Луфт във волана и тропане

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 AC Schnitzer, e46 328i
Мечтае да кара: e31
Детайли за колата: малко по-различна

Луфт във волана и тропане

Мнение от kichuka » 13 Сеп 2013, 18:56

Здравейте, колеги! Имам следните оплаквания: когато натискам спирачката със скорост над 60км на асфалт или с ниска скорост на паваж волана доста тресе. Със скорост над 30км/ч не се чува никакво потропване по колата, но със скорост до 20-30 км/ч например по чакъл отпред се чува едно зверско хлопане и във волана се усеща доста луфт т.е. играе доста. Адски е изнервящо например по паркинги карайки бавно дори в най-малката неравност колата тропа. Проблема е от доста време. Ходих на майстор и бяха за смяна и съответно следните части: Шарнири вътрешни - лемфьордер, външни - мейле усилени , накрайници - lemforder, амортисьори - Boge, тампони носач - оригинални.
Взимайки колата от сервиза директно към павиран булевард да се пробва. Никакви луфтове и звуци съответно много се зарадвах. Със 90км/ч натискам спирачката и никакви фрапиращи луфтове във волана а имах чуството, че ще излетя през волана, което е още едно позитивно чуство, защото до преди това не можех да си помисля да натисна спирачка с над 40км/ч на паважа. Направих стенда покарах 2-3 дни и отидох до Бургас. Стигам там и влизам в един паркинг с кофти настилка. Пазя си аз и карам едвам едвам на първа и пак се чува зверското тропане. Със скорост над 30 км/ч не се чува това хлопане. Ходих отново при майстора гледаха за биалетки и няма забележки. В рейката има лек луфт, но уж не е изобщо проблем. Гумите са балансирани и джантите са прави.
Прави ми впечатление, че при спряло положение ритам челно предната гума и тампоните на носача имат доста (според мен) голям луфт около 5-6мм. Това е като ритам колата без кой знае каква сила, а какво ли се случва като влезна в дупка. Възможно ли е тампона да е омекнал за 2-3 дни и около 700км?
Моля за мнение ако някой е имал подобен проблем да сподели как го е решил, защото вече доста се изнервям и се чуствам безсилен. Пробвах няколко е36-ци за да проверя дали не си въобразявам, но само при мен се чува такова хлопане и само при мен тресе волана така здраво по паважа.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: Луфт във волана и тропане

Мнение от b00st » 13 Сеп 2013, 18:58

Китайски lemforder power.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kichuka » 13 Сеп 2013, 19:39

Не разбрах какво имаш в предвид.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330д
Мечтае да кара: Е24S

Мнение от VanDal » 13 Сеп 2013, 23:20

Колега няма как да е от джанти при скорости от 30км/ч.
Тропането как се чува - от окачване или друго?
Има доста части менте вече и е възможно да си попаднал на такива. Лично съм имал случай чисто нов шарнир с луфт.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kichuka » 14 Сеп 2013, 0:12

не споря за това , че частите може да са менте. Все си мисля, че е от тампона на носача. Ритайки гумата има луфт в него. Чудно ми е какво ли се случва, като мина през дупка с 4 човека в колата. Интересно ми е да чуя и вашите мнения. Има ли луфт при вас ритайки гумата челно, защото при мен е доста голям.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kichuka » 18 Сеп 2013, 18:07

Колеги оказа се, че луфта идва от рейката. Понатегнаха я леко и още по-зле стана. Върнаха ми я на старото положение и сега идват въпросите:
1. Смяна на рейка с друга втора употреба с гаранция от някоя морга или колега
2. Рециклиране на рейката. Дали с рециклирането това тропане ще изчезне? (нямам идея точно в какво се състои самото рециклиране за това питам)
3. Майстора ми каза да карам така докато не протече и да я сменям, че нищо няма да ми стане на останалите части пък като се скапе на цяло да я сменя.
Искам да чуя мнения на хора, които са минали по този път да споделят впечатления. Благодаря предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Основно на запад и по писти.

Мнение от bavaretca_tns » 18 Сеп 2013, 18:46

Ако е рейката потърси в нашия раздел или в постовете с моя ник, там съм писал кое е по удачно и колко пари вземат за рециклиране.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 20 Сеп 2013, 15:16

Aко хлопането е във волана, а не в окачването...
Има една пластмасова гайка, която обира луфта на самият кормилен прът. Като свалиш кората над педалите, гледай за една кръгла пластмаса в основата на пръта. Стегни я колкото можеш и ще обере. Ако е била стегната... виж дали нямаш лек луфт при мърдане на волана нагоре надолу / наляво надясно. Има шанс да е утрепан малкия лагер зад лентовия кабел.
Това ми се струва странно, понеже никога не съм виждал разбит такъв лагер, обикновено само скърца, но предвид колко е пластмасов, като нищо му се е случило нещо.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 23 Сеп 2013, 13:18

Или моят случай, разбито каре(кръстачка). Сигурен съм , че това е рядък случай но ако колата е карана всекидневно по калдаръми и павирани улици факт , че е възможно.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Мнение от mgate » 25 Сеп 2013, 21:54

liloff написа:Aко хлопането е във волана, а не в окачването...
Има една пластмасова гайка, която обира луфта на самият кормилен прът. Като свалиш кората над педалите, гледай за една кръгла пластмаса в основата на пръта. Стегни я колкото можеш и ще обере. Ако е била стегната... виж дали нямаш лек луфт при мърдане на волана нагоре надолу / наляво надясно. Има шанс да е утрепан малкия лагер зад лентовия кабел.
Това ми се струва странно, понеже никога не съм виждал разбит такъв лагер, обикновено само скърца, но предвид колко е пластмасов, като нищо му се е случило нещо.

:yes: :clap: ето и отговора
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kichuka » 27 Сеп 2013, 19:43

колеги в самия волан няма луфт, а луфта е в рейката. Въпроса е да я рециклирам или да я сменя

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe & E46 Coupe

Мнение от djkita » 27 Сеп 2013, 21:19

kichuka написа:колеги в самия волан няма луфт, а луфта е в рейката. Въпроса е да я рециклирам или да я сменя

Рециклирай я. Не са занимавай с ''перфектните'' рейки, които продават. Дори и да са ОК като ги вземеш, никой не може да ти даде гаранция колко ще изкара. Просто съвет :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kichuka » 28 Сеп 2013, 7:02

Благодаря за съвета, но при рециклирането луфтовете трябва ли да изчезнат? Питам, защото не знам точно в какво се състои самото рециклиране.

Назад към E36