M43B18 DISA клапа :(
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
22 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
Re: M43B18 DISA клапа :(
Stanchev написа:аз съм с пластмасовата и не излиза, опира в абс блока и до там, не стигат 4-5-6 см разтояние заради абс-а да излезне.
Излиза излиза.
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
petrashkov написа:Такам. Тези дни ще се опитам да я ремонтирам. Само едно нещо искам да питам. Тази клапа на празен ход и на ниски обороти отворена ли седи? Или се затваря при палене и се отваря при някакви обороти?
Съгласно теорията на ДВГ, по-дългият път на въздушният поток осигурява по-голям въртящ момент, по-късият повече к.с. Затова на ниски обороти клапата трябва да бъде затворена- това осигурява по-дълъг път на въздушният поток, освен това когато даден смукателен клапан се затвори, се получава отразена от него въздушна вълна, която се наслагва към постъпващият въздух и се получава нещо като "минитурбо" ефект. Всичко това осигурява по-голям въртящ момент при потегляне. При високи обороти трябва да се осигури по-къс път на въздушният поток, за по-пълноценно пълнене на двигателя и тогава клапата се отваря.
Не зная до колко гореописаната теория е осезателна когато се прилага със системата DISA, но когато се приложи по един друг начин- смукателният колектор на М52В28, който е с тесни и дълги въздуховоди, се смени с такъв от М50В25, който е с къси и широки, ефекта при високи обороти е осезателен- мисля, че има колеги, които могат да потвърдят.

- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 318I
- Мечтае да кара: БТР
Днес се захванах да се боря с тази гадина. Ваденето на пластмасовата клапа е тегава работа при Е36, за разлика от е46 където има повече място. Защото при мен опира в АБС-а.
Мъчих я как ли не и накрая с един крик леко навдигнах мотора. За целта обаче трябва да сложите голямо трупче и да сте много внимателни, за да не си търсите и картер после.
След това леко и внимателно с натиск тук там и завъртания клапата излиза. Трябва обаче да сте внимателни, защото металните пластини на които се държи се кривят и чупят лесно.
Такам... аз свалих гадината. Луфтове има. Не мога да определя доколко са съществени. Ето така обаче изглежда маншона на оста.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/rgh1389099630x.jpg
Според мен това е пречело на клапата да работи. Май ще махна оста и всичко останало. Ще го изрежа и ще я затворя така. А междувременно ще търся друга (уж работеща)
Мъчих я как ли не и накрая с един крик леко навдигнах мотора. За целта обаче трябва да сложите голямо трупче и да сте много внимателни, за да не си търсите и картер после.

След това леко и внимателно с натиск тук там и завъртания клапата излиза. Трябва обаче да сте внимателни, защото металните пластини на които се държи се кривят и чупят лесно.
Такам... аз свалих гадината. Луфтове има. Не мога да определя доколко са съществени. Ето така обаче изглежда маншона на оста.
http://alfa.kachi-snimka.info/images-2013/rgh1389099630x.jpg
Според мен това е пречело на клапата да работи. Май ще махна оста и всичко останало. Ще го изрежа и ще я затворя така. А междувременно ще търся друга (уж работеща)
Критика се приема
- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
petrashkov написа:Според мен това е пречело на клапата да работи. Май ще махна оста и всичко останало. Ще го изрежа и ще я затворя така. А междувременно ще търся друга (уж работеща)

- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
Някой знае ли дали на Е46-ца с М43Б18 клапата е същата като на Е36?
Също така на М44 дали е различна? Питам, за да разширя кръга на търсенето
Също така на М44 дали е различна? Питам, за да разширя кръга на търсенето

Критика се приема
- PIPERKOV
- ентусиаст
-
- Кара: BMW e60 530i SMG
Имам ли ДИСА Клапа или Не ,защото на схемата(както е и в действителност на колата ми) там е затапено с капачка с три болта?И за какво служи вакумния регулатор който е там?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
Има клапа. Но тя е метална и вътре в колекторите. Регулатора я движи.
Критика се приема
22 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2