Шумни дюзи или...
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- nov77
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW Е60 525dА
Шумни дюзи или...
Пускам нова тема,че в една друга за дюзите никой не отговори,може би защото проблема може да не е от дюзи.
Колата е 525d автомат.
Възможно ли е дюзите да се чуват само при загрял двигател.Не трябва ли да е на обратно? При мен до около 50-60 градуса ,мотора си работи добре ,без излишни шумове , след тази температура почва да се чува едно пречукване около 1700-2200 оборота, само по време на движение. Когато форсирам на място (без значение топла или студена) не се чува, само в движение. На диагностика дюзите са в норми на 4 цилиндър е +1.36 другите са около нулата, грешки няма.Странното е,че се чува само вътре в купето, на отворен прозорец не мога да чуя нищо. Това ме кара да мисля да не би това пречукване да идва от скоростната кутия,а тя уж е наред, превключва плавно не рита оборотите не играят,маслото е сменено преди 5000км. Незнам дали при вас е така, при превключване на скоростния лост от D на P или R се чува по отчетливо и твърдо работата на мотора.Майстора каза,че било нормално защото била под товар трансмисията.Другото за което си мисля са клапани или верига,но никъде не съм чел за проблем с клапаните при е60,а за веригата майстора ми каза,че не бил такъв звук, ама знам ли,не съм чувал как трака разтегната верига.
Ако някой има идея или е имал такива симптоми нека пише.
Колата е 525d автомат.
Възможно ли е дюзите да се чуват само при загрял двигател.Не трябва ли да е на обратно? При мен до около 50-60 градуса ,мотора си работи добре ,без излишни шумове , след тази температура почва да се чува едно пречукване около 1700-2200 оборота, само по време на движение. Когато форсирам на място (без значение топла или студена) не се чува, само в движение. На диагностика дюзите са в норми на 4 цилиндър е +1.36 другите са около нулата, грешки няма.Странното е,че се чува само вътре в купето, на отворен прозорец не мога да чуя нищо. Това ме кара да мисля да не би това пречукване да идва от скоростната кутия,а тя уж е наред, превключва плавно не рита оборотите не играят,маслото е сменено преди 5000км. Незнам дали при вас е така, при превключване на скоростния лост от D на P или R се чува по отчетливо и твърдо работата на мотора.Майстора каза,че било нормално защото била под товар трансмисията.Другото за което си мисля са клапани или верига,но никъде не съм чел за проблем с клапаните при е60,а за веригата майстора ми каза,че не бил такъв звук, ама знам ли,не съм чувал как трака разтегната верига.
Ако някой има идея или е имал такива симптоми нека пише.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Re: Шумни дюзи или...
И в миналата тема някой те попита: Какъв е звука от дюзите?
Лично аз не знам, никога не съм чувал дюзи.
При 2000 об/минута на четиритактов двигател с 6 цилиндъра, в рамките на една минута има 2000 детонации.
http://www.youtube.com/watch?v=A-YR7LDX ... EDD839AB2D - между 0:33 и 0:40 сек.
Т.е. всяка секунда имаш 33 детонации, и съответно 33 впръсквания от дюзи (!).
Как успяваш да го чуеш това?
Лично аз не знам, никога не съм чувал дюзи.
При 2000 об/минута на четиритактов двигател с 6 цилиндъра, в рамките на една минута има 2000 детонации.
http://www.youtube.com/watch?v=A-YR7LDX ... EDD839AB2D - между 0:33 и 0:40 сек.
Т.е. всяка секунда имаш 33 детонации, и съответно 33 впръсквания от дюзи (!).
Как успяваш да го чуеш това?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- nov77
- кандидат ентусиаст
-
Дюзите не могат да се чуят естествено.Когато казвам шум от дюзи имам предвид това което ми каза майстора,че шумът е специфичен звук на мотора причинен от неправилна или некоректна работа на една или няколко дюзи.В моя случаи е точно така,несвойствено протракване в диапазон 1700-2200 оборота.Незнам дали са дюзи или клапани или пък нещо друго.Ще опитам да запиша звука но невярвам да се получи,че трябва да е в движение.
Някакви идеи.
Някакви идеи.
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
nov77 написа:Дюзите не могат да се чуят естествено.Когато казвам шум от дюзи имам предвид това което ми каза майстора,че шумът е специфичен звук на мотора причинен от неправилна или некоректна работа на една или няколко дюзи.В моя случаи е точно така,несвойствено протракване в диапазон 1700-2200 оборота.Незнам дали са дюзи или клапани или пък нещо друго.Ще опитам да запиша звука но невярвам да се получи,че трябва да е в движение.
Някакви идеи.
Да де, то това е въпроса, детонация ли чуваш породена от бедна смес, механичен удар, гремлин с барабан, или просто за първи път чуваш дизел със свалени кори.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Ако има несвойствени детонации в диапазона 1700-2200, и самите дюзи на стенд са добри, вероятно причината някъде другаде в управлението на горивната смес. Нещо в този оборотен диапазон дава на ДДЕ-то грешен сигнал, и се формира неправилна смес. Или пък нещо не реагира правилно на заповедите на ДДЕ-то. Дали ще е дебитомер, ламбда сонда, някъв друг датчик, или пък примерно вакуумното управление на турбината не е наред, или пък има изпускане на въздух от въздуховод (т.е. влиза по-малко въздух отколкото ДДЕ-то предвижда), или нещо друго в този ред на мисли - тук трябва да се включи някой който наистина това му е работата.
Когато отпуснеш газта и стрелката минава през тези обороти пак ли се чува тракане? Или е само при ускорение? На място разбрах че не се чува.
