Термостатни неволи.

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Термостатни неволи.

Мнение от Borymeckata » 20 Окт 2013, 0:34

Днес монтирах новия термостат. Сглобяването направих в обратния ред, затова няма да го описвам подробно. Ще отбележа само най-важните моменти:

Почистих (доколокото можах) гнездото на термостата, особено фланеца, на който ляга гуменото уплътнение. Напръсках го в WD-40, почаках няколко минути, остъргах фланеца с нокти и го зачистих с парцал. После напръсках и всички пластмасови накрайници за свързване на маркучите. Много внимателно вкарах новия термостат в гнезото, като същевременно го свързах към пластмасовата тръба в дясно. Завих 4-те болта М6. Направи ми впечатление, че термостатът не ляга свободно в гнездото си, а трябва леко да се натисне, като при това се усеща как се свива пружината му. Значи клапанът опира и уплътнява (надявам се) във вътрешния оръстен. Нагласих ключа на 10Nm:
Изображение

И с този момент затегнах четирите болтчета на термостата:
Изображение

Изображение

Надянах накрайника на левия маркуч върху корпуса на термостата, щракнах ключалката му и с това приключих с монтажа на новия термостат:
Изображение

Изображение

Остана да сглобя всичко останало, както казах - в обратен ред. Болтовете M8 на топлообменника на EGR-а затегнах с 22Nm. Накрая - двигателят е готов за пълнене с антифриз:

Изображение

Изображение

Предната му част, където работих:
Изображение

Изображение
Последна промяна Borymeckata на 20 Окт 2013, 9:38, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Окт 2013, 0:58

Приготвил съм си 4,5 литра оригинален антифриз (концентрат) и дестилирана вода:
Изображение

Планирам да сменя антифриза на колата, но за момента сипах в мотора стария антифриз, който източих вчера. Ако някой се интересува - мога да опиша процедурата за пълнене и обезвъздушаване. Не е нищо особено, изпълняват се десетина стъпки по ред (като в казармата: прави 1, прави 2 ...) и всичко се получава. Когато привърших с процедурата - накачих пластмасите поктай мотора и с това приключих с ремонта:
Изображение

Изображение

Разбира се - направих едно пробно пътуване, за да видя как ще се държи новия термостат. Двигателят загря доста бързо и "закова" температурата на 90 градуса (аз така и не разбрах на колко точно трябва да работи):
Изображение

Изображение

Изображение

За момента всичко е ОК - няма течове, нивото на течността в разширителния съд не мърда и температурата е "бетон". А преди смяната на термостата дори в най-голямата лятна жега не съм постигал повече от 85 градуса... Ще си позволя един съвет - ако:

1. Колата ви загрява бавно;
2. Стрелката на термометъра ви "играе" при изкачване и спускане;
3. При нормално каране поддържате температура 80 - 85 градуса;

решението на проблема е ясно - сменявайте двата (или колкото там имате) термостати. Работата е пипкава и отива един цял ден, но не е сложно за изпълнение и ще се изкефите на крайния резултат. Успех!
Последна промяна Borymeckata на 20 Окт 2013, 2:15, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Окт 2013, 1:00

Всички снимки и по-детайлни можете да видите в албума: http://borymeckata.snimka.bg/automobiles/termostat.781984.0.big

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 23 Окт 2013, 21:23

Понеже един колега прояви интерес - давам процедурата за пълнене и обезвъздушаване на охладителната система, която извадих от TIS-а (в скоби са моите коментари):

1. Завива се с найлон генератора (срещу намокряне);
2. Сваля се капачката на разширителния съд, температура на охладителната течност да бъде ≤ 40 °C;
3. Развиват се винтовете за обезвъздушаване (най-лесно става с монета от 1 лев):
- На термостата на топлообменника на EGR-а;
- На маркуча за връщане на охладителната течност;
- (При мен има още един, на маркуч от подгревателя към купето, но аз не съм го развивал);
4. Включва се запалването (само на контакт, второ положение на ключа, вероятно – за да задейства електрическия подгревател и помпата към него);
5. Слага се температурата на MAX, а скоростта на вентилатора – на MIN. При това се отварят напълно клапаните на отоплението и работи допълнителната помпа;
6. Бавно се налива охладителната течност в разширителния съд;
7. Когато от отворите за обезвъздушаване излезе течност без мехурчета, или след запълване на разширителния съд до максималното ниво – винтовете се завиват (на ръка до упор, с монета от 1 лев);
8. Долива се охлаждаща течност до максималното ниво на разширителния съд в студено състояние;
9. Стартира се двигателят и се оставя да работи 5 минути на празен ход. Следи се нивото на течността в разширителния съд и при необходимост се долива до максималното ниво (при това от един страничен отвор в разширителния съд се връща тънка струйка охладителна течност);
10. Затваря се капачката на разширителния съд. Няколко пъти двигателят се форсира до 2 500 оборота/минута;
11. Отваря се отново капачката на разширителния съд и двигателят да поработи още 5 минути на празен ход – докато от вентилационния отвор в разширителния съд започне да излиза течност без мехурчета;
12. Долива се охладителна течност до максималното ниво за незагрял двигател;
13. Долива се в разширителния съд допълнително 250 ml охладителна течност (това - вероятно за да компенсира разликата между белега на "студеното" ниво и това на загрелия двигател. Според мен - може да се долее по-късно, когато моторът изстине);
14. Завива се капачката на разширителния съд.

Ако колата има печка - процедурата има още няколко точки, но общо взето е това...

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 06 Ное 2013, 19:50

Днес смених антифриза. Процедурата би била съвсем рутинна, ако болтът (пробката) за източване на течността от блока на мотора не беше така идиотски забутан. Ако някой е твърдо решен да източи стария антифриз от блока (защото аз на няколко пъти бях готов да се откажа...), ето няколко полезни съвета от личен опит:

1. Задължително тряба да се работи на канал, да пълзиш под колата не става;
2. Трябва да се откачи пластмасовата кора и алуминиевата плоча под двигателя;
3. Болтът се намира от дясната страна на блока, някъде зад турбокомпресора и катализатора. Може да се види само отдолу, но е почти невъзможно да се достигне с ръка.
4. Вероятно болтът може сравнително лесно да се развие, ако преди това се свали катализатора. Но и болтовете на самия катализатор (които държат скобата към турбината) са много трудни за равиване, затова се отказах от този вариант.
5. Успях да отвия шибания болт с ключ 12-тограмна "звезда" No 13, от този тип:
Изображение
Ключът трябва да бъде по-къс, защото пространството над катализатора е много ограничено. Успях да надяна "звездата" на главата на болта над катализатора, като през другата халка на ключа предварително бях прекарал въже. Когато ключът хвана главата на болта, запънах с крака в стените на канала и започнах да тегля въжето надолу - така го отвих. Защото да завъртиш ключа с ръка просто няма начин.
6. При отвиването трябва да се внимава за ламбда-сондата и кабелите към нея, които се намират в горната част на катализатора.
7. След като веднъж тръгна, доразвих болта с гаечен ключ. Той изпадна и в лицето ми за награда пръсна струя антифриз...
8. Ако ме питате как успях след това да завия болтът ня мястото му - нямам представа. Май бях бръкнал с дясната ръка над катализатора, а с пръстите на лявата - между него и блока на двигателя. Някак го прикарах с пръстите на двете ръце (само с една ръка няма никакъв шанс и палците не могат да се включат...) и успях да го завъртя докато подхване резбата, а после го завих с пръсти и го затегнах с ключа, доколкото можах на ръка.

Друг проблем - никъде не успях да намеря информация колко антифриз събира охладителната система на мотора. При източването не съм го мерил, а при пълненето вкарах малко повече от 7 литра. Приготвих го в съотношение концентрат / вода 1:1. После покарах и всичко беше точно. Утре на студен двигател ще отворя разширителния съд да проверя нивото.
Последна промяна Borymeckata на 07 Ное 2013, 15:01, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 07 Ное 2013, 10:58

Поздравления за поредното подробно ръководство. От личен опит, впечатления от форума и много разговори с майстори - никога не се минава само със смяна на единия термостат. Не мога да си го обясня технически, но е факт и затова повечето майстори препоръчват смяна на двата заедно. При мен се случи същото - първо малкият и след няма и месец замина и големият. А за стрелката по средата, нормалните вариации в температурата не я местят. Ако се мести, има проблем. Гледам, че на новите модели уреда за температурата показва градуси и стрелката вече не стои вертикално нагоре... :shock:
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.

Мнение от goro57 » 07 Ное 2013, 19:46

Borymeckata написа:Днес смених антифриза. Процедурата би била съвсем рутинна, ако болтът (пробката) за източване на течността от блока на мотора не беше така идиотски забутан. Ако някой е твърдо решен да източи стария антифриз от блока (защото аз на няколко пъти бях готов да се откажа...), ето няколко полезни съвета от личен опит:

1. Задължително тряба да се работи на канал, да пълзиш под колата не става;
2. Трябва да се откачи пластмасовата кора и алуминиевата плоча под двигателя;
3. Болтът се намира от дясната страна на блока, някъде зад турбокомпресора и катализатора. Може да се види само отдолу, но е почти невъзможно да се достигне с ръка.
4. Вероятно болтът може сравнително лесно да се развие, ако преди това се свали катализатора. Но и болтовете на самия катализатор (които държат скобата към турбината) са много трудни за равиване, затова се отказах от този вариант.
5. Успях да отвия шибания болт с ключ 12-тограмна "звезда" No 13, от този тип:
Изображение
Ключът трябва да бъде по-къс, защото пространството над катализатора е много ограничено. Успях да надяна "звездата" на главата на болта над катализатора, като през другата халка на ключа предварително бях прекарал въже. Когато ключът хвана главата на болта, запънах с крака в стените на канала и започнах да тегля въжето надолу - така го отвих. Защото да завъртиш ключа с ръка просто няма начин.
6. При отвиването трябва да се внимава за ламбда-сондата и кабелите към нея, които се намират в горната част на катализатора.
7. След като веднъж тръгна, доразвих болта с гаечен ключ. Той изпадна и в лицето ми за награда пръсна струя антифриз...
8. Ако ме питате как успях след това да завия болтът ня мястото му - нямам представа. Май бях бръкнал с дясната ръка над катализатора, а с пръстите на лявата - между него и блока на двигателя. Някак го прикарах с пръстите на двете ръце (само с една ръка няма никакъв шанс и палците не могат да се включат...) и успях да го завъртя докато подхване резбата, а после го завих с пръсти и го затегнах с ключа, доколкото можах на ръка.

Друг проблем - никъде не успях да намеря информация колко антифриз събира охладителната система на мотора. При източването не съм го мерил, а при пълненето вкарах малко повече от 7 литра. Приготвих го в съотношение концентрат / вода 1:1. После покарах и всичко беше точно. Утре на студен двигател ще отворя разширителния съд да проверя нивото.

:yes:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Ное 2013, 20:14

Днес на студен мотор отворих капачката на разширителния съд и нивото беше малко над минимума. А вчера дори малко го бях препълнил... Значи т. 13 от процедурата за пълнене (да се долеят 250 ml над максималното "студено" ниво) има логика - след като двигателят изстине, нивото на течността в разширителния съд пада. Долях още около 200 ml, значи общо съм налял около 7,5 литра охладителна течност в системата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paralichko » 26 Ное 2013, 13:28

Borymeckata написа:Оцетът трябва да разтвори някакви налепи и отлагания по частите на термостата, ако има такива. Особено е подходящ срещу варовик. Друго ... не се сещам какво може да помогне.

Чудя се как точно работи охладителната система и защо е сложен този термостат? Ако си го представям правилно, по-студеният антифриз идва отдолу (някъде от радиатора), влиза в охладителя на EGR-a и стига до клапана на термостата. Ако температурата в охладителя не е достатъчна, клапанът е затворен и антифризът се нагрява от изпускателните газове. Като стигне нужната температура, термостатът отваря и топлият антифриз се връща в двигателя. Кога температурата в охладителя е по-висока? Трябва да зависи от циркулацията на изгорелите газове, значи охладителят се нагрява когато EGR-клапанът е отворен и през системата минават повече горещи газове.

Искаш да кажеш, че ролята на термостата е да задържи примерно 200гр. антифриз в охладителя на EGR докато му дигне температурата, и после да започне циркулацията през него ?!?

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 26 Ное 2013, 23:18

Амиии... да, така смятам. Охладителят на EGR-а представлява топлообменник, през който минават изгорели газове от дизела и охладителна течност. Газовете със сигурност са по-топли от течността, значи в резултат на топлообмена газовете се охлажват, а антифризът се загрява. Термостатът на EGR-а трябва да регулира циркулацията на охладителна течност през охладителя на EGR-а. Иначе защо да е сложен? На студен двигател клапанът е затворен и спира циркулацията. Като загрее - отваря и антифризът тръгва през топлообменника. Не съм сигурен точно в мкаква посока минава течността през топлообменника (нагоре или надолу), предполагам - от долу на горе.

Общо взето - така си представям работата на системата. Защо, с какво не си съгласен, Колега?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 27 Ное 2013, 1:12

Гледайки и схемите на охладителната система, моето мнение е, че малкия термостат служи за затопляне на охладителната течност в големия кръг преди да се отвори големия термостат. От температурата на газовете на АГР-а течността преди малкия термостат се затопля и той пропуска течност към студения вход на двигателя в малкия кръг, като изтегля течност преди големия термостат на големия кръг. По този начин течността в радиатора се затопля и когато дойде момента да се отвори големия термостат в двигателя не нахлува леден антифриз, а топъл. Според мен това обяснява защо на всички малкия термостат се поврежда в отворено положение - защото е по-добре да е постоянно отворен и на има постоянен приток на ледена вода от големия към малкия кръг, отколкото в двигателя да нахлуе ледена течност. Прави ми впечатление, че големия термостат е монтиран на студения вход на двигателя, а при други марки наблюденията ми са, че са били на топлия изход.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paralichko » 27 Ное 2013, 10:38

Не че не съм съгласен но по логично ми се виждаше на студен двигател антифриза да върти през топлообменника на изгорелите газове а като загрее да не минава оттам. Ако някой може да намери схема на охладителната система моля да я постне за да стане по ясно.

Поздрави
Габи

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Ное 2013, 14:50

Искаш да кажеш - при загрял двигател термостатът на EGR-a да затваря, а на студено да е отворен? Като се замислиш - има логика да е така... Добре де, ако е така, при заседнал (ОТВОРЕН) термостат температурата на мотора трябва да бъде по-висока, а при мен се получаваше точно обратното - стоеше постоянно отворен и двигателят работеше студен...

Имам някакъв спомен, че надувах новия термостат преди да го монтитрам и не пропускаше въздух - с други думи, на студено беше затворен.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от paralichko » 27 Ное 2013, 17:47

Абе и аз преди малко му духах на новия, и минаваше малко въздух. Някъде имаше описание че така било. Какъв цвят ти беше антифриза в колата ? При мен беше розов което е странно ?!?

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Ное 2013, 22:15

Защо да е странно? Виж на снимката, дето съм източил старият антифриз от радиатора в кофата - розовее леко. А новият концентрат, който купих от BMW, си е направо червен. Като го разредих 1:1 с водата, стана по-светъл, но пак червенее.

Изглежда, че оригиналният антифриз е важен. Блокът на мотора е чугунен и все пак нямаше много ръжда и боклуци, охладителната течност беше бистра и до момента колата не е имала проблеми с топлообменниците и охладителната система като цяло. Е, ако не броим това, че и двата термостата бяха заминали... Надявам се новите термостати да изкарат поне няколко години. Не ме притеснява цената им, но смяната е голяма досада...

Сега прегледах пак темата - писал съм за надуването на новия термостат още в първия пост. Вече не помня, но тогава съм отчел, че леко пропуска въздух. Ако не са ми продали дефектен термостат, значи така трябва да бъде.

ПредишнаСледваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6