Каква височина спортно окачване предпочитате

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Какво височина спортно окачване предпочитате

60/40
142
63%
35/40
83
37%

Общо гласове : 225
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Peugeot 307 HDI

Re: Каква височина спортно окачване предпочитате

Мнение от Kambe » 01 Мар 2014, 0:58

tcf написа:Колеги,да задам и аз един въпрос.Когато взех колата изглеждаше така:
Изображение
с някакви койловери неизвестна марка,поведение си има но вози по-зле и от каруца.
Решил съм да сменям цялото окачване.Спрял съм се на амортисьори Bilstein B4 и в момента се чудя за пружините,може би 35/40.Работата е там че искам да й запазя сегашната визия(може би малко да вдигна задницата),но да подобря возията(все пак е ежедневка по софийските ями) и да има все пак някакво поведение при дрифтене и така нататък.Гумите са 225/45/17.

ако ти се дават 500 лв за пружини , вкарай Eibach Pro Kit-a , ще останеш доволен гарантирам.
hrhkyf.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i
Мечтае да кара: E36 AC Schnitzer CLS / W140

Мнение от tcf » 01 Мар 2014, 2:04

Kambe написа:
tcf написа:Колеги,да задам и аз един въпрос.Когато взех колата изглеждаше така:
Изображение
с някакви койловери неизвестна марка,поведение си има но вози по-зле и от каруца.
Решил съм да сменям цялото окачване.Спрял съм се на амортисьори Bilstein B4 и в момента се чудя за пружините,може би 35/40.Работата е там че искам да й запазя сегашната визия(може би малко да вдигна задницата),но да подобря возията(все пак е ежедневка по софийските ями) и да има все пак някакво поведение при дрифтене и така нататък.Гумите са 225/45/17.

ако ти се дават 500 лв за пружини , вкарай Eibach Pro Kit-a , ще останеш доволен гарантирам.
hrhkyf.jpg

И аз така мислех.Интересува ме обаче както казах вече возията.Тъй като съм единствения шофьор в семейството колата е малко или много и семейна.Та идеята ми е с Eibach-a ще има ли мека возия и същевременно поведение на завоите?
"I'm an artist. You give me a fucking tuba, I'll get you something out of it."
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 01 Мар 2014, 12:09

Добро поведение в завоя и мека возия са взаимноизключващи се понятия. Оптималното решение в твоя случай си е заводското окачване.При изправно такова колата си стои отлично на пътя, стига да не се правят големи простотии, но визията определено ще пострада.
only rear wheel drive

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i
Мечтае да кара: E36 AC Schnitzer CLS / W140

Мнение от tcf » 01 Мар 2014, 12:19

Абе важното е да не е каруца.Eibach Pro Kit в това отношение как се справя?
"I'm an artist. You give me a fucking tuba, I'll get you something out of it."
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kambe » 01 Мар 2014, 12:52

не е като каруца, приятелите ми след като монтирахме кита и ги возих бяха възхитени , че това е возия на спортна пружина
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Мар 2014, 19:57

Освен да прекръстим темата на Eibach, вие ги изкарахте баси пружините :mhihi: На купето съм с тая марка не знам кой модел, предполагам са някакви по-различни, щото са си комплект с амортисьорите. Возят прилично, биват и за по-спортно каране ама нека да не се лъжем. На стандартни амортисьори ще вози малко по-твърдо и ще изглежда по-добре колата, но чак да ги хвалим колко са спортни..

Ако може да обобщим съвсем грубо- прогресивните пружини са за визия, линейните за поведение.

И сменете магазина, 500лв?!?!?! :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kambe » 01 Мар 2014, 20:42

Около 420 ако обърнем 180 паунда по днешния курс. Но с доставка до БГ няма да се учудя и да надминат 500 ;) Говоря за оригинален Айбах, не за боядисани в черно пружини с надпис Айбах :mhihi: И както каза колегата bum_bum ПРО-КИТ-а е за уличния ентусиаст (визия , поведение) :!: :!: Спортлайн-а е баш твърдата спортна пружина.
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Мар 2014, 21:06

350лв ги поръчвах преди няколко месеца на някой от форума ама не помня кой, че съм изтрил ЛС-тата. Как да е, това няма значение в случая.

