Впечатления и мнения за зимни гуми
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
Re: Впечатления и мнения за зимни гуми
Dirty M5 driveR написа:bmw545i написа:Колега, погледни тази класация - Аз не бих взел нещо различно от първите 4, другите имат разни проблематики.![]()
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
Значи класацията си върши добре работата![]()
Съветвам ви да не взимате под предвид толкова крайно тези класации. Те са общо взето за ориентир, защото никога не може да се каже коя е най-добрата гума. Какво място примерно има Uniroyal над Dunlop? 2-те даже не е редно да се споменават в едно изречение. Каквa е проблематиката на Goodyear-a? Такава най-вероятно не съществува, защото цял свят масово е доволен от качествата й. Някои подреждания са просто неадекватни.
Като кликнеш на самта гума в "класацията" пише какви са и слабостите. Хората разглеждат качествата на съответния модел а не на марката като цяло. Естествено, че има преиум марки, чиито модели са даже класирани като "не се пропоръчва".
Колега, хората дават сериозни пари, за да може потребителите да са наясно с актуалните продукти.
Нали се сещаш, че съм съпоставил резултатите и с други "сайтове" - съюза на автомобилистите в Австрия и съответния сайт в Швейцария например.
Това са сериозни източници и трябва да се преима за реална информация.
В противен случай трябва да се вярва на разни цървули и лични мнения, което е несериозно.

Когато някой вложи стотици хиляди евро в някаква дейност, трябва да се приема тежестта на резултатите. Гледам, че някои колеги се упражняват с някакви собствени виждания по теми, конкретно развити в инструкцията за използване на автомобила. При положение, че BMW влага милиарди в разработката на един модел, да се спори с дадените от производителя указания е леко тъпичко...

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Ок, аз твърдо обаче не съм съгласен и изобщо не гледам никакви класации, когато си купувам гуми или препоръчвам на някого гуми.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
Както е вярно че се влагат милиони в разработката на гуми, и писането на списания, така е вярно че се влагат милиони и в маркетинга на тези гуми (част от милионите в реклама в списанията), както е и вярно че списанията живеят от рекламите в тях, а не от тези 2 лв. които потребителя плаща за Ауто Билд. (ADAC не живее от реклами но вероятно има спонсори и партньори за отстъпки и т.н.).
Разбира се че общо взето класациите са правилен ориентир - премиум марките са отгоре, китайците отдолу.
Но вече според конкретния модел и вид гума, (и според бизнес отношенията на източника с производителя), модела мръдва 2-4 места нагоре или надолу.
За ориентация може да се направи следното:
- гледа се в няколко класации една гума какви конкретни качества има, примерно за зимна гума конкретно тракция на сняг/лед (а не примерно зимната гума как е на сухо, или колко е шумна).
- търсят се мнения по разни форуми казват хората: австриеца който живее на 1000 м надморска височина кара цяла зима в сняг и има друго мнение за зимната гума от англичанина който я види 10 см сняг я не.
- личен опит от всякакъв вид
- в www.tyrereviews.co.uk, което един колега беше постнал, има страшно интересни мнения на потребители за конкретната гума, има и милите които човека е минал, и колата която кара. Разбира се че и там има платени писачи, но ако конкретна гума има проблем или слабост в няколко ревюта без да е опровергана в други, значи наистина има този проблем. Аз там съм намирал най-ценна информация, защото дава натрупана информация в дълго време на употреба, от доста хора. И много интересни сравнения, защото почти всеки я сравнява с предишните си гуми. Примерно ContiSportContact 5 vs. ContiSportContact 3. Но това се чете когато човек е избрал 3-4 модела гума. И разбира се сайта е безполезен за зимни гуми
Разбира се че общо взето класациите са правилен ориентир - премиум марките са отгоре, китайците отдолу.
Но вече според конкретния модел и вид гума, (и според бизнес отношенията на източника с производителя), модела мръдва 2-4 места нагоре или надолу.
- гледа се в няколко класации една гума какви конкретни качества има, примерно за зимна гума конкретно тракция на сняг/лед (а не примерно зимната гума как е на сухо, или колко е шумна).
- търсят се мнения по разни форуми казват хората: австриеца който живее на 1000 м надморска височина кара цяла зима в сняг и има друго мнение за зимната гума от англичанина който я види 10 см сняг я не.

- в www.tyrereviews.co.uk, което един колега беше постнал, има страшно интересни мнения на потребители за конкретната гума, има и милите които човека е минал, и колата която кара. Разбира се че и там има платени писачи, но ако конкретна гума има проблем или слабост в няколко ревюта без да е опровергана в други, значи наистина има този проблем. Аз там съм намирал най-ценна информация, защото дава натрупана информация в дълго време на употреба, от доста хора. И много интересни сравнения, защото почти всеки я сравнява с предишните си гуми. Примерно ContiSportContact 5 vs. ContiSportContact 3. Но това се чете когато човек е избрал 3-4 модела гума. И разбира се сайта е безполезен за зимни гуми

Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
da6ip написа:Както е вярно че се влагат милиони в разработката на гуми, и писането на списания, така е вярно че се влагат милиони и в маркетинга на тези гуми (част от милионите в реклама в списанията), както е и вярно че списанията живеят от рекламите в тях, а не от тези 2 лв. които потребителя плаща за Ауто Билд. (ADAC не живее от реклами но вероятно има спонсори и партньори за отстъпки и т.н.).
- в http://www.tyrereviews.co.uk, което един колега беше постнал, има страшно интересни мнения на потребители за конкретната гума, има и милите които човека е минал, и колата която кара. Разбира се че и там има платени писачи, но ако конкретна гума има проблем или слабост в няколко ревюта без да е опровергана в други, значи наистина има този проблем. Аз там съм намирал най-ценна информация, защото дава натрупана информация в дълго време на употреба, от доста хора. И много интересни сравнения, защото почти всеки я сравнява с предишните си гуми. Примерно ContiSportContact 5 vs. ContiSportContact 3. Но това се чете когато човек е избрал 3-4 модела гума. И разбира се сайта е безполезен за зимни гуми
Колега, ADAC не е списание а съюз на автомобилистите и да - не живее от реклами а от членски внос. Второ, проверил съм, както недвусмислено е написано и при съюза на автомобилистите на Австрия и Швейцария. Трето, кой на каква височина живее няма осбено значение, защото тестът поставя 15 вида гуми от различни производители в еднакви условия и показва резултати а селянина от гората има само субективно мнение и усещане.
Разберете, че в белия свят някакви дребни сметки просто не същетвуват пред общия интерес.

Репутацията на една фирма е много по-важна от някакви задкулисни игрички, защото фирмите същетвуват от стотици години а с такова мислене, което ни е познато на нас, вероятно са щели да достигнат до нашия стандартна живот.

Хайде да расъждаваме по-сериозно.

- da6ip
- старши ентусиаст
-
bmw545i написа:Разберете, че в белия свят някакви дребни сметки просто не същетвуват пред общия интерес.![]()
Репутацията на една фирма е много по-важна от някакви задкулисни игрички, защото фирмите същетвуват от стотици години а с такова мислене, което ни е познато на нас, вероятно са щели да достигнат до нашия стандартна живот.
Хайде да расъждаваме по-сериозно.
Колега, с най-добро чувство и съвсем добронамерено ти пожелавам някой ден да разбереш как наистина функционират нещата на високите етажи в големите компании и организации, европейски и световни.

С една дума, интересите са същите и се прокарват по същия начин, просто са опаковани в няколко слоя парфюмиран целуфан.
Или иначе казано, да наричаш немския пазар на гуми, от да речем 15 милиарда Евро годишно (само за леки автомобили), "някакви дребни сметки", е достойно за Пулицър

Жокер: Само Континентал са продали през 2012 г. гуми на стойност 9,7 милиарда Евро

Тук аз се оттеглям от този разговор

ПС. И благодаря че ме светна какво е ADAC

- Trixster
- ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA
- Мечтае да кара: на nordschleife
Колеги,
предлагам като едни иснински ентусиасти, след като направите своя избор за гуми да организираме една среща на първи сняг и сами да сравните дали Континентал, Дънлоп, Мишлен или някой китаец е фавориът на нашите изпитания. :-)
И говорейки за бизнес трябва да ви споделя, че колкото и да има желание,финансова независимост итн една фирма никога неможе да купи, рекламира и пробута некачествен продукт. Или иначе казано кокошката или яйцето - неможе да се рекламираш без продукт който да си заслужава и неможе без да рекламираш да продаваш продукт който си заслужава. Така всеки се стреми към качество и конкуренцията е движеща сила навсякъде и по всяко време. Тоест дори да се абстрахирате от номерата от 1 до 10, всички гуми ще си заслужават.
Бас ловя, че ако утре човек който си е купил Pireli Soto Zero, друг Continental T850 и трети Dunlop Winter Sport излязат с Е60-ките си за тест ще видят, че при еднакви условия ще имат един и същ резултат.
предлагам като едни иснински ентусиасти, след като направите своя избор за гуми да организираме една среща на първи сняг и сами да сравните дали Континентал, Дънлоп, Мишлен или някой китаец е фавориът на нашите изпитания. :-)
И говорейки за бизнес трябва да ви споделя, че колкото и да има желание,финансова независимост итн една фирма никога неможе да купи, рекламира и пробута некачествен продукт. Или иначе казано кокошката или яйцето - неможе да се рекламираш без продукт който да си заслужава и неможе без да рекламираш да продаваш продукт който си заслужава. Така всеки се стреми към качество и конкуренцията е движеща сила навсякъде и по всяко време. Тоест дори да се абстрахирате от номерата от 1 до 10, всички гуми ще си заслужават.
Бас ловя, че ако утре човек който си е купил Pireli Soto Zero, друг Continental T850 и трети Dunlop Winter Sport излязат с Е60-ките си за тест ще видят, че при еднакви условия ще имат един и същ резултат.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle
Aristotle
- da6ip
- старши ентусиаст
-
Аз си играя с мисълта да взема зимни гуми които са брутални на сняг/лед и да ги карам само в истински зимните месеци - Декември до Март. А негативите на сухо, шум и износване да ги преглътна. Разбира се трябва на мокро също да е добра гумата.
Та при този сценарии гореизброените пазарни лидери не ме устройват, понеже те са равномерно и много добри във всички категории, и поради това леко скопени на сняг/лед.
Та при този сценарии гореизброените пазарни лидери не ме устройват, понеже те са равномерно и много добри във всички категории, и поради това леко скопени на сняг/лед.
- baholino
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 535d
- Мечтае да кара: i3
- Детайли за колата: M-пакет
Аз също съм решил да взема нещо брутално за сняг за БМВ-то, и от опит на мой приятели които навремето живяха по скандинавието знам че Nokian Hakkapeliitta е гумата. Наистина шумна е, но това е гумата за зимата. Проблемът е че в България са само с поръчка, понеже са предназначени за северна Европа и Русия.
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо
- miroleskov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е 61 530d
карал съм с такива.....ако търсите бруталност това е гумата http://www.nokiantyres.com/tyre?id=3209 ... peliitta+8 но мисля,че гумите с шипове са забранени за България,така че като компромис http://www.nokiantyres.com/tyre?id=3209 ... eliitta+R2
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.
- baholino
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 535d
- Мечтае да кара: i3
- Детайли за колата: M-пакет
miroleskov написа:карал съм с такива.....ако търсите бруталност това е гумата http://www.nokiantyres.com/tyre?id=3209 ... peliitta+8 но мисля,че гумите с шипове са забранени за България,така че като компромис http://www.nokiantyres.com/tyre?id=3209 ... eliitta+R2
..имам някакви спомени че шиповете май можеше да се извадят при някой модели на Хакапелита!?
Най-добрият учител в живота е опитът. Вярно, взима скъпо, но обяснява разбираемо
- da6ip
- старши ентусиаст
-
miroleskov написа:като компромис http://www.nokiantyres.com/tyre?id=3209 ... eliitta+R2
Харесва ми.. Обаче 243 Евро бройката за размера който гледам, в един единствен онлайн магазин в Германия.
За същия размер WR A3 започва от 155 Евро бройката.
И между другото, за протокола, R2 са ограничени до 170 км/ч, а А3 - до 240 км/ч. Трябва си компромис явно.
- miroleskov
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е 61 530d
точно това се опитах да кажа и по-нагоре,зимна гума и висока скорост не са съвместими.И все пак Нокиян държи рекорда за скорост на сняг със зимни гуми,но забравих колко км/ч беше имаше и клип из нета.
Винаги нощувай под върха,за да можеш да продължиш на горе, на сутринта.
Continental TS 830P 225/50/17
, бих казал , доста прилична гума!

- vgza
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: A7
Аз ли съм единствен с HANKOOK? Някой друг да сподели мнение?
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Аз бях с ханкук до този март.Доволно за цената си.Вчера сложих два континентала отзад и дънлопчета отпред 225/50/17,заради шарката за мокро .