Много неприятна и опасна изненада.

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Много неприятна и опасна изненада.

Мнение от Borymeckata » 07 Ное 2013, 13:31

Вчера, докато слагах зимните гуми, крикът изпусна и колата (Х3 Е83) падна. Крикът си беше оригиналният от багажника и не вярвам да е ползван повече от десетина пъти. Кълна се, че не съм правил никакви извращения с него, вдигал съм колата винаги точно по инструкциите. Преди няколко месеца, когато монтирах летните гуми, крикът си работеше без проблеми. Но вчера ме предаде... Точно се бях обърнал да взема "зимната" джанта, колато чух силно стрържене, последвано от трясък. Пак извадих късмет, като си спомня колко пъти съм пълзял под колата, докато е била подпряна на СЪЩИЯ този крик:

Изображение

Какво се случи със самия крик - можете да видите на следващия клип, който заснех днес:
http://vbox7.com/play:100cac7c6f

Направо съм изумен - уж "нашата фирма" държи много на безопасността, колите ни имат по 10 въздушни възглавници книжката е пълна с инструкции да не оставяш жабката отворена и предмети на задната щора... А в същото време тоя двутонен туч неочаквано се стоварва върху теб. Имам идея да им изпратим крика в Мюнхен с благодарност за грижите, които полагат за нашата безопасност. Какво ще кажете?
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х3 § Lupo

Re: Много неприятна и опасна изненада.

Мнение от Georgi_G » 07 Ное 2013, 13:57

Радвам се, че е минало без инцидент!

Какво всъщност му е станало за да изпусне колата?

А по повод изпращането, аз лично бих им го изпратил директно в централата без да се замисля.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Ное 2013, 14:18

Всъщност, външно крикът няма НИКАКВИ поражения и изглежда съвсем нормално. Винтовата шпилка няма дефекти. Изпуснала е резбата на планката и затова шпилката се движи съвсем свободно през нея.

Проблемът не е, че някакъв механизъм е отказал - всичко се троши, рано или късно. Опасно (според мен) е това, че дефектът се прояви съвсем неочаквано, при напълно нормално използване по предназначение и без никакви предварителни индикации, че е възможен някакъв проблем. Мога само да кажа - внимавайте, Колеги. Криковете ни (по всяка вероятност) са еднакви, а Х5-цитте са даже по-тежки от "тройката"...

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 07 Ное 2013, 14:54

За това винаги си слагам аз някой трупче отдолу като правя такива операции ..А с едно приятелче сменяхме рейката на е39 и крика стоеше в опънато състояние близо седмица....
П.П пак добре ,че си жив и здрав колега... Нещо сериозно по колата диска всичко добре ли е
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F31

Мнение от бабъл » 07 Ное 2013, 15:34

И моя крик се счупи миналата година,но мисля,че при мен оста се изкриви,но не си спомням точно.Явно им е слабо място и затова измислиха рънфлет гумите :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 3.2i CSL '03

Мнение от Дидо85 » 07 Ное 2013, 16:03

Аз също винаги слагам трупче като вдигам колата. Добре, че се е разминало без поражения. Иначе това да го очаква човек от менте крик, ама от оригинален ... :banghead:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Ное 2013, 17:44

По колата няма видими поражения. Трупчета не съм ползвал, но имам едни метални стойки, които купих от Лидл:
Изображение

По принцип, за по-сложна и продължителна работа винаги подпирам колата със стойките. Но при смяна на гумите не съм го правил (досега) - нали колата стои на крика само за минута. Виждал съм кола да падне ОТ крик, но самият крик да изпусне - това е нещо ново...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Х5
Детайли за колата: X5 E70 35d 2009 г.

Мнение от goro57 » 07 Ное 2013, 18:37

Същото стана и с моя крик, резбата изпусна и добре, че стана по време на вдигане.То тая тънка ос на този слон... :lol: .Ако искаш ти пращам по спиди и моя и ако искаш ги препращай... :wave: Вече съм с маслен 5 тонен, с изрязано правоъгълниче от здраво дърво за подложка в прага.Добре, че си имал късмет... :bchug: и винаги подлагай здраво и сигурно.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Ное 2013, 19:22

Добре де, Х-иксът може и да е по-тежичък, но това значи ли, че не може да се направи крик за него...Трябва да си намеря друг, защото без крик на пътя не си е работа. От Витарата май ми остана крика - трябва да видя къде е. Това с дървеното трупче добре си се сетил - да влиза точно в гнездата на праговете. Май ще ти "открадна" идеята... :wave: :wave:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 07 Ное 2013, 19:37

Мен също ми се е служвало да изпусне по същия начин, не точно от Х3-крик но такъв.
Втулката с резбата е пластмасова и се пръска на две..

Ако не държиш на точно такъв тип крик, а може и хидравличен Мицубиши Паджеро 2-ка имат много добър хидравличен които вдига доста високо и е стабилен (аз имам два такива и постоянно вдигам с тях какво ли не), другия е от Тойота Ленд Кръзър също много як крик
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 07 Ное 2013, 19:39

Много неприятно, аз лично съм се убедил, че криковете на бмв не са както трябва, което е голяма тъпотия като цяло и ползвам такъв от nissan сигурно на 20 години и е бетон все още.
Като сменям гуми съм параноик и бутам една от гумите под прага откъдето е повдигната колата. Better safe than sorry, както викат.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Мнение от zafirovp » 07 Ное 2013, 19:48

А дали може да се има вяра на каквото и да е различно от трупчета?

Аз лично не бих легнал под кола подпряна на подпори от LIDL.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 07 Ное 2013, 20:28

Като гледам все от криковете на X3 се оплаквате... Това ли е въпросното животно (номер 1) - 71 10 3 403 150 ?

http://bmwfans.info/parts-catalog/E83/E ... ting_jack/

Добре, че уж не се ползва и в други модели :roll: Трябва да ви подаряват подемници за компенсация направо, баси безхаберието не мога да повярвам :shock:

Bavarcho написа:...
...

ПС: Е това ако е така, един колега тука се отрече от България, аз направо ще се отрека от марката :paranoid:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 07 Ное 2013, 20:30

Nickelback написа:
Bavarcho написа:...
...

ПС: Е това ако е така, един колега тука се отрече от България, аз направо ще се отрека от марката :paranoid:

Е не беше БМВ-крика, същия като на Е39 крик (Е46 и т.н.) но при БМВ след пластмасовата втулка има и желязо, не са чат такива безхаберници наще.
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 07 Ное 2013, 20:39

Bavarcho написа:Мен също ми се е служвало да изпусне по същия начин, не точно от Х3-крик но такъв.
Втулката с резбата е пластмасова и се пръска на две...

На този втулката е стоманена с трапецовидна резба, и пак изпусна... Външно няма поражения, но вътре резбата явно е тотално обрана.

Следваща

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6