Колко време издържа акумулатора без да е карана колата ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Колко време издържа акумулатора без да е карана колата ?

Мнение от miro20 » 06 Яну 2014, 14:40

Ами дапочнем от там че когато не си виждал нещо, не означава че не съществува.
с "мнимия" фалшив заряд лично аз съм се срещал , и дадох примера.
И както казах тогава не знаех как се "лекува" и го изхвърлих.
Просто от тогава насам не ми се е случвало просто защото поумнях как трябва и как не трябва да се обслужва акумулатор.

-Зарядно със контрол и алгоритми на зареждане , включително и автоматично правене на КТЦ със замерване на отдадена, разредена мощност , съществува :) мога да ти пратя на ЛС снимка във момента как работи .

-За такситата не знам каква е причината да дават по малка гаранция , а дали има презареждане, е това си зависи от всеки автомодил марка индивидуално, просто предположих.
Факт е обаче че всички "литератури" препоръчват дори при изправна инсталация, акума да се дозарежда и профилактира на 3-4 месеца. Изглежда има защо.

- за изброените "бисери" на които се смях - разбрал си ме точно обратното - в скобки иронично споменавам че именно това е грешното и което не трябва да се прави.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 07 Яну 2014, 1:22

Може ли някакъв сайт за продажба на качествени "умни" зарядни у-ва и ако може да дадете някои водещи марки такива ?
Благодаря !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 Sedan 136 Hp
Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела

Мнение от bobi_81xx » 07 Яну 2014, 7:04

nightdriver написа:Може ли някакъв сайт за продажба на качествени "умни" зарядни у-ва и ако може да дадете някои водещи марки такива ?
Благодаря !

Колега ето ти линк на сайт за "умно"зарядно устройство.CTEK я водят за една от водещите да не кажа дори и на 1-во място.http://www.akumulatori.bg/12/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4/26/%20CTEK%20-%20%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%BD%D0%B8%20%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20%D0%B2%20%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 07 Яну 2014, 8:49

Да, "водят се" :) :)
Има и други , например BOSH C7
Бих казал.. вършат работа.
Цените им поне за мен, са прекалено завишени , за нещата които вършат.
Да не говорим че надписите за режимите им въобще не са толкова "вълшебни" както се описват :)
По скоро рекламни трикове.И както споменах, на моя СТЕК черно на бяло си пише че зарежда до 80% максимум :) сами смятайте евтините масови супер зарядни какво зареждат :) :)
Както и да е.. ето още варианти , непрепоръчвани от мен , най вече заради цената и фалшивата реклама .

http://www.ebay.co.uk/itm/Inelco-Keepow ... 3a7fbd5d31

http://www.ebay.it/itm/CARICABATTERIA-P ... 0724632765

http://www.ebay.com/itm/CARICABATTERIA- ... 53ed3d4b64

http://www.ebay.com/itm/TELWIN-T-CHARGE ... 35cc70934a

http://www.ebay.com/itm/BatteryMINDer-B ... 79&vxp=mtr
Последното има и датчик за температурна корекция, което е мн добре .

Който не му се дава толкова пари, бих препоръчал по евтини варианти , като зареждане със обикновен стабилизиран източник CC / CV .
Дори обикновен imax b6 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... uine_.html има режим за зареждане на акумулатори.
Да, с по малък ток до максимум около 3 А , но това въобще не е фатално, а и имате една камара още режими за литиеви и др видове акумулаторчета и батерийки :)
Аз така понякога /когато за момента нямам с какво друго/ го ползвам със едно захранване 12в 4 А /щото не върви в комплект /

Другия евтин вариант е да си сложите на кое да е масово продавано просто зарядно - таймер на щепсела :)
т.е. да се получи паузи при зареждането.
Примерно 5 мин. зареждане, 5 мин . почивка.
Доста ефективен метод, който хем "помпи" по ефективно, хем предотвратява вредното "кипене" .
В радиолюбителските форуми има доста схемички на такива таймери, но който не му се занимава, има си готови по магазините :)
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 07 Яну 2014, 21:40

мерси колеги ,
гледам , че бош С7 също не зарежда на 100% акумулатора , зареждал близо до 100% , явно всички са така...
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от -Злой- » 08 Яну 2014, 0:30

Батерия на Exide издържа точно 3 години! Изтече му гаранцията (3 г.) и УМРЯ на момента! Майтап абсолютен е!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bobi_81xx » 08 Яну 2014, 11:16

-Злой- написа:Батерия на Exide издържа точно 3 години! Изтече му гаранцията (3 г.) и УМРЯ на момента! Майтап абсолютен е!

То днешните акумулатори почти всичките издържат толкова до колкото им е гаранцията с толеранс 1-1,5г.Чувал съм от неофициални източници,че това е политика на самите производители.Имало специална длъжност на човек който така да изчислява материала,че да издържи толкова колкото му е гаранцията.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 08 Яну 2014, 13:58

Месец и половина откакто не беше палена колицата. Днес я пробвах и пална без проблем. Закачих и ситек- а за всеки случай че не се знае кога пак ще я паля.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 08 Яну 2014, 14:37

bobi_81xx написа:
-Злой- написа:Батерия на Exide издържа точно 3 години! Изтече му гаранцията (3 г.) и УМРЯ на момента! Майтап абсолютен е!

То днешните акумулатори почти всичките издържат толкова до колкото им е гаранцията с толеранс 1-1,5г.Чувал съм от неофициални източници,че това е политика на самите производители.Имало специална длъжност на човек който така да изчислява материала,че да издържи толкова колкото му е гаранцията.

To това не е само за акумулаторите, ами се отнася за всичката съвременна техника. И не е един човек, ми са цели инженерни отдели, чиято грижа е единствено, продукта да изкара колкото му е гаранцията :mhihi: Аз затова, ако трябва да купувам нещо, и трябва да избирам между две марки, винаги взимам това, на което му дават повече гаранция. Акумулатори с повече от 3г гаранция не съм виждал ? :dunno:
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 08 Яну 2014, 16:44

Колеги, понеже много рядко си карам е46-цата през зимата и ми пада акумулатора, въпреки, че седи в гараж.... Какво ви е мнението, относно това да пускам зарядното паралелно при старт, когато не успея да запаля иначе? Мога ли да прееба нещо? Самото зарядно си има предпазител, него едва ли мога да го изгоря, а от там си мисля, че не би трябвало да има проблем да прееба нещо по колата.... Мнения?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bobi_81xx » 08 Яну 2014, 17:06

sub_eleven написа:Колеги, понеже много рядко си карам е46-цата през зимата и ми пада акумулатора, въпреки, че седи в гараж.... Какво ви е мнението, относно това да пускам зарядното паралелно при старт, когато не успея да запаля иначе? Мога ли да прееба нещо? Самото зарядно си има предпазител, него едва ли мога да го изгоря, а от там си мисля, че не би трябвало да има проблем да прееба нещо по колата.... Мнения?

Според мен най-много да прецакаш зарядното,но както казваш то пък е с предпазител(но на коя страна на ниската или на високата)?Аз лично много пъти съм правил тази гимнастика и до сега не е дефектирало зарядното,но и не помага много много зависи колко ти е паднал заряда на акумулатора и зависи какво ти е зарядното(колко е мощно).

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 08 Яну 2014, 17:12

sub_eleven написа:Колеги, понеже много рядко си карам е46-цата през зимата и ми пада акумулатора, въпреки, че седи в гараж.... Какво ви е мнението, относно това да пускам зарядното паралелно при старт, когато не успея да запаля иначе? Мога ли да прееба нещо? Самото зарядно си има предпазител, него едва ли мога да го изгоря, а от там си мисля, че не би трябвало да има проблем да прееба нещо по колата.... Мнения?

Зависи с какво зарядно си. Ако си с тия съвременните, то може да бъде постоянно включено. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 08 Яну 2014, 18:44

мерси за мнението и на двамата - ще пробвам следващия път като ме изненада... не че особено се изненадвам като не съм я карал три-четири седмици.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 08 Яну 2014, 19:00

По принцип не е добра идея да е включено , но реално няма какво да му стане.
Колко "мощно" е зарядното , също няма значение.. /освен ако не е тия боклуци стартерните станции/ всичките дават максимум 8 - 10 А , а стартера ти завърта със 100-200 А :)
При този ток, зарядното си мисли че са му дадени клемите накъсо.. със всички следствия от това.
Както и да е, просто изчакай да се зареди изключи го и си пали. :)

За срока на годност и аз съм го повтарял доста пъти - да, точно такава е тенденцията - акумулатора се смята за консуматив с определен срок.
Никой продавач не иска "вечен" акум, въпреки че има шанс да живее 3 пъти повече.
Затова никой и не иска модерни скъпи зарядни, които да възстановяват и поддържат правилно .

За съхранението , ако сте ес уморили от моите фермани, простото правило е - съхранява се предварително максимално зареден , в сравнително топло помеение, като на около 3 месеца се дозарежда и профилактира.

Който се хвали със "нямам проблем след 3 месеца да запали" - просто е късметлия. Казвам го с добри чувства.
Повечето по старички са със висок саморазряд, и дори свалени, както казах по горе, могат да си заминат след 1 месец без никаква доп. консумация да има.
Но и това е допустимо.

Сещам се аналогично - примерно разхода на масло ?
във книжките официално мисля си пишеше до 1 л. на 1000 км. е "нормално". Въпреки че реално погледнато всеки би се притеснил ако колата ти гори толкова масло , нали ?
:)
Така и акумулаторите... всеки си е "башка луд".
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 09 Яну 2014, 8:43

miro20 написа:По принцип не е добра идея да е включено , но реално няма какво да му стане.
Колко "мощно" е зарядното , също няма значение.. /освен ако не е тия боклуци стартерните станции/ всичките дават максимум 8 - 10 А , а стартера ти завърта със 100-200 А :)
При този ток, зарядното си мисли че са му дадени клемите накъсо.. със всички следствия от това.

Акумулатора не си е отишъл още. И си мисля, че респективно колкото повече си е отишъл, толкова по-малък ток ще мине през неговата верига и толкова по-голям през веригата на зарядното(паралелно свързване). Ако акумулатора ми е тотално издухан, тогава е ясно, че предпазителя на зарядното би изгорял.

А иначе тези 10А мисля, че биха наклонили везната да запаля след дълго време застой. А вариантът да свързвам и да чакам при условие, че колата ми трябва не съществува. Ако не стане с помощ от зарядното, ще купувам нов.

Ще пиша следващия път като пробвам.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата