Мнения за начинаещи - Е60/Е61 !

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Re: Мнениия за начинаещи - Е60/Е61 !

Мнение от Anthony_J » 16 Авг 2013, 13:05

И 100 лв да съм приготвил за да си купя нещо, със сигурност ще се уверя, че е в изправност и си заслужава покупката.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 XD

Мнение от bordo_77 » 16 Авг 2013, 13:12

Anthony_J написа:И 100 лв да съм приготвил за да си купя нещо, със сигурност ще се уверя, че е в изправност и си заслужава покупката.

Само ще ти кажа че всяко нещо си има цена, и не очаквай търговец да ти продаде нещо което струва 100 лева за 50. Нямам намерение да споря.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 16 Авг 2013, 13:43

Аз не виждам някъде да съм казал, че искам да ми продават нещо за 50 лв, а то да струва 100 лв, докато ти през цялото време ме убеждаваш, че трябва да си купя на сляпо нещо, което продавачът е казал, че струва 100 лв, без да имам правото да разбера дали е така. Ти си мечтата за всеки търговец. Между другото и аз самия съм търговец, при това от доста години. Всяка една сделка трябва да е изгодна и за двете страни, в противен случай се нарича измама.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bordo_77 » 16 Авг 2013, 14:34

Anthony_J написа:Аз не виждам някъде да съм казал, че искам да ми продават нещо за 50 лв, а то да струва 100 лв, докато ти през цялото време ме убеждаваш, че трябва да си купя на сляпо нещо, което продавачът е казал, че струва 100 лв, без да имам правото да разбера дали е така. Ти си мечтата за всеки търговец. Между другото и аз самия съм търговец, при това от доста години. Всяка една сделка трябва да е изгодна и за двете страни, в противен случай се нарича измама.

Аз мечта за всеки търговец не съм и не прави определения за даден човек след като не го познаваш. Винаги съм се стремил да пиша смислено и да запазя нормалния тон тук!
А сега, отидох до Горубляне да видя какво се продава, и веднага след това си купих самолетен билет за Берлин. Едната от колите я купих от там. Перфектни красавици за по 15000 лева там обаче нямаше. Как пък си помисли че съм тръгнал точно теб да убеждавам в нещо, не знам. И пак за последно обяснявам че хубава кола ще ти я закарат във всеки сервиз за проверка. Кошовете обаче не ги вади джамбазина защото знае че след проверка мераклията ще избяга като ранен глиган, а той само си е загубил времето. За това се почва, ама сам съм сега, нямам човек с които да те пратя в сервиза, мини другата седмица и още един куп глупости. Другото, което си е нормална търговска постъпка: това е колата, това е цената, клиента да гледа, да прави каквото иска в салона и да решава. Ако не му харесва да ходи при дилъра, там има проверени автомобили.
А пък ти щом си търговец, разбираш ги нещата и имаш много опит, отиди да се жалваш на КЗП или на арменския поп че не ти я дават за проверка колата. Не желая повече да споря и да спамя тук. Опитвам се само да помагам с каквото мога от личния си опит.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Anthony_J » 16 Авг 2013, 16:13

bordo_77 написа:Другото, което си е нормална търговска постъпка: това е колата, това е цената, клиента да гледа, да прави каквото иска в салона и да решава. Ако не му харесва да ходи при дилъра, там има проверени автомобили.

С това може да приключим. Щом това е нормалната търговска постъпка, то явно клиента е ненормален.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 16 Авг 2013, 17:53

После тези на Горубляне реват, че не се търсели скъпи коли. Ами тези които купуват скъпите коли в по-голямата си част са интелигентни хора и като им кажеш, че няма да могат да карат колата или да я инспектират естествено, че няма да я купят. Аз не познавам разумен човек който да е приготвил над 15к за кола и да иде на Горубляне и да се остави някакъв полу-човек там да му се подиграва. Нашите продавачи на коли не разбират, че сами са се принизили да имат клиенти само за разни евтини гробове. Мой приятел си купи е53 от Камор за 50хил когато можеше да вземе за 30хил същата от автокъща и колкото и ремонти да беше направил тези 20хил отгоре нямаше да ги стигне. Човека просто не искаше да вижда нашите продавачи на коли.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bordo_77 » 16 Авг 2013, 18:43

Emooo написа:После тези на Горубляне реват, че не се търсели скъпи коли. Ами тези които купуват скъпите коли в по-голямата си част са интелигентни хора и като им кажеш, че няма да могат да карат колата или да я инспектират естествено, че няма да я купят. Аз не познавам разумен човек който да е приготвил над 15к за кола и да иде на Горубляне и да се остави някакъв полу-човек там да му се подиграва. Нашите продавачи на коли не разбират, че сами са се принизили да имат клиенти само за разни евтини гробове. Мой приятел си купи е53 от Камор за 50хил когато можеше да вземе за 30хил същата от автокъща и колкото и ремонти да беше направил тези 20хил отгоре нямаше да ги стигне. Човека просто не искаше да вижда нашите продавачи на коли.

Emooo, прав си, обаче не само в България пазара е такъв. В Германия например е пълно с араби и турци вече,има салони които купуват бараки от Италия връщат им километрите и ги продават за немски. Аз това се опитах да обясня, има два вида автомобили на пазара, тези които държат цена, гледани и поддържани и тези "перфектните" с "всички екстри" предимно от южна Италия на по 500-600К, там нищо не е пипано от години.

Потребител
Аватар

Мнение от asroma » 16 Авг 2013, 21:22

a1n написа:
asroma написа:
SkyDevil написа:Здравейте отново,

Благодаря за отговорите!
Отказах се от колата от обявата.

Днес видях следната обява -> http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?to ... ink=3q8v3m

Обадих се и казаха, че колата от сутринта е там при тях. Попитах ги дали утре като мина да я видя и ако ми хареса ще е възможно да запазя час за диагностика в Камор и да я закараме там.
Отговора беше отрицателен. Казаха ми, че няма как да стане... колата нямала каско и докато я караме до Камор и ако направим проишествие този който я кара ще си има проблеми на главата.
Отговориха ми също, че няма проблем да викна майстор да я гледа на място.

Можете ли да ми дадете някакъв съвет? Ще може ли да се направи добра диагностика на място? Има ли някой, който ще се съгласи да я направи? Какво мислите за колата?

Задължително е клиента да получи възможност да покара колата. Трябва да си много умствено изостанал, за да имаш претенции да продаваш автомобили и да не предоставяш възможност за тест-драйв. Относно техническата инспекция при дилъра, аз лично не я разрешавам или се съгласявам, ако автомобила е някое екзотично Дайхатцу, което се опитвам да продам от месеци. За БМВ Е60, дето е най-търсената кола на пазара можеш да правиш каквото си искаш и да гониш по 2-3-ма клиенти на ден. Щото утре пак ще дойдат нови. Когато клиента каже "Камор", респективно "Балкан стар" или друг дилър, винаги го изпращам по живо по здраво да си купи кола от там, а не да стои при мен и да ми губи времето. Искал Камор!?!?!?!?! И аз искам да почивам в Сен Тропе, ама нещо не ми се случва. Като иска в Камор - да иде там и да си купи кола от тях. Имали една фейсова, xdrive, на цена от 40.000 лева. Ама била с 11.000 лева по-скъпа от тази, която аз продавам. Ами, крушката си има опашка - иска да си спести едни десет бона, да си вземе кола с качествата на такава, купена от дилър и накрая той да е най-големия играч. Ами, няма как да стане. И поради тази причина на тези клиенти им пожелавам приятен ден и много радости вкъщи. След като искат Камор, да отидат при тях и да си купят. Евентуално се съгласявам, когато ми плати колата на табела / без отстъпка в цената /, като предварително намирам връзка с вътрешен човек при дилъра, който знае в кой ден и час ще дойде моята кола за инспекция. На клиента му се казва, че колата е уникална и по-добра кола от тази не е идвала за преглед през последните няколко години. Клиента е доволен с новата придобивка, аз също с кеш-а в джоба, а в края на деня и вътрешния човек, който е на 1000 лева заплата и току-що е изкарал 100 евро от мен за две-три благи приказки. И той семейство храни, все пак.

Значи искаш да ми кажеш, че аз ще ти броя 20+к и няма да мога да си проверя бъдещата придобивка? Това да не са 20лв. Клиента винаги има право. Харесва му колата, знае че е по-евтина и тук таме ще има пропуски и проблемчета но се интересува дали няма да има генерални проблеми и да му излезе после по-скъпа от Камор. Харесва я, правите частична зделка, отивате при избран от него майстор, казва му тва тва и тва ти е за смяна но двигателя, турбо, скоростна са ОК и той я взима. А не някоя с позакърпена скоростна кутия която след 2 хил километра ще гръмне и на човечеца дето си е заработил парите да се чуде и мае и вика неволята. Познавам джамбази които взимат е класи, бмв-та с проблемни двигатели и счупени скоростни буквално на сляп бартер от човек който му е писнало да я поправя и взима от него по-евтина кола. А джамбаза я продава после и следващият собственик си скубе косите. Казваш и твоя човек семеиство храни, а купувача няма ли. Всички имаме.

