Проследяване на откраднати части/коли

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Проследяване на откраднати части/коли

Мнение от pimpo » 10 Дек 2013, 11:37

Напоследък отново зачестиха кражбите на части и цели коли. Не е много това, което можем да направим, но все пак имам една идея.
Ясно е, че всички пазаруваме части втора употреба. Ясно е, че почти никой не може да докаже произхода на тези части. Така е напълно възможно някой тук да купи елемент от откраднатата кола на колега от форума, или дори от неговата собствена кола! Затова предлагам всеки който закупи някаква част втора употреба, да я снима и да я побликува тук във форума(във специална тема). Без публични обяснения от къде я е взел. Просто да я покаже. Така има шанс някой да си я познае. Ако не може по снимки - може да се видят лично, или пострадалия да даде инструкции къде точно да се гледа или снима детайла за да бъде разпознат. А мястото от където е купена частта да не се обявява пупблично, а само в лична комуникация. Целта е да избегнем омаскарявамето на някого, преди да сме сигурни, че е виновен.
Тук идва тънкия момент: какво правим ако Иван си познае бронята при Драган? Знам, че на Иван никак няма да му е приятено, но според мен е по-добре ако нещата си останат каквито са, без пострадалия да има претенции към човека който си е купил частта, пък била тя и крадена. Вината на Драган е само в това, че не може да си позволи да купува нови части, а за другите няма гаранция от къде са. SAD BUT TRUE. Това е реалноста в България. И на мен ми се иска всички да спрат да купуват части втора ръка за да намалеят кражбите, но съм реалист - това няма да стане. Затова нека се опитаме да направим възможното, вместо да си мечтаем за един по-добър свят.

Мисля, че можем да го направим защото всички имаме интерес от това, а не изисква особени усилия. Само желание!

Кажете вие какво мислите.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Re: Проследяване на откраднати части/коли

Мнение от baitun » 10 Дек 2013, 11:47

Мисля, че няма да стане, въпреки, че аз съм ЗА. Два пъти ми крадат лип спойлера на моята е36 седан, боядисан в боя космосшварц металик №303, от долу на липа с поялник съм си графирал инициалите на латиница и никой не си е направил труда да погледне и да пита този от който го е купил от къде го е взел или поне да се усъмни, че купува крадена вещ. Аз не искам да ми връщат липа-вече е на супер цена под 35лв. нов, само искам да знам кой е "продавача". :bang:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 10 Дек 2013, 12:09

А какво ще попречи на някой да си припознае чужда част? Реално кой какво може да си познае? Само външните елементи и то с 1000 условности. Един ще каже те тва е моята броня, щото има леко жулнато вляво. Другия ще каже ми то и моята е такава и кво правим. Мерим с шублер и транспортир(?тьор?) на кой къде му е жулнатото ли. Или по сериен номер да ги следим? А кой си прави списък с всички части по колата със серийни номера, че да ги издирва после?
На никой не му е приятно да му крадат (от) колата, но просто не са тези мерките, които ще са ефективни за борба срещу крадците.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 745i e65, 525dA e39
Мечтае да кара: 850 CSi :)

Мнение от rado89 » 10 Дек 2013, 15:30

Не виждам пък проблем със сериините номера.
Реално погледнато нещата, които се крадат приемерно от е39 не са много - нави(или CD или каквото сте си мушнали в таблото), модули за нави, ел.хроматични странични огледала и парктроник.. има няма 10 сериини номера те оправят.
Виж, лесно се изтриват номерата след кражбата и иди си я познай, но това е друг въпрос.
Ама пък и някой като тръгне да купува нещо 2ра ръка и няма сериен номер частта - да се отнесе по-критично с продавача.
Вярно е, голяма простотия е цялата занимавка, но според мен това е начинът за оправяне... не вярвам да има друг начин, НЯМА друг начин.
И аз съм за и мисля, че ще е полезно. Току виж сме хаванали някой джепчия.. е, какво ще го правим незнам, ама дупе да му е яко :mhihi:
Сърдитко Петко - празна му торбата..

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Дек 2013, 19:46

Абе ще хващаш, стига наивни изказвания, да не ви хване някой вас гледайте по-добре и не се занимавайте с джебчиите. Или си мислите, че те са пъпчиви тийнове, стоящи пред компа и ровещи си в носа? Сигурно има и такива де, но в повечето случаи тези хора имат такъв ресурс, връзки, познанства и умения, че последното нещо, което бихте искали е заради някакъв лип-спойлер, да идете, да ги разкриете(пред кого като в повечето случаи корупцията в МВР върви ръка за ръка с тях)и после да се чудите как София ви е толкова тясна.
Единственият начин да се ограничат кражбите е като полагате повече внимание върху сигурността на колите си, плюс това да спрете с това купувана на части втора ръка. И пак казвам това ще ограничи, няма да спре защото ще си продават навън, ама не могат толкова, колкото тук.
Днеска един познат си хареса една Ф30-ка 330д 2013-та на 10 000км, пълен М-пакет с каквито се сетите там екстри, плюс хед-ъп дисплей. Беше поударена за 26 евро. Поразрови се из разни обяви и звънна на един телефон за части втора ръка за Ф30. Та онзи му предложи ВСИЧКО! Фарове, стопове, брони, калници, врати, капаци, багажници, здрави еърбеци и на въпроса на каква цена от обявените нови в БМВ ще ги даде, онзи отговаря на 60%-та и не иска по-малко защото реално колата била нова и не знам си какво. Все пак каза, че за 10 000 лв. части ще направи някаква отстъпка, ама на място. Колата я купиха де докато моя човек се чудеше какво да прави. Но мисълта ми е, какви са тези части втора ръка на Ф30 като имал една кола разглобена този? Ударена? И какво и е ударено след като всички части са здрави, даже и въздушните възглавници? :mhihi: На всички им е ясно откъде идват тези неща, на хората по моргите също, особено на ония, които имат "всичко". Това всичко не идва от много търсене и качване с автовозите от Европата.
Та като не искате да ви крадат колите и аксесоарите по тях, просто не купувайте части втора ръка. Да не говорим, че аз лично никога не съм разбирал идеята да идеш и да си купиш втора ръка амортисьор, бензинова помпа и разни такива неща.

И към автора нещо. Няма как да има подобна тема защото веднага ще се появят хиляда Драгановци, ама и още толкова Петкановци, които ще си "узаконят" частите тук. Примерно някой крадец си чопва нещо и веднага го поства тук във форума все едно, че го е взел от село Лисичери от бай Иван Фантата, а ако някой си го позне, нека върви да го търси там. Крадецът просто ще се смее в лицето на всички и толкова. Та не се занимавайте с глупости и Каското не е задължително, просто се иска внимание към колата. Като не внимаваш, ти я чопват ако решат и им се занимава точно с нея. Внимаваш ли, никой няма да дойде и да ти я свие докато си вътре в нея на светофара. Точно тези мутренски изпълнения от средата на 90-те вече ги няма.
И колега, те се зачестили напоследък, просто никога не са спирали, ама не на всички се дава гласност. Просто напоследък повече хора се жалват в нета.

И един въпрос към всички:
Колко теми за кражби трябва да има в ОСНОВЕН форум? :shock:
viewtopic.php?f=1&t=295331
viewtopic.php?f=1&t=351333
"Кражби", "Как да се предпазим от кражби", сега и тая тема, да не говорим колко такива теми има и в техническите раздели, сигурно са повече от тези съдържащи името БМВ. :banghead: Разбира, че страха на много хора е голям, ама поспрете се малко, не е нужно постоянно да се слагат нови и нови теми за едно и също нещо и то в основния форум. Другите с еди коя си открадната кола няма да се коментират изобщо.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 10 Дек 2013, 21:36

BMW Power ACM написа:просто се иска внимание към колата. Като не внимаваш, ти я чопват ако решат и им се занимава точно с нея. Внимаваш ли, никой няма да дойде и да ти я свие

Какво се има в предвид да се внимава, че не хванах?
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Дек 2013, 22:39

Правиш всичко възможно да не я откраднат. Да не стои където и както не трябва. Само толкова.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от vivaldi82 » 19 Дек 2013, 22:53

http://cougar666.prodavalnik.com/

някой дали нчма да си познае нещата от софия при тоя човечец...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 20 Дек 2013, 9:59

Лайсните и огледалата като нищо да си ги познае някой, ама датчиците забрави.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 745i e65, 525dA e39
Мечтае да кара: 850 CSi :)

Мнение от rado89 » 20 Дек 2013, 10:30

Колеги, а дали е възможно да се направи така, че като отвори някой колата телвфонът вътре автоматично да ме набира - мисля, че идеята е интересна.

Sent from my lumia phone using Tapatalk
Сърдитко Петко - празна му торбата..

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 20 Дек 2013, 11:09

Тоя си перка направо в продавалника .......... дали са нагли а.... :bang: . Ако му се обадя сега какво ли ще обясни за тия лайсни и огледала- аами колега, от едни коли за части е тва..... мамичката им скапана.

Потребител
Аватар

Мнение от vivaldi82 » 20 Дек 2013, 14:08

колеги съдействам до колкото мога..също и за обезопасяване на воланите и огледалата..и до някаде с проследяване на откраднати части

Потребител
Аватар

Мнение от vivaldi82 » 20 Дек 2013, 14:10

може колега с модул ще ти струва цялата работа към 300 лв обаче

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от taratora » 20 Дек 2013, 15:50

rado89 написа:Колеги, а дали е възможно да се направи така, че като отвори някой колата телвфонът вътре автоматично да ме набира - мисля, че идеята е интересна.

Sent from my lumia phone using Tapatalk

Възможно е. Още преди 10-на години сигурно един авер жичкаджия си беше сложил един Сименс М50 ли кво беше и ако се отвори вратата или се запали колата му пращаше СМС. Но е много лесно преодолима тази защита. Един джамър за 30-50лв. и умираш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 20 Дек 2013, 16:33

Нека не се отклоняваме от темата.
Говорим за една конкретна идея и очаквам аргументирани мнения ЗА и ПРОТИВ. За останалото има писано достатъчно.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

Следваща

Назад към Основен Форум