Странен проблем със спирачките

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Странен проблем със спирачките

Мнение от alexanderkirow » 17 Авг 2013, 15:42

Педала ми потъна, но си хващат спирачките. Не е като преди като натисна леко да намаля сега трябва да се натисне доста по надолу, че да почнат да хващат. ABS-a си работи, няма теч проверявах спирачната течност точно си е . Карах с 110-120 и намалях леко и тогава усетих как ми потъна педала... имам чувството че направо самите накладки натискам към диска, по трудно е някак си .... Не знам дали съм обяснил добре, но....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW е46
Детайли за колата: E46 318i 1999г

Re: Странен проблем със спирачките

Мнение от nasko_hd » 17 Авг 2013, 20:13

тва за голф 2 ли става въпрос :mhihi:
Наскоро нещо да си правел по спирачната система или да си усещал леко стържене като натиснеш педала??
АБС-как разбра че работи?
Ако си спускал наклон и си натоварил малко повечко си-та не се бои като истини ще е копче,ако пък ли не съмнявам че някоя гумичка в помпата е здала багажа.

п,с, Таа за каква кола говорим??

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: колело с обратна дирекция
Мечтае да кара: колело с предно предаване

Мнение от Metzeler » 17 Авг 2013, 20:22

Предполагаеми проблеми: Заминало Серво,Стари маркучи на спирачните апарати(прояждат се отвътре и правят подобни парчета:задържат спирачките или не спира-Трудно минава течността),Прецакан спирачен апарат или Мастер цилиндър-а на педала....сам си избери дали ще можеш сам да ги провериш всички тея неща или ще идеш на майстор да ти оправи спирането преди да си се претрепал някаде и си смени спирачната течност че сигурно и тя е стара а е хубаво да се подменя

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Metzeler » 17 Авг 2013, 20:24

nasko_hd написа:тва за голф 2 ли става въпрос :mhihi:
Наскоро нещо да си правел по спирачната система или да си усещал леко стържене като натиснеш педала??
Ако си спускал наклон и си натоварил малко повечко си-та не се бои като истини ще е копче,ако пък ли не съмнявам че някоя гумичка в помпата е здала багажа.

Абс кат спре да работи 1во му светва лампичка ако предположим че му е изгоряла или е няма като набие спирачки и блокират гумите пак ще разбере дали работи и отделно дори и да спре да работи тои няма да влияе по тоя начин на спирачките а просто ще си му блокират гумите като набие рязко спирачки,в темата пише,че за е36 става въпрос,не се заяждай с човека тои пита щото незнае не щото няма кой да се дъвчи с него

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alexanderkirow » 17 Авг 2013, 20:36

ABS-са работи защото го изпробвах на пясък и почна да ме рита. Миналото лято сменях течността на спирачките, не е от прегряване на дискове или накладки прибрах се от морето така хващат си спирачките, но просто не е така както преди т.е трябва да натискам много. Може ли някой да каже как си заминава сервото, защото при мен малко като при Москвичите и Ладите като натиснеш един два пъти и беше наред, но след това нямаше ефект ....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 17 Авг 2013, 21:18

Възможно ли е да е от кофти накладки, така след няколко натискания да губят свойства? :roll:
Никой не мое ма връне на селу!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alexanderkirow » 17 Авг 2013, 21:26

С накладките съм минал около 8-9к км. има хляб в тях гледах ги ....
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Metzeler » 17 Авг 2013, 22:53

alexanderkirow написа:ABS-са работи защото го изпробвах на пясък и почна да ме рита. Миналото лято сменях течността на спирачките, не е от прегряване на дискове или накладки прибрах се от морето така хващат си спирачките, но просто не е така както преди т.е трябва да натискам много. Може ли някой да каже как си заминава сервото, защото при мен малко като при Москвичите и Ладите като натиснеш един два пъти и беше наред, но след това нямаше ефект ....

сервото е 1 от вечните части по принцип,но дефакто то има 2 мембрани който все някак си се износват и при натискане на педала ако изпусне 1 от 2те педала потъва и саответно оставаш без него.След като си огледал навсякаде за течове и няма мисля не ти остава друго освен маркучите и сервото,но все пак е добре да се погледне да не се мята боб по форума щото все пак спирачки са тва...а те са си доста важни

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alexanderkirow » 18 Авг 2013, 0:43

има ли как да се провери това серво дали в него е проблема или трябва да се замени и чак тогава ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 18 Авг 2013, 10:51

Ако сервото не работи, педалът става много твърд, не може да се натисне, трябва много голяма сила върху него и колата пак не спира. Дали работи сервото се проверява по следния начин. На загасен двигател, се натиска няколко пъти педала. Вакуумът в сервото свършва, педалът става твърд - това, което писах по-горе (така ще работят спирачките, ако не работи сервото). В този момент натискаш педала, задържаш го и палиш. Ако сервото работи, педалът ще слезе по-надолу (до нормалнлия му ход) - това означава, че сервото работи.

До колкото прочетох обаче, не това е проблемът на колегата - педалът не е твърд, а слиза много надолу, което е съвсем друго и няма връзка със сервото.

За пореден път в този форум искам да кажа, че сервото не може да причини пропадане на педала. Ако педалът слиза по-ниско от нормалното, причните са: теч, въздух в системата, проблем в спирачната помпа. Дали може да се причинява от АБС помпата не съм сигурен, предполагам, че не, но не съм 100% сигурен. По описанието на колагата - педалът слиза ниско и колата спира по-трудно - според мен няма налягане в единия спирачен кръг (преден или заден) и колата спира само с другия. Което означава теч или проблем в спирачната помпа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Мнение от ///Mechov » 18 Авг 2013, 10:59

Ако отзад е с барабани може да са блокирали (клеясали) цилиндърчетата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nasko_hd » 18 Авг 2013, 11:14

Metzeler написа:
nasko_hd написа:тва за голф 2 ли става въпрос :mhihi:

Абс кат спре да работи 1во му светва лампичка ако предположим че му е изгоряла или е няма като набие спирачки и блокират гумите пак ще разбере дали работи и отделно дори и да спре да работи тои няма да влияе по тоя начин на спирачките а просто ще си му блокират гумите като набие рязко спирачки,в темата пише,че за е36 става въпрос,не се заяждай с човека тои пита щото незнае не щото няма кой да се дъвчи с него

Въобще с никои не се дъвча колега,питам го за АБС-а да знам дали го е тествал или се ориентира само по лампата в таблото.
Хубаво си се сетил да провериш накладките сега направи един тест да помпата (както е обяснил колегата по горе) и се надявам да има ефект.
Според мен и едно профилактично обезвъздушаване няма да е зле да се направя.(започва се от задно дясно колело)
Последна промяна nasko_hd на 18 Авг 2013, 16:38, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 18 Авг 2013, 13:47

nasko_hd написа:Според мен и едно профилактично обезвъздушаване няма да е зле да се направя.(започва се от задно ляво колело)

Задно дясно .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 18 Авг 2013, 15:19

Задното дясно колело е най-далече от помпата, така че би трябвало да се започва с него. Въпреки че не знам защо е необходимо да се почва с най-далечното и дали наистина е важно.

Ако проблемът е настъпил внезапно, обезвъздушаването едва ли ще помогне. Ако преди е спирала нормално не е имало въздух, а сега има, въздух може да влезе от мястото на евентуален теч, или ако е свършила спирачната течност, но колегата писа, че течност има.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nasko_hd » 18 Авг 2013, 16:38

vladobate написа:
nasko_hd написа:Според мен и едно профилактично обезвъздушаване няма да е зле да се направя.(започва се от задно ляво колело)

Задно дясно .

Благодаря колега за поправката

Следваща

Назад към E36