуалния купувач? Представи си, той решава на база моето мнение да си купи кола, а тя го изненадва с това, че не оправдава очакванията му? И какво излиза, че аз съм го излъгал. Или той е бил достатъчно наивен да ми повярва. Затова има обявени стойности от производителя и те са това, по което се равняваме всички. Когато някой каже, че колата му(пак примерно 530D), гори 20 извънградско, всички бихме казали, това не е нормално. И откъде знаем, че не е нормално? От данните на производителя за този мотор. Така че евентуалния купувач би следвало да се ориентира по тези стойности + някакъв процент евентуална натрупана амортизация, понеже това са данни за нова кола. Слава Богу, че тоя форум не се е превърнал в свърталище на експерти, разбиращи от всякакви марки и модели автомобили.
Съжелявам, че давам линк от друг форум, но кой е тоя, дето ще ги изчете тия страници, за да намери някакъв достоверен отговор?
Това си е жива загуба на време, за тоя който цени времето си. Няма нужда от това. И като кажа аз, какъв е разхода на моята кола, с какво това ще помогне на евентуалния купувач? Представи си, той решава на база моето мнение да си купи кола, а тя го изненадва с това, че не оправдава очакванията му? И какво излиза, че аз съм го излъгал. Или той е бил достатъчно наивен да ми повярва. Затова има обявени стойности от производителя и те са това, по което се равняваме всички. Когато някой каже, че колата му(пак примерно 530D), гори 20 извънградско, всички бихме казали, това не е нормално. И откъде знаем, че не е нормално? От данните на производителя за този мотор. Така че евентуалния купувач би следвало да се ориентира по тези стойности + някакъв процент евентуална натрупана амортизация, понеже това са данни за нова кола. Слава Богу, че тоя форум не се е превърнал в свърталище на експерти, разбиращи от всякакви марки и модели автомобили.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- liort
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530dA touring,Е30 320i
- Мечтае да кара: E30 кабрио с V8
Elesar74, защо не си направиш труда да прочетеш последното изречение от първият ми пост, и по възможност да го спазваш. Като не те интересува и е безсмислена , прескачаш я и толкоз.
Благодаря за разбирането.
Благодаря за разбирането.
-Тате, татеее, от къде идват облаците?
-От гумите на БМВ-тата, моето момче!
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Смятам, че коментирам темата по същество, а ти мислиш, че си чешя езика? Добре, това си е твоята тема. Не съм казал, че темата не ме интересува, щото ако беше така, нямаше да пиша в нея. Казах, че безсмислена и се аргументирах защо. Очаквах някой да се аргументира срещу мен, а не да ми посочва кое е позволено и кое не. Благодаря на niki81vd за конструктивната забележка. Всичко добро.
- liort
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 530dA touring,Е30 320i
- Мечтае да кара: E30 кабрио с V8
Аргументи: Elesar74 както казваш има си таблици за разход на гориво, заводска. Не знам дали четеш различни автомобилни издания, и дали си запознат с разхода който се дава от завода производител. Всичко се прави на стенд и имитират различна външна среда, градско, извънградско и т.н. и дадения разход на гориво почти никога не се постига, в нормални градски условия. Което се доказва от много от автомобилните издания, че заводския разход е почти непостижим, на пазара има доста тестове, разхода почти винаги е с 1-2л/100 отгоре и това е минимума. Всеки може да си провери заводския разход по книжка, който почти никога не може да се постигне, и ето тук идва ролята на тази тема. Всеки който иска да провери в какъв диапазон варира разхода на гориво на нашите модели, зависимост от монтираните агрегати. Да не забравяме, че има и овехтяване от което разхода се вдига, едно е да излезе колата от завода, друго е да е на 12-15 години. Зависи и от поддръжката.
-Тате, татеее, от къде идват облаците?
525dA '01
235/40/18 && 245/40/18
Градско, предимно Горна Баня - Изгрев, по южната дъга: 8.5 до 9.5
Извънградско, предимно 90 - 120 км/ч. на темпомат: 5.5 до 6.5
235/40/18 && 245/40/18
Градско, предимно Горна Баня - Изгрев, по южната дъга: 8.5 до 9.5
Извънградско, предимно 90 - 120 км/ч. на темпомат: 5.5 до 6.5
virtue and tranquillity
- Andronoff
- триногата
-
Методи_Методиев написа:Привет.
Според мен градския ми разход зависи предимно от това колко време чакам в колата на работещ двигател (Дамите като се качат сутрин в колата трябва да им е топло)![]()
С нетърпение очаквах някой пак да пусне тема за разхода

Прочетох и първия бисер вече - 5,42/100 с 4-ма души, багаж и седан, тежащ над 2 тона.
От почти година карам комби 530дА, с почти всички екстри. В холандския талон пише 1720кг, а в Холандия данък се плаща въз основа теглото на колата, та съм склконен да вярвам, че тежи толкова. Няма как седанът да е по-тежък от комбито с 400 кила, нали?
Навъртял съм над 50000км вече и разход под 6,7/100 не съм имал.
Пресен пример от пътуването до Братислава миналия уикенд: 7,6/100 с 5 човека и пълен багажник. Спазвал съм ограниченията по магистралите. Следващия уикенд ще ходя до Венеция, пак ще споделя.
В града ми дава 9-10/100, но я карам само студена - на 8км от работа съм.
Това са цифри с летните гуми - 235/45/17
Сбогом, Сами! Сбогом, Писта!
Никога няма да бъдете забравени!
Никога няма да бъдете забравени!