Клапаните би трябвало да се чуват при всякакви обороти. Верига разтегната и аз не съм чувал, но тя трябва и на празен ход да се чува като отвориш капака.
Най-добре намери добър майстор. По интернет трудно ще стане тая диагноза.
Когато отпуснеш газта и стрелката минава през тези обороти пак ли се чува тракане? Или е само при ускорение? На място разбрах че не се чува.
Клапаните би трябвало да се чуват при всякакви обороти. Верига разтегната и аз не съм чувал, но тя трябва и на празен ход да се чува като отвориш капака.
Най-добре намери добър майстор. По интернет трудно ще стане тая диагноза.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- nov77
- кандидат ентусиаст
-
Не не се чува тракане когато оборотите падат,само при ускорение.И ако има неправилна горивна смес не трябва ли да пропушва или пък да не върви както трябва.Сега като се замисля пропушва само сутрин като я паля, едно бяло като пара за около 10 сек.докато се стабилизират оборотите.Мислих,че е от подгрева ама не,там смених релето и всички свещи работят,и сега пали много добре. Мисля да направя една диагностика в Бова-Бургас да видя там специалистите как ще се изкажат.Принципно не ми пречи тоя шум ама се притеснявам да не стане някоя беля,иначе колата си върви нормално и гори нормално.И ако може някой колега от Бургас да препоръча читав майстор.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Веригата се чува, както на празен ход така и при увеличаване на оборотите като тогава честотата на тракането се засилва.
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
Това е веригата, при мен беше точно така и след смяна на веригите и всички там компоненти, сега мотора си работи много тихо и равномерно. При ускорение наподобяваше на чукане от повдигачи.
- nov77
- кандидат ентусиаст
-
Точно наподобява чукане на повдигачи,аз затова си мислех и за клапаните.Интересно защо на място,когато работи ДВГ не мога да го чуя.Това ми дава някакво обяснение на факта,че докато е студен ДВГ няма такъв звук т.е. когато загрее се отпуска още повече веригата и започва да протраква, или се лъжа.
А това,че при превключването на скоростния лост от D на P или R се чува по отчетливо и твърдо мотора,дали не е също от разтегната верига.По този въпрос никой нищо не каза,при вас така ли е?
А това,че при превключването на скоростния лост от D на P или R се чува по отчетливо и твърдо мотора,дали не е също от разтегната верига.По този въпрос никой нищо не каза,при вас така ли е?
- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
Може ли да направиш клипче със звука който те притеснява, ще е полезно за темата.
Мерси колега!
Мерси колега!
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- nov77
- кандидат ентусиаст
-
Клипче направих,но нищо не се разбира т.е. чува де само мотора ,а това тракане не може да се чуе защото съм вътре в колата и в движение.Пак ще пробвам и ако има отчетлив звук ще кача клипчето...ако мога де 

nov77 написа:Точно наподобява чукане на повдигачи,аз затова си мислех и за клапаните.Интересно защо на място,когато работи ДВГ не мога да го чуя.Това ми дава някакво обяснение на факта,че докато е студен ДВГ няма такъв звук т.е. когато загрее се отпуска още повече веригата и започва да протраква, или се лъжа.
Kогато маслото загрее му пада вискозитета а от там и налягането.Ако по начало маслото е с влошен вискозитет то като загрее става още по-зле .Дали не си сложил неподходящото масло или се меси с гориво от някъде?
Веригата като се отпусне както казваш обтегачите го компенсират това освен ако не са аут.
Това дето питаш за от D на Р и R дане би да искаш да кажеш от Р на D и R че по има логика.Според мен е нормално и особено като не е загряло маслото в кутията.
- nov77
- кандидат ентусиаст
-
Маслото е Castrol EDGE 5w-40 сменено преди 5000км.не вярвам да си е загубила вискозитета,нивото си стой както си беше при смяната затова си мисля,че нафта не вкарва.В тоя ред на мисли,при обслужването само не смених филтъра за картерните газове,да не би от там нещо,да е много затлачен и да пречи на правилното смазване на мотора? Макар,че това няма много логика
Това за смяната на скоростите, да имам предвид от P на D и R разменил съм местата на буквите.
Друго се замислям,колата има чип... или пауър бокс... не съм запознат. Така я купих,това нещо е вързано за щеката на маслото и представлява една черна кутийка в която влиза една букса с кабел и свето диод.На кутийката пише digital chip CR-7 BMW, та това чудо да не ми бърка работата на мотора.Ако му разкача буксата за проба, дали ще има проблем или трябва софтуерно да се премахне?
И похвалете някой читав майстор в Бургас.

Това за смяната на скоростите, да имам предвид от P на D и R разменил съм местата на буквите.
Друго се замислям,колата има чип... или пауър бокс... не съм запознат. Така я купих,това нещо е вързано за щеката на маслото и представлява една черна кутийка в която влиза една букса с кабел и свето диод.На кутийката пише digital chip CR-7 BMW, та това чудо да не ми бърка работата на мотора.Ако му разкача буксата за проба, дали ще има проблем или трябва софтуерно да се премахне?
И похвалете някой читав майстор в Бургас.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Забелязах нещо в описанието ти 525 с ЧИП, помислял ли си за този въпрос, като нищо да си разтегнал ангренажа преждевременно или да си преебал малко дюзите.
- zdravko_boqdjieff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60
- Мечтае да кара: Air Bus a380
- Детайли за колата: 535d
Виж тоя който ти е правил профилактика на дюзите да ти смени и едни др работи покрай тях !
Никога,никога не се предавай!!!
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2