Масло за скорости.
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E36 318I
- Мечтае да кара: БТР
Масло за скорости.
Колеги здравейте. Извинявам се ако още 1000 души са повдигали същата тема преди мен но ето каква е драмата... Колата е: БМВ Е36 318I М43 от 96-97-ма година с ръчна трансмисия.
Предишния собственик на колата е сменил маслото на кутията. Само дето май не е сипал каквото трябва, защото не ми харесва как влизат скоростите на студена кола, освен това нивото ми се вижда ниско (а може и изобщо да не го е сменял). Казаха ми, че маслото се определя от лепенка на кутия, която се намира някъде под шофьора. При мен обаче такава няма. Звънях на няколко места в това число и при официалния вносител но и там не можаха да ми отговорят какво правим при липса на лепенка. Прикачил съм файл с написаното в АУТО ДАТА. Иииииии както сами се досещате вече въпроса е: Какво масло да сипя на пущината???
Предишния собственик на колата е сменил маслото на кутията. Само дето май не е сипал каквото трябва, защото не ми харесва как влизат скоростите на студена кола, освен това нивото ми се вижда ниско (а може и изобщо да не го е сменял). Казаха ми, че маслото се определя от лепенка на кутия, която се намира някъде под шофьора. При мен обаче такава няма. Звънях на няколко места в това число и при официалния вносител но и там не можаха да ми отговорят какво правим при липса на лепенка. Прикачил съм файл с написаното в АУТО ДАТА. Иииииии както сами се досещате вече въпроса е: Какво масло да сипя на пущината???
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Критика се приема
- bawarec 73
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: купе
Re: Масло за скорости.
Маслото на скоростната кутия е MTF-LT-2
- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
bawarec 73 написа:Маслото на скоростната кутия е MTF-LT-2
А защо без лепенка дават SAE 80?
Задавам ги тия въпроси, защото от DEXTRON 2 до SAE 80 разликата във вискозитета ми се вижда голяма и не ми се ще да сипя грешното.
Критика се приема
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
АТФ Декстрон 2 или 3,същото ти е и на хидравликата
.Зимата няма да имаш абсолютно никакви проблеми с такова масло,за превключване и т.н. и т.н.

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- rowz
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 318is
- Мечтае да кара: 1m coupe
на мойта кутия има лепенка за АТФ масло, и мисля че на е36 попринцип се сипва атф масло
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Сипи sae80, 70w80, 75w80 или каквото намериш с такъв вискозитет, само гледай да е gl-4 (gl-5 е за дифове и никак не е подходящо).
АТФ на кутия без означение ще е ок ако кутията е запазена, или кутията ще трака ако е поизносена. Има и вариант да е яко разлопана и да са сложили сае90 с цел продажба
АТФ на кутия без означение ще е ок ако кутията е запазена, или кутията ще трака ако е поизносена. Има и вариант да е яко разлопана и да са сложили сае90 с цел продажба

- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
M10 написа:Сипи sae80, 70w80, 75w80 или каквото намериш с такъв вискозитет, само гледай да е gl-4 (gl-5 е за дифове и никак не е подходящо).
Въпроса е SAE 80 дали няма да е малко гъсто зимата. Защото сега не знам какво е. Но сутрин докато я пораздвижа и скоростите влизат леко трудно.
Но факт е, че не намерих лепенка. А за без лепенка пише SAE 80.
А с модела на кутията не мога ли да проверя какво е маслото? (все пак лепенката може да е паднала)
Критика се приема
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Аз съм със същата кутия и беше ок сае80...
- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
Днес пак гледах и няма нито лепенка нито следи от такава. Утре ще купя SAE80. Все пак това го дават за кутия без лепенка и ще споделя впечатления. Забелязах, че маслото сипано от предния собственик е червено на цвят. Дано с новото да е ОК.
Критика се приема
ATF Dextron 2 е маслото, (без значение дали си с ръчка или автомат) не се занимавай с други.
Още по-леко влизат скоростите след смяната. В дилъра на BMW има туби 1л. ATF D2 струва 22лв (по-спомен) с ДДС.
Хидравликата на Е36 е със същото масло.
Кутията събира 1.1 ли беше 1.2 литра.
Източвай каквото има в кутията и наливай ATF D2.
И аз съм с М43 с ръчна кутия, преди няколко години го сменях (зимата) не е истина колко леко и мазно си влизат скоростите.
Още по-леко влизат скоростите след смяната. В дилъра на BMW има туби 1л. ATF D2 струва 22лв (по-спомен) с ДДС.
Хидравликата на Е36 е със същото масло.
Кутията събира 1.1 ли беше 1.2 литра.

Източвай каквото има в кутията и наливай ATF D2.
И аз съм с М43 с ръчна кутия, преди няколко години го сменях (зимата) не е истина колко леко и мазно си влизат скоростите.

- petrashkov
- кандидат ентусиаст
-
Смених го с Декстрон още миналата седмица
И само за информация:
Вчера разглеждах сервизните документи на колата и оттам изпадна едно картонче на Катрол. Оригинално и дават SAE80 но като алтернатива пише Декстрон 2

Вчера разглеждах сервизните документи на колата и оттам изпадна едно картонче на Катрол. Оригинално и дават SAE80 но като алтернатива пише Декстрон 2

Критика се приема
11 мнения
• Страница 1 от 1