Одобрявате ли новите чуждици в българския език?
Модератор: Общи модератори
52 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Одобрявате ли новите чуждици в българския език?
Повод за темата е следното нещо, на което се натъкнах в един супермаркет:
И като цяло ежедневното бълване на подобни простотии от всички медии:
- един френд еди какво си
- участвай и спечели страхотен байк/тишърт
- за теб и твоето крю
- айде на шопинг
- таргета за тая година
Та за тези фиешън думички става въпрос...
Мен лично много ме дразнят.
И като цяло ежедневното бълване на подобни простотии от всички медии:
- един френд еди какво си

- участвай и спечели страхотен байк/тишърт

- за теб и твоето крю

- айде на шопинг

- таргета за тая година

Та за тези фиешън думички става въпрос...
Мен лично много ме дразнят.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Re: Одобрявате ли новите чуждици в българския език?
Просто си остарял,свиквай.
Шофьор,асансьор,дискотека,букет,бутик,хит,магазин...... имного други също не са български и идват от едно друго лингвистично влияние но никой не се притеснява мнали?
Или както казва един наш полиглот-Виш ся,фифти-фифти,нидей бъди мад бикоз дъ секрифиси.Бъди куул за да си актуален.
Шофьор,асансьор,дискотека,букет,бутик,хит,магазин...... имного други също не са български и идват от едно друго лингвистично влияние но никой не се притеснява мнали?
Или както казва един наш полиглот-Виш ся,фифти-фифти,нидей бъди мад бикоз дъ секрифиси.Бъди куул за да си актуален.

- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E30
- Мечтае да кара: E30
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
Гласувах с "Само тези, за които няма дума в българския език", защото наистина има думи, за който нямаме български.
Давам и един пример, за нещо което ме дразни супер много като го чуя:
"Мерси" Стига бе хора, имаме си българска, дума, която звучи толкова по-хубаво - "Благодаря!" !
"Мерси" Стига бе хора, имаме си българска, дума, която звучи толкова по-хубаво - "Благодаря!" !
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
rosendaal написа:Просто си остарял,свиквай.
Може и да съм остарял, въпреки че нямам 30 все още...
Обаче не се сещам за български еквивалент на асансьор - това е дума която е навлязла поради липсата на такава в езика ни. Много технически термини са взаимствани от руски и немски, но това е друга бира

Но тези фешън думички са много дразнещи лично за мен...
k.milanov написа:"Мерси" Стига бе хора, имаме си българска, дума, която звучи толкова по-хубаво - "Благодаря!" !
Просто "мерси" е горе долу приемливо, но на пазара до нас има един със сергия за зеленчуци, който на "мерси" отговаря "и аз мерси"

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
Германците и Руснаците използват много повече Английски думи в ежедневния си майчин език. Даже ми ставаше до скоро смешно като чуя немска реч с по 1-2 думи на Английски в изречението ама какво да се прави. Не виждам нещо странно и ние да ползваме една камара чуждици както от едно време имаме много Френски думи в езика си за които нямаме Български еквивалент. Тротоар от Френски и Винкел от Немски примерно и така нататъка...
Инъче малко се дразня когато по телевизора, колко и рядко да го гледам от известно време, започнат да използват някакви сложни думи на Английски вместо Българския им еквивалент и само защото говоря Английски разбирам думата, инъче ко прайм?
съмтаймс люн - съмтаймс уин
ето какво па са учили главно до 1989 http://www.youtube.com/watch?v=kua1fI67bpY
И аз гласувах с този отговор. Относно Мерси-то и Благодаря-то, аз действам по следната схема: По дефолт си казвам МЕРСИ, само когато наистина искам да изкажа благодарност и искам да звучи истински и неподправено казвам много твърдо и ясно БЛАГОДАРЯ, защото за мен е по-силно от просто да кажа мерси много
Инъче малко се дразня когато по телевизора, колко и рядко да го гледам от известно време, започнат да използват някакви сложни думи на Английски вместо Българския им еквивалент и само защото говоря Английски разбирам думата, инъче ко прайм?
rosendaal написа:Или както казва един наш полиглот-Виш ся,фифти-фифти,нидей бъди мад бикоз дъ секрифиси.Бъди куул за да си актуален.
съмтаймс люн - съмтаймс уин

