3D Принтер

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Galaxy
Мечтае да кара: ///M

3D Принтер

Мнение от djvisage » 29 Авг 2013, 12:35

Здравейте обмислям покупката на 3d принтер,но не съм на вътре в нещата. Знам,че има различни видове с различни технологий. Може ли някой да ме светне за видовете технологий коя каква е,цена и тн. и тн. изобщо всичко ще ми е от полза. Благодаря предварително.
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL!!!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Re: 3D Принтер

Мнение от Cyberloner » 29 Авг 2013, 12:44

да си купиш има смисъл само ако наистина ще "печаташ" много - в противен случай е неоправдана покупка.

Иначе ти кажи какво ще правиш на него - има такива дето само с пластмаса работят, други могат с какви ли не метали и керамики, едни могат максимум кубче 20см да направят други и цяла кола могат да ти "изпринтират" ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от djvisage » 29 Авг 2013, 13:05

Да ще печатам много и предимно пластмаса. За размери какво да ти кажа около 100 x 100 x 100 някъде. Ама искам първо да се запозная с абсолютно всички технологий да видя за определена технология какви консумативи се използват искам всичко за 3d печата да ми е ясно и тогава да купувам. Ама нещо не мга да намеря информация.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 29 Авг 2013, 13:23

http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing

всичко по-важно е казано, но за тези размери които ти искаш(в случай, чче това което си ми написал са сантиметри) ще трябва бая туч да вземеш, дори и само пластмаса да ползва и вече си в класа на така наречените Rapid prototyping

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 29 Авг 2013, 14:51

Колкото и да печаташ във момента ако не си готов да изкарваш абсурдно количество за продажба, ще ти дойде нанагорно тоя принтер.

офф. технологиИ, а не с Й

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от djvisage » 29 Авг 2013, 15:55

Cyberloner написа:http://en.wikipedia.org/wiki/3D_printing

всичко по-важно е казано, но за тези размери които ти искаш(в случай, чче това което си ми написал са сантиметри) ще трябва бая туч да вземеш, дори и само пластмаса да ползва и вече си в класа на така наречените Rapid prototyping

Това не са cm а mm.

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 29 Авг 2013, 16:00

Още от сега ти казвам да се откажеш от идеята. Трябва да продаваш оргомни количества, само за да избиеш цената на принтера. Аз в бг знам само за 2 фирми имащи такъв принтер.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Cyberloner » 29 Авг 2013, 16:28

не отказвайте човека, може да е някакво проектантско бюро и да правят постоянно прототипи на какво ли не, тогава според количеството прототипи и тяхната сложност може и да е оправдана цената :!:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 29 Авг 2013, 16:36

А какви са цените на подобни принтери,някой има ли представа?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 29 Авг 2013, 16:56

Да си поправя мнението от преди малко :) Сега се разрових отново и останах шашнат. Преди година и половина и аз се бях вманиечил по тия принтери, но тогава струваха от $20 000 нагоре. Сега гледам и направо онемях. Толкова бързо да се развива технологията и толко бързо да се поевтинели. :shock: Гледам Shark 3D, напълно обурудван за $2000, преди година без да преувеличавам струваше $22 500 :shock: RoBo 3D на RepRap за $680 :shock: Това говоря за напълно обурудван и принтери! Solidoodle 2 за $750 :shock: Въобще за около $1500, можеш да си купиш принтер от високите класове, заедно с косумативите.
Преди около година и половина се бях спрял на RepRapPro's Huxley, води се "мерцедеса на 3д принтерите" (или бмв на принтерите за нас :) ), но тогава само принтера струваше на 30 000, останалите джунджории кой знае колко ще да стъпи. А сега гледам някакъв RepRapPro's Huxley III, за $1200 :shock: Баси мамата :mhihi:

3д принтер Xeed за $7 200 :shock: Това е тоя принтер, който ако сте гледали клипчета в youtube може да принтира къща за 20 часа! Тоя принтер може да принтира дори бетон! Манете майтапа, съвсем сериозно, вижте има клипчета колкото щете. То и другите могат, ама тоя принтира бетон, къщи, коли в промишлени количества :mhihi: Даже тия от Gunsolutions, на такъв принтер правят разни пушки :mhihi: https://www.youtube.com/watch?v=Spm_zrjedzk

Разровете се малко, има много клипчета
https://www.youtube.com/watch?v=8aghzpO_UZE
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е12 520 1979,Е30 318и 1989

Мнение от Kin_klad_dze » 31 Окт 2013, 11:13

Принтер за 1500 евро или долара не е висок клас,всички те са FDM терхнология,която представлява дюза ,която разтапя материал и я наслоява.Проблемът при тях е че трябва да използваш матерял за подпори(ако геометрията е по-шантава)и накрая детайлат излиза с качество на повърхнината като "изплетена" кошница.И понеже дюзата не работи с особено висока температура(напрактика материала е само размекнат а не разтопен) връзката между слоевете(спойката) е много по-слаба и често се отлепват.В никакъв случай детайлите не излиазт "като истински",но може да им се намери известно приложение.НА-добри са тези които работят с ласер,там връзката между слоевете е много по-стабилна,текстурата на повърхнината много по-чиста,а здравината на моделите се доближава до тази на реален пластмасов(AБС,там всякаквите видове полимери....)модел.В общи линии ако се търси някаква фукциаоналност на детайлите от Rep rep китовете може да се постигне при детайли със сръвнително проста геометрия,ако се търси красота..доста трябва да се играе допълнително със китове и боя или някакъв вид горелка.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kin_klad_dze » 31 Окт 2013, 11:28

http://www.keegan.org/reprapblog/archives/1765
Ето едно линкче за един пичага който се е захванал с това и какви трудности има,така че който го е решил,да се запознае цялото инфо за процеса а не само:"1500 EU и край,вече можеш да си правиш каквото искаш".
Между другото вече близо година работя на подобна машина(SLS е технологията) и си трябват доста нерви за получиш приличен резултат ...и да,не ствава с едно натискане на копче:)
Последна промяна Kin_klad_dze на 31 Окт 2013, 11:34, променена общо 1 път

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 31 Окт 2013, 11:33

Колега, а имаш ли опит с FDM технологията? Наполседък се интересувам от 3D принтери и досега никъде не видях информация "да се разлепи" даден обект
Tux0 Ca !
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Kin_klad_dze » 31 Окт 2013, 11:41

Опитът не ,но информация да,събирах инфо и знам за какво става дума,защото и аз исках да си правя...,но за сега съм го замразил това.Доста се подведох в началото защото,най-популярните клипчета и информация,почти не се виждаше реално какво се се случва и разбрах защо едната машина струва 1550 а другата 100К или 500 к:)
Бих могъл да помогна с това че да ти кажа детайлите които искаш да правиш чрез FDM примерно...какво ще ти е необходимо за допълнителна обработка.Ето съвсем на кратко какво е точно FDM:http://en.wikipedia.org/wiki/Fused_deposition_modeling

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 04 Ное 2013, 12:57

Разходих се да видя малко готови продукти от FDM технологията и изглеждат по-добре от очакваното, чак се замислям за един Makerbot :D
И като видях модела, според мен е абсолютно невъзможно да се разлепят слоевете
Tux0 Ca !
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата