Някой замислял ли се е с какво се храни?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Re: Някой замислял ли се е с какво се храни?

Мнение от Е.Димитров » 26 Авг 2013, 10:26

:OT:
Supersize me е доста интересен филм,беше номиниран за "Оскар" за документален фил,и в този филм има българско участие (при изработката му)

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 26 Авг 2013, 10:37

Denmark написа:не е само в България.

тука гледам пъпеши в магазина ама изглеждат като тия пластмасовите декоративните...
краставиците без вкус. доматите като камък и супер малки, а вътре с корен...

виж за месото, не мога да се оплача.
но пък тук няма такива неща като в БГ да отидеш на щанда и да кажеш дай ми тая и тая мръвка.
всичко е пакетирано в тарелки.
маслините дето някой каза - ми то почти няма избор - все едни и същи работи.

отделно преди няколко месеца бях чел за един от магазините, че продавали конско месо - Алди или Нетто беше забравих. били ги осъдили за не знам си колко.

Алди и Нетто са емигрантската схема :mrgreen:
А конското е идеалка за трениращите :ok:
Пробвай Super Brugsen ,ама там си е цифроманийка :paranoid:
Иначе по темата-не ми се мисли :mhihi:

но пък имам чувството,че не мога да живея ,без да ям :roll: -поне на този етап от развитието ми
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 26 Авг 2013, 10:55

bum_bum написа:Те ако бяха 50-100% щеше да е идеално. Пролетно време докато не са станали мойте на магазина са 50 стинки, а органика са 6-7лв. Динята и в момента е 3.50. За месото няма да казвам. Само от тия 2 месеца като гледам пликчетата дето не съм изгорил ми става зле:mhimhi:
ImageUploadedByTapatalk 21377505560.149174.jpg

Ти пък ако си мислиш, че всичко в тия "био магазини" е био...
Просто няма как в магазин с 200-300 артикула всичко да е доказано БИО.
Много ми е смешно като видя "био" банани или "био" ананаси - кой е ходил в Еквадор или Коста Рика да удостовери "био" плантацията? Кой и как ми гарантира, че нещо дошло от 10 000 км. е био, как е отглеждано, с какви препарати е третирано...
Тия "био" магазини в България са като всичко останало в милата ни родина - пълен та***ак...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Авг 2013, 11:36

Има си служби, които се занимават с това. Има сертификационни процеси и правила и т.н.

Няма шанс някой да изкара на пазара нещо, да каже "това е органик" и да продава. Всеки един продукт е преминал много тежък сертификационен процес.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 26 Авг 2013, 12:00

bum_bum написа:Има си служби, които се занимават с това. Има сертификационни процеси и правила и т.н.

Няма шанс някой да изкара на пазара нещо, да каже "това е органик" и да продава. Всеки един продукт е преминал много тежък сертификационен процес.

Блажени са вярващите...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Аватар

Мнение от F3P » 26 Авг 2013, 12:11

drago_pavlov написа:...Аз лично не бих си купил сирене за по-малко от 10 лв/кг, какво остава за такова по 3-4 лв... :mhihi:

Ти сигурен ли си, че онова сирене за 13лв. килото ги заслужава :?: Под 6-7лв. е трудно да се нарече сирене (подобията не ги броим), около 9-10лв. е добре, ама повече не плащам- няма кой да ме убеди, че е заслужава толкова пари.

Nickelback написа:Аз пък съм готов да дам 50-100% повече пари, но храната да е качествена. Имаше стандарт "Стара планина", не знам какво се случи, не е много популярен по супермаркетите...

Стандарта умря. Нормално- никой не го спазва, само слагат надписа + високата цена. Лошото е, че плащането на 100% отгоре ти гарантира едно голямо нищо.

bum_bum написа:Има си служби, които се занимават с това. Има сертификационни процеси и правила и т.н.

Това не е точно така и отлично го знаеш- начини да продават боклуци като "био" има. Продукта минава проверка- ти сигурен ли обаче какъв е продукта който купуваш :?: Да не говорим за бесните цени дето се слагат на всичко дето се води "био", "органично" и каквото още звучи добре ;)
Съвсем отделно- замисляш ли се от колко много неща зависи за да се каже, че едно месо/домат/краставица е 100% органично, био, чисто или както му кажат там :?: Аз като ще плащам 3-500+% за нещо си което отлично знам, че няма как да е 100% чисто от всякакви боклуци предпочитам да запаля колата, да отида в някое балканско село и да си купя каквото искам от двора на първата къща дето видя. Гарантирано продукцията ще е по-чиста от тази дето си купил в онея торбички... И ще ми струва същите пари накрая ама с бонус- разходка в планината.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Авг 2013, 12:19

Именно защото съм се замислял давам по 2к за храна ;)

Нямам за цел да споря и убеждавам никой.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 26 Авг 2013, 12:20

m.dimitrov1992 написа:Винаги съм бил чревоугодник . Даже по празници когато софрата е била доста богата се е случвало, да съм заситен а пък да има още храна и ходя да повръщам и се връщам да ям пак :mhihi: .
Наскоро ме застигнаха здравословни проблеми за които медицина не предлагаше решение. И се оказа че всичко е от храна :shock: сега се храня здравословно и най вече разделно и се чуствам доста добре. А лекарите унемяха като видяха резултата само от правилното хранене, а не с техните безрезултатни лечения със скъпи лекарства.

+1 :yes:
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 26 Авг 2013, 12:22

F3P написа:
drago_pavlov написа:...Аз лично не бих си купил сирене за по-малко от 10 лв/кг, какво остава за такова по 3-4 лв... :mhihi:

Ти сигурен ли си, че онова сирене за 13лв. килото ги заслужава :?: Под 6-7лв. е трудно да се нарече сирене (подобията не ги броим), около 9-10лв. е добре, ама повече не плащам- няма кой да ме убеди, че е заслужава толкова пари.

Няма как да съм сигурен, но поне се надявам, с идеята че шанса да си заслужава е много по-голям отколкото ако е 5 лв/кг.

F3P написа:Аз като ще плащам 3-500+% за нещо си което отлично знам, че няма как да е 100% чисто от всякакви боклуци предпочитам да запаля колата, да отида в някое балканско село и да си купя каквото искам от двора на първата къща дето видя. Гарантирано продукцията ще е по-чиста от тази дето си купил в онея торбички... И ще ми струва същите пари накрая ама с бонус- разходка в планината.

:yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 26 Авг 2013, 13:06

cod-cdbp написа:Бях в Македония наскоро, храних се в разни ресторанти, при предишната ми визитация там, бях на гости и беше домашно приготвено всичко.
Просто там храната е такава каквато трябва да бъде.
Да ме извинявате, ама тия хора си произвеждат егати вкусните меса, зеленчуци, сирена, кашкавали, маслини и тн.
Просто беше шок момента в който се прибрах, и си напазарувах от локалния магазин (сравнително скъпи продукти). :conf:
Като заключение, мога да ви кажа, че тук много отдавна сме забравили какъв вкус има храната. :no:

Честно, това погледнах дали не съм го писал аз...
За БИО-магазините не споря, не съм запознат, но ВСИЧКИ останали храни, които се произвеждат в България са менте на вида си. И в Европа слагат Е-та, но когато са в естествени, качествени продукти, те не са вредни. Тук са ни най-малкия проблем, предвид изходните суровини. Имам наблюдения върху млечните продукти и на практика такива само от мляко няма. Една подксазка - най-скъпите са най-трагичния микс. Има по някоя малка мандра, която се налага на пазара или не продава в големите вериги - там може да се уцели нещо прилично, но като цяло положението е плачевно. Който е ял кашкавал или сирене в Турция или Македония ме разбира отлично. За колбасите не искам да коментирам, там безобразията май са най-големи, но не съм навътре. Преди време гледах Dirty Jobs в една фабрика за салам, където изрязваха сланината, за да може саламът да бъде с под 10% мазнини. Много искам Майк Роу да влезе в българско цехче :mhihi:
Never mistake motion for action...

Аватар

Мнение от F3P » 26 Авг 2013, 13:40

Leon написа:... Много искам Майк Роу да влезе в българско цехче :mhihi:

Стига де- какво ти е направил човека, че го буташ в най-гадните места. След посещение в такъв цех и ония с оцеляването (Беър Грилс май беше) ще рискува да умре от глад вместо да се храни с БГ салами :mhihi:
Изображение

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 26 Авг 2013, 13:48

bum_bum написа:Именно защото съм се замислял давам по 2к за храна ;)

Нямам за цел да споря и убеждавам никой.

То това е лесно да се каже и "финансово-зависимо" да се изпълни... човек като е с 1000лв заплата няма как да го направи това дори и много да му се иска т.е. тук не опираме само до желание и нагласа. И не мисля, че "ми работи повече, че да изкарваш 2000лв" е логично да се каже във случая, защото най-малкото не е оправдано (пък и доста НЕприложимо) човек да си дава всички доходи за храна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 26 Авг 2013, 14:04

Маме, дори и всичките да ги дадеш, пак сиренето ще е балсам-шит, салама ще е в най-добрият случай бау кожа ...
Кандидат-съпругата онзи ден био краставица, та био краставица .... Ей майко - целият апартамент смърдеше на био шит ! Какво био, какъв органик да ги ш***м всичките лъжци и измамници !
Сиренето с 99 кила мляко, кашкавала на 4 години и половина ... Bullllllllshit ......
Ей сега ям някакъв мега-шит-гига-супер сладолеТ ...
И на него пише : соев лецитин, моно и диглицериди на мастни киселини, гума гуар, гума локуст бийн, преработени Euchema водорасли ....
Водорасли ....
Как беше : I don't wanna live on this planet anymore ! :bang:
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zazomazo » 26 Авг 2013, 14:15

Vra4anin написа:... дървени дъски ....

:OT:
винаги ме е кефело това съчетание... :mhihi:
има ли вариант дъската да не е дървена?

друго любимо ми е "кръгла тръба" :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thewhitestig » 26 Авг 2013, 14:15

В щатите е най-зле. Там всичко е ГМО. С царевицата на Monsanto се хранят кравите и биковете - животни предназначени да ядат трева. Пилетата ги бият с хормон на растежа за да произвеждат повече месо. Допълнителната тежест им чупи краката и не могат да ходят. Държат ги толкова сгъчкано че някой умират. Едрия им добитък гази до колене в лайна. Разнасят се болести и редовнo имат епидемии от E-coli. Източник: http://zamunda.net/browse.php?search=food+inc&cat=0&incldead=1&field=name

Не знам какво ям в България, но със сигурност не е толкова зле колкото там. Все още се намира хубав кашкавал и хубаво сирене. Домати само от пазара взизам, във Фантастико всичко е дървено и изкуствено. Месото от витините навсякъде е еднакво, колкото и да го избирам. Сигурно си въобразявам, че като взема по-скъпия колбас, салам, луканка и т.н. е по-качествен. Не знам но със сигурност е по-вкусно.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата