Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!

Мнение от Leon » 26 Ное 2013, 9:46

Предлагам да прекратим офтопика тук и запознатите колеги (за Turturelo съм сигурен) да пуснат отделна тема за i3, където да споделят изключително интересните си наблюдения и информация. За мен лично този модел е сиво петно, така че ще ми бъде полезно.
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 545i
Детайли за колата: E 60

Мнение от bmw545i » 26 Ное 2013, 9:57

Leon написа:Предлагам да прекратим офтопика тук и запознатите колеги (за Turturelo съм сигурен) да пуснат отделна тема за i3, където да споделят изключително интересните си наблюдения и информация. За мен лично този модел е сиво петно, така че ще ми бъде полезно.

:yes: :yes: :yes: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325ci много синя

Мнение от MakMakoB » 04 Фев 2014, 21:36

Здравейте колеги, изчетох цялата тема с интерес. И аз бях пред дилема дали да сложа по-тесни зимни гуми или по-широки. В краина сметка сложих същите като летните. 225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад. Купих гуми висок клас, а имено Bridgestone Blizzak. Ами какво да ви кажа...може би с по-тесните щеше да е по-добре. Изводите, които направих до момента са следните:

1) на сух студен асфалт - безкомпромисно сцепление

2) на мокар асфалт - безкомпромисно сцепление

3) на хубав сняг - още не съм имал възможност да карам :confused:

4) на заледен път (примерно рано сутрин, в града) - доста съм разочарован, дори при леко подаване на газ, сцеплението граничи с 0. Дори няколко пъти в движение системата за стабилност изобщо не можа да противодейства срещу поднасяне и само късмет ме спаси от инцидент! :cry:

Поздрави! :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 05 Фев 2014, 11:31

Ще си позволя да цитирам т.4 занапред на всички, които твърдят, че с широки гуми зимата било по-добре :angel:
Never mistake motion for action...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: SR-71 Blackbird

Мнение от MonsteR » 05 Фев 2014, 22:51

Ами колега Маков, и децата знаят, че на лед с каквото и да си няма прошка. .. освен с кънки примерно.. Няма предно, няма задно, няма 4х4, аз лично на лед с перфектни гуми 185/60 така съм се разплесквал в бордюр, че предницата стана на леш... леко заледен градски път.. в столицата..

Мога да споделя пресни наблюдения от тази зима, значи според мен 225 колата определено спира по добре от 205 и е много стабилна стабилна в зимни условия, не е мръднала на завой.

Значи теорията за по тесните гуми е следната.. не знам до колко е вярна обаче - И широката и тясната гума имат еднакъв натиск върху пътя, поради простата причина, че теглото на колата е винаги едно и също... лицето на контактната повърхност се изчислява като теглото на колата (1/4)се раздели на налягането на гумата / пси... от тук се вижда че лицето е еднакво.

Какво обаче се променя в случая... променя се формата на контактната повърност, което в зависимост от пътя, на който се движите е важно. По-тесните гуми дават контакнтна повърхност, която е като продълговат правоъгълник, а по - широките имат по-квадратен контакт.. и тук е финния момент на тази теория. Според нея - правоъгълника е по добър на хлъзгав път.. покрит със сняг.. от колкото квадрата, защото позволява по добър грип/сцепление в посока на движението... докато квадраа не толкова.

Това обаче аз не мога да докажа дали е вярно, защото лицата са еднакви в края на краищата...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 05 Фев 2014, 23:03

Тясната и широката гума имат еднаква тежест върху земята, но Не и върху единица площ, която при тясната гума площта която докосва земята е по-малка, натиска е по-голям върху площта която докосва гумата и оттам би следвало по-добро сцепление. Но ако говорим на теория е така, а на практика по-голям ефект би имал по-добрата шарка/марка/качество зимна гума, отколкото да се забележи разлика между 205 и 225.
Последна промяна kraska на 05 Фев 2014, 23:10, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MonsteR » 05 Фев 2014, 23:09

Краска.. не е вярно това.. и лицето им е еднакво на гумите.. просто формата на лицето е различна.. т.е. натиска на единца площ е еднакъв. Разбираш ли... или да обяснявам пак.. представи си 1 тесен и един широк балон (налягането трябва да е еднакво).. и върху тях слагаш все 1 килограм.. е лицето на частта от балона, която контактува с повърхността е еднакво и в двата случая, просто има различна форма..
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 05 Фев 2014, 23:14

Е как ще е така, като диаметъра е еднакъв на гумите, налягането също на гумата (кривината на гумата ще е същата). Представи си гума 225 и гума патеричка примерно със същия диаметър на гумата. Контактната повърхност няма как да е еднаква.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от MonsteR » 05 Фев 2014, 23:18

Ти знаеш ли патеричката на колко атмосфери се помпи.. ако я надуеш на 2 ше има същото лице.. или ше опре в джантата..

п.п не се заяждам.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 05 Фев 2014, 23:26

добре де и двете гуми ги надуваш толкова колкото е правилно, да не е мека , нито пренапомпена, гумите ще стъпват еднакво на земята, ще изглеждат отстрани по един и същ начин, но няма как площта да е еднакво. Представи си колело с много широка гума и колело с много тънка гума (с еднаква тежест). Пусни ги през някаква кал примерно и виж всяка една колко потъва и ще добиеш представа какво искам да ти кажа.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ex.E90, pr.E46, fu.?30

Мнение от Alegron » 05 Фев 2014, 23:38

Колега, като каза кое колко потъва и се сетих за снегоходхите. Онези смешни широки аксесоари които се слагат на ходилата, с цел да ходиш по снега без да потъваш. Та така и с широките гуми, пързаляш се по снега като на шейна и разпределяш тежестта върху голямата площ на гумите. После защо нямало сцепление...

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xD LCI 2014
Мечтае да кара: само BMW
Детайли за колата: 1 - E91 320D 07, 2 - е91 LCI 318d

Мнение от awful » 06 Фев 2014, 13:58

Колега как така два различни размера гуми ще имат еднакъв натиск върху повърхността, нали за това се казва че за да е стабилна колата и да има по добро сцепление се слагат по широки гуми, точно поради тази причина на задните се слагат 255 а на предните 225 това при 18-ки. И Аз правя друго което при лед ме спасява, слагам чорапите и си карам като пич :driving:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 06 Фев 2014, 14:16

MonsteR, точно това, което си описал е правилно. Нека има хора, които да си мислят, че двата различни размера гуми имат различна контактна площ.

Но само едно допълнение за контактното петно - при по-продълговато контактно петно има повече ламели за същата площ. Точно това реално е разковничето защо реално по-тясната гума има по-добър грип от по-широката, при положение, че двете имат еднаква контактна повърхност.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

ентусиаст
Аватар

Мнение от kraska » 06 Фев 2014, 15:09

JTD написа:MonsteR, точно това, което си описал е правилно. Нека има хора, които да си мислят, че двата различни размера гуми имат различна контактна площ.

Ти наистина ли.......? Какви въображения имате не знам, но не мога да разбера логиката ви. Гумите се помпят до съответното налягане, съответно стоят еднакво на пътя. По-тясната гума да не стои по-спихната от другата, за да се "разлива" на пътя, че да имат еднаква контактна площ? Диаметъра е един и същ на гумите! Представете си един варел широк един метър и един варел същия диаметър който е само 10 см. Е ко ще ми кажеш, че контктната площ е еднаква ли? Едната ще е метър на половин сант примерно, другия ще е 10см на половин сант? Сега може и да ги сметнете лицата... 10 пъти разлика!
А при случая 225 или 205 и тази от 205 е по-малко напомпена, може и да стане еднаква площ петното и съответно формата ще е различна (по-квадратна), тогава ок!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 06 Фев 2014, 15:52

kraska написа:
JTD написа:MonsteR, точно това, което си описал е правилно. Нека има хора, които да си мислят, че двата различни размера гуми имат различна контактна площ.

Ти наистина ли.......? Какви въображения имате не знам, но не мога да разбера логиката ви. Гумите се помпят до съответното налягане, съответно стоят еднакво на пътя. По-тясната гума да не стои по-спихната от другата, за да се "разлива" на пътя, че да имат еднаква контактна площ? Диаметъра е един и същ на гумите! Представете си един варел широк един метър и един варел същия диаметър който е само 10 см. Е ко ще ми кажеш, че контктната площ е еднаква ли? Едната ще е метър на половин сант примерно, другия ще е 10см на половин сант? Сега може и да ги сметнете лицата... 10 пъти разлика!
А при случая 225 или 205 и тази от 205 е по-малко напомпена, може и да стане еднаква площ петното и съответно формата ще е различна (по-квадратна), тогава ок!

Колега, не се хаби да обясняваш. Вече цветни картинки ще ти поискат :mhihi:

Това за броя ламели е интересен довод, обаче гумата трябва да е по-сплескана, за да се получи. Тоест под номиналното й налягане при еднакви диаметри на сравняваните гуми.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93