Дайте да говорим за височини за каквото е и темата.

Едни пружини спортни или неспортни са да кажем 20% от цялата работа тъй че няма смисъл да ги разглеждаме като изолиран случай защото ако някой си мисли, че със смяната на едни пружини вече има "спортно" окачване е в грешка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 01 Мар 2014, 21:29

Аз така ако може да се опитам да сложа край на офтопика с последно въпросче :mhihi:, че според мен е важно да се уточни. Идеята на прогресивните пружини не е ли да са по-комфортни при леко каране, като в същото време да се държат като истинска спортни пружини когато е нужно? Защото аз такива неща четох преди година, когато мислех какво да взема. С други думи това реално ли е, или по-скоро е компромис със спортния дух на пружината?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 01 Мар 2014, 22:09

Както винаги е необходимо да правиш компромис, дали да върви силно в ниските или във високите, дали да харчи малко или да върви много, дали да вози твърдо или да е стабилна..
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 01 Мар 2014, 22:18

Dirty M5 driveR написа:Аз така ако може да се опитам да сложа край на офтопика с последно въпросче :mhihi:, че според мен е важно да се уточни. Идеята на прогресивните пружини не е ли да са по-комфортни при леко каране, като в същото време да се държат като истинска спортни пружини когато е нужно? Защото аз такива неща четох преди година, когато мислех какво да взема. С други думи това реално ли е, или по-скоро е компромис със спортния дух на пружината?

Като държа да подчертая, че далеч не се пиша спец по темата, мисля, че това за което говориш няма как да работи коректно. Да, и аз бях чел за пружини със зона комфорт и такава за спортно поведение, но такива компромисни варианти, за каквото и да е до положителен краен резултат не водят. Зимни джапанки няма, нали :mhihi: .Както вече писах комфортна возия и спортно поведение са две противопложни неща.Друг е въпроса, че и разбиранията за спортно поведение на един са едни, а на друг съвсем различни :D
only rear wheel drive

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 01 Мар 2014, 22:38

Аз именно защото нямам никакъв опит с различни от оригиналните пружини затова питах. Щото в е34 средите примерно страшно много хвалят Vogtland като продукт, който запазва голяма част от возията на пета серия, но същевременно коренно променя поведението на машината. Аз винаги като прочета подобно нещо си казвам "Да, ама те не карат по пейзажи като нашите" :mhihi: Аз в момента съм единствено с малко по-твърди амортисьори и пак ми е некомфортно по тия пътища.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Мар 2014, 22:44

Както каза Иво, защо да се втречваме в пружините като те самите нямат кой знае колко параметри, че да определят поведението на едно окачване :dunno: Все си е парче стомана дето има определен спринг рейт (не помня как е на български) - или е линейна, или е прогресивна, или е "средна", но определно не е адаптивна!
Истинската технология е именно в амортисьора и той е самия е "умния" в случая като се адаптира спрямо ситуацията. Ема един куп клапани и джиджавки вътре, над които тегнат съответно един куп патенти. За високите класове окачвания съм чувал дори за термостатни вентили, които следят темтературата на маслото в амортисьора, при което поведението може да бъде коренно различно при различни ситуации - при неравен терен, с висока, с ниска скорост, при статично натоварване и т.н.
Явно инженерите работят по въпроса след като се изказват подобни твърдения :dunno:

"With our 2-way pressure valve technology two, basically incompatible characteristics – dynamics & driving comfort – can be uniquely combined."
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от michev » 01 Мар 2014, 22:45

Всичко си е строго индивидуално. В момента покрай мен има 4 36-ци /едната моята/ с 4 вида окачвания, включая и флекс тунинг. Всеки си харесва неговото :mhihi: А мен най ми допада тази, която е с регулиращо се по твърдост Кони, ама пък за късмет баш тя не е моята :D
only rear wheel drive

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Внимателно
Мечтае да кара: Нещо страшно

Мнение от BorisMitev » 02 Мар 2014, 1:36

60х40 в Пловдив бутам горе/долу няма дерт :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E36