0.10% такса при теглене на каса в банка
Модератор: Общи модератори
- Nucl3arDru1D
- старши ентусиаст
-
- Кара: е30, е36, e39
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: Nuclear Touring
Re: 0.10% такса при теглене на каса в банка
Всяка банка е длъжна да постави на видно място в офиса си тарифата, по която работи. На сайта също ги имат. При промяна в посока нагоре на дадена такса или добавяне на нова, банката трябва задължително да уведоми 2м. преди прилагането й. Нищо не пречи всеки да хвърля по едно око и няма да има подобни изненади. Може и преди тегленето да попита каква ще е таксата и как може да е по-ниска, служителя е длъжен да съдества компетентно!
По мое мнение малка част от печалбата на дадена ТБ е на база такси и комисионни, но за нас клиентите е дразнещо да.
Ако някой смята, че да повери парите си някой да му ги управлява и той да не се интересува от пазара, рискува да загуби почти всичко или да стане "дългосрочен"
. По-голямата част от специалистите по асет фондовете са гОла вОда
А БФБ като цяло е извън логичния пример за борса
Не е препоръка есте
По мое мнение малка част от печалбата на дадена ТБ е на база такси и комисионни, но за нас клиентите е дразнещо да.
Ако някой смята, че да повери парите си някой да му ги управлява и той да не се интересува от пазара, рискува да загуби почти всичко или да стане "дългосрочен"

Не е препоръка есте

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Хубаво сложи такса теглене, ама вдигни малко пикливата лихва от 1.5% за депозитите. В момента в ДСК няма никакъв смисъл да си държиш парите на депозит с такава лихва.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Просто пазара при нас не работи. Всеки си държи парите в една определена банка, щото другите били "едикви си". Да, аз си ги преместих в банката на Пеевски и Василев но какво ме интересува? Там съм оценен като клиент, там получавам отношение и пари. В КТБ само за месец ще получа 11 пъти по-голяма сума, отколкото за близо 2 месеца в СГ.
Ако всеки потребител на банкови продукти действа рационално банките няма да имат избор освен да влязат в час. На ДСК им давам още месец, че чакам там един превод и приключвам и с тях.

Ако всеки потребител на банкови продукти действа рационално банките няма да имат избор освен да влязат в час. На ДСК им давам още месец, че чакам там един превод и приключвам и с тях.
b00st написа:Хубаво сложи такса теглене, ама вдигни малко пикливата лихва от 1.5% за депозитите. В момента в ДСК няма никакъв смисъл да си държиш парите на депозит с такава лихва.
От няколко години спестяванията стабилно нарастват и като брой депозити и като общ обем.Тенденцията е напълно обяснима, всеки отлага потреблението/инвестирането за по-добри времена.Държавата опита да охлади нагласите към спестяване като въведе данъка върху лихвите в началото на миналата година.Не им се получи, хората или не им пука или намериха начин да го заобиколят и нагласите към спестяване са все така силни.
Към това трябва да добавим и слабото потребителско кредитиране, което от не знам кога го чакаме да отбележи ръст и той все така не идва.
Та, банките логично свалят лихвите, тъй като трупат един ресурс постоянно, върху който изплащат лихви и в същото време не кредитират достатъчно, за да компенсират.
Т.е. привлечени средства си имат предостатъчно вече, но няма кой да кредитират с тях, образно казано.
Така че не се учудвайте, че лихвите по депозити падат - ще продължат да падат, докато кредитирането не се възстанови или докато клиентите не насочат парите към потребление, което е обвързано с кредитирането общо взето.
В този ред на мисли - повишаването и въвеждането на нови такси също е логично - размерът на средствата изплатените като лихви и този на средствата получени от лихви е почти изравнен.За това се намират нови начини за генериране на приходи - такси, застраховки, фондове и т.н.
П.С. При един анализ преди 2 години ми направи впечатление, че една малка банка със собственик с доста съмнително минало генерираше над 50% от приходите си от такси и комисионни

