Въпрос за актове?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530d '09

Re: Въпрос за актове?

Мнение от Malik » 22 Ное 2013, 14:01

Пак ти казвам, няма да си изгубя съня ако не ми повярваш. И на мене не ми се вярваше като ми обясняваха какво да направя преди 3 години, но нищо не ми костваше да опитам и в крайна сметка спестих едни 300 лв. Важното е да се възползваш от всяка една вратичка в закона ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 22 Ное 2013, 18:33

Ок, приемаме, че аз съм изпаднал в твоята ситуация и искам мнение от теб ;)

От коя вратичка в закона се възползва ти конкретно?
Ходи ли до КАТ, за да си сигурен, че глобата ти амнистирана?

Ще съм благодарен, ако отговориш :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 22 Ное 2013, 23:33

Просто си взех талона 1 седмица след като ми написаха въпросния акт и когато ми пуснаха поканата в пощата се направих, че не съм я видял. От тогава са ме спирали много пъти, но когато им покажеш акт е едно, а когато синият талон е в теб - друго. Имало е и моменти, в които се е налагало да "черпя", за да не ми вземат синият талон, защото дори и за най-малкото пак щеше да се наложи рано или късно да отида в КАТ за да си взема талона и стария акт щеше да цъфне. За моя радост подобна проверка ми беше направена чак преди около месец, когато вече се бяха минали повече от 2 години и се оказа, че съм чист :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 Е53
Мечтае да кара: E39 M5...

Мнение от chenchev » 24 Ное 2013, 13:55

Отиваш в КАТ,казваш на лелката "Изгубил съм си талона",плащаш 1 левче и си свиркаш.. :mhihi: (това го правиш докато си "чист") и после ако ти го вземат си имаш резерва :yes: :wave:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 Sedan 136 Hp
Мечтае да кара: Най-новото BMW независимо от модела

Мнение от bobi_81xx » 24 Ное 2013, 17:12

chenchev написа:Отиваш в КАТ,казваш на лелката "Изгубил съм си талона",плащаш 1 левче и си свиркаш.. :mhihi: (това го правиш докато си "чист") и после ако ти го вземат си имаш резерва :yes: :wave:

хахахаа... хирто не се бях сещал за това :twisted:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 25 Ное 2013, 17:57

А какво става ако се стигне до положение, в което ти взимат и 2та талона и се налага да отидеш в КАТ?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5 Е53
Мечтае да кара: E39 M5...

Мнение от chenchev » 25 Ное 2013, 18:44

Malik написа:А какво става ако се стигне до положение, в което ти взимат и 2та талона и се налага да отидеш в КАТ?

Ха-ха гледаш да не ти го вземат.. :mhihi: Или като са усетят,че е в тях се радваш,че са го "намерили" :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 26 Ное 2013, 23:49

Изображение Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: м-ка

Мнение от DAF » 30 Ное 2013, 4:35

Да се включа и аз с моя богат опит с КАТ :mhihi:

Чл. 82.(1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право
да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено
наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето
спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с
което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното
наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по
ал. 1.

Тук е казано ясно и точно всичко това за което спорите.. Когато ти напишат акт, това не значи, че си наказан и колкото проверки да правят с таблети или с радиостанции, няма да им излезе нищо защото не си отишъл в КАТ да го подпишеш или те не са ти го изпратили на адрес (ти нямаш наказание). Можеш да си караш и 15 години без подписано НП, но ако ти се наложи да отидеш в КАТ и да смениш големият талон или ти е изтекла книжката, ще излезе акт-а който не си подписал и не е влезнал в сила и ще уцелиш горна греда. Реално ако актовете които имаш са за ПТП или си карал пиян или каквато и да е глоба за която е предвидено отнемане на книжка, и полицайчето напрай справка --- на момента ти взимат книжката, а заповедта за която си мислите, че трябва да ви дадат от началник РПУ, се пише със задна дата и ви се представя когато отидете в КАТ да се разправяте. Ако обаче актовете са ви некви бебешки и за тях не се изисква отнемане на книжка, дори и 100 акта да имате (БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ВЛЕЗНАЛИ В СИЛА ИЛИ НЕ - СИРЕЧ ДАЛИ СТЕ ХОДИЛИ В КАТ ДА ГИ ПОДПИСВАТЕ ИЛИ НЕ) не могат да ви вземат книжката. Е разбира се има някои полицайчета които си мислят, че всичко могат и ви земат книжката, отивате в съда и пускате жалба, а ако ви се занимава повече може да пуснете даденото полицайче и на прокурор, за това че е превишил правомощията си и като нищо може да бъде уволнен дисциплинарно.Давността започва да тече когато отидеш в КАТ и подпишеш НП или когато са ти го изпратили на адрес (независимо дали си им отворил вратата на или не живееш там, тях не ги интересува, твое задължение е да си промениш в системата постоянен адрес). Давността, която започва да тече след като си подписал НП е 2 години, ако обаче ти решиш да го обжалваш в съда и там се точи делото (ти не се явиш или те го отложат и т.н.) давност за периода който обжалваш НП в съда НЕ ТЕЧЕ. Тук идва точка 3, където пише, че колкото и време да е загубено по време на делото, административното наказание не се изпълнява когато минат 3 години. Накратко казано във ваш интерес е да отидете и да си подпишете НП за да започне да тече давност, ако не обжалвате давността е 2 години, ако обжалвате в съда давността е 3 години. Тук идва кофти момент, ако нещата се прехвърлят към НАП ПРЕДИ ДА СА ИЗТЕКЛИ съответно 2-те или 3-те години, защото там сроковете са други. След 5 години нямат право да събират каквито и задължения да сте имали към тях, но реално задълженията си седят в системата и ако ви потрябва бележка, че не дължите нищо към държавата удряте отново горната греда. След 10 години вече влиза в сила абсолютната давност и ставате чисти и в системата им. Накратко казано давността към НАП е 5 и 10 години.Има и една малка подробност и тя е, че давността започва да тече от 1 януари следващата година, тоест за 2013 независимо кой месец е изпратено в НАП задължението, давността му започва да тече от 1 януари 2014 година. За спора който се водеше за ---- "Образуваното административнонаказателно производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта" мисля че някои хора не са го разбрали правилно. Когато ви напишат акт и вие отидете в КАТ и те ви кажат НП не е излезнало те ви удължават акт-а с още един месец да си карате с него и ако НП НЕ ИЗЛЕЗЕ ДО 6 МЕСЕЦА, тогава можете да заведете дело в съда и акт-а да падне. НЯМА СРОК В КОЙТО КАТ ДА ВИ ПРАЩА ПИСМА ПО АДРЕС ИЛИ ВИЕ ДА СЕ КРИЕТЕ И ДА НЕ ХОДИТЕ ДА ПОДПИШЕТЕ НП. Забравих да спомена, че ако даден акт падне по давност падат и контролните точки заедно с него. Тоест ако за 3 акта примерно които сте имали и те са паднали всичките по давност или пък съдът ги е отменил, точките които е трябвало да ви отнемат за всеки един акт отпадат (не ви взимат точки). Актове под 50 лв СЕ ОБЖАЛВАТ в съда, не слушайте кой какво ви говори, единствено фишовете НЕ подлежат на обжалване. Актовете по снимки за превишена скорот, неправилно престрояване или каквото и да е, показано на камера или снимка, давността е 1 година. Тази давност отново започва да тече едва когато отидете в КАТ да подпишете документа който ви дадат. Ако снимката е направена нейде в некое селце в България или по магистралата, тя ви се праща по пощата (не пощенската кутия, а пощата където се получават колети, писма и т.н.). Вие получавате известие в пощенската си кутия че имате известие или пратка в пощата и след като отидете да я подпишете и вземете снимката, чак тогава започва да тече тази давност от 1 година. Когато давността изтече в повечето случаи отивате на гишето, давате си книжката и лелката ви връща синия талон, но има случаи в който се правят на луди и казва не е изтекла давността, в този случай, пишете до началник незнам си кой в КАТ че ВИЕ се позовавате на това че е изтекла давността и искате да ви се върне синия талон. Естествено има случаи в които и тогава нищо не се случва, те тогава отивате в съда, завеждате си дело по горният член 82 и след като съдията отсъди във ваша полза, иска не иска, лелката ви връща синия талон с документа който имате от съда. За завеждане на дело, не се заплаща никаква такса, както и не дължите нищо ако загубите делото. Не е задължително и да подавате жалба в съда с адвокат, стига да знаете какво да напишете в жалбата, както и на самото дело може да сте сам стига да знаете какво да бръщолевите. Те това е в общи линии, може и да съм пропуснал нещо :mhihi:
Нещата които съм написал са 1:1 с истината и няма да споря с който и да е било по тях, дано съм помогнал на някой, ако има някой въпроси или ако мога да помогна с каквото и да е отностно актове към КАТ да пише на лична или у форума :wave:
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 30 Ное 2013, 16:21

Не, за колегата Malik действат други правила и при него давността ще изтече Февруари, ама коя давност и той не знае :)

П.П. За някой неща не мога да се съглася на 100% с теб, но като цяло си описал нещата добре :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 30 Ное 2013, 17:09

Нито съм първият, нито ще съм последния, който се е възползвал. Ти продължавай да си плямпаш, но те съветвам понякога да допускаш, че има неща, за които не знаеш, но те все пак съществуват ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nasko_ » 30 Ное 2013, 17:46

Както колегите по-горе, така и аз казваме как стоят нещата от гледна точка на закона...такъв е редът. Никъде не съм отрекъл, че има неща, за които аз не знам. Ще се радвам да ги науча от теб, но тогава, когато ги подкрепиш с доказателства, например извлечение на глобите ти от КАТ...въпреки, че в твоя случай на теб е съставено само предложение за глоба :)
Както и да е...считаме въпроса за приключен! :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Malik » 30 Ное 2013, 17:59

Поживем — увидим :bchug:

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 06 Дек 2013, 20:19

Имам въпрос за един фиш.

Преди малко ме спряха и ми писаха фиш. Виновен съм и си го признавам. Та, говорих с приятел адвокат, но искам да чуя и вашите мнения. На фиша са ми сгрешени една цифра от ЕГН-то и номера на блока. Моят приятел каза, че това не ги бърка. Да, ама не съм само аз с това име в България. Демек, как ще съм сигурен, че като ида в банката да платя фиша, че парите ще отидат където трябва? Да разбирам, че се гледа номера на фиша и имената ми /правилно написани/, а не ЕГН и адрес?
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E39
Мечтае да кара: м-ка

Мнение от DAF » 07 Дек 2013, 1:01

Какво ти каза адвоката ? Минуса на фишовете, е че дори да са ти сбъркали данните, не можеш да обжалваш в съда, а ако ти бяха написали акт, веднага го събаряше в съда със сбъркано Е.Г.Н.. Плащаш си в банката по твоето реално Е.Г.Н. и останалите ти данни, и си пазиш платежното, а пък ако после ти кажат, че не им е отчетено като платено им покажваш бележката и толкова.
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата