Подходящи гуми за 16" джанти с ЕТ20
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- raduslaf
- ентусиаст
-
- Кара: f30 340i xdrive MPPSK | e36 316i
Re: Подходящи гуми за 16" джанти с ЕТ20
'Псолютно нищо не вглеждам
Нямаш ли ги без обработка? 

raduslaf написа:'Псолютно нищо не вглеждамНямаш ли ги без обработка?
Довечера като съм в къщи, ще потърся други снимки, тези явно съм ги снимал с много увеличен контраст

Колега, само да ти кажа че като ти гледам колата - тя вече е ниска
Това при теб гаранция е по-ниско окачване. Аз на 20ака бях с по ниско и като свалих уж 30/25 и падна 25 отпред и 20 отзад. И на 16ки 225/50 изглеждам с половин пръст на вежда по-висок от теб
Така, че ми се струва че вече си смъкнат и с 30/15 няма да отидеш никъде

Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.
- raduslaf
- ентусиаст
-
kagebista написа:Колега, само да ти кажа че като ти гледам колата - тя вече е нискаТова при теб гаранция е по-ниско окачване. Аз на 20ака бях с по ниско и като свалих уж 30/25 и падна 25 отпред и 20 отзад. И на 16ки 225/50 изглеждам с половин пръст на вежда по-висок от теб
![]()
В момента на снимката в багажника на колата са бирените капачки с гуми 195/70 на тях, а на задната седалка са другите две 16ки без гуми. Предполагам, че малко или много това оказва влияние върху височината. Иначе в момента колата е с тези пружини:

Някой, ако има предположения какви са, нека каже.
В момента съм с ЕТ20 195/65/15 и имам пръст и половина до върха на калника отпред, а отзад съм точно наравно. Визуално както е твоята снимка
Така че го имай предвид да не смениш пружини и да си същото положение 
Със 16ки на 50:

С 15ки на 65:

Със 16ки на 50:

С 15ки на 65:

- raduslaf
- ентусиаст
-
Взе ли предвид, че на снимката колата е натоварена?
Иначе на твоите снимки с 16ките на 50 височина, ама на каква ширина? Ти не беше ли взел Maxtrac Holland 30/25?
Сори, но нямам подходяща снимка, на която се вижда добре как минават гумите до калника. Когато бях с тези джанти, колата я карах с 60/40 OMP(сравнително меки) и със стокови амортисьори. В твоят случай, с по-високи и твърди пружини, в никакъв не би трябвало да ти опира.
Последна промяна Делян на 04 Дек 2013, 0:56, променена общо 2 пъти
- raduslaf
- ентусиаст
-
В крайна сметка като че ли се спрях на 195/55. Като ги сложа ще преценя и какви пружини да взема. Имам оферта за 30/15 Weitec и 30/20 Spax. Ако някой може да прецени по снимката по-горе, която съм пуснал с пружините, да каже какви са. Нали имаше там нещо за цветовете и шарките и не знам какво. Някакъв шанс да са M-technik? Тази кола от завода излиза именно с такова окачване, но дали пружините са от него... 

Ширината на 16ките е 7J а на гумите е 225. Но това няма значение, защото 16ките са с ЕТ46 и са си точно за 3ка. Да, с Макстрак съм. Също няма значение че си с джанти отзад! Аз карах един месец без задни седалки и постоянно товарих колата с какво ли не отзад и в багажното. С 4 джанти и няколко кашона с общо тегло 100-120 кг не е мръднала. И нали като е ново окачване все гледам какво се случва. И моето стяга 30% твърдост спрямо сток. А след смяната почти не усещам разлика към по твърдо возене. Тоест и аз съм бил с някакви подсилени ниски пружини. Амортисьорите ми бяха sachs.
Моите стари пружини са черни с бели петна. Някъде писаха тук, че със сини(виждам при теб на предните) са Мтех. Но Мтех, Мпауър, шестак или 4 цилиндъра май все различни маркировки и няма яснота до момента. И като гледам твоето снижение и факта, че спомена че си с такова М окачване - значи и пружините са ти ниски и визуално си нисък. Дай ми размерите на височина на пружините ти с точност/ако си ги свалил/, а аз ще измеря моите да сравниш височините.
А най-лесно е да опънеш ролетка натоварен и после извади джантите и виж и замери пак дали ще повдигне. И намери някой колега със сток окачване да ти каже неговите височини на купе същия мотор.
Аз също мисля да магаря пролетта едни 16 ББС стил 5 ЕТ20 и с по-голям борд от сегашните ми 15ки. Та ще ми е интересен резултата и също смятам, че гуми стречнати на 55 или баници на 225/50 да ги обувам.
Моите стари пружини са черни с бели петна. Някъде писаха тук, че със сини(виждам при теб на предните) са Мтех. Но Мтех, Мпауър, шестак или 4 цилиндъра май все различни маркировки и няма яснота до момента. И като гледам твоето снижение и факта, че спомена че си с такова М окачване - значи и пружините са ти ниски и визуално си нисък. Дай ми размерите на височина на пружините ти с точност/ако си ги свалил/, а аз ще измеря моите да сравниш височините.
А най-лесно е да опънеш ролетка натоварен и после извади джантите и виж и замери пак дали ще повдигне. И намери някой колега със сток окачване да ти каже неговите височини на купе същия мотор.
Аз също мисля да магаря пролетта едни 16 ББС стил 5 ЕТ20 и с по-голям борд от сегашните ми 15ки. Та ще ми е интересен резултата и също смятам, че гуми стречнати на 55 или баници на 225/50 да ги обувам.
Последна промяна kagebista на 04 Дек 2013, 18:05, променена общо 1 път
- 00700
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 318i, sedan, 11.97
raduslaf написа:Колеги, взех стил 16, които са ет20. Много ми харесва джантата и днес сложих за проба гуми 205/55, ама нещо ми се струва, че и идват една идея по-големи от необходимото. Освен това, предстои сваляне на колата с пружини 30/15 и с тези гуми май има голяма вероятност да опира, ако се качат повечко хора. Чудя се дали няма да е по-добре с гуми 195/55 и откъм визия, и откъм практичност. Проблемът е, че не мога да намеря гуми с такъв размер само за проба. Ето една снимка на колата с 205/55, като имате предвид, че в багажника има две джанти 15ки с гуми, а на задната седалка има две голи джанти от по 11 кг. Какво мислите?
БМВ-то и без това е ниско, а ти още ще го сваляш ... . Как ще минеш през легнал полицай и трима, четирима в колата ... .

- raduslaf
- ентусиаст
-
Писна ми да я гледам така и купих вчера още две 205/55 временно да покарам така. Честно казано не е зле. Ще покарам така докато не реша какво ще правя. Друг проблем обаче ме тревожи - колата е по-висока от дясната страна. И отпред, и отзад е по висока със 6-7мм, което се вижда и с просто око. Много почва да ме дразни това и тези дни ще ходя да направим един хубав реглаж на преден и заден мост да видим дали няма да се оправи. По окачването всичко трябва да е здраво. Някой да е имал такъв проблем?
raduslaf написа:Писна ми да я гледам така и купих вчера още две 205/55 временно да покарам така. Честно казано не е зле. Ще покарам така докато не реша какво ще правя. Друг проблем обаче ме тревожи - колата е по-висока от дясната страна. И отпред, и отзад е по висока със 6-7мм, което се вижда и с просто око. Много почва да ме дразни това и тези дни ще ходя да направим един хубав реглаж на преден и заден мост да видим дали няма да се оправи. По окачването всичко трябва да е здраво. Някой да е имал такъв проблем?
Подложките на пружините най-вероятно. Имах го при мен с 1см разлика и просто наместихме подложките отпред и се оправи. Лошото е, че не ги намерих като резервна част и с времето са се стъпкали към пружината. С нова и различен диаметър могат да "избягат". При мен седяха като изплезен език при предните. И след наместване и напасване се изравни... По-лошия вариант е вече спекли пружини от едната страна.
За всеки случай паркирай там където ти е по-ниска страна - да е на високо и хоризонтално. Демек, ако при пасажера ти е със см по-висока, намери наклон при пасажера да е на нисък полегат бордюр с много малка височина. И замери пак къде отиват разликите.
Днес видях моите задни. След измиване - 2 бели петна на средните намотки и 1 синьо петно на горната най-обемиста намотка преди стесняването. Размерите са:
дължина при свалено положение - 245мм
дебелина на намотка - 17мм
- raduslaf
- ентусиаст
-
Подложките на пружините идеално ме устройват, дано е това.
Имаш ли представа какво значи това?
P.S. - намерих тема, в която са обсъждани точно тия неща, дано някой по-запознат се отзове
kagebista написа:Днес видях моите задни. След измиване - 2 бели петна на средните намотки и 1 синьо петно на горната най-обемиста намотка преди стесняването. Размерите са:
P.S. - намерих тема, в която са обсъждани точно тия неща, дано някой по-запознат се отзове

raduslaf написа:Подложките на пружините идеално ме устройват, дано е това.kagebista написа:Днес видях моите задни. След измиване - 2 бели петна на средните намотки и 1 синьо петно на горната най-обемиста намотка преди стесняването. Размерите са:
Не, но аз съм с по-ниски оригинални пружини /не Мтехник/както писах горе и че ми бутна колата на половин от очакваните 30/25= А ти се водиш с М-техник. Незнам дали така е правилно, но като измериш твоите - би трябвало да са по-къси от моите.
Даже днес ги връщам отзад, защото искам да повдигна задницата от -25 на -15 и чакам новите макстракови като зареди доставчика. И зимата ще си карам с тези, които ти измерих

- raduslaf
- ентусиаст
-
Така изглежда колата с 4 джанти с гуми 205/55:

Като цяло съм доволен и ми харесва как изглежда. Ще видим като дойде новото окачване 30/20 какво ще се случи. Това, което все още ме притеснява, е видимата разлика във височината на колата отляво и отдясно. От малко различен ъгъл са правени снимките и това може би засилва ефекта, но ето:

Да подчертая, че има разлика във височината и в задницата, но тя като че ли е една идея по-малка.
Като дойдат новите пружини ще разглобим всичко, каквото е необходимо, за да се види от къде идва проблемът и ще се даде отговор на въпроса, заради който пуснах темата - стават ли тези джанти на е36 с 205/55 и една идея по-ниско окачване

Като цяло съм доволен и ми харесва как изглежда. Ще видим като дойде новото окачване 30/20 какво ще се случи. Това, което все още ме притеснява, е видимата разлика във височината на колата отляво и отдясно. От малко различен ъгъл са правени снимките и това може би засилва ефекта, но ето:

Да подчертая, че има разлика във височината и в задницата, но тя като че ли е една идея по-малка.
Като дойдат новите пружини ще разглобим всичко, каквото е необходимо, за да се види от къде идва проблемът и ще се даде отговор на въпроса, заради който пуснах темата - стават ли тези джанти на е36 с 205/55 и една идея по-ниско окачване

32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3