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
А защо не се мисли за облекчения и кредитиране за някакво местно производство така, че да има смисъл да изкараме тия пари от банките и да купуваме нещо с тях. 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TheDriver написа:Така че не се учудвайте, че лихвите по депозити падат - ще продължат да падат, докато кредитирането не се възстанови или докато клиентите не насочат парите към потребление, което е обвързано с кредитирането общо взето.
Според мен дори изобщо трябва да изчезнат в тая обстановка, в която всичко е спряло, но трябва съответно и лихвите по кредитите да смачкат.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
steeN написа:TheDriver написа:Така че не се учудвайте, че лихвите по депозити падат - ще продължат да падат, докато кредитирането не се възстанови или докато клиентите не насочат парите към потребление, което е обвързано с кредитирането общо взето.
Според мен дори изобщо трябва да изчезнат в тая обстановка, в която всичко е спряло, но трябва съответно и лихвите по кредитите да смачкат.
10% ГЛП по потребителски с фикс. лихва без превод на заплата или 6,2% лихва по ипотека или 13,5% по Кредитна Карта много ли са ?
По-голямата част от специалистите по асет фондовете са гОла вОдаА БФБ като цяло е извън логичния пример за борса
може и да си прав - говори с цифри

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
acho.rs написа: 10% ГЛП по потребителски с фикс. лихва без превод на заплата или 6,2% лихва по ипотека или 13,5% по Кредитна Карта много ли са ?
И като сложиш всички такси става друга картинката... Говори за ГПР, не за ГЛП...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
steeN написа:TheDriver написа:Така че не се учудвайте, че лихвите по депозити падат - ще продължат да падат, докато кредитирането не се възстанови или докато клиентите не насочат парите към потребление, което е обвързано с кредитирането общо взето.
Мисля, че до средата на миналата година обемът на лошите кредити растеше с всеки изминал месец, след което започна една тенденция този растеж да се забавя, не знам в момента какво е положението, но най-вероятно сме около нулевата ситуация т.е. обемът на лошите кредити да не се увеличава и не намалява/от няколко месеца не съм чел данни така че може да съм в грешка/.
Лихвата по начало е премия за риска, а при толкова риск в системата едва ли някой ще намали лихвите по кредити.Ако обемът на необслужваните кредити започне значително да намалява тогава вече ще са на лице всички предпоставки да паднат и лихвите.Сега е на лице една от тях - евтиният ресурс.Отделно в момента търсенето на кредити не се влияе толкова от нивата на лихвите, колкото от други фактори, за това и от гледна точка на конкуренция в цена на кредитирането няма как да тръгнат нещата, след като намаляване на лихвите няма да доведе до повече търсене.
Но ситуацията е доста странна в някой отношения - при наличие на лихви от 7.5% в евро по спестовни сметки в едни банки и възможност за ИК с нива на ГПР пак около 7.5% в други.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:acho.rs написа: 10% ГЛП по потребителски с фикс. лихва без превод на заплата или 6,2% лихва по ипотека или 13,5% по Кредитна Карта много ли са ?
И като сложиш всички такси става друга картинката... Говори за ГПР, не за ГЛП...
ГПР за ипотека - от 6,99% до 7,2% в лева

- ГПР за кредит зависи много от срока на кредита , като цяло показва до колко има допълнителни такси, но съвсем не изразява процентното оскъпяване на кредита

Да речем - мога да ти покажа кредит за 1000лв на 12 вноски по 100лв = 1200лв обща сума за връщане а ГПРто да ти е над 50% ... като цяло много рядко някой ще ти обясни как точно се смята ГПР и какво точно представлява
Да речем - мога да ти покажа кредит за 1000лв на 12 вноски по 100лв = 1200лв обща сума за връщане а ГПРто да ти е над 50% ...
Само дето реално не се взимат 1000лв., а около 950 в зависимост от условията.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
TheDriver написа:Да речем - мога да ти покажа кредит за 1000лв на 12 вноски по 100лв = 1200лв обща сума за връщане а ГПРто да ти е над 50% ...
Да, ако дърпаш от иизи кредит може и повече от 5% да ти бъде такса усвояване . Слагаме 2.5% такса усвояване - получаваш 975лв , връщаш 1200 - кажи ми къде са 50% ? Освен това при ГПР всички такси се преобразуват в годишна лихва на база 3 /6 / 12 месеца , така че за ипотека пак има предложения от 7% ГПР ...
Въобще който има нужда търси - намира, колко и да го въртите изгодни кредити има, а ГПР просто го забравете като критерии, защото не е показателен и гледайте - "обща сума за плащане"

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
В тая спряла обстановка добра лихва би било 4-5% за ипотека за изряден платец за мен и това там за фиксираната лихва, но ти казваш че имало вариант ...но лично мнение. let's agree to disagree 
Мда, прав си за това. Аз не казвам, че трябва да се раздават безраборно кредити, но трябва да се "обезкуражат" хората да си държат парите на депозит и начина не е с данъци (знам, че звучи малко грубо, но ...). За мен най-голямата причина за липса на реална кокуренция е липсата на някакъв унифициран кредитен рейтинг (това си е мое мнение отново). Интересно ми е дали се работи по нещо в тази насока.

TheDriver написа:Лихвата по начало е премия за риска, а при толкова риск в системата едва ли някой ще намали лихвите по кредити.Ако обемът на необслужваните кредити започне значително да намалява тогава вече ще са на лице всички предпоставки да паднат и лихвите.Сега е на лице една от тях - евтиният ресурс.Отделно в момента търсенето на кредити не се влияе толкова от нивата на лихвите, колкото от други фактори, за това и от гледна точка на конкуренция в цена на кредитирането няма как да тръгнат нещата, след като намаляване на лихвите няма да доведе до повече търсене.
Мда, прав си за това. Аз не казвам, че трябва да се раздават безраборно кредити, но трябва да се "обезкуражат" хората да си държат парите на депозит и начина не е с данъци (знам, че звучи малко грубо, но ...). За мен най-голямата причина за липса на реална кокуренция е липсата на някакъв унифициран кредитен рейтинг (това си е мое мнение отново). Интересно ми е дали се работи по нещо в тази насока.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
acho.rs написа:TheDriver написа:Да речем - мога да ти покажа кредит за 1000лв на 12 вноски по 100лв = 1200лв обща сума за връщане а ГПРто да ти е над 50% ...
Да, ако дърпаш от иизи кредит може и повече от 5% да ти бъде такса усвояване . Слагаме 2.5% такса усвояване - получаваш 975лв , връщаш 1200 - кажи ми къде са 50% ? Освен това при ГПР всички такси се преобразуват в годишна лихва на база 3 /6 / 12 месеца , така че за ипотека пак има предложения от 7% ГПР ...
Въобще който има нужда търси - намира, колко и да го въртите изгодни кредити има, а ГПР просто го забравете като критерии, защото не е показателен и гледайте - "обща сума за плащане"
+ годишна такса + такса за разглеждане /евентуално/ + такса теглене.....

Ясно е, че за такъв кратък срок ГПР не е най-точният показател.Всъщност съм съгласен с теб с казаното тук - "ГПР за кредит зависи много от срока на кредита , като цяло показва до колко има допълнителни такси, но съвсем не изразява процентното оскъпяване на кредита"
Иначе както казах и по-горе съм на мнение, че си има причина лихвите и таксите да са такива, а дали са изгодни или не кредитите, си е доста субективно усещане и зависи от гледната точка.
Но определно има и по-лоши условия и по ипотечени и по потребителски кредити в Европа, а и при съседите ни /Румъния например/.
steeN написа:В тая спряла обстановка добра лихва би било 4-5% за ипотека за изряден платец за мен и това там за фиксираната лихва, но ти казваш че имало вариант ...но лично мнение. let's agree to disagreeTheDriver написа:Лихвата по начало е премия за риска, а при толкова риск в системата едва ли някой ще намали лихвите по кредити.Ако обемът на необслужваните кредити започне значително да намалява тогава вече ще са на лице всички предпоставки да паднат и лихвите.Сега е на лице една от тях - евтиният ресурс.Отделно в момента търсенето на кредити не се влияе толкова от нивата на лихвите, колкото от други фактори, за това и от гледна точка на конкуренция в цена на кредитирането няма как да тръгнат нещата, след като намаляване на лихвите няма да доведе до повече търсене.
Нормалният начин да се обезкуражат е да им се даде преспектива. Бай Пешо, ако е уверен, че утре няма да го изхвърлят от работа и че ще си получава заплатата редовно, а няма както до сега да се бави с 3-4 месеца.Ще купи на жената нова пералня или ще се отпусне да иде за 10 дни на море, а не за събота/неделя и ще спре да къта за черни.В обстановка на несигурност - политическа, икономическа, социална, както и да натискаш изкуствено, хората ще продължават да кътат за черни дни.Има сезонни гурбетчии, които се връщат с по 5-10 000 лева и слагат 90% от сумата на депозит, а с другото преживяват до новия сезон.
Голяма част от тези спестявания са и отложени инвестиции.Свидетел съм на ситуация в която фирма с около 300 работници и още поне 120 дребни контрагенти решава да спре производството да продаде краткосрочните активи и да сложи парите на депозит чакайки по-добри времена, за да възобнови дейността.Причината - системно неплащане на задължения от клиенти и политически/административен натиск.
Имаш предвид кредитен рейтинг на финансовите институции ли?
Скептично съм настроен към подобно нещо в нашата обстановка /извън нея е добра идея/.Органът който ги изготвя трябва да е независим иначе се нанизваме на още по-дебел, а в нашата страна независима институция от политически или икономически интереси поне според мен няма.