Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Re: Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!

Мнение от JTD » 07 Фев 2014, 12:50

kraska написа:...
А при случая 225 или 205 и тази от 205 е по-малко напомпена, може и да стане еднаква площ петното и съответно формата ще е различна (по-квадратна), тогава ок!

Викаш, че ако тази от 205мм широчина ако е по-малко напомпана, то тогава ще се промени контактната площ, а? И тогава може да се измени и да се уеднакви? Иначе до тогава е по-малка?
А и двете ако са напомпани еднакво, то контактната площ е различна?

Казах ти, не се излагай, а прочети малко физика за 8-ми клас.

п.п. Сигурен съм, че си от тези хора, теоретиците, които говорят неща, без да могат да ги обяснят.
Сигурен съм, че си от тези хора, които най-често ще кажат, че ако сложиш по-малки или по-големи гуми от стандартните, то зависимостта между километража и оборотомера на автомобила ще се променят. Отново такъв малоумен спор, който голяма част от хората го допускат, защото просто си "представят". :mrgreen:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 07 Фев 2014, 13:05

Аман от такива като теб дето наготово да пишат. То стана ясно накрая, че важи само при еднакви атмосфери, ама що да напишеш , нали си завършил 8 клас? Ако беше написано още в началото че това важи "само" при еднакво напомпени (до еднакво налягане) и идентични гуми нямаше какво да се спори. Особено в случая 205 и 225!!! Това на теория ,а на практика нещата са много относителни и в двата случая.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 07 Фев 2014, 13:22

JTD написа:
kraska написа:...
........
п.п. Сигурен съм, че си от тези хора, теоретиците, които говорят неща, без да могат да ги обяснят.
Сигурен съм, че си от тези хора, които най-често ще кажат, че ако сложиш по-малки или по-големи гуми от стандартните, то зависимостта между километража и оборотомера на автомобила ще се променят. Отново такъв малоумен спор, който голяма част от хората го допускат, защото просто си "представят". :mrgreen:

Ти май си учил по учебник по физика ,който сам си си написал. Километраж, оборотомер, големина на гуми? Виждаш ли колко ясно пишеш ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 07 Фев 2014, 14:00

Кофти е като си написал нещо и то седи във форума, нали?
И, че мога да те цитирам, нали?

Та не разбрах - за да уеднаквиш площта на двете гуми, трябва ли да намаляваме налягането в гумата, както ти сам си написал?
Или някой друг го е написал това от твоя профил?

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 07 Фев 2014, 14:25

Виж сега.... Това че съм написал еднакво напомпени, нямах в предвид да са с абсолютно еднакви налягания вътре. Както ти дадох примера с варела, както и не веднъж повторих идеята ми бе гумите да седят еднакво на пътя ( като изпънатост). Иначе влизаме в зоната на теорията за еднаквите налягания и съответната площ. Има и друг фактор борда на гумата дали е еднакъв като еластичност и т.н. Сто мнения изписахме за да установим че това важи при идеалния случай - еднакво налягане и еднакви гуми. Да беше уточнил преди да обиждаш кой учил, кой е всезнайко и т.н. , но така и не го направи. Не се надявам да ме разбереш , нито ще коригирам постовете си........ ти просто си решил да се заяждаш, а аз не съм от тези дето мълчат.

ентусиаст
Аватар

Мнение от JTD » 07 Фев 2014, 15:31

kraska написа:Виж сега.... Това че съм написал еднакво напомпени, нямах в предвид да са с абсолютно еднакви налягания вътре. Както ти дадох примера с варела, както и не веднъж повторих идеята ми бе гумите да седят еднакво на пътя ( като изпънатост). Иначе влизаме в зоната на теорията за еднаквите налягания и съответната площ. Има и друг фактор борда на гумата дали е еднакъв като еластичност и т.н. Сто мнения изписахме за да установим че това важи при идеалния случай - еднакво налягане и еднакви гуми. Да беше уточнил преди да обиждаш кой учил, кой е всезнайко и т.н. , но така и не го направи. Не се надявам да ме разбереш , нито ще коригирам постовете си........ ти просто си решил да се заяждаш, а аз не съм от тези дето мълчат.

Нали разбираш, че в момента продължаваш да се излагаш!?
И за да ти го докажа, с твоя невероятен пример с варела, аз ще ти задам три прости въпроса:
- На какво налягане е напомпан варела?
- Кое носи тежестта на варела?
- Какво реално е налягане?

Казах ти, не продължавай да бръщолевиш глупости, а прочети простия учебник по физика.

п.п. Извинявам се за учебника, който написах в предишното си мнение. Това го пише в учебника за физика за седми клас, а не за осми. Просто в случай, че имаш желание да си разбереш грешката.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 07 Фев 2014, 15:50

Абе, ако спукам рънфлет и обикновена и карам "по капла", коя каква площ има и колко е налягането в двете?
П.С. Искрено се забавлявам с тая тема :mhihi:
П.С. Признавам си, аз изкАрах до трето отделение и другарката така и не каза к'во е това физика :mhihi:

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 07 Фев 2014, 16:10

JTD написа:
kraska написа:Виж сега.... Това че съм написал еднакво напомпени, нямах в предвид да са с абсолютно еднакви налягания вътре. Както ти дадох примера с варела, както и не веднъж повторих идеята ми бе гумите да седят еднакво на пътя ( като изпънатост). Иначе влизаме в зоната на теорията за еднаквите налягания и съответната площ. Има и друг фактор борда на гумата дали е еднакъв като еластичност и т.н. Сто мнения изписахме за да установим че това важи при идеалния случай - еднакво налягане и еднакви гуми. Да беше уточнил преди да обиждаш кой учил, кой е всезнайко и т.н. , но така и не го направи. Не се надявам да ме разбереш , нито ще коригирам постовете си........ ти просто си решил да се заяждаш, а аз не съм от тези дето мълчат.

Нали разбираш, че в момента продължаваш да се излагаш!?
И за да ти го докажа, с твоя невероятен пример с варела, аз ще ти задам три прости въпроса:
- На какво налягане е напомпан варела?
- Кое носи тежестта на варела?
- Какво реално е налягане?

Казах ти, не продължавай да бръщолевиш глупости, а прочети простия учебник по физика.

п.п. Извинявам се за учебника, който написах в предишното си мнение. Това го пише в учебника за физика за седми клас, а не за осми. Просто в случай, че имаш желание да си разбереш грешката.

Е сега ми стана ясно защо не разбирам за какво говориш, ама аз съм завършил само 6 клас :dunno:
Ти на всички коли еднакво ли си помпиш гумите - на 2 атмосфери нали ? :D
Само да те светна че това което пише в учебника е теория, практиката е съвсем друго, влияят много повече фактори !!! Набий си го в главата и вземи реално да мислиш на нещата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е91
Детайли за колата: '11

Мнение от steppenwolfbg » 15 Окт 2014, 18:10

Здравейте пичове,
в процес на закупуване на зимни гуми съм. Мисля да са 205...., на вратата пише 205/55/16, но мисля да видя за 205/60/16. Как мислите, ще окажят ли някакво влияние тези 5мм? Бих искал да повдигна малко колата- Е91' 12.
Мерси :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 17 Окт 2014, 7:53

55 и 60 не са милиметри... Прочети малко за размерите на гумите преди да купуваш, писали сме доста.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 17 Окт 2014, 15:07

steppenwolfbg написа:Здравейте пичове,
в процес на закупуване на зимни гуми съм. Мисля да са 205...., на вратата пише 205/55/16, но мисля да видя за 205/60/16. Как мислите, ще окажят ли някакво влияние тези 5мм? Бих искал да повдигна малко колата- Е91' 12.
Мерси :)

http://www.calculator.bg/1/avtomobili_gumi.html

Стар диаметър: 632 mm
Нов диаметър: 652 mm
Разлика в диаметрите на двете гуми: +21 - несъвместими
Показание на скоростомера при движение на автомобила със скорост 100 км/ч: 97 км/ч

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e28 525e, e34 520, e36 316,next иде
Мечтае да кара: Всичките които не са описани горе

Мнение от boricha » 17 Окт 2014, 15:11

до steppenwolfbg

Взимай по-високите едва ли ще има проблем, а за ските съм сигурен че няма да отидеш с Голфчето ;)
Колегите ще кажат дали ще има проблем.
BMW RULEZ !!!
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 17 Окт 2014, 15:11

Честно казано можеш да сложиш такива гуми, колата ще се вдигне с 1 см. То и без това скоростомера не е много верен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е91
Детайли за колата: '11

Мнение от steppenwolfbg » 17 Окт 2014, 15:55

Мерси колеги :)
Ориентирам се към 205/60/16. Заради преспи и коловози.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Дизел
Мечтае да кара: Бензин
Детайли за колата: Touring

Мнение от tihomair » 18 Окт 2014, 8:49

Аз съм с 205/55/16 и съм доволен...макар че още хубава зима не съм видял за да изкажа 100% мнение.
Иначе когато трябваше да взимам и при мен имаше дилема какви. Аз съм с 225/45/17 предни и 255/40/17 задни. Та 255 ми се видя прекалено за зимни (ако бяха 225 отзад може би) затова купих джанти оригинални за модела 16-ки с гуми Конти и ми излезе по-ефтино(ако някой това го интересува) отколкото ако бях взел само гуми моя размер 17-ки.

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93