Зимни гуми е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Re: Зимни гуми е46

Мнение от boqn92 » 28 Окт 2013, 20:08

И аз заради финансовите затруднения си взех bridgestone blizzak lm-25 с 6,5мм грайфер но ако имах пари определено щях да съм с Мишелин А4 или Континентал ТС850
А някой да е тествал Близак а .... :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 29 Окт 2013, 0:27

Нищо добро не те очаква със стар LM 25 на БМВ :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Night_Wolf » 29 Окт 2013, 0:36

Аз изкарах миналата година с Fulda Kristall Control HP, които бяха на вече 2 години с голям грайфер.

Никаде не съм затъвал. Като изключим един случай в дупка на лед, но то тогава няма спасение.
Карал съм ги по сняг и доста по магистралата, доволен съм.
Дори точно зимата се скапа датчика за ASC и съм карал без него съответно.
Мои приятели също караха колата и казаха, че добре се държи на сняг.

За ценовия клас, в който са поставени си вършат работата :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 29 Окт 2013, 15:06

Доволен съм от - CONTINENTAL ContiWintCont. Държи се стабилно както на сухо, така и на мокро и сняг.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 1999 BMW 320D

Мнение от b_velev » 29 Окт 2013, 15:16

vvasilev1 написа:Нищо добро не те очаква със стар LM 25 на БМВ :)

И с нови е същата работа. Тая гума за неразчистен сняг не става. Иначе на асфалт и мокро е доста добра. Почти няма разлика с летни и може да се кара с доста висока скорост, ако е разчистено.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vvasilev1 » 29 Окт 2013, 23:50

b_velev написа:
vvasilev1 написа:Нищо добро не те очаква със стар LM 25 на БМВ :)

И с нови е същата работа. Тая гума за неразчистен сняг не става. Иначе на асфалт и мокро е доста добра. Почти няма разлика с летни и може да се кара с доста висока скорост, ако е разчистено.

Напълно съм съгласен...за сухо и мокро е супер, но все пак чакаме зимата. За сняг не е добър вариант.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boqn92 » 30 Окт 2013, 17:57

Вие ме убихте направо.Е аз какво да чакам сега от тези Близаци :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320d '02 // 8TA 3.0TDIQ '11
Мечтае да кара: със служебна нафта

Мнение от narkk » 30 Окт 2013, 19:33

Днес излезна най-новия AutoBild и си го взех. Има тест за зимни гуми 195/65/15 на 50 различни производителя, като 15 от тях са финалисти и се подлагат на редица тестове - сцепление, спиране, управляемост, шум, пробег, цена/пробег. Според тестовия екип всичките 15 модела са победители!
(предполагам при по-големия размер 205/55/16, с който масата от нас кара, би било аналогично)

Ще си позволя да плагиатствам малка част от информацията от списанието, като се надявам да бъде полезна на всички колеги, които все още не са направили своя избор за тази зима :)

Отлични:
Michelin Alpin A4 (680лв/комплект)
(+) изключителен зимен специалист с балансирана управляемост при всякакви метеорологични условия, добри зимни качества и образцов пробег
(-) леко увеличен шум при преминаване

Pirelli W 210 Snowcontrol 3 (600лв/комплект)
(+) балансиран зимен специалист със спортно-динамична управляемост на мокра настилка, най-къс спирачен път на заснежена и мокра настилка
(-) намален пробег

Препоръчителни:
Continental WinterContact TS850 (680лв/комплект)
(+) убедителна управляемост на сняг и мокра настилка, високи резерви от сигурност при аквапланинг, понижаващо разхода на гориво съпротивление
(-) недозавиваща управляемост на суха настилка, среден пробег

Bridgestone Blizzak LM-32 (600лв/комплект)
(+) спортно и сигурно поведение при суха и мокра настилка, къс спирачен път на заснежена и мокра настилка, добро съотношение цена/качество
(-) средна теглителна сила и странично водене на сняг

Nokian WR D3 (600лв/комплект)
(+) зимен професионалист с прецизно кормилно управление и къс спирачен път на сняг и суха настилка, устойчиви срещу аквапланинг, ниско съпротивление
(-) леко намален пробег, удължен спирачен път на мокра настилка

Barum Polaris 3 (520лв/комплект)
(+) зимен специалист с най-добро странично водене и впечатляващи върхови възможности на заснежена настилка, изгодна цена
(-) слаба устойчивост срещу аквапланинг, ограничен пробег

Semperit Speed-Grip2 (560лв/комплект)
(+) балансирана зимна гума с къс спирачен път и хармонична управляемост, приятел комфорт на возене, ниско съпротивление
(-) понижен пробег, средно съотношение цена/качество

Задоволителни:
Goodyear UltraGrip 8 (680лв/комплект)
(+) най-добри резерви от сигурност при аквапланинг, добро сцепление и къс спирачен път на сняг, много добър пробег
(-) средна управляемост на суха настилка, висока цена

Dunlop SP Winter Sport 4D (680лв/комплект)
(+) премиум-гума със спортна управляемост на заснежена и мокра настилка, прецизно кормилно управление, добра устойчивост срещу аквапланинг, нисък шум
(-) средна управляемост на суха настилка, намален пробег

Kleber Krisalp HP2 (560лв/комплект)
(+) хармонично поведение на пътя при заснежена и суха настилка, висок пробег, много добро съотношение цена/качество
(-) средни възможности на мокра настилка, удължен спирачен път на суха настилка

Sava Eskimo hp (480лв/комплект)
(+) добра зимна гума с къс спирачен път и висока теглителна сила, високи възможности при аквапланинг, ниска цена
(-) недозавиващо поведение и удължен спирачен път на мокра настилка, повишено съпротивление

BF Goodrich g-Force Winter (560лв/комплект)
(+) къс спирачен път на сняг, добро съотношение цена/качество, висок пробег, ниско съпротивление
(-) средни възможности при мокра настилка и аквапланинг, удължен спирачен път на суха настилка, повишен шум

Viking Snow Tech II (480лв/комплект)
(+) снежен специалист с къс спирачен път и добро сцепление на заснежена настилка, ниска цена
(-) нехармоничен комфорт на возене, много малък пробег, повишено съпротивление

Hankook Winter i*cept RS (600лв/комплект)
(+) добри резерви от сигурност при аквапланинг, динамично пътно поведение на суха настилка, висок пробег
(-) ограничено странично водене, недозавиващо поведение на пътя при заснежена и суха настилка

Apollo Alnac Winter (560лв/комплект)
(+) добра управляемост при всякакви метеорологични условия, къс спирачен път на сняг, нисък шум
(-) ограничена устойчивост срещу аквапланинг, нисък пробег, лошо съотношение цена качество
Последна промяна narkk на 30 Окт 2013, 20:19, променена общо 1 път
Drive Fast, but Friendly and Safe!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vvasilev1 » 30 Окт 2013, 19:51

Никой не е искал да те убива колега и не ти желае лошото.
Принципно е добре да се пита преди да се купи.
Ще вървят гумите, но просто са кофти вариант. Трябва да внимаваш повече и да имаш едно наум.
Надявам се да не си активен по планинските курорти или да не живееш в град с баири като Търново.

Потребител
Аватар

Мнение от vl@di4@ » 30 Окт 2013, 20:37

Здравейте, с 330D ще съм за първи сезон и джанти 17`` в момента, но тъй като карам доста и правя поне около месец някъде на ски искам да се екипирам добре. Първо искам да сложа по-малки джанти-метални(защото пролетта навсякъде се отварят дупки, по планинските пътища още повече, а и си имам лоши спомени от другата ми кола) 16`` да кажем, но не съм сигурен дали ще станат. Четох тук, днес ходих в един сервиз и никаква решение за момента. Приятел с BMW ми каза, че 16`` ще станат, но само ако са от BMW. Например нещо от тези би ли ми свършило работа според вас: http://prodavalnik.com/16-zhelezni-dzha ... i33990187; http://prodavalnik.com/zhelezni-dzhanti ... -i34047819 и други подобни които са публикувани там. Иначе за гумите мисля да заложа на Dunlop Winter Sport карал съм няколко зими с 3М и 3D ако не бъркам и съм доволен с леки забележки на малко "лигав" път. Благодаря за съветите предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от boqn92 » 30 Окт 2013, 20:45

Ами най вече София - Сливен магистралата но от Сливен към село ще са доста планински :no: май ще нося вериги или от тези новите модели нз как се водят.

Слави
Аватар

Мнение от © » 30 Окт 2013, 21:26

narkk написа:Днес излезна най-новия AutoBild ...

Колега тези цени са доста ниски, поне спрямо това което беше миналата година. С някакви отстъпки ли са или просто си взел някой онлайн магазин?
Учудвам се за гудиър да получи такава лоша оценка - чак задоволителни :shock: Иначе често за различните размери класациите са доста различни т.е. за 16 цола може и нещо друго да напишат

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от narkk » 30 Окт 2013, 21:31

boqn92 написа:Ами най вече София - Сливен магистралата но от Сливен към село ще са доста планински :no: май ще нося вериги или от тези новите модели нз как се водят.

Колега, не се притеснявай за магистралата, през повечето време е предимно мокра, отколкото заснежена. Аз също се движа постоянно по магистрали и винаги си избирам зимни гуми с добър показател за аквапланинг. Гумата си играе роля, но големите ядовете, които може да има човек са най-вече заради задкормилното устройство! :nono:
При резервната съм си сгънал комплект AutoSocks, много яко се катери с тях, компактни са и поставянето им е изключително лесно. Ако си замислил да си купуваш си струва инвестицията, много пъти са ме спасявали по планините, имам ги от 4 години. Вземи от по-скъпите, тези от Метро и другите подобни вериги не са особено качествени, а целта е един път да ги вземеш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от narkk » 30 Окт 2013, 21:56

vl@di4@ написа:Здравейте, с 330D ще съм за първи сезон и джанти 17`` в момента, но тъй като карам доста и правя поне около месец някъде на ски искам да се екипирам добре. Първо искам да сложа по-малки джанти-метални(защото пролетта навсякъде се отварят дупки, по планинските пътища още повече, а и си имам лоши спомени от другата ми кола) 16`` да кажем, но не съм сигурен дали ще станат. Четох тук, днес ходих в един сервиз и никаква решение за момента. Приятел с BMW ми каза, че 16`` ще станат, но само ако са от BMW. Например нещо от тези би ли ми свършило работа според вас: http://prodavalnik.com/16-zhelezni-dzha ... i33990187; http://prodavalnik.com/zhelezni-dzhanti ... -i34047819 и други подобни които са публикувани там. Иначе за гумите мисля да заложа на Dunlop Winter Sport карал съм няколко зими с 3М и 3D ако не бъркам и съм доволен с леки забележки на малко "лигав" път. Благодаря за съветите предварително!

На 330-ките минималния размер е 17'', дисковете и апаратите пречат да се сложи по-малка джанта (освен ако не са сменяни)

© написа:Колега тези цени са доста ниски, поне спрямо това което беше миналата година. С някакви отстъпки ли са или просто си взел някой онлайн магазин?
Учудвам се за гудиър да получи такава лоша оценка - чак задоволителни :shock: Иначе често за различните размери класациите са доста различни т.е. за 16 цола може и нещо друго да напишат

Цените ги взех от списанието, също ми се видяха доста ниски :dunno: но реших да ги напиша поне като ориентир за разликата между отделните модели.
Goodyear ми е любимата гума, и аз не можах да и преживея позицията. От теста точките и падат при управление и спиране на суха настилка, всичко друго е 5 и 6, същото е и с Dunlop. Като цяло разликите са супер минимални при всичките модели от Michelin до Dunlop. Надолу вече повечето имат 4ки за мокра настилка, по-малко за суха и износване.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 30 Окт 2013, 22:04

Тестът е за 15'' гуми, защо да са ниски цените? :dunno:
Never mistake motion for action...

ПредишнаСледваща

Назад към E46