За изтриване - тъпи правила изтрийте и потребителя

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Re: 6-степенна скоростна кутия за М52

Мнение от err0r » 20 Дек 2013, 11:56

Друго си е на лоста да пише 6 и да ръгаш надясно и надолу. :)

Кутиите от ево наистина не са от най-здравите, но трябва да се има предвид, че повечето евота са карани на умирачка. Ивката от Пловдив (едно момче с е30 3.2 и 6МТ) си кара колата 3 сезона с 6-степенната кутия и няма проблеми до сега. Разликата е там, че той кара чисто, а не ходи да се пързаля и съответно постоянно да изтезава кутията.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 20 Дек 2013, 11:58

err0r написа:Разликата е там, че той кара чисто

Ако искаш да ти е чисто, трябва редовно да метеш :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар

Мнение от err0r » 20 Дек 2013, 12:00

Или не трябва да цапаш, но това никак не е по темата вече. :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Дек 2013, 13:50

Идеята за икономията от шестата предавка идва от предположението, че по-ниски обороти на дадена предавка = икономия, което май не е винаги точно така.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325i

Мнение от SlowMotion » 20 Дек 2013, 16:47

bum_bum написа:Идеята за икономията от шестата предавка идва от предположението, че по-ниски обороти на дадена предавка = икономия, което май не е винаги точно така.

Абсолютно правилно, а и тоя ефект се получава и с средновековен автомат с 3 скорости ..... Идеята е съвсем друга според мен а именно, при екстремно каране мотора да се държи в ефективния му диапазон на работа при всевъзможни скорости.Поне според мен специално при е36 тоя вариант с 6-те скорости е напълно излишна разправия , не е като да минаваш на 7 степенен полу-автомат от тоя век, още повече че става въпрос за мотор с има няма 200 коня в 1500кг купе.Което ме води на мисълта че тва упражнение дава ефект само ако искаш да ползваш къс диф и да извадиш 1 на 100 по малко разход извънградско, о да и страшните +-20км/ч максимална (щото има значение нали).Тука май нещата опират до мерене на атрибути , друго си е да кажеш на съседа че твойта има 6 .......

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 20 Дек 2013, 16:56

О да, пъргавият диф е задължителен, иначе няма смисъл от шестте скорости и според мен... Бях правил едни сметки и се получаваха доста приятни числа с 3.45 диф и кутия от Ево или 330i. Ще ги постна по-късно...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Дек 2013, 17:01

В един момент идва време когато си направил толкова неща по колата, че вече се чудиш какво ново може да се измисли. И в което няма нищо лошо. :mhihi:

Аз си мисля, че 28-цата няма много сила за шест скорости и икономия може и да не се получи.

Ако се цели къс диф и някаква икономия може би по-добър ефект ще има от е30-кова кутия от 323/325. Там имаме дълги първа и втора, малко по-дълга от е36-цовата трета, четвърта 1 и пета овърдраив. С някакъв доста къс диф може би ще се получи хубаво.
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар

Мнение от err0r » 20 Дек 2013, 17:17

SlowMotion написа:Тука май нещата опират до мерене на атрибути , друго си е да кажеш на съседа че твойта има 6 .......

Не разбрах много добре това включване, но ако съм схванал правилно 6-степенната кутия и меренето е като меренето и геле очите, джантите с винтчета и м-паркета... Общо взето всеки си слага по колата каквото му е мерак, дет вика Иво. Когато си достигнал едно ниво, защо да спираш, като може да се надгражда още? :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SlowMotion » 20 Дек 2013, 17:34

err0r написа:
SlowMotion написа:Тука май нещата опират до мерене на атрибути , друго си е да кажеш на съседа че твойта има 6 .......

Не разбрах много добре това включване, но ако съм схванал правилно 6-степенната кутия и меренето е като меренето и геле очите, джантите с винтчета и м-паркета... Общо взето всеки си слага по колата каквото му е мерак, дет вика Иво. Когато си достигнал едно ниво, защо да спираш, като може да се надгражда още? :)

Е да , ама едно е да си сложиш м-паркет, друго е да свалиш кутия , да преправяш кардани и накрая получаваш цифрата 6 на лоста :mhihi: Изобщо не се опитам да казвам кой какво да си прави по колата си , ама има едни граници , който мисля че е неоправдано вложението спрямо резултата.Просто реално не виждам ползите от тая кутия на тоя конкретен мотор това е ... С две думи тия пари ако идат на други правилни места резултатите ще са в пъти по задоволителни, разбира се ако вече не е пипано по тия места :mhihi: , тогава да ще има полза от тая кутия.

Потребител
Аватар
Кара: E 36 320i Coupe `96

Мнение от Barovela » 20 Дек 2013, 17:36

Какво ще кажеш за кутия от Е36 М3 Ево, въпреки, че бях чувал, че са със съмнителна здравина, като търсех за 28-цата... :paranoid:

Тези кутии от М3 не са ли по-голяма рядкост от 6-степенните на е46 330i ? Освен това както всички такива части, започващи с буквата "М", цената предполагам ще обезсмисли цялата интервенция. Пък и ако се наложи да се направи някакъв ремонт след време с оглед на "надеждността" съвсем няма смисъл

Мойта е от 320d LCI e90. Марката е Getrag. Маховикът е 6 кг от м20 със стартер, съединителят е сбирщайн между м20-ков и н47-цов, защото шлиците на кутията са по-малко и по-големи.

Колега понеже виждам, че си сложил кутия от дизел. Има ли значителна разлика, по-отношение на предавателните числа на дизеловата кутия за първите три предавки спрямо бензиновата? Осезаема ли е изобщо тази разлика? До колкото разбрах ти си сменял и дифовете чрез което може да се компенсира тази разлика. Но въпроса ми е при един и същ диф дизеловата кутия усеща ли се по некомфортна за градски условия с тези предавателни числа?

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар

Мнение от err0r » 20 Дек 2013, 17:39

SlowMotion написа:Просто реално не виждам ползите от тая кутия на тоя конкретен мотор това е ... С две думи тия пари ако идат на други правилни места резултатите ще са в пъти по задоволителни, разбира се ако вече не е пипано по тия места :mhihi: , тогава да ще има полза от тая кутия.

Именно. Пипано е навсякъде и следващата крачка бе добавянето на още една предавка. Не смятам, че това е мерене или доказване пред комшията...
Barovela написа:Колега понеже виждам, че си сложил кутия от дизел. Има ли значителна разлика, по-отношение на предавателните числа на дизеловата кутия за първите три предавки спрямо бензиновата? Осезаема ли е изобщо тази разлика? До колкото разбрах ти си сменял и дифовете чрез което може да се компенсира тази разлика. Но въпроса ми е при един и същ диф дизеловата кутия усеща ли се по некомфортна за градски условия с тези предавателни числа?

Разлика в числата на първите три предавки има, но в градски условия не се хваща. Т.е. трябва всеки път да достигаш прекъсвач на 1, 2 и 3, за да разбереш, че са малко по-къси.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 20 Дек 2013, 17:45

err0r написа:Разлика в числата на първите три предавки има, но в градски условия не се хваща. Т.е. трябва всеки път да достигаш прекъсвач на 1, 2 и 3, за да разбереш, че са малко по-къси.

Искаш да ни кажеш, че си взимаме една 6 степенна от е46 320d и си свиркаме ? :roll:
Защо точно си избрал от е90 ?
ИзображениеИзображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар

Мнение от err0r » 20 Дек 2013, 17:55

Такава изпадна. Не знам какво значи да си свиркаш, но разликата в числата на първите три предавки е в първото число след десетичната запетая, на 4-та е на второто число, 5-та си е единица...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ogata » 20 Дек 2013, 17:59

err0r написа:Такава изпадна. Не знам какво значи да си свиркаш, но разликата в числата на първите три предавки е в първото число след десетичната запетая, на 4-та е на второто число, 5-та си е единица...

Да си свиркаме щото 6 степенни от 320d под път и над път, за разлика от бензиновите. Тя и цената на бензиновите е къде, къде нагоре от тази на дизеловите.

Другото ми притеснение, е че дизеловите 20ки са 4 цил. А ние ги гласиме тея скорости за бензинови 2.8ци :shock:
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от SlowMotion » 20 Дек 2013, 18:04

Числата на дизеловата кутия от е46

- 5.08 (1), 2.80(2), 1.78(3), 1.26(4), 1.00(5), 0.84(6)

На кутия от Ево 3.2 е36

- 4.23 (1), 2.51 (2), 1.67 (3), 1.23 (4), 1.00 (5), .83 (6).

На е46 330,е60 530 и т/н БЕНЗИНОВИ

- 4.35 (1), 2.50 (2), 1.66 (3), 1.23 (4), 1.00 (5), 0.85 (6).

ПредишнаСледваща

Назад към E36