ето какво па са учили главно до 1989 http://www.youtube.com/watch?v=kua1fI67bpY
k.milanov написа:Гласувах с "Само тези, за които няма дума в българския език", защото наистина има думи, за който нямаме български.
И аз гласувах с този отговор. Относно Мерси-то и Благодаря-то, аз действам по следната схема: По дефолт си казвам МЕРСИ, само когато наистина искам да изкажа благодарност и искам да звучи истински и неподправено казвам много твърдо и ясно БЛАГОДАРЯ, защото за мен е по-силно от просто да кажа мерси много

- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
drago_pavlov написа:- за теб и твоето крю![]()
![]()
![]()

>Те тези думи са тъпизми според мен, а не чуждици (все още)

- Beamerdriver
- кандидат ентусиаст
-
Понеже стана време да си сипя едно малко
нa Whisky не можеш да кажеш шотландска ракия, или можеш ама звучи странно. А Наздраве!

- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Да не забравяме, че сме били франкофонска държава и все още на някои от по-малките гари си седят табелите на френски...Това за "мерси"-то...
Въпроса е, че доста народ ползват чуждици, за да са хип, демек куул

Уискито не е ракия и ракията не е уиски! Нищо общо! Има си няколко думи за ракия - грапа, шнапс и т.н.
Въпроса е, че доста народ ползват чуждици, за да са хип, демек куул

Уискито не е ракия и ракията не е уиски! Нищо общо! Има си няколко думи за ракия - грапа, шнапс и т.н.

Без страх, без спирачка!
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
реално си е чисто културно влияние. или с други думи по могъщите и развити народи разпространяват културата си в която е и езикът. не е нищо необичайно за малка страничка като БГ с умиращ език да се случват тези неща. по интересно ми е обаче защо някои хора спомагат гибелта на езика ни със зорлем нагнетявани чуждици??? всяка вечер по новините или в разни публицистични предавания господата водещи все повече набиват сложни чужди думи с цел " вижте ме колко съм оригинален" и съответно вие аудиторията не знаете нищо.. за мен си е чисто избиване на комплекси от страна на водещи и журналисти..
винаги си спомням една история от студентски времена.. имахме една преподавателка която в устрема си да се наложи в културните среди така си пишеше книгите, че за да ги прочетеш ти трябваха 3 речника.. един на чуждиците в БГ езика и два тълковни.. абе ужас..
винаги си спомням една история от студентски времена.. имахме една преподавателка която в устрема си да се наложи в културните среди така си пишеше книгите, че за да ги прочетеш ти трябваха 3 речника.. един на чуждиците в БГ езика и два тълковни.. абе ужас..
- Larbi
- Потребител
-
- Кара: каквото има
- Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia
MatriX_Fucked написа:
Въпроса е, че доста народ ползват чуждици, за да са хип, демек куул![]()
![]()
Много хубава, стара българска дума

- 320e46
- Потребител
-
- Кара: e46 320d
- Мечтае да кара: По пътища без дупки
- Детайли за колата: Common rail
Не знам и мен също адски много ме дразнят чуждици от сорта на : френд, байк, тишърт, шопинг .......
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Категорично против каквато и да е чуждица под каквато и да е форма.Адмирации за автора пуснал темата и коментара на "арес2".Чуждиците настъпват в езика ни благодарение на "съвременно възпитани",предали се и слаби индивиди.Жалко-много жалко.Имаме си и култура и ценна история, пред които бледнеят много западни и източни такива.Използваѝки частици си обезличаваме езика и нас самите си.Горещо се моля повече кратуни да проумеят това възможно по-скоро.....
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
52 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4