Нови/стари гуми - отпред или отзад?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Хубавите гуми - къде?

На БМВ-то - ОТПРЕД!
134
47%
На БМВ-то - ОТЗАД!
53
19%
На "преднячката" - ОТПРЕД!
85
30%
На "преднячката" - ОТЗАД!
13
5%

Общо гласове : 285
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: Нови/стари гуми - отпред или отзад?

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Авг 2013, 15:58

Естествено, че зимни целогодишно е по-добре от летни. Дори с най-лошата зимна гума втора ръка може да се придвижиш зимата, а дори с чисто нова лятна, при съвсем лек наклон е невъзможно.
На жената Леончето му сложихме чисто нови зимни гуми 2011-та(някаква дъщерна на Bridgestone май, Gislaved), та изкара си лятото на 2012-та и са пълни глупости, че след това не ставали за зимата. Тъкмо тази зима си пердашихме по Пампорово през снегове, ледове и каквото се сетите. Сега си изкарва и това лято, зимата пак ще има планини.
На майка ми Клиото е 5-6 години със същия чифт зимни гуми и също няма проблем.
Ама не съм и съгласен, че тая СИЛНО НАРЯЗАНА зимна гума(нарязана за да върви в кал и сняг), държи лятото по-добре от лятна. По-полека с бисерите моля. :mhihi: Ако беше така то Швабите с техните 1.5 летни месеца, нямаше да са чували за летни гуми. :mhihi:
Не може гума чиято КОНСТРУКЦИЯ е друга, да се ползва за същите цели. Не става дума за това, че били меки. Има си и летни гуми с ниско число на Трейдуеъра, та също са си бая меки.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 10 Авг 2013, 20:21

Е.Димитров написа:Особено че ставала на кашкавал-пълни глупости,освен гумата да е някаква китайска марка и то менте може да стане на кашкавал,една хубава ,маркова зимна гума няма как да стане на "кашкавал".

Напъни повечко колата, загрей гумите и пак ще си говорим. Естествено че ако се придвижваш в града и ползваш 10% от сцеплението няма да усетиш разлика. Ще кажеш аз не съм рацер да загрявам гумите или да правя дрифтове, но това как се "държат" зимните гуми при такава употреба, показва какво би се случило в екстремна ситуация когато трябва да спреш или да избегнеш опастност :winky:

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 10 Авг 2013, 20:51

M10 написа:
Е.Димитров написа:Особено че ставала на кашкавал-пълни глупости,освен гумата да е някаква китайска марка и то менте може да стане на кашкавал,една хубава ,маркова зимна гума няма как да стане на "кашкавал".

Напъни повечко колата, загрей гумите и пак ще си говорим. Естествено че ако се придвижваш в града и ползваш 10% от сцеплението няма да усетиш разлика. Ще кажеш аз не съм рацер да загрявам гумите или да правя дрифтове, но това как се "държат" зимните гуми при такава употреба, показва какво би се случило в екстремна ситуация когато трябва да спреш или да избегнеш опастност :winky:

:yes:
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 10 Авг 2013, 22:12

M10 написа:

аз си карах старата кола 2 години със зимните гуми. никакви проблеми лятото а колата я карах доста и то бързичко.
спирачки не е като да не ми се е налагало да ползвам и пак без проблеми. по дъжд не е като да не ми се е случвало да карам и пак никви проблеми.
пътувах с колата и от дания до българия 5-6 пъти - карах и по най-голямата жека и зимата в студа, и пак никви проблеми - и да случвало се е да набия спирачки тук-там.
така че пълни глупости при нормално шофиране(нормално а не като пенсионер) може да си се кара със зимните гуми без да усетиш разлика от летните. единственото е, че се износват по-бързо както каза и колегата по-горе - съответно зимата след това няма как да очакваш чудеса. при мен понеже беше с предно колата - само смених предните със задните и пак :driving:
е мойта кола свърши в един елен, ама не беше по вина на гумите. а те пак си имаха доволно грайфер. и да бяха гореспоменатата марка Gislaved.

сега естествено не казвам, че не трябва да се взимат летни гуми де. просто си взимаш един комплект летни и един зимни и така няколко години нямаш проблеми. и както колегата по-горе каза, тва със зимните гуми се прави поради финансови причини, които за съжаление присъстват.

поздрави :wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 11 Авг 2013, 10:22

Тука вече стана зимни vs. летни гуми и кои къде :mhihi: Дайте да се придържаме към идеята на темата, щото това е пълна тъпотия. Аз като гумаджия съм се убедил, че мнозинството, които карат смесено зимни и летни гуми нищо на света не може да ги убеди, че това не е правилно. Затова зимата стават нелепи инциденти с водачи, дето даже не са усетили какво се случва. Просто лятната гума отзад губи сцепление и до там. В крайна сметка ако човек толкова няма пари за поне читави зимни втора ръка, то тая кола би следвало през този период от годината въобще да не се кара. Един познат миналата зима реши да покара така и да види какво ще стане. Колата е Рено Испейс със системи за сигурност. Мина един ден през работа и вика "Абе... така не става :mhihi: ".

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 11 Авг 2013, 12:15

Шофирал съм доста зимно време, за жалост коли само със задно т.е. нямам никакъв опит с предно. Зимата при необходимост от избор при кола със задно предаване по-добрите гуми бих ги сложил отзад. Защото колата трябва да може да зацепи и движи, а останалото ще го компенсирам с поведение на пътя. За лятото по-добрата гума - отпред защото участват по-интензивно при спирането (и се износват).
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

кандидат дрифтър
Аватар
Кара: 535d M-sport
Мечтае да кара: Зад дъщеря си!
Детайли за колата: My BMW does not believe in tears..

Мнение от boksioraE39 » 11 Авг 2013, 12:19

Chapai написа:Шофирал съм доста зимно време, за жалост коли само със задно т.е. нямам никакъв опит с предно. Зимата при необходимост от избор при кола със задно предаване по-добрите гуми бих ги сложил отзад. Защото колата трябва да може да зацепи и движи, а останалото ще го компенсирам с поведение на пътя. За лятото по-добрата гума - отпред защото участват по-интензивно при спирането (и се износват).

Да ще тръгваш но завиването няма да можеш да го "компенсираш" с каквото и да е...
За това 4-зимни гуми за зимата,4-летни за лятото и накрая разбираш че гумите ти са един от най-евтините консумативи....
Изображение
https://www.youtube.com/watch?v=scJPUQU5YOo
Има моменти благословени от всевишния,в мъки и беди дори и без насъщния,когато тихо си припяваме в непрогледен мрак,"ДЯКОНЕ СЛЕД 100-ГОДИНИ НАС НИ ИМА ПАК"!!!
СЪРЦЕ,ДУША ЗА ЛЕВСКИ СОФИЯ!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 11 Авг 2013, 12:32

По темата,зимата,кола със задно,трябва и 4 те гуми да са добри,както за кола 4х4 трябва 4 те гуми да са еднакви

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 11 Авг 2013, 12:48

Chapai написа:при кола със задно предаване по-добрите гуми бих ги сложил отзад. Защото колата трябва да може да зацепи и движи, а останалото ще го компенсирам с поведение на пътя

Правил ли си го това или само смяташ, че ще се получи? Защото аз от опит мога да ти кажа, че няма да стане никога. И не визирам разни пърформанс изпълнения, а нормално шофиране. е36-цата с гадните зимни отпред при спиране и завиване беше напълно неадекватна. Неведнъж при спиране от нормална скорост съм бил на косъм от това да ударя човека пред мен. Може да се компенсира само с ненормално голяма дистанция, ама то... егати карането ще е. При нужда от инцидентно спиране не ми се мисли. В момента с новите зимни гуми АБС не ми се включва, освен ако аз не пожелая. Недозавиване съм изпитвал само на лед/сняг върху лед, което е нормално.

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 11 Авг 2013, 13:08

Съжелявам, но сигурно отговора ми е извън темата. Дискусията е като дали е по-добре да ми отрежат левия крак или десния.

Доста елементарно е и всеки който кара бмв го знае.

Предни гуми - завиване
Задни гуми - задвижване

От кое искате да се лишите е труден избор, но ако карате в града с 40км/ч няма да е фатално, който и вариант да изберете. От там нататък и елементартна ситуация може да има различен изход взависимост от компромиса който сте направили.

За съжаление колкото и да разбирам трудния избор, правилното решение на този въпрос е само едно. Сменят се всички гуми.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 11 Авг 2013, 14:59

Trixster написа:За съжаление колкото и да разбирам трудния избор, правилното решение на този въпрос е само едно. Сменят се всички гуми.

на другия BMW събор можем да направим едно "леко" проучване - "Колко от присъстващите карат с нови гуми (сиреч дот последната или предпоследната година)?"

та малко лицемерна ми се струва работата

он-топик:

по-хубавите гуми - отпред

п.с. 2-ма (най-много)
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 11 Авг 2013, 15:44

Не е лицемерна. Просто човек рано или късно осъзнава, че гумите са първото нещо, за което трябва да отдели пари. Аз тази пролет го направих и не съм съжалил за секунда. С е36 допуснах грешката да карам лятото със зимните гуми (щото нямах летни). Ако си бях взел поне 2 хубави летни за отпред сигурно щеше да ми е по-кеф да карам, и да ми е по-спокойно и безопасно.

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 11 Авг 2013, 22:17

Според истинските специалисти, а не тези от форума :twisted: новите гуми се слагат отзад!
http://thetiredigest.michelin.com/every ... -two-tires
http://www.youtube.com/watch?v=--Hb5kQCaTg
http://www.youtube.com/watch?v=EkXCGJ8EG60

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 12 Авг 2013, 0:01

The loss of rear wheel grip is not easy to be controlled by the driver.
Loss of front wheel grip (understeering) is easier to correct with the steering wheel, whilst taking your foot off the accelerator.
:mhihi: :mhihi: :mhihi: колега, в този форум не съм видял много желаещи колите им да недозавиват, та умишлено да ги настройват така.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 12 Авг 2013, 0:20

Mini написа:Според истинските специалисти, а не тези от форума :twisted: новите гуми се слагат отзад!
http://thetiredigest.michelin.com/every ... -two-tires

"Drivers are tempted to brake and turn the wheel too hard… and they end up going into a spin! Only an experienced driver would have the reflex to do the opposite, namely countersteer and accelerate."

Все си мисля, че сме в БМВ форум и склоността към презавиване ни е до болка познато чувство. Затова анкетата е разделена - за БМВ (RWD, ~50/50 weight distribution) и за останалите средностистически автомобили (преобладаващо FWD, 65+/35-).

Mini написа:http://www.youtube.com/watch?v=--Hb5kQCaTg

Правило номер едно според "истинските специалисти":
"Reducing driving speed when highways are wet is the single most important in avoiding hydroplaning"

Не виждам как ще бъде изпълнено при положение, че да речем предните ти гуми са станали тип "слик" :dunno: При хидропланинг имаме шанс, ако всички гуми са нови.

Не мислиш ли, че е право и въпрос на преценка на притежателя на съответния автомобил, според опита му с него, спецификите на автомобила и пътното му поведение, да определи какви гуми къде да сложи :?:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата