Резистор за LED ленти

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Резистор за LED ленти

Мнение от zafirovp » 30 Окт 2013, 23:11

Здравейте,
понеже не ми се дупчеха дупки за плафони във краката реших да сложа лед ленти. Имах под ръка от най-силните ленти във бял цвят. Прекарах кабели от централния плафон и всичко заспа. Проблемът е, че сега колата ми свети като коледна елха, а аз искам съвсем приглушена светлина във краката. Можете ли да ме посъветвате какъв резистор/потенциометър мога да сложа за да намаля почти на 90% светенето.

ПС: След като оправя този дребен проблем ще направя DIY как се слага осветление в краката и на ЗАДНИТЕ седалки на двувратките е36.

ПС2: Някой колега ми беше дал съвет, ама освен, че лентите почнаха да мигат друго не се получи. :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с волан от М5
Мечтае да кара: Scott Gambler 730

Re: Резистор за LED ленти

Мнение от marto7067 » 30 Окт 2013, 23:47

Пробвай на 5-7 килоома, при мен на 6 е добре-не ми пречат вечер. :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 30 Окт 2013, 23:49

А греят ли много? Какъв вид точно?

Благодаря за бързия отговор колега :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с волан от М5
Мечтае да кара: Scott Gambler 730

Мнение от marto7067 » 30 Окт 2013, 23:54

При мен са по 1W-не греят, но са 6 диода(SMD на лента) и прескачам резистора с друг диод за да светят на 100% когато се отвори вратата. :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 31 Окт 2013, 8:40

Колега колко е дълга тая лента защо просто не сложиш по малко диода :) хубаво ще сложиш резистор но резистора е токоограничаващ елемент следователно ще имаш разсейвана мощност във вид на топлина , съпротивлението ти е добр е да по-мощно 1 ват е добре.. Но просто според мен си намали броя на диодите :) а ако лентата ти е за вътрешен монтаж а не за външен смисъл няма силиконова облицовка от вън.. Вземи една шкурка и ги изшкури леко да видиш поне 20 % ще им намалиш осветеността :) :yes:
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36

Мнение от BManqkW » 31 Окт 2013, 11:29

Слагаш по един резистор на всяка лента 4,7 KOm/5W и мисля, че ще си доволен от резултата. Ако не е това светлината, която искаш започваш да пробваш с други стойности. Аз бях така, но след някоя друга проба си постигнах резултата, който исках от една лента. Другото резистора да не ти е под 5W, защото може да ти докара проблеми тъй като тия ленти си товарят достатъчно. :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 31 Окт 2013, 20:59

Ами сложих резистор 6.8 Kom/5W, но светят само задните ленти(червените). Предните(бели) изобщо не светят. Някакви идей? Без резистор си светят всички ленти.

Предполагам това е така, понеже червените диоди се нуждаят от по-малко напрежение, за да запалят, но може и да греша.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BManqkW » 01 Ное 2013, 2:15

Попринцип трябва преди всяка лента да си има един такъв 5W и KOh по избор в зависимост от силата на светлината не един за всички ленти.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 01 Ное 2013, 12:26

Добре, но така всяка следваща лента ще е със по-голямо съпротивление. От плафона тръгва само един кабел и от там вече се разклонява към лентите. Затова реших да сложа резистор точно след плафона.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BManqkW » 07 Ное 2013, 17:08

Това за напрежението е вярно. Попринцип моя поглед на нещата е такъв: слагаш ленти с еднакъв цвят и еднакъв брой светодиоди на входа слагаш един 5W резистор и естествено най-важно ти е свързването трябва да са успоредно - - ++ и всички така. Другото което е, че червените диоди използват най-малко напрежение следователно веригата търси най-лесния вариянт и затваря през тях.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 08 Ное 2013, 0:38

Значи все пак помня нещо от училище.:) Утре махам червените диоди, че и без това не ми допадат.

Благодаря

Назад към E36