Масло автоматична скоростна кутия?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: Масло автоматична скоростна кутия?

1. Все още ли е лайфтайм маслото или е препоръчително вече да се сменя?
2. На колко км да го сменяме все пак?
3. При какви условия (повече градско, студени стартове и т.н.) е "по"-препоръчително да се сменя
4. Симптоми кога е хуваво да го сменим.
5. ...
6. ...
Може колеги да добавите още неща. Поправете ме ако греша, но аз никакво офицялно становище не съм видял или намерил в нета черно на бяло с подписа на chief инженер-а на нашите скоростни кутии. Да видим ей така офицялно кво ще кажат, подробности и т.н. ще е интересно

- daskaloff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е60 525d
По хубаво ако ще пращате, пратете на ZF, понеже БМВ отдавна не ги интересува какво се случва с това поколение кутии.
- INTEGRALE
- младши ентусиаст
-
- Кара: VW Golf MK6 1.4 tsi, W212 E350CDI
- Мечтае да кара: Koenigsegg
bmw545i написа:INTEGRALE написа:С тия наливарки в джемини, автоматика на чернни връх и коко - дето слагал на мерцедес, ауди и бмв едно и също... аре мерси.
Алчини са сервизте, преди този на черни връх слагал масло феби... ( което е ставащо) Ама му било скъпо и минал на още по голям шит... А цените са му като за оригинално. На мен ми поиска 700 за смяна с наливно(уж оригинал)Ама съдейки по горното което написах помислете дали му повярвах! Аз го промих с 11литра и квартален майстор пред мен...
Какво слагат в джемини?
на варела им пише тексако... казват че е мобил... Ама кой ли идиот прелива варелите

Така че си е е чисто тексако - или приста
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
a1n написа::idea: Защо не пишем на БМВ и да изпратим офицялно от форум асоцяциата писмо с питане с конкретните въпроси които ни интересуват:
1. Все още ли е лайфтайм маслото или е препоръчително вече да се сменя?
2. На колко км да го сменяме все пак?
3. При какви условия (повече градско, студени стартове и т.н.) е "по"-препоръчително да се сменя
4. Симптоми кога е хуваво да го сменим.
5. ...
6. ...
Може колеги да добавите още неща. Поправете ме ако греша, но аз никакво офицялно становище не съм видял или намерил в нета черно на бяло с подписа на chief инженер-а на нашите скоростни кутии. Да видим ей така офицялно кво ще кажат, подробности и т.н. ще е интересно
ZF официално са написали,че трябва да се сменя, но не означава,че лайфтаима задължително ще повреди кутията.

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
Значи гледайте колеги, има една малка техническа глупост, с която няколко фирми производители се издадоха какво означава лайф тайм за тях. В Англия има разфасофка на vauxhall astra с лайф тайм гаранция, но това не значи доживотна, а до излизането на нов модел ака 8 години, преди няколко години МБ опитаха същия трик и в крайна сметка така може да излезе и за нашата марка.
Отделно от горното ZF си имат препоръчителен цикъл на смяна на маслото, аз лично слушам тях, а не БМВ тъй като те произвеждат и сглабят кутиите, а баварците само ги монтират.
Отделно от горното ZF си имат препоръчителен цикъл на смяна на маслото, аз лично слушам тях, а не БМВ тъй като те произвеждат и сглабят кутиите, а баварците само ги монтират.
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
Taruno написа:Значи гледайте колеги, има една малка техническа глупост, с която няколко фирми производители се издадоха какво означава лайф тайм за тях. В Англия има разфасофка на vauxhall astra с лайф тайм гаранция, но това не значи доживотна, а до излизането на нов модел ака 8 години, преди няколко години МБ опитаха същия трик и в крайна сметка така може да излезе и за нашата марка.
Колега, това с лайфтаима и следващия модел не звучи сериозно.

Надявам се, че не го мислиш наистина...
- vgza
- младши ентусиаст
-
- Детайли за колата: A7
bmw545i написа:Taruno написа:Значи гледайте колеги, има една малка техническа глупост, с която няколко фирми производители се издадоха какво означава лайф тайм за тях. В Англия има разфасофка на vauxhall astra с лайф тайм гаранция, но това не значи доживотна, а до излизането на нов модел ака 8 години, преди няколко години МБ опитаха същия трик и в крайна сметка така може да излезе и за нашата марка.
Колега, това с лайфтаима и следващия модел не звучи сериозно.![]()
Защо? Има резон в това, което колегата казва. При компютърните части също има лайфтайм гаранции - колкото е жизнения цикъл на даден модел.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
По моя скромна и обща информация, БМВ въвежда този лайфтайм на маслото на кутията в Щатите, и то по едно и също време, когато започват да предлагат пакет от няколко години безплатно обслужване на автомобила, т.е. че клиента не плаща пари за това обслужване. Това се случва преди около 10-на години.
Тази "оферта" подозрително съвпада с времето когато лизинговия пазар приема все по-огромни размери, при който лизинговите компании изчисляват TCO (total cost of ownership) на автомобила (както се изчисляват много отдавна на всякакво търговско оборудване - камиони, електрокари, самолети), и този TCO влиза в цялата сметка на лизинга, с вноските, лихвите, таксите, застраховките, остатъчнта стойност, и т.н.
С една дума, за да може БМВ (и неговите лизингови партньори) да предлага възможно най-ниски оферти за лизинг, се намалява до минимум стойността на въпросното обслужване. В тази ситуация е особено удобно да се удължат интервалите за смяна на масло на 30,000 км и 2 години, както и да се зачеркне смяната на масло на автоматика.
И двете са през оная работа на хората които лизинговат тези автомобили и на лизинговите дружества, понеже първите ги карат 2-4 години, а вторите ги продават след това на трети лица, преди да се е проявил проблем от недостатъчното обслужване.
След като един път са казали там че маслото на автоматика е Lifetime, няма как да накарат всички останали да го сменят, и излизат със същия номер и на останалите пазари. Да не говорим че и на тези други пазари (примерно Германия, Англия), също лизинговия пазар отбеляза сериозен ръст и заради огромния пазар се постига значим ефект в продажбите ако можеш да намалиш месечната вноска с 20-30 Eur заради намаленото обслужване.
Същевременно е също вярно, че кутиите на ZF в Е60 са като цяло по-здрави и надеждни от кутиите на GM в Е39, така че в първите години им е минал лесно номера за доживотното масло. Сега обаче реалността отдавна е излязла наяве.
Тази "оферта" подозрително съвпада с времето когато лизинговия пазар приема все по-огромни размери, при който лизинговите компании изчисляват TCO (total cost of ownership) на автомобила (както се изчисляват много отдавна на всякакво търговско оборудване - камиони, електрокари, самолети), и този TCO влиза в цялата сметка на лизинга, с вноските, лихвите, таксите, застраховките, остатъчнта стойност, и т.н.
С една дума, за да може БМВ (и неговите лизингови партньори) да предлага възможно най-ниски оферти за лизинг, се намалява до минимум стойността на въпросното обслужване. В тази ситуация е особено удобно да се удължат интервалите за смяна на масло на 30,000 км и 2 години, както и да се зачеркне смяната на масло на автоматика.
И двете са през оная работа на хората които лизинговат тези автомобили и на лизинговите дружества, понеже първите ги карат 2-4 години, а вторите ги продават след това на трети лица, преди да се е проявил проблем от недостатъчното обслужване.
След като един път са казали там че маслото на автоматика е Lifetime, няма как да накарат всички останали да го сменят, и излизат със същия номер и на останалите пазари. Да не говорим че и на тези други пазари (примерно Германия, Англия), също лизинговия пазар отбеляза сериозен ръст и заради огромния пазар се постига значим ефект в продажбите ако можеш да намалиш месечната вноска с 20-30 Eur заради намаленото обслужване.
Същевременно е също вярно, че кутиите на ZF в Е60 са като цяло по-здрави и надеждни от кутиите на GM в Е39, така че в първите години им е минал лесно номера за доживотното масло. Сега обаче реалността отдавна е излязла наяве.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
vgza написа:bmw545i написа:Taruno написа:Значи гледайте колеги, има една малка техническа глупост, с която няколко фирми производители се издадоха какво означава лайф тайм за тях. В Англия има разфасофка на vauxhall astra с лайф тайм гаранция, но това не значи доживотна, а до излизането на нов модел ака 8 години, преди няколко години МБ опитаха същия трик и в крайна сметка така може да излезе и за нашата марка.
Защо? Има резон в това, което колегата казва. При компютърните части също има лайфтайм гаранции - колкото е жизнения цикъл на даден модел.
Защото нищо не пречи на BMW на дадат предписание за смяна на маслото ако има такава необходимост. Толкова безмислени ремонти и скъпи процедури има за нашите автомобили, че смяната на маслото на 100- тина хил. км ще е като "удоволствие", особено ако неспазването води до ремонт на кутията.
При мен протече вакуум помпата, заради един О- пръстен, който струва 2 евро, но не се предлага от BMW, поради което се сменя помпата срещу 800 лева.
Нядявам се, че това е доастатъчно красноречиво и показва колко безмислено би било твърдението за Лайфтаим маслото. Това е само един от стотици примери.
Добре а някой източил ли е малко от маслото да му провери състоянието? Вчера моят майстор източи 50-на грама в една чашка и маслото ми беше видимо бяло, на допир вискозитетът също беше ОК доколкото може да се преци естествено. Мисълта ми е ако дефакто е чисто и изглежда добре да го сменям ли
...

- lusienk
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 535xd LCI
Аз си смених маслото на около 150 000км. Видимо маслото беше бистро. Но факт е , че след смяната , скоростите започнаха да превключват по плавно. Преди смяната от паркинг на задна имаше претрисане, сега това не се наблюдава.
Моят съвет е ако някой се притеснява от големия пробег на автомобила си да сменя маслото, по-зле няма да стане.
Моят съвет е ако някой се притеснява от големия пробег на автомобила си да сменя маслото, по-зле няма да стане.
- da6ip
- старши ентусиаст
-
- Кара: баничарка с компресор
a1n написа:Добре а някой източил ли е малко от маслото да му провери състоянието? Вчера моят майстор източи 50-на грама в една чашка и маслото ми беше видимо бяло, на допир вискозитетът също беше ОК доколкото може да се преци естествено. Мисълта ми е ако дефакто е чисто и изглежда добре да го сменям ли...
Има две неща които да се гледат, според майсторите които са ми сменяли маслото (2-ма):
1. Колко е тъмно маслото - като ново е жълто като бира, като остарява потъмнява в посока тъмен мед. На 5-тата година е тъмен мед, ориентировъчно.
2. Колко е бистро или мътно - ако е бистро значи няма стружки, т.е. колата е карана културно и няма износване по предавките. Ако е мътно, значи колата е малтретирана повечко, и има износване в кутията. Естествено стружки няма да видиш, понеже те са във филтъра, който е със затворен корпус.
При мен на първата смяна през 2010г. (колата беше на 6г. и 146 хил. км.) като източихме маслото, беше много тъмно, но абсолютно бистро. Тогава решихме да сменим маслото само (600 лв.), но не и филтър с картер (което щеше да ми е още 400).
Преди 2 седмици, точно 60 хил. след първата смяна, всъщност протече оригиналния картер (той се измята с времето), и сега сменихме всичко - масло, картер, винтове, букса.
Т.е. можеш да смениш само маслото ако ти е бистро, но имай предвид че скоро може да протече заводския картер, и да се наложи да повтаряш схемата.
ПС. Ефект от смяната има винаги, но е важно да знаем че при всяка смяна се ресетва кутията софтуерно, и подобрението отчасти е от ресета, Иначе и моята преди сегашната смяна придърпваше на задна, но това беше заради теча - изтекли бяха 1-1.5 литра докато забележа, което обаче за кутията не е драма. При движение на D нямаше никаква или минимална разлика преди/след.
Space, pace and grace. www.more-to-come.com
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
bmw545i написа:Taruno написа:Значи гледайте колеги, има една малка техническа глупост, с която няколко фирми производители се издадоха какво означава лайф тайм за тях. В Англия има разфасофка на vauxhall astra с лайф тайм гаранция, но това не значи доживотна, а до излизането на нов модел ака 8 години, преди няколко години МБ опитаха същия трик и в крайна сметка така може да излезе и за нашата марка.
Точно наистина го мисля и просто може да не е излязло наяве, а примерите не съм си ги извадил от з......а, а а факти, които всеки може да провери.
- laviatan
- старши ентусиаст
-
- Кара: Всичко що е BMW , баничарки
- Мечтае да кара: M1
При мен на едната Е60-ка на като слагах задната имаше едно много интересно придърпване . Прегледахме колата - всичко си беше ок/тампони и т.н./ Смених маслото с филтъра и всички прилежащи неща - и веднага изчезна този проблем
Маслото старото беше 1:1 с новото външно като цвят , но факта си е факт - промяна има .
След това веднага го смених и на другата

Маслото старото беше 1:1 с новото външно като цвят , но факта си е факт - промяна има .

AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !
Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа
laviatan написа:При мен на едната Е60-ка на като слагах задната имаше едно много интересно придърпване . Прегледахме колата - всичко си беше ок/тампони и т.н./ Смених маслото с филтъра и всички прилежащи неща - и веднага изчезна този проблем![]()
Като даваш на задна винаги има подскачане.Особено ако колата не е на равно.Не е от маслото ами всичко си е конструктивно.