Явно не си прочел внимателно какво съм написал. Казах, че не разрешавам инспекция при дилъра, а не че клиента няма право да си доведе техническо компетентно лице или да се договорим за проверка в сервиз. Ако продавам БМВ, няма никаква логика моя продукт да се оценява от някой, който продава същата кола, паркирана на 100 метра от сервиза на паркинга "second hand". В случая дилъра ми е конкурент. Много добре знам какво ще чуя, ако предварително не съм пробил някой вътрешен. След няколко минути на бъдещия купувач ще му бъде обяснено, че колата не става, но ако реши може да си купи от тях, а не от мен. Имал съм подобен случай с един дизелов Форд Фокус, който бе в чудесно техническо състояние / в последствие го подарих на снаха ми / и който клиента искаше да бъде откаран в Мото Пфое. Колата бе оценена като боклук, на клиента му бе казано, че не става и моментално му бе предложено да си купи от тях / и това се случва пред мен / с 1000 лева по-скъп. Е, той точно това направи, само дето колата, която купи от Мото Пфое бе толкова уморена и амортизирана, че поне аз се чудех наистина ли този купувач не вижда какъв кенеф е Форд-а, който му продават. Но всеки си знае, все пак. Относно инспекция в сервиз - да, няма проблем, макар, че и в този случай обикновено са драми. Води ме в сервиз по негов избор, в колата влиза някакъв потен монтьор, който носи джинси с цип .... и наранява кожата на борда на седалката. Кой според теб е платил ремонта в последствие? Аха, правилно предполагаш, че клиента-хитрец не е платил щетата. Да не говорим, че всички в сервиза са приятели на клиента и носят вода от девет дерета в десето само и само да изкарат колата кенеф, т.е. да искат драстично сваляне на цената. Тоя цветен филм многократно съм го гледал. Само, че няма как да стане някакви монтьори и клиента да станат играчи за моя сметка. Разбира се, има и случаи, където всичко минава културно.

Общо взето, цялата драма на пазара на автомобили в България е, че колата като вещ е сериозен фетиш за българина. От там идва всичко. И затова на пазара за Е60 идват хора, които нито имат парите за тази кола, нито пък социалния статус. В Западна Европа тези коли се купуват от стоматолози и нотариуси, а при нас от хора, които държат две сергии на Женския пазар. Въпросните индивиди искат колата да е пълна с екстри, да е евтина и да е в перфектно техническо състояние. Лошата новина е, че такива коли не съществуват и тези хора като удавници за сламка са се хванали в сакралните "Камор", "Балканстар" и др., надявайки се, че ще стане чудо и Е60, 2004г., черна, седан, с фул екстри, на 150.000 километра, на цена 15.000 лева, ще е перфектната за тях кола. Да, ОК е колата, но на подобни реални километри, с истинска сервизна книжка и гаранция тази кола струва същите пари, но в евро.

Потребител
Аватар

Мнение от asroma » 16 Авг 2013, 21:47

Emooo написа:После тези на Горубляне реват, че не се търсели скъпи коли. Ами тези които купуват скъпите коли в по-голямата си част са интелигентни хора и като им кажеш, че няма да могат да карат колата или да я инспектират естествено, че няма да я купят. Аз не познавам разумен човек който да е приготвил над 15к за кола и да иде на Горубляне и да се остави някакъв полу-човек там да му се подиграва. Нашите продавачи на коли не разбират, че сами са се принизили да имат клиенти само за разни евтини гробове. Мой приятел си купи е53 от Камор за 50хил когато можеше да вземе за 30хил същата от автокъща и колкото и ремонти да беше направил тези 20хил отгоре нямаше да ги стигне. Човека просто не искаше да вижда нашите продавачи на коли.

1. Никой на Горубляне не реве, че не се търсят скъпи автомобили. Маржа на печалбата при тях, съотнесено към размера на инвестицията е по-нисък. Освен това, важното е да продаваш търсен модел автомобил, а не скъп по дефиниция. Дизелов Опел Зафира, 2002-2003г., е най-търсената кола в момента. Продава се веднага и през добри пари. Предпочитам една дузина такива, отколкото 530xdrive, 2008г., дето ще ми стои един месец и ще го продам през 10% горница максимум.

2. Тези, които купуват скъпи коли в България обикновено са много сериозни малоумници с ограничен потенциал и някакво базово образование / максимум техникум /. Разбира се, има и интелигентни хора.

3. Повечето продавани коли действително са кенефи, но основната причина е в клиентите, които основно се интересуват от цената и купуват само първите по цена. Това води пазара в тази посока и търговците започват да купуват все по-амортизирани коли.

4. Дилърите в България масово продават комисионерски коли. Това са автомобили, които ние сме внесли и сме сключили договор с Порше, Балканстар, Дару и др., по силата на който колата се продава от името на дилъра, а след продажбата той си прибира комисионната / 5% /. Така, че колите при дилърите не падат от Луната. Разбира се, те много държат да покажат на такъв като мен, че те са номер едно, а аз съм представител на утайката на обществото, но мен надменното им поведение слабо ме вълнува, след като мога да внеса в България удавен немски премиум, 2010г., на 50.000 километра, да го разглобят моите служители на съставните му части, да бъдат внимателно измите, подсушени и отново сглобени, респективно колата да си влезе в представителството като автомобил, на когото току-що е изтекла гаранцията и е в перфектно техническо състояние, на реални километри. Та така ...... Сериозния кеш естествено остава при мен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 545i
Детайли за колата: E 60

Мнение от bmw545i » 16 Авг 2013, 21:58

asroma написа:

1. Никой на Горубляне не реве, че не се търсят скъпи автомобили. Маржа на печалбата при тях, съотнесено към размера на инвестицията е по-нисък. Освен това, важното е да продаваш търсен модел автомобил, а не скъп по дефиниция. Дизелов Опел Зафира, 2002-2003г., е най-търсената кола в момента. Продава се веднага и през добри пари. Предпочитам една дузина такива, отколкото 530xdrive, 2008г., дето ще ми стои един месец и ще го продам през 10% горница максимум.

2. Тези, които купуват скъпи коли в България обикновено са много сериозни малоумници с ограничен потенциал и някакво базово образование / максимум техникум /. Разбира се, има и интелигентни хора.

3. Повечето продавани коли действително са кенефи, но основната причина е в клиентите, които основно се интересуват от цената и купуват само първите по цена. Това води пазара в тази посока и търговците започват да купуват все по-амортизирани коли.

4. Дилърите в България масово продават комисионерски коли. Това са автомобили, които ние сме внесли и сме сключили договор с Порше, Балканстар, Дару и др., по силата на който колата се продава от името на дилъра, а след продажбата той си прибира комисионната / 5% /. Така, че колите при дилърите не падат от Луната. Разбира се, те много държат да покажат на такъв като мен, че те са номер едно, а аз съм представител на утайката на обществото, но мен надменното им поведение слабо ме вълнува, след като мога да внеса в България удавен немски премиум, 2010г., на 50.000 километра, да го разглобят моите служители на съставните му части, да бъдат внимателно измите, подсушени и отново сглобени, респективно колата да си влезе в представителството като автомобил, на когото току-що е изтекла гаранцията и е в перфектно техническо състояние, на реални километри. Та така ...... Сериозния кеш естествено остава при мен.

Какъв е изводът? За бога, бтратя не купувайте! :nono: :D :) :lol: Който може да купува в чужбина да не се замисля дори. Вече пръстите ме заболяха да го пиша това в различни подобни теми. :banghead:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 17 Авг 2013, 3:08

Аз съм гледал кола при дилър. Каза това, това и това е за правене. Не каза става или не става а това и това е за правене, това и това и има на колата. Просто адекватна оценка. Така че не подценявайте проверките!

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk 2
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: N52B25

Мнение от AmW » 17 Авг 2013, 7:52

Разбира се, че не са за подценяване, но пък и колегите имат право (а и се занимават с това)...
Докато продавах Е60тката ходих в един сервиз (нов, и доста добре обзаведен) на Военна рампа. Определено нещата изглеждаха много професионални, но въпреки това реших да седя до момчетата докато правят проверката.
Понеже софтуерно имаше един модул за блутут изгорял и нямаше за какво друго да се хванат, решиха да гледат ходовата част и почнаха да си изсмукват от пръстите някакви много странни проблеми и неща за смяна.
С едно разклащане на предната гума диагностицираха - "Рейка за смяна", "тампони за смяна", "дискове и накладки за смяна" и абсолютна убеденост в това, че километрите са връщани но без никакви доказателства за това.
Собственика се познаваше с тях и съответно предложи цена която беше далеч от обявена и колата си остана непродадена. Хубаво е ако оценката е реална и ние хвърчиме в облаците, но предния ден колата беше във един от форумните сервизи и мисля, че получих адекватна и точна оценка на състояние на колата... която се разминаваше с горе изброените ремонти...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 17 Авг 2013, 8:09

asroma, твоите наблюдения за купувачите на коли в БГ ги имаш от хората, които пазаруват при тебе. Ти сам казваш че премиумите се купуват от "много сериозни малоумници с ограничен потенциал и някакво базово образование". Това само доказва каквото и аз казах, че интелигентните хора не купуват коли от Горубляне. Ако не бяхте изгонили тези клиенти с отношението си щяхте да продават премиума не за 3 седмици ами за 3 дни и да правите по-големи печалби.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 / e46

Мнение от cocosas » 17 Авг 2013, 8:14

Някои може ли да помогне да се провери един VIN ?

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 17 Авг 2013, 8:59

Only dead fish follow the stream...

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61