Някой замислял ли се е с какво се храни?
Модератор: Общи модератори
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Някой замислял ли се е с какво се храни?
Jordana написа:мен единственият грях са ми сладоледите от тия насипните, рафи/рафаело... някой знае ли дали ги гъкат с много боклуци?
100% .На всичкото отгоре са поне пълни с вода .Вземете кой да е сладолед оставете го да се разтопи и после го замразете пак. Не става повече за консумация - превръща се в буца лед.
Е не бе,с какво да е пълен осен с вода

Освен това за това се казва "машина за сладолед" и технологията е такава,машината го прави на крем и го замръзява ,дез да се получават кристали,иначе ,отваряш един компот,слагаш го във фризера и не става сладолед,а буца лед.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абе не съм сигурен дали е толкова нормално.Едно време не помня да е бил толкова непригоден за консумация като се размрази ама все пак е лично впечатление.
.Ако оставим един сладолед на стайна температура, той ще се разтопява постепенно и неизменно. Накрая ще заприлича на първоначалната смес. Сладолед, при чието разтопяване се появява пяна, пресича се или се разделя, се смята за дефектен.
- Появата на сплъстени бучки или съсиреци в разтопения сладолед и леко пенеста повърхност навежда на мисълта, че са използвани нискокачествени съставки.
- Ако при разтопяване сладоледът се пресича, това е знак за висока киселинност на сместа или друг фактор за нестабилност на млечния белтък.
- Неестествено бавното топене обикновено означава, че продуктът не е натурален. Често този дефект е придружен от усещане за твърда и лепкава структура.
- Отделянето на суроватката се характеризира с появата на бистра течност по време на разтопяването и се получава обикновено когато началната смес е с ниско качество, не е добре стабилизирана и при твърде бавно разтопяване липсва достатъчно въздух.
- Пяната при топене означава прекомерно количество вграден въздух
Последна промяна Jordana на 27 Авг 2013, 9:46, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Сьомгата е промишлено отгледана = пълен ташак. Хранят ги със страшни неща и виждат повече зоб и добавки и от пилето дори.
Сладоледа е една от най-големите шитни също. Смес от глюкозо-груктозен сироп, захар, хидрогенизирани мазнини, антифриз, оцветители, аромати.. може би около 1-2% нещо естествено има.
Сладоледа е една от най-големите шитни също. Смес от глюкозо-груктозен сироп, захар, хидрогенизирани мазнини, антифриз, оцветители, аромати.. може би около 1-2% нещо естествено има.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
acer написа:мен единственият грях са ми сладоледите от тия насипните, рафи/рафаело... някой знае ли дали ги гъкат с много боклуци?
Точно Рафи са боклук, но има хубав наливен сладолед. Двойно по-скъп е, но колко пък да изядеш... Не искам да правя реклама, но по бутиковите сладкарници се намира. Като цяло всичко, произведено от ширпотреба фирмите е само палмово олио, малко сухо мляко и много химия.
Never mistake motion for action...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Жената прай тука домашен. 2 купички излизат 10лв. При положение, че тия дето проадават искат поне 500% печалба, а в много случаи и над 1000 какво трябва да сложат в него, че да струва 5лв дори и да се продава.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
bum_bum написа:Жената прай тука домашен. 2 купички излизат 10лв.
E де...
Я кажи какво слага жената, че той златен тоя сладолед... Или купичките са по 300 грама

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
drago_pavlov написа:bum_bum написа:Жената прай тука домашен. 2 купички излизат 10лв.
E де...
Я кажи какво слага жената, че той златен тоя сладолед... Или купичките са по 300 грама
Половин кило да е всичко може би, не знам точно. Слага се течна сметана (млечна,а не растителна), захар и шоколад. Цената става такава заради сметаната. За това и на готовите праскат яко растителна и всякакви други глупости, после разни сгъстители щото тя не може да замръзва като млечната, глюкозо-фруктозен сироп, щото захарта е по-дебела, после антифриз, щото всичките тия лайна замръзват на кристали и са яко гадни, малко цвят защото като няма нищо естествено вътре, което да го оцвети тябва да се боядиса по някакъв начин, вкус по същата причина и така..
Vra4anin написа:Оффф, по вашата логика, човек не трябва да лизва нищо от никъде и да си живее на село, да си насади градина, да си гледа няколко гъски, кокошки, да си дои коцичката и това е - невероятна идилия. Айде стига сте се вторачвали, това било отровно, онова било с друго нещо вредно... от много сметки най-много човек да се превърне в параноик. Няма спасение, разберете.
Едно интересно нещо по темата ЦЪК - ако нямате време, гледайте след 20-тата минута
Има още много фактори в ежедневието ни. Можеш да ядеш много чисто и да пукнеш от рак преди 50-тата си година, щото е имало нещо друго, освен храната на което си бил изложен.
Твоето мислене обаче и противоположното на него, което имат и спазват някои хора води до различието в качеството на живота при теб и при тях. За едни 40 или 50 годишна възраст вече е множко. Отказват се от ежедневни занимания, които преди са им носели удоволствие, а сега са "прекалено стари" за тях. Едни на тази възраст, че и по-рано имат шкембак до коленете "щото така става с годините" и като стане въпрос за някой по-малък дълбокомислено отбелязват "на твойта възраст бях ехееее..." А други изглеждат по-добре, отколкото са били и на 20. Едни са постоянно изморени, недоспали и изтощени, а други пълни с енергия. Едни могат да изтичат 10км за добро утро, а други припадат, ако се наложи да догонят рейса...
Примери много, факта е че всеки сам си избира качеството на живота, което да има. Храната е едно от средствата за постигането му. Не е речено, че ако даваш много пари за храна ще живееш 100 години. Може да изкараш и по-малко от другия, дето е ял джънк цял живот.. шанс. Ама гарантирано каквото си живял ще ти е донесло в пъти повече радост и удоволствие от него.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
DAN40_91 написа:Последните години придобих един доста добър навик - чета подробно етикетите на всички хранителни продукти, които купувам. Честно казано, често се отвращавам, дори само като прочета какво съдържат доста от храните, които ядем, а не мога да си представя какво НАИСТИНА слагат в тях, защото каквото и да си говорим, контролът по качеството в БГ е под всякаква критика.
За съжаление, прави ми впечатление, че повечето хора изобщо не се зачитат в етикетите, а просто грабват най-евтиното. Едва ли е само въпрос на финансови възможности - ясно е, че със средна заплата около 700 лева няма как диетата ни да е на ниво, но мисля че и българския манталитет в случая има немалка роля - нали трябва да имаме най-скъпия телефон, най-скъпата кола и естествено, да ходим по най-гъзарските кафенца. Иначе, другите не виждат какви боклуци има в хладилника ни, така че, защо да даваме "излишни пари"?
За мен това е изключително грешна философия, защото храната е най-добрата инвестиция, която човек може да направи. Тялото си е наше цял живот и щем, не щем, си го "носим" с нас постоянно. Та, мисля, че храната е последното перо от бюджета, от което трябва да се пести. Хората казват: "ти си това, което ядеш" и са абсолютно прави! Сещам се и за реплика от едно много интересно филмче: Food Matters: "Как искате една къща да изкара 100 години, ако я градите с некачествени материали?"
+1

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Есенцията на всичко е да не се ядат боклуци и да не се преяжда.
А хората които смятат че щом нещото е в магазина и е върха на сладоледа годно проверено - дълбоко се заблуждават.Като стане човек на 45-50 години и почнат гастрита язва кръвно камъни в бъбреците наднормено тегло и един куп още болести почва да се замисля че е можело и да си спести доста от тия екстри .
А хората които смятат че щом нещото е в магазина и е върха на сладоледа годно проверено - дълбоко се заблуждават.Като стане човек на 45-50 години и почнат гастрита язва кръвно камъни в бъбреците наднормено тегло и един куп още болести почва да се замисля че е можело и да си спести доста от тия екстри .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Малко да разведря темата

Не че не ми е ултра гадно, дори и без да чета темата, като вляза в магазина, и се замисля, от какво са направени 90% от нещата, които се продават.
Независимо дали са колбаси, напитки, зеленчуци, консерви и тн.
Лично аз съм в огромна дилема, най-вече откакто спрях да използвам хладилник, за да се храня с максимално прясна храна, която не е била замразявана.
След това се зачетох в етикетите, в статиите в нет-а и нт, и сега като вляза в магазин - и все едно рафтовете са празни.

Не че не ми е ултра гадно, дори и без да чета темата, като вляза в магазина, и се замисля, от какво са направени 90% от нещата, които се продават.
Независимо дали са колбаси, напитки, зеленчуци, консерви и тн.
Лично аз съм в огромна дилема, най-вече откакто спрях да използвам хладилник, за да се храня с максимално прясна храна, която не е била замразявана.
След това се зачетох в етикетите, в статиите в нет-а и нт, и сега като вляза в магазин - и все едно рафтовете са празни.

cod-cdbp написа:...откакто спрях да използвам хладилник...
cod-cdbp написа:... Затова нямам телевизор...
човек, само липсата на интернет ли те спира да се върнеш в пещерата?

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
zazomazo написа:cod-cdbp написа:...откакто спрях да използвам хладилник...cod-cdbp написа:... Затова нямам телевизор...
Не Зазо, просто хладилника охлажда единствено алкохола и леда за уискито при мен. Понякога диня слагам, но до там.
Най-малкото се завъждат разни гадове заради подходящата влажна среда.
Освен това храната престояла в хладилник 1-2 дни си променя вкусовите качества многократно.
За телевизора няма какво да споменавам - като загледам някъде по неволя телевизия и започвам да се дразня адски много.

cod-cdbp написа:zazomazo написа:cod-cdbp написа:...откакто спрях да използвам хладилник...cod-cdbp написа:... Затова нямам телевизор...
Не Зазо, просто хладилника охлажда единствено алкохола и леда за уискито при мен. Понякога диня слагам, но до там.
Най-малкото се завъждат разни гадове заради подходящата влажна среда.
Освен това храната престояла в хладилник 1-2 дни си променя вкусовите качества многократно.
За телевизора няма какво да споменавам - като загледам някъде по неволя телевизия и започвам да се дразня адски много.
не бе, не го приемай като упрек- всеки има правото да избира как да живее

просто се сетих за предаване за някакви индивиди, които се заселват някъде в Сакар /мисля/ и се лишават умишлено от почти всички екстри на цивилизацията.... което за мен е нереално просто...
та си помислих да не си станал и ти такъв фен

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
zazomazo написа:не бе, не го приемай като упрек- всеки има правото да избира как да живее![]()
просто се сетих за предаване за някакви индивиди, които се заселват някъде в Сакар /мисля/ и се лишават умишлено от почти всички екстри на цивилизацията.... което за мен е нереално просто...
та си помислих да не си станал и ти такъв фен
Изобщо не го приемам като упрек, просто се замислям, защо пра-баба ми доживя до 101 години (лека й пръст).
Не че съм се засилил да живея с орлите, просто се старая да сведа до минимум причините - нерви, храна, затъпяване и тн.
Определено мога да кажа, колкото и нескромно да звучи, че с липсата на телевизия съм станал доста по-добър и уравновесен човек.
Но да не отклоняваме темата.

bum_bum написа:
Твоето мислене обаче и противоположното на него, което имат и спазват някои хора води до различието в качеството на живота при теб и при тях. За едни 40 или 50 годишна възраст вече е множко. Отказват се от ежедневни занимания, които преди са им носели удоволствие, а сега са "прекалено стари" за тях. Едни на тази възраст, че и по-рано имат шкембак до коленете "щото така става с годините" и като стане въпрос за някой по-малък дълбокомислено отбелязват "на твойта възраст бях ехееее..." А други изглеждат по-добре, отколкото са били и на 20. Едни са постоянно изморени, недоспали и изтощени, а други пълни с енергия. Едни могат да изтичат 10км за добро утро, а други припадат, ако се наложи да догонят рейса...
Примери много, факта е че всеки сам си избира качеството на живота, което да има. Храната е едно от средствата за постигането му. Не е речено, че ако даваш много пари за храна ще живееш 100 години. Може да изкараш и по-малко от другия, дето е ял джънк цял живот.. шанс. Ама гарантирано каквото си живял ще ти е донесло в пъти повече радост и удоволствие от него.
+ 1
имам един приятел дето е на 52, а има плочки като на 25 годишен.. мацките над 25 са му дърти

и аз като колегата от бакалията нищо не купувам освен масло, плодове и зеленчуци.. ходя до кауфланд за хляб от 3-4лв 500гр и сирени бри пак скъпо.. откакто се храня така кожата ми стана гладка като на някоя фолк-дива

с новота диета + спорт дисковата херния почти ми изчезна, джънка добре си поддържа възпалителните процеси
ПП сладкото ми е слабост, кое е най-безобидното ? тортите от сладкарниците? нали имат срок едва 2-3 дни? или тия замразените йогурти по моловете? четох че били полезни. домашен сладолед няма кой да седне да готви
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд