Зимни гуми е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Re: Зимни гуми е46

Мнение от Gqbriel » 10 Дек 2013, 12:12

JTD написа:
Сладур1 написа:Аз преди време си бях взел Tigar 205/55/16, отидох при гумаджията и му казах дай най-евтините. Еми доста добре се държат на сняг, спирал съм на изкачване, на сняг. Пред мен корса с летни гуми взе да върти на едно място и леко завърташе настрани и назад. Включих задна, заобиколих го и само напред. Без да превърти гуми. Поне за моя град (1 седмица сняг) са си идеални спрямо цена/качество.

Ама само как го каза.
Добре, че не си заобиколил някой закъсал с вериги и не се окопал до асфалта под него и да почне да хвърля камъни, докато го изравял и него и продължавал да стои на място. :yes:

А много ме кефят и коментарите как еди кои си гуми държали на аквапланинг до някакви стотици километри в час.
Доказано е, че разликата между най-лошите и най-добрите гуми в аквапланинга се изразява в няколко километра в час. Говорим за единична цифра.
Ей, това самовнушението е гол'ема работа. :bowdown:

Не всичко е самовнушение...но както и да е..
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 10 Дек 2013, 12:27

коментирме си нови гуми, това е идеята на темата, но не забравяйте, че разликата между "премиум" гумите и евтините такива "лъсва" като се потъркалят малко, на втората или третата зима. Поне моите логика и опит са такива.
Never mistake motion for action...

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 10 Дек 2013, 12:58

Gqbriel написа:Не всичко е самовнушение...но както и да е..

За теб може и да не е, но за повечето хора си е.
А най-готино е някой като каже - на лед се държи перфектно.
То на лед само шипове те спасяват, няма гума, няма нищо.
Ма разбираш ли предишната гума буксувала, а тия новите, които съм ги купил сега, направо заковават на място. Преодоляват всякакви физични закони. :mhihi:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Потребител
Аватар
Кара: E46 330d
Мечтае да кара: E30-ка, настрани у завоите

Мнение от B.Alexandrov » 10 Дек 2013, 19:03

Здравейте колеги,

Да се включа и аз в темата...
Преди 2 седмици сложих Dunlop Winter Sport 4D 225/45/17. Честно казано бях се спрял на Continental TS850, но нямаха налични и затова сложих Dunlop-а. Като цяло бях малко резервиран към тях, но из ония дни ги пробвах на сняг и останах очудващо доволен от поведението им, при сравнително висока(за пътната обстановка) скорост. Малко са ми шумни в интерес на истината, особено при спиране, но това да им е проблема. Спиране, тръгване, в завои... колата е стабилна :)
Иначе и аз се придържам към мнението на колегите, че каквато и да е, новата гума си е нова.

Поздрави :driving:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 10 Дек 2013, 20:38

Колеги,
всеки си знае джоба и изискванията. За мен Вредщайн Сноу трак 2 и 3 и Нокиан В или ВР са много добри гуми. Зимната гума на наш терен трябва да има по- широк температурен диапазон, защото ако в Хасково или Сандански е топло една зима в същото време в София се пукат дърво и камък. По време на сняг и лед къде ще караш със 190 или индекс Т? Няма разумна причина да се пребиеш. Затова индекс Т е оптимален, заради местата със сухо и топло време. Ширината 195 е най- тясната от препоръчаните размери от производителя при началния Е46 , а височината 65% от ширината е добър за нашите дупки,траншеи, коловози. При фейслифта идват гуми 16', което налага 205/60/16. През зимата дори и на сухо и топло време зимната гума не бива да се кара бързо, защото загрява и се изтърква, защото е правена за студ, сняг и лед и топлото време направо я обезсмисля и трябва да се сменя, защото лятната гума работи по- добре по това време, но това е разход и кошия и никой няма смисъл да го прави. При студено време зимната гума има мек каучук,който дава необходимото сцепление на местата,където се е задържал лед. Нашите условия са разнообразни и затова зимните гуми просто трябва да се поставят навреме.
Добри зимни гуми, освен Дънлоп, Гуудиър, Континентал, Мишелин, Нокиан и Вредщайн са Ханкуук, Пирели и Гиславед. Наред с тях САВА, Фаерстон и Тигър са бюджетна алтернатива. От японските Тойо и Йокохама също са вариант.
По отношение на таблиците,които колегите пускат имам няколко бележки. Няма независими изследователи на този свят. Нито АДАК, нито Автобилд, нито английските класации са обективни. Немците пробутват Континентал и дъщерните марки, англичаните пробутват техните, да не говорим за французи и италианци. Кой ще ви признае, че в заснежените Алпи може да издържи друга гума освен Пирели? Таблиците са само за ориентиране откъде идва нова добра марка. Заедно всички европейци говорят против Фаерстон как не били спирали и какви дела имало против тях в САЩ, а кой знае каква е истината? Фаерстон работи през лятото и служи за оправдание на неловки катастрофирали задкормилни устройства.
Съветът на гумаджията! Само погледнете какви гуми продава и дали не ви разправя, че това са най- добрите на пазара?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 10 Дек 2013, 21:07

Са тука ще броя. Дотук 0,5 дни със сняг.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 10 Дек 2013, 22:13

Зимни гуми слагаме началото на Ноември и махаме края на Март - това са поне 5 месеца . От тези 153 дни , максимум 5% от времето се кара на сняг и лед и да речем 20% на мокро . Някак си не искам средната скорост по магистралата да ми е на 75% от максимума предписан за гумите . Всеки си преценява де , индекс V си е бая скъп.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 10 Дек 2013, 23:47

acho.rs написа:Зимни гуми слагаме началото на Ноември и махаме края на Март - това са поне 5 месеца . От тези 153 дни , максимум 5% от времето се кара на сняг и лед и да речем 20% на мокро . Някак си не искам средната скорост по магистралата да ми е на 75% от максимума предписан за гумите . Всеки си преценява де , индекс V си е бая скъп.

Ачка по тази логика дай да вземем 16ки за 300шв парчето да караме на 20% от ресурса на гумата...3 години правя доста км зимата ами гумите които продадох бяха меки още с грайфер предостстъчно
ImageUploadedByTapatalk1386708331.639235.jpg

Колко пъти се налага магистрално и процентно това е има няма 10% от 5те месеца...
През останалото време си на около -5 до 2 градуса асфалт...еее тва е да кажеш че летните с индекс до 190/210 ще се износят ей така - съмнявам се
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: х5 4.6is
Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра

Мнение от Батман » 11 Дек 2013, 1:20

Моджо написа:Са тука ще броя. Дотук 0,5 дни със сняг.

Е то много ми е интересен "българина"!
Зимни гуми НЕ значи - ГУМИ КОИТО СЕ КАРАТ ПО СНЯГ..
Може и 0,000000000000000000000000000000000000000000001 ден сняг да има и пак ще карам зимни гуми..
като гледам повечето теми се чудя някои хора, защо си купуват БМВ и др. коли, които не са им по джоба и след това: рециклиране на шарнири, рейки от други коли..и всякакви теми за спестяване на 1-2-4-5 лв..ако искате да спестявате - спестявайте от коли (купете си голф 3), а не от гуми, наклади и т.н. - неща свързани със сигурността, здравето и живота на околните!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330i 03` ръчка
Мечтае да кара: вече го кара

Мнение от miroslav_r » 11 Дек 2013, 1:34

Батман написа:

Може и 0,000000000000000000000000000000000000000000001 ден сняг да има и пак ще карам зимни гуми..
като гледам повечето теми се чудя някои хора, защо си купуват БМВ и др. коли, които не са им по джоба и след това: рециклиране на шарнири, рейки от други коли..и всякакви теми за спестяване на 1-2-4-5 лв..ако искате да спестявате - спестявайте от коли (купете си голф 3), а не от гуми, наклади и т.н. - неща свързани със сигурността, здравето и живота на околните!!!

Колега ти нещо се отклони от темата :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 11 Дек 2013, 10:44

Батман написа:

:yes: Това е истината! Повечето са с две летни и две зимни, което си е :censored: .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 11 Дек 2013, 11:25

00700 написа:
Батман написа:

:yes: Това е истината! Повечето са с две летни и две зимни, което си е :censored: .

Ами от 20 колеги нямам ни един такъв...незнам кои шофЕри гледате,но тези които по един или друг начин си поддържат колите са със зимни..сега премиум или не всичкое финанси - такава ни е държавата..не може в една англия да са 60паунда тук да са 240лв!Но както и да е

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F34 320d
Мечтае да кара: G32
Детайли за колата: 320d GT B47

Мнение от mistyrain » 11 Дек 2013, 15:21

Има доста страни тази тема и няма да навлизам в подробности, но трябва да си чисто луд и необразован за да мислиш че зимна гума е само за сняг !!! А летната като стане на пластмаса при -5 - 10 какво правиме?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Biankonero » 12 Дек 2013, 18:36

И на мен ми дойде времето да сменя зимните гуми - в момента съм с Dunlop WinterSport 3D 205/55/16 91H - карах ги 3 сезона и съм много доволен - отлична гума и за сняг и за мокро и за сухо. Единствено возията беше малко по-твърда, защото са RFT.
Сега минах на 17-ки, защото не мога повече да гледам колата със стоманените джанти :mhihi: Спрях се на Toyo Snowprox S 953 225/45/17 94V - изрично исках да е XL - усилена гума, защото на нашите дупки предпочитам да дам 150-160лв отгоре (около 40лв на гума беше разликата между 91H и 94V), отколкото да хвърля нова гума заради подутина. В тази връзка не съм съгласен с колегата по-горе - да, зимата може и да не караме със 180км/ч, но при среща с ръбеста дупка гумата с индекс "88Т" е много по-вероятно да направи подутина от колкото тази с индекс 91H, 94V, 97Y и т.н. В нея е вложен повече материал просто, от там и е по-качествена, макар наглед да са еднакви. Но разбира се всеки прави избор за себе си. Отзиви още не мога да дам - ще го направя по-късно, но както каза Leon по-горе - като нови почти всички гуми от сносна марка се държат отлично, разликата между различните класове става по-осезаема 2-3я сезон, когато т.нар. премиум марки запазват по-голяма част от качествата си и се износват по-бавно (по-качествен каучук, смеси и т.н.), а при по-ниския клас гумата се "руши" доста по-бързо.
Безаварийни километри на всички през зимата :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Дек 2013, 19:05

Biankonero написа:но при среща с ръбеста дупка гумата с индекс "88Т" е много по-вероятно да направи подутина от колкото тази с индекс 91H, 94V, 97Y и т.н. В нея е вложен повече материал просто, от там и е по-качествена, макар наглед да са еднакви.

Числото е товарен индекс и не значи, че колкото е по-голямо толкова гумата е по-качествена. Просто държи на по-голям товар. Съответно на едно Клио може да се сложи 88, ама на една пета серия 91 и нагоре си трябва. А скоростния индекс не го намесвай, той няма отношение.

ПредишнаСледваща

Назад към E46