Каране на "дълги"-нова мода?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Re: Каране на "дълги"-нова мода?

Мнение от cod-cdbp » 08 Ное 2013, 22:40

maxpower написа:Аз пък редовно попадам на коли, на които през деня са пуснати всички възможно светлини и фанфари :banghead: Къси, Дълги и халогени и при леко смрачаване примерно 16-17ч гледката е великолепна :ranting:

Всъщност независимо колко фара светят, забелязвам че винаги са накриво и са насочени така че да заслепяват.
Ксенони в рефлекторен фар също...
Изпитвам силно желание КАТ да спират от движение подобни автомобили :evil:
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 08 Ное 2013, 23:13

немо написа:От известно време ми прави впечатление,че доста коли карат на "дълги"...По какво разбирам(става въпрос за дневни условия).Обикновенно на двусекционните фарове външната секция са "къси",а вътрешната-"дълги".Та поне 5-6 такива срещам на ден,а аз не карам кой знае колко...Да,явно имат някакво редуциране на светлината,светят примерно на 30-50%,но все пак са "дълги" и в доста от случаите дразни!
Цитат от ЗДвП:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.

Понеже аз не мога да си обясня защо трябва да карам на редуцирани дълги,след като според ЗДвП съм в нарушение,и освен това не разбирам какво точно се спестява с тая заобикалка ще помоля за някакво обяснение :?:
Ако ще правим икономия от 5-8 лева за крушка за късите какво правим с останалото по колата,което иска няколко (десетки)пъти по 5-8 лева ?
Другото,което ми идва на ум като обяснение е,че българинът предпочита (и обича) да се направи на "тарикат" със заобикаляне на някакви елементарни правила!
Което впоследствие няма да му попречи да се оплаче от държавата,беззаконието,липсата на правила и/или контрол в/у спазването им и т.н. :ok:

Еми 30% дълги са дневните в Канада. Имам ли дневни - имам, точка. Стига сте пискали за глупости.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 09 Ное 2013, 9:24

Авторът на темата не е визирал конкретно БМВ и малко му е чудно що някои се почувстваха лично засегнати от определението "тарикат",но това не е проблем на автора....
Имах предвид коли от вида на Голф 3/4,Фиат Брава/Стило,Ситроен Ц4/Ксара,Астри Г и разни подобни,които ме съмнява да имат такава фабрична опция.
Не съм знаел,че съществува такава ОЕМ опция (дълги на 30%) и благодаря за поясненията :yes:
Само че доколкото разбрах това е опция за САЩ и Канада,а ние не сме в САЩ или Канада,ами сме в Европа и по точно в БГ :roll: така че за мен въпросът остава спорен,но нямам намерение да споря.Като се видя с началника на КАТ ще го питам какво мисли по въпроса 8) ,ама се страхувам,че и той няма да може категорично да ми отговори какво разбираме под "дневни светлини" :mhihi:

русиабн написа:Това за тарикатите "каращи на дълги" май го пише някой който я нама тази опция изавижда на другите :dunno: :dunno: :dunno: :mhihi: :mhihi: А И ВСЕКИ СИ ИМА КОЛА И СИ РЕШАВА САМ КАКВО ДА ПРАВИ С НЕЯ :arrow: ТОВА ЗНАЧИ ЛИ, ЧЕ Е ТАРИКАТ :?: :?: :?: :paranoid: :conf:

Колега,колата ми си има ОЕМ инсталация за автоматично пускане на късите,сложих необходимото реле и нямам грижи.Така че би ли бил по-внимателен със заключенията :dummy:
И да,ти решаваш какво да правиш с колата си,но ако по някакъв начин това,което правиш с колата си започне да пречи или вреди на останалите вече не е все едно какво правиш с колата си.Надявам се ще се съгласиш...??
Последна промяна немо на 09 Ное 2013, 12:03, променена общо 1 път
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Аватар

Мнение от F3P » 09 Ное 2013, 9:38

b00st написа:Еми 30% дълги са дневните в Канада. Имам ли дневни - имам, точка. Стига сте пискали за глупости.

30% е за Канада- ходи там да караш... Колите с отделни светлини за ДРЛ ползват лампи 25 вата- сам смятай колко % ти трябват за да светиш подобаващо...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 09 Ное 2013, 12:20

F3P написа:
b00st написа:Еми 30% дълги са дневните в Канада. Имам ли дневни - имам, точка. Стига сте пискали за глупости.

30% е за Канада- ходи там да караш... Колите с отделни светлини за ДРЛ ползват лампи 25 вата- сам смятай колко % ти трябват за да светиш подобаващо...

Ами смятай ти , 30% от 55 вата са 16.5 вата на парче :mhihi: . Даже са много тия 30% , но си зависи от светлинния поток на лампите и къде е насочен иначе си говорим ей така за вятър . На 20% карам и се падат общо 22 вата за сравнение на къси плюс габарити отзад стават 130 вата , точно 6 пъти по-малко и пак върши работа по същество . Пък ако някой толкоз държи и отзад габарити слага лед крушки и ги връзва към модула и пак няма да прехвърли 28 вата общо , смятайте при 15 паления днеска с изминати 40-50км градско на кво става тоя акумулатор след 3месеца зимата .

Аватар

Мнение от F3P » 09 Ное 2013, 12:31

vladobate написа:Ами смятай ти , 30% от 55 вата са 16.5 вата на парче :mhihi:...

Смятай пак, че не ти е ден- 25 вата НА ПАРЧЕ ти трябват...
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 09 Ное 2013, 13:51

F3P написа:

Няма такова нещо колко вата трябва да ползват дрл. Правило 87 е записано, че интензитетът на светлината трябва да бъде в границите между 400 кандела и 800 кандела. Но така или иначе това нито ти, нито който да е полицай от транспортна полиция може да установи на пътя. Айде със здраве.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 09 Ное 2013, 14:01

cod-cdbp написа:Ксенони в рефлекторен фар също...

Искаш ли да ти кажа един готин виц :mhihi:
Оная вечер сваляхме от колесара една хонда акорд 99та, пътувала от английско.
Фарове с двойно стъкло, оригинален фабричен ксенон... а лупа няма :shock:

Фабрично старите Онди, дето се водят висок клас на оборудване са с ксенон на рефлектор :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 09 Ное 2013, 14:18

ogata написа:
cod-cdbp написа:Ксенони в рефлекторен фар също...

Искаш ли да ти кажа един готин виц :mhihi:
Оная вечер сваляхме от колесара една хонда акорд 99та, пътувала от английско.
Фарове с двойно стъкло, оригинален фабричен ксенон... а лупа няма :shock:

Фабрично старите Онди, дето се водят висок клас на оборудване са с ксенон на рефлектор :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Знам, не визирам колите със заводски ксенон и нищо ново не ми казваш. :winky:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Ное 2013, 23:56

Не знам за спора с редуцираните дълги, ама безкрайно много типове си карат на дълги през деня, дори в облачно време. :shock: :ranting: Мигам им и пак нищо. Понякога ме изнервят, пускам дългите и тръгвам срещу тях леко така да ги накарам да ме забележат.
Другите дебили са тези с абсолютно нерегулирани фарове през нощта. Сега още в 5 е тъмно и става чудо. Карат ми на някакви си "къси" и ми вадят очите. Преди като видех такъв и му мигвах няколко пъти защото се чудех на дълги или къси кара. Той в отговор нали е пълен педерунгел и ми пускаше дългите за да ме дозаслепи още, показвайки ми, че все пак това не са му дългите и как така аз сиу позволявам да му мигам. Та писна ми от такива и сега като видя нерегулирани къси, просто изчаквам да наближа достатъчно и си му пускам директно дългите преди разминаването. Всеки път почти отсрещния се опитва и на мен да ми пусне дълги, но няма време и най-рано успява в мига на разминаването ни като няма как да ме заслепи. Може би е крайна мярка, но ми писна от хора, които НИКОГА не са чували за реглаж на фаровете си, дори собственоръчно да го направят ако не могат. Значи аз мога да карам с регулирани къси защото съм прост, а г-н бай х** не може, така ли? Няма да я бъде тая. Прекалено много километри прекарвам зад волана за да търпя това.
Същото правя и с повечето ентусиасти с ксенон тип "селски", сложен в близкия гараж, който все едно си ми кара на дълги, ама на него му носи душевен оргазъм колко яко светело и даже съм ги чувал такива как се хвалят, че вадели очите на хората и постоянно им пресвяткали, а те горките невинни карат на къси. :ranting: Такъв ксенон трябва да се забрани със закон, както е по доста от нормалните държави вече защото просто явно няма как да се накарат всякакви идиоти след като дадат от 20 до 100 лева за ксенони да си наведат фаровете.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Аватар

Мнение от F3P » 10 Ное 2013, 0:02

BMW Power ACM написа:...Такъв ксенон трябва да се забрани със закон....

Той Е забранен със закон. И винаги е бил забранен.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Ное 2013, 0:04

А кога последно има направена глоба на някой с такъв ксенон? Аз не съм чул такова нещо досега, каму ли някой да се похвали, че е бил глобен. И ако е забранено, то би трябвало да се спира колата от движение.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Аватар

Мнение от F3P » 10 Ное 2013, 0:19

BMW Power ACM написа:... И ако е забранено, то би трябвало да се спира колата от движение.

Така е, но не се случва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Ное 2013, 0:33

vladobate написа:смятайте при 15 паления днеска с изминати 40-50км градско на кво става тоя акумулатор след 3месеца зимата .

Тая легенда как не се изтърка. От почти 10 години вече всичките коли които съм имал на фарове нон стоп (от преди да е модерно и преди да е задължително)... случва се точно едно нищо. Особено колкото са по-нови колите толкова имат по-големи консуматори. Навигации, един тон електроника, аудио системи със събове... тия фарове са точно една капка в морето. Тва са грешни пари или просто излишна гъзария за всякакви безсмислени модули и глупости :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Потребител
Аватар
Кара: е34 516i с 19ки
Мечтае да кара: ЗиЛ
Детайли за колата: Много върви, чак ме е страх сутрин да я паля!

Мнение от alex_th » 10 Ное 2013, 0:37

Само дето тази консумация е сметната и компенсирана със съответстващ алтернатор и така акумулаторът не се товари.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата